Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Opuštěné letiště

26. 10. 2004
3
0
4945
Autor
johanne

psáno na stejné téma

Po rozlehlé přistávací ploše opuštěného letiště se kutálel prázdný papírový kelímek.
Muž v modré uniformě típl cigaretu a vstal. Krokem, z nějž byla patrná sebejistota, vyšel na osamělou polchu; zastavil se. Nepřítomným pohledem sledoval zšedlé oblaky; nerozlišoval, kde končí a začíná samotná dráha letiště. V dálce před sebou viděl černou siluetu ženy.
"Zdeno!" vykřikl v duchu a vztáhl k ní ruce. Slyšel, jak se mu jeho hlas rozlévá v hlavě a graduje.
"Zdeno!" zvolal znova, nahlas - vypudil výkřik ze své mysli.
Oslovená žena - byla-li jí - na jeho výkřik nijak nereagovala. Zůstala stát na stejném místě jako předtím v dostatečné vzdálenosti od něj.
On sám nebyl schopen jediného pohybu, jakékoli reakce. Jako by čekal na ni. A když nepřicházela, jako by se náhle zastyděl za svůj křik, vztažené ruce, ztrátu kontroly. Krátce jí zasalutoval a vrátil se zpět do prázdného hangáru. Vždyť za pár minut vzlétal.

 

 

Po rozlehlé přistávací ploše vojenského letiště proběhlo několik pilotů směřujících z velitelství k hangárům. Odlet byl stanoven na šestou hodinu ranní. Plán jejich mise byl jednoduchý - snad až příliš. Nebezpečí se nedá dost dobře komplikovat.
Na vyřazených plachtách, které se povalovaly za hangárem seděli dva piloti. Jeden z nich kouřil a druhý popíjel z tmavé skleněné láhve jablečný mošt.
"Jak to bere Zdena?" zeptal se první.
Druhý pilot místo odpovědi jen mávl rukou a zkřivil tvář do kyselého úšklebku. Rozhostilo se opět ticho.
"Víš, slíbil jsem jí, že…" řekl nakonec tichým hlasem.
"Ne poprvé."
"Ne."
"Věděla přece, že si bere pilota."
"To ano, ale myslím, že to úplně nechápe. Je to pro ni povolání, nic víc. Kdybych místo létání roznášel poštu, nebrala by to jinak. Neví, že létat není jako…," odmlčel se a hledal další slova. Je těžké chápat pocity, které člověk nevnímá.
"Nikdy nebyla ve vzduchu, neviděla oblaka kolem sebe, neprocítila-"
"Když jsem byl malý kluk, představoval jsem si, jak se vznesu do oblak a budu se brodit v té bílé mlze mraků. Snil jsem o tom, jak běhám po nebi," usmál se nostalgicky druhý pilot a usrkl hlt domácího moštu.
Prvnímu muži přelétl přes tvář náznak pousmání. Lidé jsou rozdílní.
"Poletím místo tebe," řekl.
Jeho přítel rychle vstal a stiskl mu ruku. Bylo to, jako by na podobné gesto čekal, a přitom zároveň odmítal. Sám by se neodvážil myšlenku navrhnout. Odložil nedopitou láhev na zem a rychle odešel, jako by se bál, že si kamarád svůj návrh rozmyslí.

 

 

Po rozlehlé přistávací pološe deštěm smáčeného letiště rychlým krokem kráčel muž v dlouhém nepromokavém plášti. Mise nebyla úspěšná, sdělil mu jeho bývalý velitel. Několik se jich vrátilo, tři sestřeleni, vaše letadlo je nezvěstné. Porušil jste pravidla, pane Emmere.
Procházel kolem místa, kde před dvěma dny seděli. On pil mošt ze skleněné láhve a myšlenkami se upínal na Zdenu. On kouřil a sedl si do kokpitu místo něj.
Porušil jste pravidla, pane Emmere. Jste okamžitě propuštěn, pane Emmere.
Kopl do nedopité láhve moštu, která pořád stála tam, kam ji odložil. Její obsah se rozléval po mokrých plachtách. Jeho dětský sen se rozléval po vodou nasáklých plachtách.
Která žena kdy dostala takovou oběť? A která si ji zaslouží? Po přistávací plošině se kutálela skleněná láhev.

 

 

Po rozlehlé ploše zrušeného letiště šla pomalu mladá žena v lodičkách na vysokém podpatku. V ruce křečovitě svírala držadlo kufru. Šla v doprovodu své matky. Obě se dívaly směrem k pokuřujícímu muži u hangáru.
"Zdeno, pochop, já musím letět!" zavolal.
"Blázen," prohodila stařena, "blázen uvízlý v minulosti."
Vzala svou dceru pevně pod paží a táhla ji pryč.

 

 

Po rozlehlé přistávací ploše osamělého letiště se kutálel promáčklý papírový kelímek. Neexistující černá silueta ženy se rozplynula.
Muž v modré uniformě se pokoušel naskočit do kokpitu. Povedlo se. Za minutu šest. Nastartovat a vzlétnout. Nastartovat a vzlétnout…
Jenže zrezivělá letadla už nedovedou létat, mrtví přátelé se nedovedou usmívat, rozvedené ženy nedokáží milovat a polámané sny nikoho neunesou.


bestye
31. 07. 2006
Dát tip
nic nevysvětluj :c) je to Tvoje dílko a řekla jsi ho svojí řečí - a já jí rozumím - líbilo se mi to :c)*

johanne
06. 12. 2004
Dát tip
tvý (nevyslovený) :) výtky naprosto chápu a věř, že jsem si to uvědomovala už když jsem ten text psala - piloti by se takhle asi nebavili, nebylo by možný, aby to jeden z čistého kamarádství vzal za toho druhýho. Nebylo to hlavní náplní :). Určitě bych už nic dál nevysvětlovala. Je to trocha přičmoudlé melancholií, ale právě proto to strohé muselo zůstat. Popisováním bych se dostala do jiné roviny, byl by to jen hloupý románek bez smyslu, čehož jsem dosáhnout nechtěla, i když paralelní znaky není zas tak těžký vypozorovat a snadno by mohly být zaměněny (někdo by mohl říct, že je to polovičaté). Ale není. Je to fakt napsaný, jak to napsaný být má, a stojím si za tím :). Ta melancholičnost, tedy i naivita a nereálný představy, to všechno je evokovaný tím spojením "Opuštěné letiště". Snad se mi podařilo uvést to trochu na pravou míru :)

petr(angel)
03. 12. 2004
Dát tip
taky se připojuji k těm kladně hodnotícím(pozdě, ale přeci:-D) hodně se mi to líbilo (zpočátku jsem chtěl šťourat, že vojenští piloti jsou příliš sentimentální, že si nesmí vyměnit místa před misí atp., ale pak jsem si řekl, že to asi nebylo hlavní náplní, takže když to velkoryse přehlédneme, tak se mi to zdá jako povedené) obrazy by chtěly ještě trošičku víc vysvětlit, ale pak by ti možná byla vyčítána přílišná kýčovitost, nebo hraní si s city. Takhle je to stručnější( a pro mě trošku chudší, než by to mohlo být), ale na druhou stranu se těmto námitkám vyhneš. Petr

Alojs
26. 11. 2004
Dát tip
jedna z tech nedocenenych povidek.... jedna z nejlepsich, jake jsem od tebe cetl :-)

johanne
26. 11. 2004
Dát tip
:o)... že ses do těch kritik fakt pustil :). Obdivuju tě a děkuji :D.

Alojs
26. 11. 2004
Dát tip
bude to tezky, hodne veci mas vzajemne provazanych, ale kdyz neco reknu, tak to plati.... hernajs uz :-)

johanne
26. 11. 2004
Dát tip
však to byla upřímná slova :)) fakt dík

StvN
05. 11. 2004
Dát tip
Hlubší nechceš, takže nic. Závěr mi přijde povedenej a celý se to čte docela pohodlně.

johanne
05. 11. 2004
Dát tip
díky :)

aramis
28. 10. 2004
Dát tip
aha :)

sicco
27. 10. 2004
Dát tip
nejde ani tak o děj samotný, i když o posledních dvou větách si myslím svý, ale to je věc názoru Spíš jde o některý obraty, o spisovatelské řemeslo "zšedlá oblaka" "z nějš byla patrna" "plán jejich mise" prostě kostrbatost, některá zbytečně vysvětlující slova, nevím, co bych k tomu dodal.

johanne
27. 10. 2004
Dát tip
mě připadají ty obraty, který jsi vyjmenoval, docela v pořádku. Vím, že ten příběh je hodně jednoduchý. Prostě náladovka. Je trochu hloupý, abych jako autor říkala, že to kostrbaté není :p, ale - myslím si, že je to naopak v jednotlivých částech plynulé, pak přijde předěl a pak zas jednolitý děj... ale dík za názor

aramis
27. 10. 2004
Dát tip
nonsensy od teba mam radsej :) toto tu mi pride... hm... no proste to nie je moj kapofkofi :)

johanne
27. 10. 2004
Dát tip
já mám svý nonsensy taky nejraději :))... ale tohle vzniklo v rámci jednoho mýho předmětu, ty texty tu vzniklé jsou víceméně takové pokusy - zkusit si různý techniky, v něčem se třeba najít :o

sicco
26. 10. 2004
Dát tip
blázen uvízlý v minulosti - to je dost příšerný, to bych změnil a změnil bych tam toho víc

fungus2
26. 10. 2004
Dát tip
Jejda. To mě zaujalo. TIP

johanne
26. 10. 2004
Dát tip
fungus: dík

johanne
26. 10. 2004
Dát tip
sicco: proč ty změny neosvětlíš :o?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru