Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Odpoledne budoucí krávy Mirky

09. 11. 2004
15
1
10525
Autor
JiKo

Dvě už postarší krávy, Lída, Milena a její telátko Mirka, byly vyhnány na pastvu. Listy již byly téměř opadány, trávy v ohradě také moc nezbývalo a zima se zakusovala do kůže. Vzadu, až na druhém konci ohrady, se tiše ve svém osamění pásl starý vůl Karel.


"A k čemu je ten ele-tri-cký ohr-ad-ník?" rozřízla ticho tázavým bučením Mirka, když těžce slabikovala otázku.
"Ty si nepamatuješ první poučku z telína?" poučovala teta Lída: "Pamatuj. Nikdy se nedotýkej elektrického ohradníku i na zem padlého."
S pocitem, že neteř vybavila na první samostatnou cestu po ohradě pokračovala Lída v pastvě.

 

"Hmmm přikyvovala Mirka," a hned změnila téma na zajímavější: "Co bude dnes k obědu mamí?"
"Co, no co. Jako vždy. Tráva. Podívej všude je jí ještě dost, jez dokud je. V zimě nás čeká jen seno." odvětila máma Milena.
"Zase tráva?" zklamaně prohodila Mirka a demonstrativně se otočila na výraz vrcholné nespokojenosti: "Pořád jen samá tráva, kdo to má pořád přežvykovat? Předevčírem tráva, dneska tráva, celý život tráva." Pak poodešla pár kroků, aby jí nebylo rozumět, zas taková hrdinka nebyla, aby před mámou reptala, a pokračovala ve svém monologu: "Až vyrostu, najdu si jinou ohradu. Pohostinější. Tam si budu jíst co budu chtít já!" vzpupně podupla levou přední, až se krtkům o patro níž zatřásly skleničky v kredenci. "Dám si třeba... ", zasekla se: "... no jo co si vlastně dám? Vždyť já odtud neznám nic jiného než trávu. Maximálně ještě tak seno. A co je seno? Zase jen tráva, sušená sice, ale tráva. Už se mi z toho obrací všechny čtyři žaludky." S těmito úvahami pomale bloumala po louce ohražené elektrickým ohradníkem a snad tomu chtěl Skotí Bůh, přímo směrem ke Karlovi.

 

"Kam ta holka jde?" prohodila Milena, když viděla kam Mirka směřuje. "Tisíckrát jsem jí říkala, že na chlapy má ještě čas, ještě jí něco udělá!"

"Prosímtě neboj," reagovala Lída: "co by jí asi tak mohl udělat? Je to přeci Vůl!" Obě probukly v mohutný chichot a s klidem pokračovaly ve spásání pozemku.

 

"Ahoj," zavolala ostýchavě Mirka na Karla z povzdálí, přeci jen se ho trochu bála.
"Bůůůů!" odvětil zasmušile Karel. Dneska rozhodně na vybavování náladu neměl.
"Hele, já tě slušně pozdravila," postavila se do neohrožené polohy.
"Tak teda ahoj!" odsekl Karel trochu příznivěji a možná měl i radost ze zájmu mladého masa.
"Chutná ti ta tráva?" optala se Mirka, nečekala ale na odpověď a hned Karlovi vyzvonila podstatnou část svých úvah o jejím budoucím pestrém jídelníčku. Vše zakončila dotazem cože vlastně krávy kromě trávy a sena jedí.
"Vidím, že ti toho doma moc neřekli co? Všichni tady umřeme!" odpověděl temně skeptik Karel a poté Mirce začal vyprávět svůj příběh, který začínal navlas stejně jako Mirčin. Na jeho konci ovšem na Mirku čekala smrt.

 

Mirka vytřeštila oči a v šoku odběhla doprostřed ohrady. Tohle přeci né, já chtěla žít a tolik toho dokázat. Na tuhle pravdu ještě nebyla připravena, možná lze poukázat na zaváhání v rodičovské výchově.
Stála tam osamělá a celý svět se jí zbořil. Hlavou jí proběhla spásná myšlenka. Ano vyřeší to. Bude chytřejší než ti ostatní.

 

Po chvíli se Mirka rozeběhla přímo proti ohradníku se slzami v očích, ale pevně rozhodnuta.


1 názor

já nemám nic proti krátkejm věcem, naopak, mám ráda stručný úderky, ale tohle je zbrklý :-) ještě chceš, abych tě četla? :-)))))

Markel
29. 11. 2004
Dát tip
Mně se to líbilo moc, jen ten konec je dost otevřenej, tak já se toho otevřeného prostoru chopím a viděla bych to asi takhle: Ten Bůh všeho skotstva myšlenky její vyslyší a začínají se dít věci. Tu mladou kravičku Mirku přejmenuje na Milku a kůžičku jí pěkně obarví na fialovo. Všimne si jí pan fotograf, co jede okolo ohradníku, jinak také mamažer nejmenované firmy , která se zabývá výrobou čokolády. Dá se s Milkou do řeči a předestře před ni nádhernou budoucnost. Kravka Milka je odkoupena od majitele a bude coby hvězda pózovat v reklamách, kameramani ji budou rozmazlovat, dávat jí svoje svačiny a tak podobně. Takže se milá kravička Mirka alias Milka přece jen dočkala a naplnila svůj sen o tom, že nebude jen pojídačkou sena a travičky. Táák, děti a dobrou noc! Za povídku - T

JiKo
29. 11. 2004
Dát tip
Markel :)) myslíš, že jedla i čokulídu?

Markel
29. 11. 2004
Dát tip
No, o tom žádná, to se rozumí samo sebou, když zvyšovala obraty Švýcarskému výrobci čokolády o moc a moc %, taky se tam na ni chodily dívat exkurze dětiček, hladily si ji a popleskávaly a Milka byla šťastná jako blecha. Když zestárla, zaučila zase svoji dceru Milku II. a odešla na zasloužený odpočinek do domova důchodců pro zasloužilá zvířátka, seznámila se tam s pejskem Rexem, s šimpanzicí Terezkou a dalšími známými zvířátky z televizní obrazovky. Zazvonil zvonec a pohádky je konec. :)))))

listy byly opadány????? ohradníky nevraždí!!!!! Hele, dobře se to čte, dokonce jsem se i zasmála, ale ten konec je uspěchanej :-)

JiKo
29. 11. 2004
Dát tip
listy byly opadány kým/čím podzimem jako :))

listy byly opadány je dost šílený, podle mě, ale nevyjádřil ses k tomu, že tě nebavilo dopsat to pořádně do konce :-)

JiKo
29. 11. 2004
Dát tip
no vím o tom, že to je trošku rychlejší ale když uděláš delší věc zas riskuješ že to lidi nebudou číst... znáš lid písmácký jak je líný...

Šminka
14. 11. 2004
Dát tip
:-) *

sk8ergirl
14. 11. 2004
Dát tip
No...no...ale no tak joo :o)

JiKo
14. 11. 2004
Dát tip
ti dám jenom "nooooooooooooooo"!!

sk8ergirl
14. 11. 2004
Dát tip
Omlouvám se, jistě jsem zasadila těžkou ránu Tvému egu :o))

JiKo
14. 11. 2004
Dát tip
tak tak čekám omluvu nebo vybírej zbraň :)))

sk8ergirl
14. 11. 2004
Dát tip
Si vyberu jako zbraň sebe, to mi postačí :-P

JiKo
14. 11. 2004
Dát tip
kurňa čím budu bojovat proti skateboardu?:)))))

sk8ergirl
14. 11. 2004
Dát tip
Kolečkovejma bruslema :-)))

JiKo
14. 11. 2004
Dát tip
pravda pravda..ale ty maj nevýhodu... nedaj se házet.)) hele budem rači kamarádi né?

sk8ergirl
14. 11. 2004
Dát tip
No když myslíš, tak joooo :-)

Vaud
14. 11. 2004
Dát tip
Francouzi mají výraz - kravsky dobrý! *

JiKo
14. 11. 2004
Dát tip
Vaud to je ça va :))) a jaxeto francouzsky řekne to kravsky dobré?

Vaud
14. 11. 2004
Dát tip
tak nevím jaxe to píše, ale je to vachemon bon

Elyn
12. 11. 2004
Dát tip
:) hezký... a aj ta debata tadyk..:) *

Brosqička
11. 11. 2004
Dát tip
můžu říct, že jsem se nad Tvým příběhem i tolika možnejma koncema parádně pobavila :o))) Hrozně dobře se to čte, ale já mám bych radši šťastnější konec. Ale díky

angel1
11. 11. 2004
Dát tip
pořád se někomu zdá, že to chce lepší konec? Někdo asi rád červenou knihovnu : i vzali se. On byl pěkný vůl a ona pěkná kráva. A tak se tam žerou dokud nepomřeli.

arthamir
10. 11. 2004
Dát tip
jooo, tak to je naprosto super povídka, ty seš ale machr :-)))) ať žijou krávy a volové, mír s nima :-) (no a s náma taky, až si jich to přečte víc - to bude mazec)

angel1
10. 11. 2004
Dát tip
úplně špatnej konec? Tož tady je: ještě než doběhla k ohradníku bleskla jí hlavou parádní myšlenka. Založíme odbory! Založíme kravskou stranu a ty, Karle, budeš v jejím čele! A naše programové heslo bude : každá kráva žádá svoje práva! bez trávy na věčné časy !

angel1: to je super ale jestli to takhle půjde dál tak ten sicikravismus nevybůůůůůdujem jinak tůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůůp

JiKo
09. 11. 2004
Dát tip
Pro milovníky dobrých konců: "Mirko!!! Co děláš?!!?" ozvalo se hlasitě po celé ohradě! "Nic mami", odpověděla trochu se strachem Mirka a poklidně se vrátila. "Mami víš ona ta tráva přeci jen není tak špatná...."

JiKo
09. 11. 2004
Dát tip
clarez: no původně jsem tam měl Skotský ale to jaxi zavání záměnou .))

papouch
09. 11. 2004
Dát tip
anebo ...Mohutným skokem přelétla Mirka ohradu a tryskem zmizela v dáli, v nedožírných a dosud neobydlených pastvinách. Až pojedete někdy přes pláně Muccha Grande a uvidíte skotačivou divokou krávu, zavolejte na ni "Mirko!". Odpoví vám výsměšným zabučením... :-)) Dobrrýý :-) Právě jsem se rozhodl. Dnes budu mít k večeři špenát. :>

JiKo
09. 11. 2004
Dát tip
ano ano wyzývám k tvůrčímu Workšopu, napište každý svůj pozitivní konec :))

fungus2
09. 11. 2004
Dát tip
o)))Výborné!

stewewonder
09. 11. 2004
Dát tip
Chvilku to stiplo ale vybehla mimo louku - zjistila ze svet uz neoddeluji zadne elektricke ohradniky Rozebehla se daleko daleko a zastavila az kdyz mela pocit ze ji snad upadnou nohy jak ji bolely unavou. Tu se rozhlidla kolem sebe a videla spousty vybranych pochoutek a ani vzdalene se nepodobali trave ... Kolem bylo spousty racku a jidlo tam prehrabovaly takovy obri zluty veci ktery kourily a pohybovali se na pasech. Ochutnala ty delikatesy a rozhodla se zit tady - na skladce kam kazdy den prijizdi spousta aut a privazi ji jidlo ... uz nikdy zadnou travu

JiKo
09. 11. 2004
Dát tip
stýwý :)))) fugus: a tobě se líbil kerej konec?

Craerassy
09. 11. 2004
Dát tip
jej...tak Karel je vůl??? aspoň vím, s kým si nic nezačínat.-)))) tip a avi

Kytiii
09. 11. 2004
Dát tip
a když jí ohradník jemně prořízl hrdlo, shlížela na sebe už ze skotího nebe... chechtala se pod vousky, jakže to chytře vymyslela... a pak k ní přistoupil obrovský býk Petr a zeptal se: "Moje malé ubohé telátko, to ti doma neřekli, k čemu jsou ty elektrické dráty?" "Ale řekli..." zasekla se a nedůvěřivě hleděla na metrové býčí rohy. "Tak tys jim nevěřila?!" zaburácel. "Ale věřila!" "Taks to udělala schválně?!" "Ano, udělala!" "Rozhlédni se kolem, vidíš všude to šťavnaté mlíčí?! Ten křupavý jetel?!" "Ano, vidím..." zasnila se. Už nikdy žádná jednotvárná, hnusná tráva. Sliny se jí zbíhali, jedna ji omylem ukápla na kopýtko. "Tak to nikdy neokusíš, protože sebevražedný šílený krávy patřej do pekla!!!" A obláček se pod ní propadl...

JiKo
09. 11. 2004
Dát tip
Kytí :)))

dadik
09. 11. 2004
Dát tip
dobrá.....pobavila jsem se...t

JazROY37
09. 11. 2004
Dát tip
Ty krááávo! :-) TIP

LaMouette
09. 11. 2004
Dát tip
a jak tak strejchla wo ty jiskrny dratki.. zasrsela ji v hlavje jeste posledni myslenka..jak jinak nes na travu.. ale to us padla jak podtata.. a jaxi tak lezi.. jazyk as na veste.. kde se vzal tu se vzal.. maly zvidafy lec prisleply snecek.. spletl si ten jazyk se skluzafkou.. a hviiizd..f tu ranu byl f tlamje.. a protoze Mirka nebyla ouplne total mrtfola.. ale enem womdlela.. chutofy bunki ji ete slouzili.. a to co se ji pak doneslo jako chutofa ynformatse do teho hrasku.. co maj kravy misto nejuronu.. to se nedalo ni popsat.. Mirka vyskocila jak zapka.. silene koulela wocima.. a snazila se sneka wyplifnout.. ten chudinka si rikal.. ze letos sou ty wodni atrakce wopravdicky difoky.. kdyz f tom pliiiiiif.. a byl zpatki na trafniku.. srovnal si tykadla.. a coural se cestou dal bohatsi wo zazitek.. A wod Te doby us Mirka nigdy nehorekovala nad jednotfarnou stravou.. ale stastne a vesele se ji prokousala as do meho talirku... zvonets konets.. :-))

LaMouette
09. 11. 2004
Dát tip
a este netso.. sem zapomnela.. ja hlava derava..:-)*

JiKo
09. 11. 2004
Dát tip
jasně říííízek Mirka!! a že nikdo nenapsal pořádně špatnej konec sákryš:)))

dadik
09. 11. 2004
Dát tip
La Mouette :)))

Craerassy
09. 11. 2004
Dát tip
Mou...ty zvíře:-)))).....to je kouzelnej konec pohádky:-))))

Milena
09. 11. 2004
Dát tip
No já nevím, zaprvé jsem také Milena a je možné, že mě někdo i za krávu považuje, což to je jeho právo. Nicméně šáhnul jsis už někdy na takovej ohradník? To je přeci jenom taková šolíchačka, kór pro takovou krávu, co má hovězí kůži, z které se pak dělá lecjaká bunda, bota,pohovka a jiné věcičky,třeba kabelka.Rozhodně to není na úhyn,že. Jinak kráva samozřejmě nežere jenom trávu nebo seno, sežere bez problému třeba svetr bavlněnej, slámu, žere chleba, líže sůl, masokostní moučku a různá průmyslová krmiva, mrkev taky umí, prostě ne jenom tu trávu.Já to musím vědět, však jsem u krav jako doma.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru