Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Beze-dný

11. 11. 2004
23
1
6207
Autor
Zbora

V samotách velkoměst

občas

duše jsou čerchované

 

...a labutí jezera tváří se bezedně

 

Oči bez příběhů

záplatují průrvy ulic

...k nebi nevzhlédnou

 

Záhy pak...

 

hladiny empatií

lehký vánek

hrubě rozčeří

 

List ustrne v záchvěvu

a jezera citů na dno promrznou.

 


1 názor

martinez
24. 05. 2006
Dát tip
tak jako terapie je to určitě skvěle účinkující, to si rozhodně nech :o))

Zbora
24. 05. 2006
Dát tip
Jo...asi bych to měl smazat...ale chodim se sem uklidňovat, když mám potřebu někoho napadat ;o)

martinez
23. 05. 2006
Dát tip
podobně smutné diskuze znám, párkrát se mi taky pod dílkem přihodily...(a občas se tak vymkly že se samotným dílkem nebo dokonce se mnou neměly nic společného... překvapils mě... ale pár obratů se mi líbí moc, i jako celek mě to oslovilo takže *

Markel
27. 02. 2005
Dát tip
Mně se líbila moc, klišé neklišé - T

No, názory jsem většinou přeskočila, báseň se mi líbí* zaujaly mě čerchované duše

Zbora
02. 12. 2004
Dát tip
Děkuju, mám radost. Názory ani nedoporučuju pročítat. Měli jsme tady takovou malou hádku a několikrát jsem se nechal těžce unést.

Čerchované duše, asi jsi myslel že nejsou plné...ale nejdřív mě napadlo něco jiného: ...---... ( save our souls, jde to blbě napsat ) A ta dnešní věc mě fakt dostala, mám ji v nej

Zbora
02. 12. 2004
Dát tip
Jé, to mě hrozně těší, považuju jí za jednu ze svých nejlepších. Čerchované duše jsi pochopila přesně.

Zbora
21. 11. 2004
Dát tip
To by se Ti líbilo viď? Smůla.

ShArKeY
20. 11. 2004
Dát tip
Jdi do hajzlu.

Craerassy
17. 11. 2004
Dát tip
až sem půjdu příště, přiobléknu se....:-) tip

Zbora
13. 11. 2004
Dát tip
Naopak, veliká radost. Jen to noa já nechápat.

Print
12. 11. 2004
Dát tip
Pěkné...*

a2a2a
12. 11. 2004
Dát tip
Zboro, líbí se mi to. Samozřejmě labutí jezera není to pravé ořechové, duše, city, slova, se kterými se musí umět zacházet, ale mi tam vadí jen to slovo labutí, kdyby zůstalo jezera, bylo byto taky krásné. Všechno ostatní je naprosto v pohodě, snad by to ještě mohlo být bez slov v záchvěvu a citů, bylo by to důraznější. Ale rozumím te tvé krásné snaze popsat vše co nejlépe. Báseň je moc fajn a tip si zasloužíš, je opravdu hezká.

Zbora
12. 11. 2004
Dát tip
Díky za kritiku, Bezinko a Printe. a2a2a: Slovo labutí jsem použil záměrně jakožto sinonimum pro ladnost. I všechna ostatní diskutovaná slova jsou použita úmyslně, se snahou o jednoduší sdělení, a s maximálním důrazem na to, aby v kontextu jako klišé nepůsobila. Nechci polemizovat o tom, na kolik se mi to podařilo (experimentuju), i když kritiky mi něco naznačily (poz. i neg.) Vyjádřil jsi to naprosto přesně. Jsou to slova s nimiž se musí umět zacházet. Jsem rád že to sem někdo napsal. Díky. A avi kassiope, protože mě velmi potěšila svým přístupem, tak ještě na vysvětlenou.

Yasmina
12. 11. 2004
Dát tip
Ještě jsem se vrátila, protože stále nechápeš, co Ti tu vlastně řikám a překrucuješ to (nebo nepozorně čteš..nevim..). Takže, ve větě: "Já bych tady neřešila, co klišé je a co neni - každej to cítí jinak. Pro někoho může být třeba ´jezera citů´ klišé jako hrom, pro jinýho zas pěkná zapadající vazba..." jsem narážela na tvůj velice dlouhý seznam vybraných klišé z děl od Barunky - TY JE ZA KLIŠÉ POVAŽUJEŠ, ALE NĚKDO TŘEBA NE...s tím snad proboha souhlasíš..a jsem zas u mý věty, která se Ti nelíbí..(viz výše).. A navíc ´jezera citů´ neni jedno slovo a v kontextu to klišé je. A tím bych to už ukončila, snad jsi pochopil, co jsem chtěla říct..možná se neumim správně vyjádřit, ale myslim to upřímně :o)) (Jinak-nesuď muj přínos Písmákovi, neznáš mě) Děkuji.

Zbora
12. 11. 2004
Dát tip
Ano, ale pokud někdo nepovažuje podobná slova za klišé u svého díla, ať je, proboha, nepovažuje ani u cizího. A pokud někdo píše s klišé, ať nevyčítá to samé klišé ostatním. I když samozdřejmě i to je relativní. Barunka nakonec uznala, že její dílko klišé je, a vysvětlila z čeho to vyplývá, což jsem akceptoval. Nebyl to seznam, nýbrž celé dílko. "Jezera citů" není jedno slovo a klišé to být může. "Jezera" je jedno slovo, a klišé to samo o sobě neni. To je ten rozdíl. Ale to se oba už opakujeme. Včera mě to dost rozčílilo, tak se nezlob. Neřekl bych ani slovo, kdybych nenarazil v tvých kritikách na to samé jednání, které jsi mi vyčítala. :o) To co jsi mi napsala, totiž značí, že pokud to budu chtít řešit, (a Ty sama to u některých děl řešíš) můžu si, bez udání důvodu, vytáhnout z díla jakékoli spojení, a označit jej za klišé, protože já to prostě tak cítím. A to mi příjde scestné. Slovo "klišé" bych pak tudíž v Písmákovi označil za priorativní. :o) a avi Sleep, aby případně mohla reagovat... :o)

Zbora
12. 11. 2004
Dát tip
A, vidíš, když jsem nevzdělanej, tak bych se měl alespoň kouknout do slovníku, jenže na to já jsem moc línej. Moje chyba a ostuda. No co nadělám. Jak velké je to fopa seknout se dvakrát (to jsi ani nepostřehla že?) v takovém slově? Ježiš, ještě navíc z oboru. Útěchou mi alespoň budiž, že v internetových odkazech v tom taky nemají příliš jasno. Je od tebe velmi milé, že jsi mě na to upozornila, vskutku se dopoučtým i závažnějších chyb. Až narazím já na nějakou chybku, které jsi se dopustila, také Tě na ní na oplátku důrazně upozorním. Je fajn, navzájem si pomáhat. Ježiš, ale co to řikám, samotná Sleep a hrubky, no jsem já to ale truhlík. Těším se. :o)) To si nečekala, že vzbudíš tak dlouhou reakci, že? Já mám dneska vážně skvělou náladu. Přeji Ti taky dobrou náladu...a mnoho štěstí při hledání dalších hrubek. :o)

Zbora
12. 11. 2004
Dát tip
Kristova noho, já už neumim ani čárky....

Zbora
12. 11. 2004
Dát tip
A ještě já. Je to vážně hloupé, když se to na literárních stánkách hemží hrubkami, jen mne pobavila Tvá reakce.

Zbora
12. 11. 2004
Dát tip
Škoda, stejně budu slídit...někdy to přijít musí. :o)

JARUB
11. 11. 2004
Dát tip
Hmmm, taky pěkně zimomřivá! Líbivá t :o)

MilanH
11. 11. 2004
Dát tip
Oči bez příběhů záplatují průrvy ulic ...k nebi nevzhlédnou Smutně hezká TIP

Eilil
11. 11. 2004
Dát tip
moc hezká.. potesknělá.. :o) tipek

dadik
11. 11. 2004
Dát tip
i já se přidávám....t

ShArKeY
11. 11. 2004
Dát tip
V samotách velkoměst, labutí jezera tváří se, list ustrne... ...a spousta jiných kýčů

Barunkaq
11. 11. 2004
Dát tip
...já prostě pro tohle asi nemám cit...mě v tom nic nezaujalo...jezera, záchvěvu, labutí, duše...z těhle slov mi tady prostě skřípou zuby...

Lotoska
11. 11. 2004
Dát tip
Pěkně vyjádřeno:-) *

Zbora
11. 11. 2004
Dát tip
Hele Barunko, nedělej si ze mě srandu jo. Ty sama používáš ještě daleko horší "klišé", která navíc v kontextu dokonce klišé jsou. Pokud by mi takovou kritiku napsal někdo, kdo vskutku umí psát, asi bych sklopil uši. Od Tebe a Sharkeye to ovšem považuji za nestydatost, a namátkou vybírám všechny klišoidní obraty z Tvého posledního dílka: V noci, když tma jde k očím tvým, když usínáš a přemýšlíš o snu, pošlu ti polibek a potom vyprávím pohádku o dobru a o zlu. Pohádku o životě lidí, o lidech, co nemůžou dál, o princezně, která se stydí, o zemi, kde vládne špatný král. Pohádku z prapodivných krajů, o princi, co princeznu spasí, o vílách z luk a hájů, o palácích nezměrné krásy. Pohádku velmi něžnou, po dešti na oblaka lezem a já stanu se tvou kněžnou, ale ty - mým bohužel knězem. Prosím vás, nechte nás, vy noční můry krvelačné, prosím vás, nechte nás být, neničte pohádku dřív než vůbec začne, prosím vás nechte nás snít. Je půlnoc a ty skoro spíš, přemýšlíš o tom, co máš rád, pošlu ti polibek, doufám, že uslyšíš pohádku, co chci ti pošeptat. Pohádku o dvou malých sluncích zakletých v jedné jabloni, pohádku o bezesných nocích, - o princi na koni. Pohádku o princezně spící, o špatném králi v království, - o době nepřející, o jednom malém bláznovství. Prosím vás, nechte nás, vy noční můry krvelačné, prosím vás, nechte nás být, neničte pohádku dřív než vůbec začne,prosím vás nechte nás snít.Je ráno, probouzíš se ze sna,tvá noční můra byla děsná,pošlu ti polibek, cítím se skleslá,pohádku noc ti nedonesla.

Evička
11. 11. 2004
Dát tip
oči bez příběhů záplatují průrvy ulic ... čím dál častěji ...t

Yasmina
11. 11. 2004
Dát tip
Já bych tady neřešila, co klišé je a co neni - každej to cítí jinak. Pro někoho může být třeba ´jezera citů´ klišé jako hrom, pro jinýho zas pěkná zapadající vazba... A tak bych se tu nehádala o to kdo má kde jaký a kolik klišé..:-) To musí každej vycítit sám a báseň pojmout po ´svym´.. Jinak dílko jako takový mě moc nezaujalo...možná pár frází...i celková myšlenka mě nějak minula..:-)

Barunkaq
11. 11. 2004
Dát tip
...díky...sklápím uši...tahle má je opravdu kýčovitá protože je milostná...ale...jsou ale...:o)...prostě se mi tahle báseň nelíbí...no a jen jsem chtěla napsat proč, že se mi to nelíbí...

Zbora
11. 11. 2004
Dát tip
Yasmino, já taky klišé řešit nechci. Ale pokud mi někdo z kontextu vytrhne pár slov a označí je za klišé, budu se přirozeně bránit. JAKÉKOLI SLOVO SAMO O SOBĚ NEMŮŽE BÝT KLIŠÉ. Záleží na tom jak a kam ho umístíš. Navíc klišé není o tom, jak co kdo cítí, nýbrž spojení, které je často obehráváno a působí uměle. Báseň pojmout po svym je sice pěkný, ale cení se více, pokud autor umí navést smysly a asociase přesně tím směrem, kterým se má čtenář ubírat. To ses zrovna moc netrefila. Vy jste na základce nerozebírali s učitelkou téma: "Co tím chtěl básník říci?" Nechci na Tebe být ošklivý, ale podle Tvé "kritiky" soudím, že tvůj redaktorský přínos Písmákovi je nicotný.... Projel jsem si několik Tvých předchozích kritik, abych Tě nesoudil unáhleně, a vida, Ty sama používáš slovo klišé velmi ráda. To je zvláštní. Každý to přece cítí jinak ne?

Theuška
11. 11. 2004
Dát tip
Někdy mám pocit, že když pošlu k posouzení text s prdem a koulemi, slidím mnohem větší potlesk:))) A čím to, že někteří lidi pějí chválu nad absolutním chaosem, nad bludištěm nesourodých slov - myslím si, že tomu nemůže nikdo rozumět! - a nebo - moment! ... že by problém tkvěl na mém krku? Básnička je možná trochu překombinovaná, ale za diskuzi, kterou vzbudila, posílám...*

Theuška
11. 11. 2004
Dát tip
Omlouvám se za překlepy...

Dero
11. 11. 2004
Dát tip
Neřešte tu cliché. Je to termín, jehož rozsah nemůže být dokázán, je to termín subjektivní -- nikdo nemůžete mít pravdu, šetřete klávesnice. Zbora: Nervi se zbytečně a nenapadej nesouhlasné kritiky. Není důležité, kdo Tě kritizuje, ale co říká. Jak známý, tak i ten nejneznámější autor má právo na svůj názor - a neměl bys činit rozdíly ve vnímání tohoto názoru jen podle těchto kritérií. Pokud tito kritici pošramotili Tvé ego, mrzí mě to, ale mají v jistém směru pravdu. Mně osobně minimálně výraz "jezera citů" Přijde hodně vousatý. Navíc: ...k nebi nevzhlédnou Záhy pak... hladiny empatií lehký vánek hrubě rozčeří Taková formulace se mi nelíbí, chybí mi k ní obraz i pocit, je nijaká. Jinak je báseň prostě hezká, z mého pohledu nic výjimečného, má silné i slabé stránky. Děkuji.

Barunkaq
11. 11. 2004
Dát tip
...jé...je...konečně někdo kdo to tak hezky vystihl...chci říct že já některé "intelektuálské a moderní" básně prostě nechápu...spousta jich je skoro stejných a o tomtéž a tímž stylem...já nevím...prostě nejsem intelektuál... ...a ještě...Zbora( -o? e? -áku?) to je trošku podraz (ale je to zároveň vtipný) přepsat sem celou moji báseň...a zrovna tuhle...tohle je milostná balada a k milostným věcem klišé (mïmochodem jsi to slovo použil ty) prostě patří, je tak napsaná a přestože i u ní skřípu zubama... se mi jako balada líbí...a navíc má pro mě ještě citovou hodnotu...ale...mysli co chceš...já...naopak...he...he...už jsem asi unavená...

Noe1
11. 11. 2004
Dát tip
Básnička se mi líbí, mrazivá ... za ni *t Tvé reakce jsem raději nedočetl ... abych si nekazil dojem :-((((

sidonia
11. 11. 2004
Dát tip
jéžiš to je pěkný *t

kassiope
11. 11. 2004
Dát tip
Mně to právě těmi spojeními jako kýč rozhodně nepřišlo. Líbilo se mi to, to čerchované mě hodně zaujalo :o) t*

makros
11. 11. 2004
Dát tip
...na ty ptáky by se na písmáku dala zřídit ornitologická stanice, se specializací na labutě....:o)))

Noe1
11. 11. 2004
Dát tip
avi

Zbora
11. 11. 2004
Dát tip
Dero: Nemyslím si, že bych byl jednostraně zaměřený proti nějakému autorovi. Snažil jsem se vyvrátit myšlenky, s nimiž nesouhlasím. Kdyby jsi mi něco podobného jako Yasmina napsal Ty, nebo třeba sama Sleeping, reagoval bych stejně. Kdyby... Vnímáš-li to tak, mrzí mě to. K Tvé kritice: Jezera citů, stejně tak, jako oči bez příběhů atd. jistě nejsou obraty příliš originální, ale hodily se mi k vyjádření daného. V tomto dílku jsem netoužil po vytvoření nějakého hlubokého uměleckého dojmu, spíš mi šlo o to, aby byla dobře chápána, což se mi zřejmě příliš nepodařilo. Já Děkuji. Barunka: Tvou báseň jsem navštívil ještě před Tvojí reakcí, a právě pro zřejmý cit, do ní vtělený, jsem nechtěl jakkoli kritizovat formu. Dala jsi mi k tomu podnět až svým příspěvkem zde. (I když si nemyslím, že by k milostné baladě muselo neodmyslitelně patřit klišé) Noe1: Díky, udělal jsi dobře. Poslední dobou jsem nějak podrážditelnější. Sidonia + kassiope: díky.

Dero
11. 11. 2004
Dát tip
Snažil jsem se vyvrátit myšlenky, s nimiž nesouhlasím. Ano, to je ta chyba.

Zbora
11. 11. 2004
Dát tip
Dero: vím jak to myslíš. Yasmínina reakce ovšem nanáležela tak k dílku, jako spíše k obecnému pojetí některých náležitostí literatury. Třeba můj názor nebyl správný, ale diskutovat o něm mi připadá přijatelnější, než mlčky zarytě nesouhlasit a připadat si zneuznaný. Sleeping: Jak si představuješ, že bych měl reagovat na pozitivní kritiky? moc hezká.. potesknělá - ano, děkuji, je. i já se přidávám - to mě těší. jéžiš to je pěkný - děkuji. Mně to právě těmi spojeními jako kýč rozhodně nepřišlo. Líbilo se mi to, to čerchované mě hodně zaujalo - to jsem rád. Anebo - ne nemáte pravdu, je mizerná, mrzí mě, že se Vám líbí? Jak na ně prosím Tě reaguješ Ty? Za svými reakcemi si prozatím stojím, i když uznávám, že jsem mohl zvolit poněkud přijatelnější formu. Případně jsem otevřen diskuzi a připraven uznat, že v tom či onom jsem se sekl. Nepokládal jsem za nutné Ti posílat avízo, jelikož jsem se na Tebe v ničem neodvolával. Jen jsem použil Tvou přezdívku jako příklad. Vskutku mě nenapadlo, že bych Tě tím mohl jakkoli urazit. Stalo-li se tak, omlouvám se.

Zbora
11. 11. 2004
Dát tip
Sleeping: Jsem přístupný kritice, pokud je alespoň náznakem zdůvodněna ( A pokud se nejedná o odvetu, nebo něco podobného). Zajímalo by mě, jak bys reagovala Ty, kdyby někdo vyzobl z Tvé básně slovo a označil ho bez udání důvodu za kýč (myslím, že bych nemusel hledat dlouho). Je velmi jednoduché něco vytknout, ale jestliže není odůvodněno, proč, jaksi to pozbývá smyslu. Sama moc dobře víš, že je tu spousta autorů, kteří píší mizerně, ale o to jedovatější jsou jejich kritiky. Pokud máš dojem, že jsem arogantní, přečti si reakce pod mým dílkem "Polo-my". Doufám, že Tě to alespoň trošku uklidní. A dík za spršku. Někdy to vážně přehánim.

Yasmina
11. 11. 2004
Dát tip
Cože?? Tak Ty si procházíš dřívější kritiky a hledáš čeho by ses moh chytit?! No tak to snad ne.. ty klišé jsou tam proto, protože jsem tam na ně narazila, kdyby ses podíval dál, viděl bys že je téměř nevyzdvihuju, jen když se mi to zdá moc okatý-jinak vim co je klišé, to bych to slovo asi jinak nepoužívala, že jo.. O tom co jsme se ve škole učili nebo ne to snad neni, prostě se mi to dílko moc nelíbí. Nesouhlasim s tebou v jedinym slově v jediným písmenu co´s tu doteď napsal. Máš kritiky, a hlavně NEGATIVNÍ přijímat, ne napadat a HODNOTIT jejich autory podle svýho, protože Ti nenapsali jak je to úžasný... od toho máš psát kritiky sám..jestli to ovšem zvládneš.. avi (ať žije mír..:))

Dero
11. 11. 2004
Dát tip
Děti, už je pozdě, běžte domů.

Zbora
11. 11. 2004
Dát tip
Jasmíno, jasně jsi mi řekla, že neřešíš, co je a není klišé. Jak můžeš vytýkat někomu něco, co neřešíš? Neberu Ti, že se ti dílko nelíbí, a pokud se podíváš výše, zjistíš, že o tom nepadlo ani slovo. Tím bych to asi ukončil, případné pokračování zítra. Dero: To je slovo do pranice. Dobrou.

Bezinka
11. 11. 2004
Dát tip
...mě připadá krásná.... a jsou v ní hluboká místa.... jen bych ty sáhodlouhé diskuse někdy dala bokem... Jasný T+

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru