Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"Šílený" recesista František Skála v Rudolfínu

12. 11. 2004
1
0
4694
Autor
MilanH

Na výstavě v Rudolfínu

    Je pátek 29.10 12:00 právě vcházím na výstavu Františka Skály v Rudolfínu. A začínáme pěkně z vostra a sice feferónkami z plynových zapalovačů, kterými je obložena hovězí pečení z kůry stromu. Pokračuji dále kolem nádherně nakrájených kynutých knedlíků za dřeva.

     Přecházím do druhého sálu nějak divně to tu hučí. Ano celému sálu vévodí obrovská gramofonová deska, která vydává nádherně kvílivé tóny. Je to zřejmě pocta naší „skvělé“ pop musice. O kousek dále, pak stojí na skříni, krásná heavy metalová souprava hudebních nástrojů převážně dřevěná.. Ve skříni visí velice slušivý oblek s pěnové tepelné izolace. Na stěně naproti jsou perfektní elektrické kytary ze dřeva i jiných odpadních materiálů.

    A jdu do dalšího sálu. Tam jen tak halabala na topení leží úžasná botaska s níž čouhají jakési kosti a taky rukojeť obušku. Prvně jsem myslel, že tam tu tašku odložil některý z hlídačů, ale kosti v ní mi při druhém pohledu k tomu neseděli.

     V dalším opravdu velkém sále je dominantou snad deset metrů vysoká zaschlá palma. Rovněž je zde nádherně tvarovaný zaschlý strom. Původně jsem si myslel, že je to skutečně přírodní artefakt. Při podrobnější obhlídce jsem zjistil, že ten strom je slepený s různých kousků zaschlých větví. Větve jsou pak vytvarovány do prazvláštních bizardních tvarů.

    Velice nekonvenčně, pak působí další sál, kde na podstavcích stojí různé miniatury automobilů. Ty automobily jsou převážně ze dřeva a většinou vyvolávají na rtech vstupujících návštěvníku lehký úsměv. Je tu např. nádherný Big Hannover nebo Prskavka trochu rezatá ohořelá. Rovněž je tu Pastelka počmáraná pestrými barvami či k tažení určená F1. Interiéry většiny těch automobilů zdobí plno pavučina všeho možného smetí sem tam je i dotyčný kousek ohořelý. Jsou to opět bizardní díla se vším všudy.

      V posledním sále jsem pak šokován překrásnými až úchvatnými hlavičkami vytvořenými s chaluh „KELT“, které se nacházejí na pobřežních pláží blízko San Francisca. Ty nádherné lidské hlavičky jsou pod zvětšovacím sklem. Některé působí hrůzostrašně jiné naopak ze sebe vyzařují až mystickou nádheru a jsou ještě ozdobeny překrásnými „vlasy“ ze zbytků chaluh.

     Celá výstava tedy na mně působila až „šílenou“ recesí. „Díla jsou oproštěna od veškeré konvence a z obrovskou dávkou umělecké invence a fantazie.“ Pane Skála nádherně jste zešílel.

 


MilanH
15. 11. 2004
Dát tip
Prokletí - :o)))) swandrow - uznávám, není to tedy nejlepší začátek :-))))))))) Cannisha - je to tak :-)

Prokletí
15. 11. 2004
Dát tip
Tak jsem byl... inu, vyzvihl bych i jiné věci - např. krásné deníky, které tam má a z celé výstavy mě nejvíc nadchly... hlavičky jsou vskutku skvostné... to, že palma je jako lidský vlas - všimli jsme si? o takhle biologický lustr nad hodištěm? Vpravdě, očekával jsem od Skály více interakce, ale... Skála není cebááá Nikl ;) Kdo půjdete, se též podělte ;o) m.

Vespa
12. 11. 2004
Dát tip
Mnooo, je to určitě povídka? Jsi si jistej?

vesuvanka
12. 11. 2004
Dát tip
Pěkně napsané. No jestli se musí platit vstupné (asi ano a ne málo) za takovou podívanou, tak pěkně děkuju .... TIP

MilanH
12. 11. 2004
Dát tip
Nejsem. Změněno :-)

MilanH
12. 11. 2004
Dát tip
Janičko děkuji . Vstupné je "pouhých" 100,-Kč, ale tak občas se to může obětovat. Měj se hezky :-) :-) :-)

Vespa
12. 11. 2004
Dát tip
No tak teď jo, teď už to aspoň trochu můžu zkritizovat :o))) Hezky napsaný. :o) (to je kritika, co, ale vono toho vo tom moc říct nejde) :o)

MilanH
12. 11. 2004
Dát tip
:o)))))

Miroslawek
12. 11. 2004
Dát tip
pravopisná korekturka by tomu nezaškodila

Prokletí
12. 11. 2004
Dát tip
zítra idu ;o))) m.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru