Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Přátelství versus Láska

19. 11. 2004
1
0
2851
Autor
Solitary

Název asi trochu zavádějící, takže leckoho odradí. Že je to už vymlácená sláma a tak dále. Proto počítám s tím, že pro spoustu lidí přečtení této slátaniny skončí se shlédnutím jeho titulu. Děkuji však těm, kteří se dostanou dále, zejména však za jejich názor na tyto dvě věci z pohledu člověka, který žije normálně se svým partnerem, je spokojený, zamilovaný, prostě tak, jak to má v normálním vztahu vypadat. Oč mi jde? Píšu a snažím se, aby to nevyznělo poněkud zatrpkle či žárlivě, protože samozřejmě vím, že přátelství a láska se srovnávat nedají . Ale to tu řešit nehodlám, žádný strach. Jde mi spíš o to, zda se dá tyto dva pojmy sloučit dohromady. Ne ovšem v jednom vztahu. Tedy konkrétně se tážu, zda je normální, že osoba, která je s někým úzce spjatá, se dokáže v jeho prospěch vzdát starých přátel ba dokonce i příbuzných. Jistě, mnozí můžou namítnout něco v tom smyslu, že asi netuším, jak vypadá normální zdravý vztah, kdy se oba společně žijící partneři snaží o kompromis, kdy se snaží jeden druhému vyjít vstříc, prostě že asi neznám slovo "empatie". Uznávám, to, že životní druh je důležitější než přátelé je přirozené. Zkusím ale být konkrétnější. Příklad: staré přítelkyně se domlouvají na srazu po několika měsících, ne-li letech. "Jé, promiň", zasměje se omluvně do telefonu ta zadaná, "v sobotu bohužel nemůžu, to je Honza doma…" První jev, nad kterým se zarážím. Žije s přítelem ve společné domácnosti léta a přesto jej nedokáže na jedno odpoledne nechat doma samotného. Pokud nakonec ke schůzce přece jen dojde, pokračuje to přesně podle scénáře: babinec, vínko, fajnová atmosféra, rozebírání života a spousty dalších věcí, prostě jak už to tak bývá. Vtom se po nepříliš dlouhé době, právě do toho nejlepšího, ozve mobil a následuje odpověď "..jo jo, my to dopijem a už jdem domů…" Pokud se však koná něco divočejšího, obvykle je manžel mimo město (minimálně). Takovéhle akce se prostě vždy přizpůsobují programu drahé polovičky. Možná jsem divná, ale přijde mi to dost přehnané. Asi to ony kamarádky dělají pro toho svého rády. Jenže uvědomují si, že se sebou nechají svým způsobem zametat? Kdyby šlo o vzájemnou empatii", nikdy by jeden partner po druhém nechtěl, aby musel řešit, jak jej co nejlíp uspokojit, aby to nebylo na úkor přátel. Kdyby jeden druhému za něco stál, unesl by jednou to - ba dokonce by byl rád - že se zas koloušek po dlouhé době někde vykecá . Znám pouze jeden pár, kde to takhle funguje - a opravdu jsou do sebe zaláskovaní!


Sally
29. 11. 2004
Dát tip
Já a mé čtyři kamarádky asi máme veliké štěstí, protože podnikáme dámské jízdy často a naše drahé polovičky na to nic. Ve vztahu, kde není důvěra a neexistuje kompromis nemá cenu zůstávat. Ale je fakt, že znám zase holky, kterým tohle připoutání k druhému nevadí. záleží na tom, jak to kdo bere.Já bych to nesnesla.

Solitary
29. 11. 2004
Dát tip
Buď jim to nevadí, anebo si myslí, že jim to nevadí. I takový případy znám. Kamarádky, které společně se mnou odsuzují výše uvedené případy a přitom se chovají zrovna tak. Namlouvají si, že to dělají rády. Jenže do dříve společenských bytostí bych to zrovna moc neřekla. Nechat se izolovat? Nevím, do jaké míry je to normální, bohužel mám tu smůlu, že znám jen samý extrémy.

Solitary
23. 11. 2004
Dát tip
jo, majetnickej vztah.. Pokud si to dotyčná neuvědomuje - nebo přesněji - je zaslepená - tak jí to v podstatě může být jedno, jenže ono má všechno svoje meze. Když začíná být díky tomu nezdvořilá k ostatním - ano, doslova nezdvořilá (a to se mi opravdu stalo, ne že bych byla vztahovačná, ale vážně už jsem v jednom případě byla dost okatě za blbce). Já nevím, vždyť jsou ty holky jinak docela inteligentní, tak copak nevidí, jak působí směšně? ..nebo spíš smutně?

Craerassy
21. 11. 2004
Dát tip
přátelství a láska? tvé příklady mluví spíš o majetnickém vztahu...

to je inviduální záležitost...... a jinak pls změň font obsahu, špatně se to čte

vesuvanka
19. 11. 2004
Dát tip
Přečetla jsem si celou úvahu - je to zajímavý postřeh. Sama s tím nemám zkušenosti. Zřejmě to záleží na vzájemné toleranci a dohodě.

Nicollette
19. 11. 2004
Dát tip
no jo svatá pravda... a když de kolem třebas holka, proč jí nezkritizovat nebo nepochválit se svym klukem že jo tyhle upjatý vztahy taky nemusim :-)

No, co k tomu rict, tak to proste je a vzdycky bude, múzes zkusit nakou osvetu :-)

Solitary
19. 11. 2004
Dát tip
Vesuvanko, Nicollette, LaroF.> Děkuju za příspěvky a že jste vydržely do konce. Už jsem se bála, že jsem jediná s tímhle postojem a tudíž nenormální. Už jsem jednou někde tohle stanovisko mírně zaujala, osvěta to sice nebyla :) , ale bohužel jsem tak trochu narazila. Docela bych byla ráda, kdyby se tu někdy ozval někdo, kdo se mnou nesouhlasí, možná ve všem pravdu nemám..

V_I_Lennon
19. 11. 2004
Dát tip
čůráku

Nicollette
19. 11. 2004
Dát tip
no tak jistě že nesouhlasim v každé věte, vytáhla sem si to svoje a na to reagovala. Moje nejlepší kamarádka třeba vždycky říkala, že nesnáší když má někoho furt za zadkem a má přítele, už je to devět měsíců - hrůza jak to letí - a sou spolu ve dne i v noci... já nevim, no, když to někoho takhle chytne tak ho to chytne... ale ať si to lidi užívaj dokud je čas...stejně se rozejdou

Andulka
19. 11. 2004
Dát tip
podle me, to co pises neni normalni.....ale bohuzel mas pravdu...taky jsem se s tim setkala a taky mi to vyrazilo dech...jen jsem si myslela, ze tento problem mysleni je typicky pro starsi zeny...:-)* Jinak nesouhlasim s LarouFjodorovnou, ze tomu tak bude. Ja verim, ze az nase zensky budou mit vic sebevedomi, tak se budou chovat jinak....-)

AFRODITA
19. 11. 2004
Dát tip
mám přesně takovou kamarádku, na babinec jak lidově říkáme jde velmi málo, pouze, když drahá pol. není doma Ale je docela možné, že v týdnu jsou tolik v práci, že potom je ráda o víkendu s ním a nevnímá to jako oběť. já to neuznávám a vadí mi to, ale je to její život, nemluvím jí do toho...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru