Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Skořice - přepis

21. 11. 2004
4
0
5552
Autor
ondrech

Toto je takový experiment. Zde je původní dílko Skořice. Je to jedno z mých nejranějších děl. No a ještě to máte pro jistotu a pro porovnání přímo v tomto díle.;))))) Jde o to, aby se dalo určit, jak se mění můj styl psaní...:-)

Původní:

 

Skořice

"Náš Ondra je hodný hoch. Když ho pošleme něco koupit, přinese to," říká

maminka návštěvě.

"Názorně to předvedu, Ondro, skoč pro skořici, ale celou. Tady jsou peníze,"

podala maminka Ondrovi stovku.

"Jistě mami, měj spoleh," řekl Ondra a odběhl.

"Vidíte? Takto se má naučit kluk, syn, aby poslouchal na slovo.", řekl host.

Ondra už byl u nejbližšího obchodu s potravinami.Tam ji nemají.V druhém obchodě mají příjem zboží. Běžel do třetího.Tam se maluje. Malíři ho poslali do čtvrtého. Tam je zavřeno.V pátém obchodě byl zloděj, v šestém mají školení, v sedmém nejde elektrický proud, v osmém je fronta na košíky, v devátém praskl vodovod, v desátém .....

A takhle to jde popořadě.Uveďme si některé: v šedesátém na Ondru vyjel pes, v 65. obchodě po něm vyjela prodavačka, v 69. obchodě mají jen pepř, v 71. mají dovolenou, v 72. je podvodník, v 75. mají dokonce bazén, ale skořici ne, 80. obchod krachuje, na 82. je napsáno: Zavřeno,dnes milujeme, místo malujeme, v 84. obchodě se nesmí rušit, v 86. se nesmí kouřit, ale kouřilo se z Ondry, ne z cigarety, v 90. sledují fotbal, v 98. prodávají kompasy a buzoly. Až konečně v 99. obchodě babky kořenářky dostal pytel skořice celé. Dal si jej na rameno a vypravil se domů.

Bylo čtyři hodiny odpoledne, vyšel v deset ráno. Šest hodin, 99 obchodů. Domů přišel v pět hodin. Hosté byli ještě u nich.

Maminka Ondru pochválila a řekla: "Hodný hoch, jen je znavený."

Ondra jen lehne a spí dva dny a tři noci.

Až se probudí,napíše si rekord do Guinessovy knihy VLASTNÍCH rekordů.

 

Skořice – přepis

 

„Náš Ondrášek je hodný hoch. Když mu uložíme nějaký úkol, s ochotou ho provede, a ani se nás moc neptá, proč to má udělat. Máme to ale vychovaného synka,“ říká maminka návštěvě.

„Tak nám ho předvěď! Když říkáš, jak je výjimečnej!“ radí hosté.

„Ondro! Poslouchej. Skoč mi koupit skořici!“

Ondra se vcukuletu obul a vyrazil ze dveří. Mamka za ním ještě zavolala, že chce skořici celou a návštěva s úsměvem na tváři uznala, že je doopravdy dobrý.

 

Ondra si to metal do prvního obchodu, který byl na knci ulice, kde bydlí. Tam ji nemají. Tak snad v druhém. Tam taky není, ale prodavačka poradila, že by snad v třetím určitě mohli mít. Když běžel do třetího obchodu, srazil se s podivným chlapíkem, který měl napěchované kapsy něčím a voněl po skořici. V třetím kupodivu neměli, ale prodavačka se dušovala, že do teďka měli. Ve vesnici bylo maximálně dvacet obchodů, vy kterých by skořice měla být. Proto Ondra stále neztrácel naději. Proběhl do čtvrtého, tam na něho vyskočil hafan jako doga a začal mu lízat obličej. Majitel obchodu ho odtáhl a řekl, že skořici nemají. V pátem taky neměli, přeběhl do šestého, do sedmého… Když prošel všech dvacet obchodů a zjistil, že nikde skořici nemají, rozhodl se projít i zbylých prodejen s oblečením a elektronikou. Když vlezl do prvního, a otázal se, jestli mají skořici, dívali se na něj jako na blázna. Poradili mu, aby to zkusil u Vietnamců na náměstí.

„Skořici? Skořici mám. Tady – v sáčku!“ Ondra se zaradoval! Všechno trápení a běhání mělo být ukončeno! S úlevou přijal sáček, zaplatil a šel v pohodě domů. Pak si ale uvědomil, že maminka chtěla skořici celou a ne rozemletou. Ondra si sedl na kraj silnice a přál si, aby se už nikdy nedělala celá skořice.

Nedalo se nic dělat, a tak se vydal do posledního obchodu s bílou elektronikou a jiné, kde narazil na babku kořenářku. Koupil si od ní pytel skořice celé, což mu hodně zvedlo náladu a hned si to hnal domů.

Návštěva byla překvapená kvantitou produktu a maminka Ondru pochválila.

„Vidíte, náš Ondrášek je hodný kluk.“

Ondráškovi to bylo vcelku jedno a šel si do pokoje zapařit nějakú gamesu.

 


ondrech
08. 01. 2005
Dát tip
proč marketinkovej trhač???Vysvětli pls.

sicco
08. 01. 2005
Dát tip
dva v jednom - jeden z nejznámějších reklamních fíglu ne přece :)

ondrech
08. 01. 2005
Dát tip
jo takhle, tak to potom jooo!:-D

sicco
06. 01. 2005
Dát tip
dvě díla v jednom, člověče ty jseš správněj marketingovej trhač ale nesměju se, zvlášť proto, že už jsem něco podobnýho taky zkusil

Empty
26. 11. 2004
Dát tip
První verze jednoznačně vtipnější, druhá je možná o něco lépe napsaná, ale dokonalá není ani jedna. Kdybych měl hodnotit dílko, bohužel se mi příliš nelíbí. Děj, kdy maminka pošle Ondru nakoupit skořici a on projde spoustu obchodů, koupí skořici, utíká zpět a pak jde pařit gamesku je na tebe podle mě slabý. Píšeš lepší věci než spousta tvých vrstevníků, ale tahle by určitě zapadla. No nic, budu se asi muset těšit na další

ondrech
26. 11. 2004
Dát tip
jojo, já myslel, že spíš oceníš to, že je to eksperiment...:-))) ale jinak dík..:-)

tak jo pecik :) me se ta druha libila vic..zvlast ten konec byl vymakanejsi a promyslenejsi :) za to si zaslouzis tip :)

ondrech
24. 11. 2004
Dát tip
ty jo. díky!!!:-)

ondrech
23. 11. 2004
Dát tip
díky moooc!;)))))

ondrech
21. 11. 2004
Dát tip
Jojo, jen pište. Pište...:-)

Dero
21. 11. 2004
Dát tip
No jak? Cit pro pointu se zlepšil, styl psaní se upjal ... ale to je vývoj, líbí se mi, že píšeš pořád.

ondrech
21. 11. 2004
Dát tip
Však jo. To je možná jedna z mých výhod (jak mi říkali na srazu): že píšu už od útlého věku a že píšu pořád... díky.:-))

Dero
21. 11. 2004
Dát tip
Tak, my, staří mudrcové, víme, co říkáme. :o)

ondrech
21. 11. 2004
Dát tip
jojo, a měříte si, že 12 útržků je vždycky 1.5 metru, co?hihi:-)

vesuvanka
21. 11. 2004
Dát tip
Zajímavé.... líbí se mi obě. Ta novější povídka je obraznější a živější, původní více popisná. Ale ono to tak bývá, když člověk začíná psát, soustředí se na popis a postupem vývoje něco redukuje, jinde naopak rozšíří či slovně zvýrazní, takže dílo dostává silnější náboj.... Ale obě dílka zasluhují TIP

ondrech
21. 11. 2004
Dát tip
vesuvanka - pěkné. díky.:-))))

fungus2
21. 11. 2004
Dát tip
Pozoruhodné porovnání. Taky někdy přepisuji staré povídky.*

Alojs
21. 11. 2004
Dát tip
Ale ondrechu, ty se poustis do remake? no... kdyz to posoudim se starou verzi, u ktere jsem dokonce tipoval, musela by byt nova verze jo revolucni, aby me necim prekvapila. Posun vpred zrejmy jest, ale... ale... vsak vis :-)

a2a2a
21. 11. 2004
Dát tip
Ondro, je dobře, že se snažíš své věci upravovat. Druhá verze je jazykově čistší, ale první mi přijde stylisticky dynamičtější i nápaditější tím, jak tam uvádíš víc těch obchodů a příčiny jejich zavření. Je to vtipnější.

Kandelabr
21. 11. 2004
Dát tip
hm ta původní se mi zdála vtipnější, svižněji napsaná. ta druhá už není taková odlehčená, je slohovkovatější. fajn jako styslistické cvičení, ale jako povídka je to takové plané.

ondrech
21. 11. 2004
Dát tip
fungus2 - jojo. díky Alojs - hmmm nevím, ale asi ti došly slova, co? a2a2a + Kandelabr - jo. asi jo. Teď už stačí jen zkombinovat vtipnost a styl a bude to geniální. ;)))) díky za názory.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru