Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Náš první koncert

24. 11. 2004
3
1
3674
Autor
Heulwen

ze života :)

Náš první koncert

V sobotu se konal v naší vesničce myslivecký ples. Je to jediná taneční zábava, která u nás jednou za rok rozptyluje tancechtivé obyvatele a tak se sejde celá vesnice a náležitě si jí užívá. A protože je můj taťka zdejší myslivecký hospodář, povedlo se mi si tam zajistit chvilku na podiu, aby se naše kapela poprvé ukázala zrakům lidským.
Den předtím jsme totiž měli zkoušku a když jsem je tam zvala na taneček, Jardu napadlo, že bychom si tam mohli zkusit vystupovat před lidmi. Protože jsem pro každou improvizaci, hned jsem zavolala domů a rodiče se vyjádřili, že pokud si to domluvím s organizátorem (jeden z mladších členů mysliveckého sdružení), určitě to nebude problém. Naneštěstí jsem ještě ten večer seděla s kamarádkou před horským sluníčkem a dostala pekelný zánět spojivek, ale to otrlou seveřanku nezastaví.
Vystoupení jsem dojednávala až na místě. Organizátor se zatvářil pochybovačně, ale řekl:
 "No, když bude mít ta kapela,co nám hraje přestávku na večeři, mohli byste to tak na půl hodinky zkusit,ale domluv si to s nimi. Hlavně aby se to líbilo lidem. Co hrajete?"
 "Takovej big-beat," řekla jsem, ale asi mu to nic neřeklo. Zjistila jsem, že ta kapela nemá bicí, tak jsem psala klukům,aby je vzali a nervózně pobíhala po myslivně, protože pořád nejeli. Kde kdo na mě díky mým slunečním brýlím pořvával: "Ha, američanka!" nebo "To sluníčko ale praží,co?" Rodiče vyprávěli ostatním příbuzným a přátelům, na co se chystám a ti byli zvědaví, tak nějací diváci byli jistí.
Kluci přijeli samozřejmě bez bubnů, zato s sebou měli dva kamarády, které představili jako zvukaře a manažera, kdyby po nich náhodou chtěli vstupné. Nikde už tam nebylo místo z sezení až na jeden osamocený stůl na úzkém balkónku na sále. Sice se tam blbě lezlo, ale alespoň jsme tam měli soukromí a rozhled. A rozhlíželi jsme se pozorně, jestli na nás budou lidé zvědaví a nakonec jsme se rozhodli, že pokud už budou dostatečně opilí, tak Láďa dojede pro bubny a zkusíme to. O jedné pauze jsem s ním došla ke stolu, kde sídlila kapela. Nejdřív kulili oči, ale nakonec vypadali docela vstřícně a pochybovali jedině o tom, že nám po podlaze nebudou klouzat bubny, protože na malé pódium se už nevešly. Nakonec jsme byli docela spokojení a mysleli si, že pravá kapela včetně bicí bude skutečné oživení oproti těm klávesám. Dokonce se dostavila i tréma, a tak kluci pořád kouřili, což se mi vůbec nelíbilo, a tak jsem se vydala dolů, kde se zrovna prodávala tombola. Vytahala jsem deset ruliček, které rodiče zacvakali a objevila jen jedno číslo:7. Jaká smůla, že to bylo zrovna srnčí, kterého máme plný mrazák.
Asi jsem se ještě nezmínila o tom, jak kluci vypadají. Prostě dělají čest šedesátým létům a big-beatu. Všichni mají dlouhé vlasy, zvonové kalhoty Jarda lenonky, a do toho já s tmavými brýlemi přes ty dioptrické a vagabundsky rozcuchaná. Není divu, že se za námi spoluobčané s hrůzou otáčeli. Tombola už byla vydána a já si na poslední chvíli vzpomněla na lísteček se sedmičkou pod popelníkem a nabídla ho klukům. Člověk by řekl, že to bude alespoň naporcované, ale když jim pán od tomboly přitáhl celou mrtvou srnu, vyvstala otázka,co s ní. Nakonec ji nacpali do auta a rozhodli se,že si jí ve zkušebně stáhnou a rozporcují. Při velice zábavném přenášení srny se ale ozvalo ze sálu:
 "Dozvěděli jsme se, že tu bude taková kulturní vložka, tak se jdeme občerstvit a přejeme příjemnou zábavu!?"
Naklusali jsme s bubnama a činelama, Láďa si je sešteloval, kluci si zapojili kytary a já si položila na klávesy texty a zkusila do mikrofonu flétnu za řevu vyjukaných lidí: "Co to je??!" a upřených pohledů příbuzenstva od zadní stěny. Veslo (1. kamarád) si přisunul židli co nejblíže k nám a Kocour (2. kamarád) se chystal k tanci. Lidé zírali a očekávali nejhorší, tak jsem šeptala: "Už hrajte!" A Láďa nás uvedl. Bohužel nám kapela neseštelovala aparáty na tvrdší hudbu a řvalo to strašně nahlas, ale kluci si libovali, že je to pořádnej bigbít. Jednu sloku v druhé písničce jsem díky trémě docela zmotala, ale jak jsem si všimla, lidem to nevadilo, protože nás vůbec neposlouchali a řvali:
  "Vypadněte, vy hašišáci!"
  "Běžte do prdele!"
  "Fuuuj!" Po třetí písničce přišel pořadatel a diskrétně zašeptal: "Zkraťte to!", ale už bylo pozdě. Nechápala jsem to a při čtvrté písničce jsem přemáhala pláč, vždyť se nám to celkem dařilo! Na podium vylezl nějaký fousatý vysoký chlap se slovy:
  "Kdo je tady vedoucí?" Přihlásila jsem se,protože jsem se cítila zodpovědná a už jsem byla připravená na všechno. On na mě začal řvát:
  "Co to tady děláte? Tohle jsou obyčejní vesničani, nás to nezajímá! Běžte si to hrát někam jinam! Zahrajte něco, co známe nebo vypadněte!?" Po jeho odchodu nastala chvíle ticha. Lidé s napětím očekávali, že se konečně sbalíme a zmizíme. Na parketu stálo pár mladých a opilých,co tancovali. Žalostný zbytek. Protestně jsem prohlásila do mikrofonu:
  "A rozloučíme se s vámi písničkou od Beatles: Get Back!" Ta se povedla, ale diváci už byli prý tak rozzuření, že ani nevnímali, že jsou to Beatles. "Get back to where you once belognet!", zařvala jsem na ně naposledy v písničce a rychle jsme začali balit. Kytarista z té suché kapely, kterou žrali k nám přišel a povídal: "Škoda, bylo to dobrý!" Mamka přispěchala a povídala: "Uf, já už myslela, že vás začnou kamenovat. Po první písničce chtěli vrátit vstupné a jedna paní na mě řvala,ať si vezmu ty svý hašišáky a vypadnu."  Ven za námi ještě přišlo pár lidí a říkali, že jen kdyby to tolik neřvalo a byl víc slyšet zpěv, bylo by to výborný. Veslo nás začal plamenně obhajovat, že za to nemůžeme, když nám s tím cizím aparátem nikdo nepomohl, tak jsme ještě schytali ještě přednášku o konkurenci a byznysu v hudbě. Mamka (jako téměř vždy po nějakém mém koncertě) řekla, že jsem se neslyšela a zpívala jsem falešně. Nakonec jsme ještě chvíli pobyli na balkónku, kluci měli z toho skandálu srandu a nadávali na ten "plidkej popík" a "radiový sračky", které lidi tak nadšeně žrali. No, nakonec si alespoň víc vážili té své suché kapely bez bubnů a už jim nenadávali, že pořád odpočívaj a nehrajou. Alespoň jsme si odtamtud odvezli tu srnu a její kůže,co teď visí nad vchodem do zkušebny nám bude připomínat, jaký jsou lidi.

1 názor

Narriel
23. 03. 2009
Dát tip
Requiem pro Rock&kroll... :)

Heulwen
02. 12. 2004
Dát tip
Hanee: No.. další je o vánocích,tak se moc těšim :E Díky, diky!

Heulwen
30. 11. 2004
Dát tip
Hanee: Ach taak. No plidkej popík je určitě schválně a někde prostě spisovná čeština nesedí do té atmosféry. Třeba my otrhaný hašišáci bychom se určitě netahali s bubny a s činely a něco jako "pořádný big-beat" se možná hraje na Moravě,ale u nás by to nikomu nepřelezlo přes pysky. Já jenom aby sis nemyslela, že nevím, jak je to správně. U nás na severu dialektů moc není, ale ty koncovky komolEJ i naše povedeNÝ profesorky a každEJ, kdo neskloňuje podlé TÝ vžiTÝ mutace jazyka českého, je u pubescentů divNÉJ. Mě se za to dokonce posmívali... a to chodím na gymnázium :)

Heulwen
28. 11. 2004
Dát tip
StvN: Aha, já si to špatně přečetla... tady se spíš všichni tváří znuděně,když už je někdo na nějakej konzert donutí :-))

StvN
27. 11. 2004
Dát tip
Tady v Praze se pořád tleská. A všemu.

Heulwen
26. 11. 2004
Dát tip
Vaud: Tak to je docela odvážná! Až budou mít konzert, tak řekni ;-) díky StvN: Co se Ti zdá? A proč netleskají? Bojí se, že by to bylo v rozporu s názorem ostatních a bojí se trapasu? Alojs: Dlouhá souvětí jsou má oblíbená :-)) diky Hanee: No, vzhledem k tomu, že jsem taky vesničanka jsem čekala, že je to nadchne stejně, ale co... chyby a překlepy? Kontrolovala jsem si to a nejsem si žádných vědoma. fungus2: Všichni slavní hudebníci takhle začínali :) Jak teprve museli nadávat na Beatles v počátcích :))

Vaud
25. 11. 2004
Dát tip
Jo kapely to nemaj lehký! Jedna moje příbuzná si založila kapelu, kde nikdo neuměl zpívat a nikdo taky nehrál na žádný hudební nástroj... Když to dělají ostatní, tak proč ne? Hezky jsi to napsala! Pobavilo! Posílám TIP!

StvN
25. 11. 2004
Dát tip
Zatrápení situace. Mně se naopak zdá a v tom je asi rozdíl mezi vsí a městem. Tady ať přijde jakákoliv kapela, tak se nikdo neodváží nezatleskat, to je stejně hrozný.

Alojs
25. 11. 2004
Dát tip
No, v psani tam jsou mezery. Nekde by se hodily odstavce, jinde zkratit vety... nicmene to se vsechno da vypilovat a jak tak koukam, povidek si tady zatim moc neuverejnila, takze to chce cas. Co se tyce kapely, tak ten konec byl hodne smutnej. Porad jsem cekal, ze budete mi uspech a ono tohle...

fungus2
25. 11. 2004
Dát tip
Jo, tak to chodí.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru