Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Lesk a bída, bída Havany

03. 12. 2004
23
1
8163
Autor
Eilil

Havano, dámo prostobřehá

vzatá měkkým dlaním hvězd,

kdo dnes bude v Tobě kvést?

Havano, rovna cejchu zběha,

otcům z hrudí odebrána.

A svým dětem

na troskách šedlých balustrád

šeptáš: Mám Vás pořád ráda!

Pak mezi prsty tabák hněte,

když s létem váží zašlé mince,

a zbytkem šminky zkouší smát

se vděčně na cizince.


1 názor

tristes
19. 02. 2006
Dát tip
za atmosféru, za námět - - tipuju!

Eilil
17. 05. 2005
Dát tip
hmhm.. :o) děkuji za info.. já naprosto uznávám, že to bylo psáno pod palbou prvních dojmů.. takže je to takové jednostranné a horkohlavné.. :o)

Eilil
17. 05. 2005
Dát tip
:o)

Vaud
15. 05. 2005
Dát tip
Báseň je fajn, jen ten prolog je dost přitaženej za vlasy. Jako by to psal propagandou zpracovaný Američan. Já jsem 2 měsíce bydlel v Havaně. Je pravda, že mýho kámoše Kubánce sbalili tajní fízlové za tu dobu asi 3x, ale na nikoho nestřílí a podobně. To tam někdo přijede na týden natočit dokument a je chytrej. Pak tam přijede někdo s Čedokem, vidí Varadero, a je taky chytrej. Mimochodem, těch hotelů je tam pro turisty víc - z hlavy si vzpomenu na Presidente, Havana Libre (bývalý Hilton), pak ve Vedadu jsou asi 2 nebo 3. Jo a tip

Tahle se mi líbí... btw...nedávno jsem viděla fotku z KUby, byla na ní kubánská žena/dívka, šla ulicí v červených šatech a byla strašně hezká...no a za ní seděli dva stříci u zdi domů a kouřili doutníky. Taková pro mě v tu chvíli byla Havana.

Vespa
08. 12. 2004
Dát tip
synáček vyjádřil můj názor, tedy... nemusím se vypisovat, bylo by to zbytečně.... Básnička mě ranila.

Eilil
08. 12. 2004
Dát tip
.. Vespa.. to mě mrzí.. snad ne příliš.. děkuji za návštěvu..

Vespa
08. 12. 2004
Dát tip
Já mam takovou tesknou náladu dneska... :o) Su ráda, že jsem objevila hezkou básničku :o)

Eilil
08. 12. 2004
Dát tip
:o) jééé si mě potěšila.. :o) Vespo

Vespa
08. 12. 2004
Dát tip
služebníček :o)

moc pěkná, snad jen to kvetení je trochu laciné, ale určitě t.

Pokusák
07. 12. 2004
Dát tip
!!!!!!! super!!!;-) Možná příliš dlouhý prolog....;-) *T

Giga
07. 12. 2004
Dát tip
t.

Eilil
06. 12. 2004
Dát tip
hihi.. to vyznělo jako já a kubánskej plaz.. :o) třeba chameleon.. :o) nebo tak něco.. :o)

stewewonder
06. 12. 2004
Dát tip
:o) mno ... : ))) pokud vim tak tam maj hezky takovy maly jesterky ... : ))) a maj jich tam dost ... sakra mam chut na pecenou jesterku ... mozna bych mel jit na obed :o)

Delahaye
05. 12. 2004
Dát tip
zajímavé, nesporně . I kvůli Stevensonově komentáři. Je moc fajn, že taky někdo píše něco jiného, než o lásce a o své rozervaném nitru :-)) K dílku - poslední 4 řádky jsou bezvadné. jen drobnost - šedlých balustrád ... mi moc nesedí /možná taky proto, že si nejsem jist , co to je balustráda .. :-)) / T + avi

Mila_cik
05. 12. 2004
Dát tip
moc pěkný...Eilil...moooc *

Eilil
05. 12. 2004
Dát tip
Delahaye.. :o) děkuji moc za návštěvu.. :o) a za Tvůj prima komenrář.. :o) balustrády.. to jsou takové plůtky.. sloupová zábradlí, která bývají součástí archytektur.. třeba na balkónech.. :o) a hrozně se mi líbí.. :o) V Obrázcích z Havany.. jsem jich viděla poměrně dost.. :o) ještě jednou moooc děkuji.. :o))) Mila_ciku.. broučku... :o) děkuji za milou hvězdičku.. :o)))

Mila_cik
05. 12. 2004
Dát tip
není zač...slečno...:-)

Delahaye
05. 12. 2004
Dát tip
Díky, Eilil .. :-) Tak jsem si to myslel dobře - zábradlí to je ! :-)

Eilil
05. 12. 2004
Dát tip
hihi.. to je prima.. :o) máš spolehlivý instinkt.. :o))) a nemáš vůbec za co.. :o)

Valentino
05. 12. 2004
Dát tip
Velmi zajimave

synáček
05. 12. 2004
Dát tip
Nedělám si vůbec žádné iluze… ani o Číně… a ni o severní Koreji… natož pak o Kubě. Je pochopitelně možné na Kubě natočit film (jenom) o takových věcech, které viděla autorka této věcičky… a potom může někdo skutečně říci, že je to zjednodušené a jednostranné vidění Kuby. .. Já se tak ale dívat nedovedu. Mně takové poznání vůbec nepřipadá důvodem k mávnutí ruky… k pousmání… nebo jen k pouhému zmírnění dopadu z takového dokumentu. Mně připadá tragické to, že se tam takový dokument vůbec natočit dá… Každý má už dnes k dispozici dostatek dokumentů o tom, jak vypadá skutečná tvář socialismu a komunismu… je to obrovská devastace všech morálních, kulturních, společenských a historických hodnot. Je to zrůdný systém, v němž je možno téměř všechno… pokud to dokážete podat v tom „správném“ světle a dodržíte tu „správnou“ linii. Je to (minimálně) stejné jako to bylo i u nás… ani tady (pochopitelně) celá země neprošla procesy v padesátých letech a rozhodně se nedá říci, že většina rodin přišla o někoho na šibenici, nebo v uranových dolech… či jiných koncentračních táborech. Mě však úplně stačí… že takové rodiny vůbec byly… Stejně tak jako jistě ne všichni pracovali pro Státní tajnou bezpečnost a udávali své sousedy a spoluzaměstnance, stejně tak jako ne všichni byli v socialistickém svazu mládeže, či Komunistické straně a podíleli se na tom marasmu aktivně už jenom tím, že svým členstvím „propůjčili pár kapek své krve“, aby mohl tak zrůdný režim dál existovat. Ne všichni si jistě zkřivili páteř v době „normalizace“… Mě však stačí to, že něco takového tu (vůbec) bylo… Stejně tak jistě není na Kubě v ohrožení smrti (téměř) každý, kdo fotografuje cokoli sem mu zlíbí… Nikdo na světě mě však nepřesvědčí, že na Kubě nikdo nikdy nebyl zastřelen…uvězněn… nebo mu nebyl znehodnocen film, pokud se mu (zcela náhodně) podařilo zdokumentovat něco z toho o čem jsem výše mluvil … A pokud jde o tu básničku… tak ta je velmi krásná… tragicky bolestná… a plně vystihující to, co jsi při promítání toho filmu zažila… myslím, že se to velmi povedlo… cítím to také tak… aniž bych ten film viděl... T****

Eilil
05. 12. 2004
Dát tip
Synáčku.. moc Ti děkuji za to co si mi zde napsal... to jak vnímáš realitu některých systémů a vyjadřuješ protest proti nim, proti všemu co nemá nic společného s lidstvím.. tedy s lidstvím, tak jak ho vnímám já.. (úcta k životu, k lidskému dílu, k přírodním zákonům) to jak vnímáš tutu realitu, jen svědčí o ušlechtilosti Tvé duše.. a moc Ti děkuji už jen za to, že si.. :o) děkuji Ti..

synáček
05. 12. 2004
Dát tip
Eilil: Já Tobě děkuji... že jsi vybudovala cestu, na kterou jsem já (ale nejen já...) pouze jen vstoupil... Je velmi záslužné o takových věcech si ujasňovat názory… hledat pravdu… Tvou kytičku navštěvuji velmi rád...

Eilil
05. 12. 2004
Dát tip
:o) cesta může být vybudovaná jakkoli.. vždycky nejvíc záleží na tom, kdo po ní jde.. :o) a jak tu cestu vnímá.. a Ty jsi chodec, kterýho si velice cením.. :o)

Elilenko, beruško.... moooc krásně jsi to napsala...s takovou Tvou neodolatelnou atmosférou.... děkuji...t

Eilil
05. 12. 2004
Dát tip
Kvítí :o) kouzlíčko moje milované.. :o) děkuji Ti za návštěvu.. :o) to já moc děkuji. :o)

nene, Tys to tak nádherně napsala, že jsem se málem rozplynula... ach....

Craerassy
05. 12. 2004
Dát tip
umíš se kolem sebe dívat... tip

stewewonder
05. 12. 2004
Dát tip
Hezka basnicka trochu mi pripomela jeden pribeh kdy muj kolega byl na kube na dovoleny ... a desne se tam opil a pak lez na palmu ... a spad z ni ... na kokos .. teda ne na kokos zlamal si obe kycle .. a tak si prodlouzil dovolenou o pobyt v kubansky nemocnici ... ale po case se vratil a chodi ... takze rikal ze hrozna nemocnice vypadala jako spinava skolni trida ale ucel splnila ... a pro vas ponauceni pijte pitnou vodu a nepijte rum a kdyz uz pijete tak nelezte ne plamy :))) jo a tip

Eilil
05. 12. 2004
Dát tip
jojo :o) oni tam maj rum jak kolínskou.. a Ti co pracují v rumárně.. :o) toho mohou vypít co snesou.. pak ručně lepí štítky na láhve.. a ony jsou z toho celé na křivo.. :o) ale na palmě jsem tam nikoho neviděla.. to jsem o něco přišla.. jo a třídy.. školní třídy.. tam byli docela pěkný.. :o) já být dítě na Kubě.. tak jsem víc ve škole než doma.. :o) tak.. teď jsem na to kápla.. chtěj tam mít stoprocentní docházku!!! tak devalvují domácí prostředí! ;o)

stewewonder
05. 12. 2004
Dát tip
ten dokument urcite neukazoval opily cechy na palmach .. myslim ze to neni natolik ... ehm obvykly obraz pro kubu ... : )

Eilil
05. 12. 2004
Dát tip
hih. :o) no on to byl vážně amatérský dokument.. tam muže bejt ledaco. :o)

stewewonder
05. 12. 2004
Dát tip
: ) pak by se tomu rikalo domaci video z dovoleny (jako stilu ja a kuba ja a palma ja a kubanskej policajt ja a kubanska plaz ja na palme ja v kubansky nemocnici : ) premyslim ze bych si dal rum ... (zadna palma v dohledu)

kassiope
04. 12. 2004
Dát tip
Líbí se mi, je to krásně vymalovaný a zajímavý pohled. Tahle mě zaujala...t*

Stevenson
04. 12. 2004
Dát tip
Pred tydnem jsem se z Kuby vratil.I kdyz nemohu o zivote normalniho Kubance zasvecene mluvit, protoze jsem ztravil temer cely pobyt v exclusivnim stredisku na Varadero (180km od Cuby) v nadhernem hotelu se vsim v cene, vcetne bidneho jidla v celkem 4rech restauracich, jednom buffetu, zato ale dobreho piti..-)), prece jen jeden den jsem v te Havane ztravil. Ten tvuj pojem z te filmove ukazky je snad prece jen trochu prehnany. O dost zoufalych pomerech bydleni, i v centru mesta u parlamentu s ponicenou krasnou architekturou neni treba pochybovat., ale ze by se tam musel bat fotografovat to jsem se opravdu nevsiml..T urista se o tom muze presvedcit na vlastni oci.[Ani pocit nejakeho nebezpeci, i v tech uzkych ulickach vytlucenych baraku, neni tak strasny jako v nekterych jinych jinych stredo a jihoamerickych statech. Argentina, Venezuela, Brazilie nebo Paraquay, ale nakonec i Mexico, jsou natom hure. Jiste, ze zivot normalnich lidi je na Kube vic oddeleny(vcetne jejich meny.. t.zv. convertible a normalni pessos od nedhernych pobreznich hotelu, vetsinou vlastnenych cizimi spolecnosti, ale na druhou stranu jejich plne bezplatne skolstvi a vseobecna vzdelanost mladsich lidi je zavidenihodna. A Kubanci, zamestnani v techto zarizenich vypadaji velice spokojene, na rozdil od Mexica a jinych statu i zivot na vesnicich, kde jsme projizdeli a sem tam zastavovali, nevypada, alespon podle obleceni a celkoveho vzhledu lidi tak otresne, jako jinde. Pokud ten filmovy snimek je opravdu takovy, jaky pocit vyvolava, je proste trochu zamereny ..Ovsem, ze by tam bylo 'dobre" Canisho..to ani ne v tech arealech, ktere jsem poznal ja.. Uz jen kvuli tomu hroznemu veprovemu, t.zv. cine, nebo italske restauraci..-)) jen to more a plaze nemaji konkurenci asi ani na Hawaji , nebo Bahamach..-)

Nicollette
04. 12. 2004
Dát tip
doufam, žes měl sebou knížku Bondyho :))

Eilil
04. 12. 2004
Dát tip
Wiruz. :o) děkuji za návštěvu.. je prima, že Tě to rozesmálo.. :o))) ani se nedivím... :o) a smích je supr věc.. :o))) Jannis.. :o) děkuji moc. .jsem ráda.. že se líbí.. Guy.. no snad to tak zlé neni.. já jen zareagovala na to co jsem vyděla a slyšela z vyprávění.. Noe.. chápu.. děkuji.. :o) Nicollette :o) děkuji moooc :o) Yfčo.. :o) těší mi.. :o) děkuji za návštěvu a tipek Skejtergirl.. :o))) kuju.. tam mi sem pak taky něco zajímavého písni.. až se otamtaď vrátíš.. :o))) prosíím.. .o) Vesuvanko.. :o) děkuji moooc.. :o) Ysalamiri... hihi... no nevím.. jestli by se spíš neprohýbala v pase.. :o))) děkuji Ti moc za návštěvu.. :o))) Cannisha.. :o) určitě máš pravdu.. :o) dycinky je to o zvyku.. :o) Kassiope.. děkuji.. jsi moc milá.. :o) Stevenson.. děkuji moc za tokový kvalitní dopis.. a podrobný.. pravda.. jsem drobet na rozpacích.. :o) ale jednou už jsem to napsala.. a napsala jsem o tom co jsem spíš zaslechla.. a zjevně dost zbrkle.. no ale je dobře, že se najde někdo, kdo zasvěceně vyruší některé dezinformace.. :o) i za to děkuji.. hlavně kvuli čtenářům..

WiruZ
03. 12. 2004
Dát tip
neni to spatny i kdyz jsem se behem cteni proste neubranil smichu.... rozhodne zajimavej prolog

Jannis
03. 12. 2004
Dát tip
Hezká cestopisná báseň- Dobře napsané

guy
03. 12. 2004
Dát tip
báseň se mi líbí, ale z reality v prologu jsem překvapenej ... myslel jsem, že až tak zlý to není ... příští týden se z Kuby vrátí kámoš, tak jsem zvědavej, co se dozvím od něj ... když tak se ještě ozvu ... :-)*

Noe1
03. 12. 2004
Dát tip
*t :-)

Noe1
03. 12. 2004
Dát tip
vlastně trošku :´-(, ty víš proč ;-)

Nicollette
03. 12. 2004
Dát tip
jojo *

Yfča
03. 12. 2004
Dát tip
*

sk8ergirl
03. 12. 2004
Dát tip
Já du v úterý na přednášku kubánského velvyslance...tak sem docela zvědavá, co se dozvím tam :-)...ale to neřeš, jen mě to tak napadlo :o)...klubík

vesuvanka
03. 12. 2004
Dát tip
Pěkně napsané a smutné.... TIP

ysalamiri
03. 12. 2004
Dát tip
být havanou tak pláču dojetím :o) *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru