Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tradice pod vánočním stromečkem

04. 12. 2004
0
0
2864
Autor
Mohykan

        Jestli ženy mají rády romantické typy, tak si se mnou asi moc neužijí. Nezbožňuji čoudící voňavé tyčky, ale mám rád pohodu. Celý rok se těším na zazvonění vánočního zvonečku a poté mávám Ježíškovi prskavkou, že zazvonil a nechal pro mě nějaké dárečky pod stromečkem. Je to ovšem staromódní. Brzy se nejspíše dočkám toho, že místo cinkotu zvonku uslyším vícehlasou melodii mobilního telefonu. Sice to bude znít stejně, ale vánoční zvoneček to nebude.

       Evoluce ani revoluce se zastavit nedají. Staří si vždy myslí, že byli lepší než mladí a že jejich děti utíkají od tradicemi zdobeného rodinného krbu. Je pravda, že tradiční obyčeje pomalu zanikají, ale tvoří se i nové, jestli je tak můžeme nazvat. Příkladem nám můžou být Adventní koncerty České televize v neděli odpoledne. Během jejich vysílání sedí naše rodina okolo adventního věnce a ochutnáváme čerstvě upečené cukroví. Na druhou stranu je vánoční stromeček, hezká to věc, výmyslem několika mála minulých stovek let. Po návštěvě v muzeu vím, že taky nejdříve visel vzhůru nohama. Ale alespoň bylo pod ním více místa na dárky, což by jistě v dnešní době ekonomických recesí Santa uvítal.

        Jak ale může taková krásná tradice jako je vánoční kapr zaniknou? Jednoduše. Jednou jsem v rádiu slyšel hezkou historku: „Od té doby, co jsem málem celou rodinu otrávila vánočním kaprem, se každoročně těšíme na kuřecí řízky.“ Nechci spekulovat, jak bylo výsledku dosaženo, ale naše krajina vyniká kromě spousty rybníků i spoustou chemického odpadu. Vezměme to historicky, zatímco se Jakub Krčín zasloužil o výstavbu rybníků pro kapříky, dali si pánové se srpem a kladivem plán, že by se měly kapříci barvit. A tak postavili nebezpečné chemičky a špatně se starali o ekologii. A aby byl plán splněn na více než sto dvacet pět procent, usnesli se zemědělci, že ryby musí z něčeho růst, a tak začali všechno a všude hnojit. Plán je opravdu splněn. Někteří kapři nyní nemají šupiny a snad proto se prodávají s příplatkem. Jestli tedy někdo hodí do rybníku ocelový sud s chemikálií a otráví nám kapry, budeme mít po této hezké tradici. Zvláštní případ je přehradní nádrž Orlík, tam se sudy házet smí, ale pouze pokud obsahují podnikatele, z hygienických důvodů zabaleného do černého igeliťáku.

        Sice nevím, jaký má tento rádoby fejeton smysl, doufám však, že jste ho dočetli až sem. Přeji vám hezké Vánoce, chutného kapra a hodně dárků.


Téma vánoc je fajn. Nicméně fejeton je to poněkud neuhlazený, zmatečný. Např. přechod z 2. na 3. odstavec je hodně neplynulý. Ale na kapra už se taky docela těšim!

on_linka
04. 12. 2004
Dát tip
víš historie kaprů a jejich prostředí mě nikdy ničím nezaujala a bohužel nezaujme ani dnes.. Jen jsem chtěla napsat, že i já ráda dodržuji tradice vánoc,sním i toho kapříka (ikdyž bych ho raději vyměnila za mleté rybí prsty) a telefon nechávám na Štědrý den vypnutý... a je hezké vědět, že se tady ještě najde někdo takový:))) Přeji Ti 24.12. Dobrou chuť!

Mohykan
04. 12. 2004
Dát tip
Pro ty, kteří jí kapra jednou ročně na Vánoce, je to určitě tradice. Dojít na náměstí, koupit živého kapra, nechat ho několik dní čvachtat se ve vlastní koupelně a pak ho zabít..........nestačí to už na tradici? Rybí prsty s majonézovým salátem z Tesca už tradice není......zatím.

Nicollette
04. 12. 2004
Dát tip
hm, moc sem se nezasmála...asi nejsem dobře laděná souhlas se sleeping ohledně kapříků...

Mohykan
04. 12. 2004
Dát tip
Já si kapra budu bránit. Tradice to rozhodně je. Už předtím, než jsem spatřil světlo světa......... Pátral jsem na internetu, kapr je na vánoční tabuli od 19. století......jí se tedy už třetí století a to pro tradici bohatě stačí. Já nevidím zásadní rozdíl mezi zabíjením kapra a jiných zvířat. Ovšem vegetariánky zbožňuji, neboť nikdy není jídla dost a takový vánoční řízek z kapra stojí za pozornost. zdroj: http://www.pis.cz/c/page.php?menu_item=1100&azet=27&page_id=838

Mohykan
04. 12. 2004
Dát tip
Ony se ti líbí tradice ze středověku? Třeba při dobývání hradu se znásilnilo vše, co bylo k mání.....kromě urozených paní, těm se ještě poklonili :)) Koukám, že by tě lákaly obilné kaše na sto způsobů a pak být hlady :)) .....když řádil hladomor, tak ožírali i maso z mrtvých těl Víš, že středověk skončil už roku 1492 nebo dobytím Cařihradu? V té době se neměli nijak oslnivě....žádné vzdělání, žádná svoboda....jen práce, práce a práce. Pokud vím, tak mnoho tradic pochází od pohanů a někteří obětovali nejen zvířata........ jakou znáš původní středověkou tradici? Co se týká mé omezenosti........jsem ješitný :))

Mohykan
04. 12. 2004
Dát tip
dobře, příměří........uznávám, že zabíjet zvířata se mi nelíbí a mám odpor ke krvi ---- tvůj názor je tvůj a nechci ti ho brát. Duch bez názoru je jako člověk bez oblečení :))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru