Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šutr

17. 12. 2004
19
5
7531
Autor
Alojs

Poslední díl Beďaru

Bylo parné sobotní odpoledne a můj otec dostal skvostný nápad. Pravda, ten nápad nebyl vůbec špatný a vzhledem ke klimatickým podmínkám se doslova a do písmene nabízel, nicméně to bychom nesměli být Náhlovští, aby se nepřihodilo něco „skvělého“. Přitom všechno začalo vcelku poklidně. Jakmile jsme dorazili na naše oblíbené místečko u vody, svlíkli jsme se do plavek, roztáhli deky a namazali se opalovacím krémem. Otec žertoval, brácha prudil a matka se snažila všechny přesvědčit, že od posledního léta vůbec nepřibrala a že sluneční paprsky opticky klamou.

„Jdu do vody,“ informoval jsem záhy své rodiče a s menšími problémy překonal příkrý svah vedoucí ke korytu řeky Opavice.

Ve chvíli, kdy jsem se počal rochnit v H2O a poohlížet se po větších balvanech vhodných pro stavbu hráze, rozhodl se můj otec eliminovat příčiny nerovného povrchu pod dekou. A tedy kameny. Zaujat touto prací, zřejmě si vůbec neuvědomil, že pod svahem spočívá jeho synek a týmž směrem začal šutráky odhazovat.

Když vám kolem kebule lítají předměty tvrdé konzistence a poměrně velkých rozměrů, je celkem logické, že člověk, který viděl film Zachraňte vojína Ryana, začne uvažovat nad tím, jestli se nějakým záhadným způsobem nepřenesl na známou pláž Omaha Beach. Zatímco těm menším projektilům jsem ještě stačil instinktivně uhnout, ten největší – mrcha jedna - mě nemile překvapil a trefil mě přímo do hlavy. Tuto konfrontaci jsem překvapivě neustál a v polobezvědomí upadl do spárů divoké řeky.

Řev a obrovská dutá rána (ne, tak blbej zase nejsem!)… to byl dostatečný signál pro zbytek mé rodiny. „Co se ti, probůh, stalo?!“ reagoval otec hbitě a užuž běžel za mnou.

Z hlavy mi tryskala krev a proud řeky mě pozvolna unášel směrem k Ostravě. Nesmírně to dramatické chvíle, které doprovázely můj výlov…

„Kamenné okolnosti“ se mnou poměrně zacloumaly, avšak ne natolik, abych přestal vtipkovat: „Vidím dlouhý bílý tunel.“

„Neblbni,“ zvážněl taťka a začal si postupně uvědomovat, že to zranění má na svědomí on.

„Vypadám jako Sioux, že jo?“ nepřestával jsem.

„Musíme mu hlavu něčím obmotat, aby neztratil moc krve,“ přidala se do diskuse zjevně vyklepaná matka.

Její slova byla v mžiku vyslyšena a já se rázem proměnil v improvizujícího Turka s ručníkem kolem obnažené mozkovny.

„Konečně vypadáš sexisticky,“ neodpustil si brácha jednu ze svých narážek.

...

Ačkoliv „pakování“ patří v naší rodině k jedněm z nejpomalejších činností, tehdy jsme zcela určitě trhli rekord. Po několika málo minutách jsme všichni seděli v autě. Konstelace hvězd nám v danou chvíli ale nepřála. Byla sobota, večer se blížil rychlostí světelnou a my se k tomu všemu ještě nacházeli na vesnici, daleko od městské civilizace.

 

„Nejbližší nemocnice je v Bruntále, což je dvacet kilometrů,“ seznámil nás otec s jediným možným východiskem a my jeho návrhu nijak neoponovali.

 

A tak taťka šlápl na plyn a vydal se vstříc porušením několika silničních předpisů. Čas nás tlačil a má hlava vypadala jako sopka, která co nevidět dosáhne orgasmu.

 

Jak je známo všem Kabátníkům - cesta byla dlouhá, místy trnitá. Navzdory okolnostem brácha stále otravoval (zpívání písně „Kamenožrout zelený“ od Olympicu mi nepřišlo jako vtipné), otec se soustředil na zběsilou jízdu a matčino vibrující tělo mě znervózňovalo mnohem více než tržná rána na hlavě.

 

Přibližně pět kilometrů před „jesenickou metropolí“ se o své slovo přihlásilo tatínkovo svědomí: „Heleď, za chvilku tam budem a já si myslím… mno… jak bych to jen řekl… Prostě, že by asi nebylo dobré, kdybychom doktorovi řekli to, co se stalo. Jak bych potom vypadal??? Normální otec přece nehází kameny do řeky, aniž by se přesvědčil, že pod svahem není někdo z lidí…“

 

Otcův návrh mi nepřipadal až tak zcestný, a tak jsem lehce pokýval hlavou.

 

„Napadlo mě, že by možná bylo lepší, kdybychom tomu doktorovi řekli, že jsme po sobě házeli kameny… Jen tak ze srandy… A že tě jeden z nich nechtěně zasáhl…“

 

V momentě, kdy dozněl otcův dovětek, proletělo mou myslí tučně zvýrazněné slovo „COŽE“ s tisíci otazníky na konci. To si dělá srandu? pomyslel jsem si a ihned nato už ventiloval své názory veřejně: „Myslím si, že bude vhodnější, když se budeme držet skutečnosti, tati… pokud si nechceš v očích doktorových přihoršit.“

 

...

 

Když jsme pak konečně dorazili do nemocnice a po nepatrných útrapách našli chirurgické oddělení, k mému překvapení nás neuvítal papírek s nápisem „Dovolená“ a odkazem na jiný špitál. Kupodivu jsme ani nemuseli dlouho čekat a sestřička nás ihned po příchodu pozvala do své kanceláře (trik s krvácející hlavou asi zabral).

 

Co mě mírně zaskočilo, tak to byl doktor. V momentě, kdy jsem mezi futry spatřil černošského chirurga s vyjadřováním a lá Martin Tankwey, krev v mých žilách nadobro ztuhla. Rázem mi taky došlo, co sestra myslela tím „mírně exotickým zástupem“.

 

Avšak… ať už jsem měl tehdy naděláno jakkoli, můj strach byl naprosto zbytečný. Chirurg s africkým jménem Kwame byl nejenom těžce v pohodě (dodnes nezapomenu na jeho hlášku „Uš nikty nechoť s tatínka k fodě“), ale také velmi zručný. Mou hlavu zpečetil osmi krásnými stehy a při odchodu mě ještě obdaroval širokým úsměvem od ucha k uchu.

 

Když tak s odstupem času přemýšlím a vybavím si chirurgy ze svého okolí (třeba doktor Wostrý, který se mi pokusil narovnávat špatně srostlý palec na noze, nebo ten, který mi nechtěně odebral zdravé znamínko místo toho poškozeného), na Kwameho vzpomínám ze všech nejraději.

 

A z toho vyplývá pravidlo číslo tři: „Milujte Afriku! Milujte černé chirurgy! Milujte Martina Tankweye!“


5 názorů

Alojs
14. 04. 2007
Dát tip
to si piš... o zábavu není nouze :)

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
Fakt máš fajného tatíka. Ta vaše rodinka musí být fajně máklá:-))

Alojs
13. 04. 2007
Dát tip
to byl "hřeb" i v dané chvíli :) máš pravdu, já tento útržek taky moc nemusím. s odstupem času :)

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
No už to tady bylo psáno asi 50x, ale abys viděl, že ti píšu kritiky, tak jsem se tady zjevil a rohodl se ti napsat, že to není až tak dobré, jak jsem očekával. Inu, úděl dlouhých vtipných historek. Scéna, když otec navrhuje házení kamenů po sobě, je fakt hřebem celé "povídky".

Godfrey
17. 07. 2005
Dát tip
Sice není příliš vtipná, ale na druhou stranu má zajímavý děj. *

Apricots
18. 06. 2005
Dát tip
*

Alojs
23. 05. 2005
Dát tip
Díky za ten maratón - jsem rád, že se líbilo. A taky... díky za ten zlatý výběr :-) u Kaprfílda

Alojs
21. 05. 2005
Dát tip
jak jsem psal, s tímhle moc spokojený nejsem a vyplivnul jsem to jenom proto, abych něco vyplivnul :-/ Ale právě díky téhle části jsem poznal, že je lepší nahustit do jednoho dílu více historek (viz lhář, lhář), než jednu takovou natáhnout do jedné povídky o rozsahu necelých dvou áčtyřek (moje norma). děkuju

Ale jo :o) *

johanne
20. 05. 2005
Dát tip
ne, je to výborný :), hlavně ten začátek, pak to klesá, ale člověk si skoro nevšimne :o)

Zuzulinka
17. 04. 2005
Dát tip
Máš teda zážitky....muselo to bolet, ale je to tak zábavně popsáno, že jsem se smála....-))))

Alojs
17. 04. 2005
Dát tip
Děkuju vám oběma. Zvláštní je, že tohle osobně považuju za nejslabší z celé série (tedy s dvojkou beďaru). Ale o to víc mě pak vaše reakce překvapily. díky

sidonia
14. 04. 2005
Dát tip
líbí se mi zatím nejvíc z těch, který sem od tebe četla sou tam některý naprosto skvělý místa *t

Markel
23. 01. 2005
Dát tip
Zábavné i poučné, líbilo - T :-)))

gut

a2a2a
18. 12. 2004
Dát tip
Máš fajn rodinu, je to cítit z tvých vyprávění i stylu psaní. Tady si Martine nejsem jistý, zda nejde spíše o vyprávění, reportáž než povídku, ale to nevadí, četl jsem to rád, je v tom vtip i pohoda a nakonec i můj tip

Alojs
18. 12. 2004
Dát tip
Ano, mam fajn rodinu, a i kdyz to tak v mych povidkach obcas nevypada, mam ji rad. Ano, to vypraveni je dost mozne, stejnym zpusobem jsem koneckoncu pojal i druhy Bedar. Diky za kritiku v blizke dobe se zkusim preorientovat i na jiny druh del (navic mi dosly vetsi zabavne historky)

Drawen
18. 12. 2004
Dát tip
Me se moc libi jak pises, ja se u toho vzdycky desne pobavim :-) Tve dilka ctu opravdu moc rada. Tip *

seal
18. 12. 2004
Dát tip
Martine, nikam se neorientuj, řekni mi, u čeho se budu chechtat, jestli by ses vrhl kupříkladu na vážně míněnou poezii:))*

Alojs
18. 12. 2004
Dát tip
diky, vase kritiky me zahraly. Mno, mas pravdu, seal, ono to nebude tak snadny. Avsak jednou veci si muzes byt jista - humor se z mych del nevytrati ;)

fungus2
17. 12. 2004
Dát tip
**Zase, tak špatné to není.

ondrech
17. 12. 2004
Dát tip
Jo, asi slabší... Ale jax mi psal, že mám svůj rukopis, tak ty taky... a tady se to jen potvrzuje....**TIP přece jenom.;)

wazzup
17. 12. 2004
Dát tip
má to svý světlý i né tak světlý ( :) ) místa, ale já jsem pobavila. tip

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru