Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kdy budu stará?

22. 12. 2004
1
8
9533
Autor
zelva

Kdy budu stará?

 

   Kdypak budu stará ? To je velmi těžká, avšak zajímavá otázka. Mnoho lidí podle mě na ni hledá odpověď, ale já jsem si ji nikdy nekladla, a proto jsem se také rozhodla psát na toto téma úvahu.

   Pokud se teď pořádně zamyslím, nedá se to hodnotit podle věku, protože každý se cítí individuálně vnitřně stár, i když již senilně vypadá.

   Ukažme si některé charakterové znaky stáří. A začnu například zevnějškem. Hlava našich babiček je pokryta šedavě stříbřitými vlasy, ale dědečkové ti jsou na tom o něco hůře. U nich bych musela nějaký ten zárodek vlasů hledat pod lupou nebo dokonce mikroskopem, protože jim postupně vlasy vypadávají, až jim bohužel na hlavě nezbyde ani jeden a holá kůže na lebce už jen září pří svitu nádherně hřejivého sluníčka. Kůže je suchá a snadno se poruší její integrita, protože postupem času ztrácí svoji pružnost. Ale největší problém, který se projevuje ve stáří je ten, že takto postižení lidé ztrácejí pocit žízně a donutit je, aby vypili denně dva litry nealkoholických tekutin je nadlidský výkon, avšak člověk musí být v tomto směru nekompromisní, trvat na svém a nevěřit jim, že se právě před chvílí napili.

   Jak se oblékat až se budu cítít stará? A budu se někdy vnitřně citit stará, nebo si to uvědomím až tehdy, kdy mi to dá okolí jasně najevo.Vím určitě, nebo alespoň doufám, že se nebudu strojit jako dnešní déležijící občané, protože to je někdy hrůza, a ať mi netvrdí, že mají malé důchody. Když si mohou dovolit kupovat drahé kožichy a k tomu dokonce i stejně ladící čepici, kterou mají starší dámy stále naraženou na hlavě a cítí se při tom báječně. Ale pánové, aby nestáli v pozadí a své vrstevnice překonali, si naopak obouvají nové, bílé, moderní tenisky a k tomu si oblékají kalhoty dávno vyšlé z módy.

   Co mě bude zajímat až budu stará? To vlastně přesně nevím, protože se ještě stará necítím. Ale asi nebudu jiná než dnešní generace důchodců. Ráno se probudím v pět hodin, chvíli posedím u okna a svůj zrak zaměřím na dění venku. Uvědomím si, jak ti lidé spěchají do práce a já již nemusím. Není to užasné? Ale já přece nemohu sedět doma, musím jet do města a navštívit všechna velká nákupní střediska, abych náhodou nepřišla o nějakou tu super slevu. Do ruky si vezmu svoji hůl, poněvadž musí vypadat, že jsem již v letech a v trolejbuse mi tak rádi všichni studenti uvolní místo, protože oni mají ještě mladé nohy. Přece mě musejí pustit sednout, je to slušnost, ne? A tak budu žít od rána do večera, než umřu.

   Avšak z pohledu zdravotníka se na věc dívám úplně jinak a starého člověka shledávám starým až tehdy, pokud navštěvuje svého praktického lékaře denně, bere tuny léků na všechna onemocnění, která existují, o svých chorobách mluví stále a všude. A nakonec to s jeho zdravotním stavem dojde tak daleko, že se stane závislým na druhé osobě a bez její pomoci nedokáže uspokojit své biologické potřeby. Stáří rovná se tedy totální nesoběstačnost.


8 názorů

Lucia6
13. 03. 2007
Dát tip
:-D zajimave tema, ja se mam za starou od te doby,co mi nekteri vykaji:-) ten konec je mozna moc razantni,ale jako celek se mi to docela libilo, mladice

zelva
25. 12. 2006
Dát tip
za tohle sem dostala za dva a u matury sem mela taky uvahu ale uplne na jiné téma a dostala sem taky za dva už su ve druháku na výšce takže z toho plyne, že maturu mám úspěšně za sebou:-)))

Jinys
25. 12. 2006
Dát tip
Ne, už toho opravdu nechám.

Jinys
25. 12. 2006
Dát tip
Teď to píše normálně. Odstrkovat holí v MHD studentky, to mi jde lépe.

Jinys
25. 12. 2006
Dát tip
Omlouvám se, že "píši žlutě", nepovažuji za nutné svoje slova nějak zvlášť zdurazňovat, jen mi to nedalo, ale je to způsobeno mojí neznalostí fungování systému.

Jinys
25. 12. 2006
Dát tip
Děvčě, chceš-li odmaturovat, vybojuj si flexibilně a kreativně raději jiné maturitní téma. Bude-li přislušný, pravděpodobně obstarožní, pedagog neústupný, neváhej a jednej akčně! Vem prosím moje slova, jako varovný výkřik rozpadajícího se starce oděného v teplácích, který si ale dobře pamatuje občasnou jalovost vlastního mládí.

Jinys
25. 12. 2006
Dát tip
Stará budeš uplně stejně, jenže jinak. holčičko. :o). Kreativně a flexibilně si raději vyber jiné téma.

..hlubší kritiky nejsem zřemě schopen, neboť jsem z maturitní práce dostal za 5. A to z ho důvpdo, že jsem měl příliš složitou a a těžko pochopitelnou úvahu o mladých lidech a starých lidech. Takže jen ve stručnosti (ve všem souhlasím s Vesuvankou): zaměř se na důvody proč si člověk připadá starý, ne proto jak ho vidíš ty sama soudě podle jen zevnějšku. Kdyby ses podívala na mě, odhadla bys mě tak na 30 let, poněvadž nennosím zrovna široké kalhoty se zadkem až u kolen. Co se týče nemocí a braní "tun prášků" taky nemusí nutně znamenat stáří. Mám ve svém okruhu dost lidí, co jsou vážně nemocní a staří si vůbec nepřipadají. Když píšeš úvahu na téma "kdy budu stará" zaměř se na svoji fyzickou a duševní aktivitu ve svém nynějším životě (zvládl bych hrát squash, zvládl bych lézt po horách, zvládl bych se učit, zvládl bych strs jako starší člověk???)...asi tak nějak :)

zelva
30. 01. 2006
Dát tip
já sem ze slohovky maturitní dostala za dva :-))) a psala sem úplně o něčem jiném

..dobrá...

zelva
30. 01. 2006
Dát tip
ale úvaha to byla...protože fejeton a článek psát neumím a dopis známé osobě sem psát nechtěla stejně nevím komu bych ho psala

...dobrá...

zelva
30. 01. 2006
Dát tip
hej, že ty máš moc rád mrazíka:-)))

..já ho nesnášim...

zelva
30. 01. 2006
Dát tip
toš proč furt píšeš...dobrá! ty nesnášíš Mrazíka...mě sa líbí ten začátek :-)))

podezdívka
26. 01. 2006
Dát tip
......a k tomu dokonce i stejně ladící čepici, kterou mají starší dámy stále naraženou na hlavě a cítí se při tom báječně. - to je teda přesné! Jedna moje spolužákyně z večerních kurzů angliny, mimochodem "dáma" v letech, ji měla ve vyhřáté učebně na hlavě celou tu hodinu a půl :-)

zelva
26. 01. 2006
Dát tip
toš to bych teda asi zdechla...už enom při představě, že bych si oblékla něco z kožešiny mi běhá mráz po zádech kožich prostě nee...bléé

To je zlý..surově pravdivý..

Silvita
26. 02. 2005
Dát tip
typická slohová práce na střední škole:c)

blok
30. 12. 2004
Dát tip
stářím z hlediska zdraví se zabývá gerontologie všechno ostatní včetně psychologie je běžná věc pro každého stáří je především stav duše, myšlení a paměti jsou i dvacetiletí starci, nedostatečně kreativní a citově tupí není to jednoduchá otázka, standardy udává WHO, což je světová zdravotnická organizace..............blok_:-)

blok
30. 12. 2004
Dát tip
doplním : po celém světě probíhají nepřetržitě šampionáty seniorů jsou to nádherné sportovní souboje s upravenýmí kriterii podle věku soutěžících.................blok_:-)

zelva
30. 12. 2004
Dát tip
O tom co je - gerontologie, WHO mě nemusíš edukovat.

zelva
27. 12. 2004
Dát tip
Nějak ti nerozumín...ach to moje dlouhé vedení

zelva
26. 12. 2004
Dát tip
Moc dík, ano okolnosti mě mnohokrát donutily, ale to až v poslední době, přemýšlet, ale ne nad tím kdy je vlastně člověk stary, ale spíše to, že čím je člověk starší a starší, tím více se blíží konec a smrt už klepe na vrátka. Mou myslí v poslední době kolují spíše slova život a smrt. Naučit se s touto skutečností žít - to je oč tu běží.

Miroslawek
26. 12. 2004
Dát tip
ta otázka, zdá se, přichází pozdě

movela
25. 12. 2004
Dát tip
Milá Želvo, tvá (na zkoušku) maturitní práce má z mého úhlu pohledu tři roviny: 1) ideovou, 2) obsahovou, 3) stylistickou K ideové rovině motivační: Myslím, že tvá úvaha je míněna upřímně, respektive téma, o němž píšeš. Určitě ses myšlenkami tohoto druhu nejednou zaobírala, žhavily tvou mysl. Budeš jistě citlivá a hodná dívka. K obsahové rovině: Otázku stáří redukovat na "bezvlasí" starých pánů a špatný vkus v oblékání není, Želvo, příliš šťastné. Prozraje věk pisatele víc, než si zřejmě připouští. V tomto punktu jsi zajatcem horizontu mladého člověka, který snad tyto otázky ještě řeší a přikládá jim větší význam, než ve skutečnosti mají. Ten, kterého moudré stáří již navštívilo, by se s největší pravděpodobností nad úvahou tohoto typu shovívavě pousmál, pln konejšivé blahosklonnosti. K rovině stylistické: Určitě máš před sebou nadějný vývoj. Zřejmě ten dobytek "čas" nebo jeho bráška "nedostatek", jenž byl ti průvodcem při psaní, způsobil, že tvá dnešní práce není z těch nejvýstavnějších. Více nadhledu. Méně popisnosti a šablonovitých "slunečních svitů na lebkách..." Víš, to jsou takové literární prefabrikáty. Ale jak říkám, myšlenka byla pěkná. Určitě zase něco napiš, rád si to přečtu.

Andulka
24. 12. 2004
Dát tip
Tak jo....jsem rada, ze ses hodna na stary lidi...:-) Jednou budu taky stara...:-) hezke vanoce..:-)

Walker
23. 12. 2004
Dát tip
Už ta první věta.. kdy pak? ale kdepak... spíš kdypak ne? Stará budeš, až si začneš uvědomovat, že stárneš a pokud si to budeš uvědomovat, a budeš kontrolovat projevy stárnutí, nebudeš stará nikdy. Musím říct.. že jsem to radši ani nedočetl do konce..

Beru do klubu, protože si myslím, že to není špatné téma k diskusi... A naplánuj si na stáří taky něco hezkýho, inspiruj se třeba u Nohavici: „Až budu starým mužem...“ ;)

vesuvanka
23. 12. 2004
Dát tip
Ještě se vracím - pokud toto téma má být předmětem maturitní práce, raději úvahu přepracuj a zaměř se spíše na fyzickou a duševní aktivitu člověka, která hraje rozhodující roli při procesu stárnutí. Neřekla bych, že jedním z charakteristických znaků stáří je ztráta pocitu žízně. Je mnoho mladších lidí, kteří pocit žízně nemají - myslím, že je to dáno zvyklostmi a někdy bohužel i situací - například před cestou autobusem a pod. Na stáří nelze usuzovat ani podle způsobu oblékání - vkus či nevkus vzhledem k věku. Ale určitým varovným signálem některých začínajících onemocnění ve stáří může být to, že člověk, který chodil pěkně a vkusně oblečený, postupně přestává o sebe dbát....

vesuvanka
23. 12. 2004
Dát tip
A do třetice už něco lepšího.... Přeji Ti krásné vánoce a šťastný nový rok a aby jsi úspěšně zvládla maturitu

Andulka
23. 12. 2004
Dát tip
Teda....ty moc v lasce stary lidi nemas....co...:-))))) Ja ti muzu rici....ze znam spoustu lidi, kterym je pres 70, 80..... a stale lyzuji, hraji tenis, prasky neberou zadny...Vsechno je individualni.....a to jak se lidi oblekaji....no a co...co je komu do toho...:-))) CO je spatnyho na tom, kdyz nekdo radeji vyda penize na dovolenou nez za nejaky hadry...:-)) Spousta duchodcu jsou bajecny lidi, se kterymi je stranda, kteri jsou desne aktivni a od kterych se mohu hodne co naucit.... Kdyz byl nekdo mizera jako mladej.....vetsinou zustane jako mizera i starej...:-)))) Lidi jsou ruzni....a s vekem to nema vubec nic spolecnyho....:-) vazne ne.... Ja mam rada lidi podle toho co dokazali a jaky maji srdce.....a je mi jedno....jestli jim je tricet nebo sedmdesat...:-)))) P.S. Ja osobne si planuju, ze jeste ve 100 letech budu chodit do gymu....:-))) a bude se mnou sranda...:-)))

zelva
23. 12. 2004
Dát tip
Všem děkuju a jen doufám, že u písemné matutity se takové nějaké podobné téma k úvaze vůbec nevyskytne. Čekala jsem, že si někdo bude myslet, že namám ráda staré lidi, ale ono je to trošičku složitější. Oni mě dokážou potěšit svým vyprávěním o rodině a svém životě ( hl. v nemocnici ). Párkrát už mi tekly aj slzy od smíchu z jejich vyprávění. Pak se ale projeví i ta jejich druhá stránka, která mi velmi vadí ( hl. v trolejbuse ). Oni pořád někam spěchají a strašně se velmi zlobí, když musejí čekat pět minut na další trolejbus. A to, že já musím čekat hodinu než mi jede vlak, který má občas ještě spoždění, je už samozřejmě v pořádku. Tak toto mě dokáže tak nasr., že... A ještě např. k té jejich hůlce. Jakmile uvidí příjíždět již mnohokrát zmíněný dopravní prostředek, tak jako zázrakem se jejich chůze maximálně zrychlí a hůlku by nejraději zahodili, protože jim brání v jejich běhu. Ano souhlasím s tou žízní. Já nutím pít v nemocnici všechny, u kterých mám pocit, že tak činí nedostatečně. Tak že bacha na mě :-))) Ale jinak jsem hodná. Andulko já jsem na začátku napsala, že se stáří nedá hodnotit podle věku a také to podle toho nikdy nehodnotím. V nemocnici se setkávám s mnoha typy lidí všech věkových kategorií a se všemi se snažím, ale hlavně musím vycházet tak, aby se jejich zdravotní stav zlepšil. Znáš pojem ,,Haló efekt,,? Pokud mi někdo nesedí nikdy to na sobě nedávám znát a chovám se tak, jak mám, jsem profesionál. A úsměv na mé tváři nikdy nechybí, i když někdy nemám moc důvodu jej na tváři mít, ale nemocní jej potřebují a hned se jim nálada zlepší. Všem krásné Vánoce a ať se v celém příštím roce nedostanete do nemocnice, protože ne všechny sestry své povolání berou jako možnost, jak pomáhat lidem a projevuje se u nich tzv. syndrom vyhoření.

zelva
23. 12. 2004
Dát tip
Walker: přiznávám, mám trošičku problémy s tím, co napsat do úvodu a jak také napsat závěr. Ráda příjmu tvoji radu. Jdu se teď podívat na tvá dílka. Carpe diem.

zelva
22. 12. 2004
Dát tip
Kdybych nemusela, tak bych o tom vůbec nepřemýšlela. Ale ostatní dvě témata, které jsem měla na výběr pro napsání úvahy, byla pro mě nevyhovující. A o hlubší kritiku stojím proto, protože si ji hodlám vybrat při písemné maturitě a chci vědět, kde dělám chyby a co se dá ještě vylepšit, abych nevyhořela jak papír!

dismorphia
22. 12. 2004
Dát tip
to je práce do školy (?)

Nicollette
22. 12. 2004
Dát tip
to je jak rádobyfejeton.... divný... nepřirozený

zelva
22. 12. 2004
Dát tip
dismorphia: Ano a na napsání jsem měla sotva hodina.

dismorphia
22. 12. 2004
Dát tip
aha ty být dobrá rychlá želva

Paranoicus
22. 12. 2004
Dát tip
Oh - ŠIT!

Přeno
22. 12. 2004
Dát tip
chroustjazz to velmi trefně shrnul... :)

vesuvanka
22. 12. 2004
Dát tip
Přečetla jsem si úvahu se zájmem, myslím, že je celkem dobře zpracovaná, ale měla bych spíše připomínky k obsahu - zejména pak k závěru. Je pravda, že člověk je tak starý na kolik se cítí a že na pocit stáří má vliv i upnutí se sama na sebe - povídání o nemocech, denní návštěvy lékařů a tuny prášků, o kterých píšeš. Řekla bych, že toto je spíše důsledkem něčeho jiného... člověk, který jde do důchodu a nemá už nějaké cíle a zájmy , cítí najednou prázdnotu, kterou neumí vyplnit. Proto se takový člověk bez zájmů zabývá sám sebou a bohužel občas nějaké zdravotní neduhy s přibývajícím věkem přicházejí, takže toto téma může u někoho být prvořadé - samozřejmě každý z nás si někdy posteskne, že ho něco bolí nebo že mu není dobře - ale vím, co jsi měla na mysli.. Na druhé straně nelze zobecnit to, to, že jak píšeš v závěru: "nakonec to s jeho zdravotním stavem dojde tak daleko, že se stane závislým na druhé osobě a bez její pomoci nedokáže uspokojit své biologické potřeby. Stáří rovná se tedy totální nesoběstačnost." Nejsem zdravotník, ale vím, že bohužel řada nemocí má tento průběh, i když člověk se snaží s nemocí bojovat... a někdy těžce zdravotně postižený člověk (třeba i starý, pokud mu nemoc dovoluje přežít) - fyzicky závislý na druhém, může být duševně svěží a pracovat a necítí se starý.... Na pocit stáří má vliv, si myslím, především duševní rozpoložení... člověk, který se snaží být jakýmkoliv způsobem aktivní, má o něco zájem, stárne pomaleji....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru