Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

příručka pro parašutisty

02. 01. 2005
2
1
5860
Autor
exorcista

jste jedním z těch, kteří milují rychlost volného pádu a poté uklidňující škubnutí popruhů padáku či křídla? Tak pro vás i pro ostatní.

Bezpečnostní příručka parašutisty

 

 

 

Pro začátek si shrňme vaši situaci:

Řítíte se vzduchem rychlostí asi 150 kmh a kdyby jste náhodou nalezl(a) šňůru od padáku, bezpečně zabalenou uvnitř, zjistil(a) by jste, že padák nefunguje nebo je na jeho místě něco úplně jiného. Tato situace se může zdát někomu nezasvěcenému bezvýchodná. Vy však máte štěstí, neboť vaše kombinéza je vybavena touto naprosto vynikající příručkou.

Takže zanecháme bezúčelného tlachání a pustíme se do zachraňování situace.

Krok 1.

Ujistěte se, že ve vašem okolí není opravdu nikdo, jehož padák by se dal eventuelně použít k záchraně. Pokud ano, slušně ho požádejte o zapůjčení této části výsadkářského vybavení. Rozhodně dřív, než mu ho servete ze zad. Nevidíte-li v okolí nikoho takového, přistupte ke druhému kroku.

Krok 2.

Situace není dobrá, ale nikdy ne katastrofální nebo bezvýchodná. Pro hladké dopadnutí musíte dodržet několik hlavních zásad.

1. Prohledejte kapsy, jestli nenajdete něco podobného padáku (kapesník, rukavice, části spodního prádla, větráček nebo švýcarský nůž).

2. Pozorujte okolí, nenajdete-li měkčí terén pro dopad (vodu, anglický trávníček, bažinu, nudapláž nebo skladiště matrací).

3. Zkontrolujte jestli máte helmu zapnutou na řemínek.

4. Připravte si na viditelné místo doklady pro snazší identifikaci těla.

5. Nepropadejte panice. Zazpívejte si třeba písničku a otáčejte se ve vzduchu do rytmu.

6. Zkontrolujte si hodinky, jsou-li přizpůsobeny pro sport. Pokud ne, zandejte si je raději do kapsy aby se neporouchaly při dopadu.

7. Nekuřte.

Krok 3.

Počítám, že v této chvíli jste nasadili zničující tempo posledních několika set metrů. Vychutnejte si pocit z rychlosti. Taková příležitost se naskytne většině lidí jen jednou za celý život. Pokud se vám udělá špatně, vydržte to do přistání. Myslete na své kamarády, kteří letí hned za vámi a musí se zákonitě dostat do stejné oblasti jako vy. Jak by jim asi bylo, kdyby tam našli vaši vizitku.

Krok 4.

Nesmíte dopustit, aby nad vámi zvítězila nuda. Zkuste si třeba střihat metr. V krajním případě zkuste najít záložní padák. Pokud bude vaše hledání úspěšné, ujistěte se, že je pevně připoután k vašim popruhům. V této chvíli je na jeho použití už příliš pozdě. Nemusíte si tedy vyčítat, že vzniklá situace je vaše vina. Relaxujte a myslete na hezké věci.

Krok 5.

Konečná se přiblížila. Země je na dohled a vy se musíte co nejlépe připravit na opětovné setkání s ní. Několikrát rychle za sebou otevřete a zavřete oči. To vás naprosto probere. Zkontrolujte si zavázané tkaničky od bot. Vyndejte ruce z kapes a snažte se obrátit k zemi hlavou. Pokud se vám podaří dopadnout na hlavu, je zde větší pravděpodobnost, že si nezlámete nohu nebo ruku. Nemáte-li helmu, roztáhněte ruce i nohy a zkuste přistát klouzavým letem. Po přistání se nehýbejte a vyčkejte příchodu lékaře. Vyvarujte se lekavých projevů jako" Baf " nebo" Bu bu bu " vůči doktorovi. Pokuste se neupadnout do mdlob.

Šťastné pády vám přeje autor M.H.


1 názor

Pokud nemáte helmu a míříte nevyhnutelně na tvrdou zem, padejte hlavou dolů. Nezlomíte si žádné končetiny popř. hlavu nebo vaz. Smrt bude rychlá než při klouzavém dopadu, kdy budete pomalu umírat na vnitřní zranění. Při tomto dopadu (na hlavu) nastane smrt bezbolestně v jediném okamžiku.

synáček
09. 01. 2005
Dát tip
:o) T**

XJOHANKAX
09. 01. 2005
Dát tip
Úžasná životní filozofie...

exorcista
09. 01. 2005
Dát tip
uf...(byl jsem trochu napnutý ;)

Carodej
08. 01. 2005
Dát tip
Pobavení:)

Unge
07. 01. 2005
Dát tip
Naše společnost Para & Kečup spolehlivě zajistí Vaše nabalzamování ještě před seskokem.

exorcista
07. 01. 2005
Dát tip
...odborné sezbírání zbytků, přidání do láhve a smíchání s příchutí kečupu a konzervačními látkami se širokou škálou Emulgátorů...

Carodej
07. 01. 2005
Dát tip
hehe

exorcista
07. 01. 2005
Dát tip
hmmm...ironie? pobavení? tápu :)

Unge
07. 01. 2005
Dát tip
po zakovým "seskoku" by tápal každej... pokud by měl ještě nějaká tápadla

Unge
05. 01. 2005
Dát tip
v případě neúspěšného přístání máte zdarma ještě dva pokusy...

exorcista
05. 01. 2005
Dát tip
v případě neůspěšného přistání vám naše společnost hradí odvoz a ustájení pouzdra s ostatky :)

Kornellie
04. 01. 2005
Dát tip
Vždycky sem si chtěla zkusit skočit s padákem, ale měla sem strach, tď sem si ale jistá, že pokud se nabifluju tyhle pravidla, určitě to zvladnu:) povedený:)

sk8ergirl
02. 01. 2005
Dát tip
teda číst hned po ránu něco takhle optimistickýho .o)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru