Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

dhó~ zo

03. 01. 2005
1
0
8796
Autor
klipeto

Přeložil jsem jedno své dílko do jazyka tešótešó. Poznámka k výslovnosti: vlnovka značí stoupající intonaci předchozího slova. jinak se intonace nemění... čte se monotónně. Zdvojené samohlásky se čtou jako jedna hláska pokud mezi nimi není apostrof.

dhó~ zo

 

ta dhó~ utu te žoriciga dhó~ žorí te

lu žo lu dhó~ dhó te

 

ma igu, oigu, óugu the~

ta čhú~ ta utu šrí~ sua

utu ma~ ta sua

 

 

********** původní text **********

 

 

Bože?

Ptám se Tě jako malé zvídavé dítě
svých rodičů na otázky,
na které se jen tak někdo neptá.

Kolik životů má láska?
Je stav opilosti polehčující okolnost?
Máš mě rád?


klipeto
23. 01. 2005
Dát tip
tady taky :)

JiKo
23. 01. 2005
Dát tip
drobný dotaz... tešótešó je s diakritikou a tu v americe asi moc národů nepoužívalo :)

klipeto
23. 01. 2005
Dát tip
to je přepis do latinky :) mají piktografické písmo :o)

JiKo
23. 01. 2005
Dát tip
já tomu rozumím ale oni tedy používali hojně měkčené hlásky? ps: nějakej odkaz pošli :))

klipeto
23. 01. 2005
Dát tip
Ano, tydle hlásky se u nich v běžné řeči používaly. Odkaz není - ještě nic není publikováno na internetu. Všechno je v poznámkách. Dostaly se mi do rukou poznámky jednoho lingvisty, který tento jazyk "objevil". Tešótešó žije už jen v těch poznámkách a materiálech, které se budu snažit postupně prostudovat a publikovat. ;o)

JiKo
23. 01. 2005
Dát tip
pokud si neděláš prdel :))

Okukujici
06. 01. 2005
Dát tip
pokud jsme dávaly pozor na výklad profesorky víc než probírané milostné aférky a podezření na nemoci, jazyk tvoří kulturu, vyjadřuje národ. hm, zní to strojeně, asi se mám víc věnovat učivu, ale nějak tak by se dalo vyjádřit Herderovo ´národ je definován kulturou- jazykem´./nějak jinak to lze vyjádřit bezpochyb líp./ ZAJíMALI BY MĚ LIDé HOVOŘíCí TOUTO ŘEČÍ, OBLAST, KDE VZNIKLA. kde byly uchovány její literární památky. historie nebo mýty, abych zas měla co zapomínat. dík /a kdybyste na mě mohli houknout, až se to tady(/dlenc )objeví/

klipeto
06. 01. 2005
Dát tip
neboj...tešótešó své novodobé národní obrození teprve začíná. Jak mne prosil Kakuloj, tak s každým dílkem v tešótešó přijde i kousek informace o něm a o kultuře, která jazykem tešótešó mluvila. Zatím jen můžu prozradit, že jazyk tešótešó má kořeny v Severní americe a do Evropy se dostal s prvními objevitely Evropy.

Kakuloj
06. 01. 2005
Dát tip
super... bude ezoterika :) aby tě za to někdo neukamenoval. Co se tíče Severní Ameriky: dneska jsem se dozvěděl že Vinnetou nebyl indián :) a to není kachna :)) protože Apači nejsou indiáni ale přísluší ke kultuře Nadené... a indiáni už je taky zastaralej pojem, trápná záměna objevitelů měla být napravena - antropologové jim dnes prý říkají Amerindové (čímž se tý Indie zase kruci nezbavili :)))

Kakuloj
06. 01. 2005
Dát tip
mimochodem chvíli si dělal i hindštinu nebo něco takovýho, víš co je tohle márdí párdí rada - jsme indoevropani ;)

klipeto
06. 01. 2005
Dát tip
jj američtí indiáni, ale historie tešótešó se american native indians dotýká jen velice málo. První objevitelé Evropy totiž do Evropy a to konkrétne do Skandinávie přišli ještě dřív než Evropa objevila Ameriku a to dokonce i dřív neř ji objevila Skandinávie. Vikingové se vydali na cestu do Ameriky právě proto, že přišli první američané.

klipeto
06. 01. 2005
Dát tip
že by maminka a tatínek? mno, on otec je "báp", ze sanskrtu pak "pitá" a matka je "má", ze sanskrtu "mátá" "mádá" je samice a z peru je zase "mard" muž čoveče nevim, jen hádám ;-) těžko říct.

Kakuloj
06. 01. 2005
Dát tip
teďka mám nos uplně vytahanej, jak mě za něj taháš ;) jak se jich to dotýká jen málo? to znamená, že tešo tešo nejsou american natives? (american native indians - lol, ty by ti dali) rozrušuješ mě ;)

Kakuloj
06. 01. 2005
Dát tip
mrdat prdět

klipeto
06. 01. 2005
Dát tip
tešótešó je sice jazyk pocházející ze Severní ameriky, ale ten národ není indiánský. dočkej času... zpracuju materiály a budeš mezi prvníma, kdo je budou číst ;-) aha, tak to jsem fakt nečekal, ale mard je muž, takže to by sedělo ;-) se ani nedivim, že jsem to nenašel v knihách ;-)

Asi začínám tušit.... :)

Pišto, hech... tak to je dobře... a velký skok - od nerozumím k začínám tušit... tlesk, tlesk... :-)) Tomášku.... :-)) kdybych tam náhodou nebyla (jakože asi nebudu) nahraj se a já si to pak poslechnu offline, ju? :-))

Kytí: Trhni si....


vrrrrr

mňau :-)) nemrč.....kdo Tě zas kousl, co?

ále...

povídej..... cítím, že něco se s Tebou děje, jsi jak vosí hnízdo....něco doma?

klipeto
04. 01. 2005
Dát tip
:-) moc koukáte na filmy

Tomášku, houbelec, von si vo to koledoval.... a Ty taky... :-))

Já tomu nerozumím.

Kakuloj
04. 01. 2005
Dát tip
~ (citoslovce divení, kdy z jícnu vychází jen sípání intonované stoupavě) těším se na čtení :))) mimochodem ještě jednou uchop tešó tešó pro samouky a oprav si chybu takhle to dává dost jinej význam ;) tešó tešó si to zaslu~ ži *t

klipeto
04. 01. 2005
Dát tip
Kakuloj: to víš, tešótešó je pro mne novinkou. Teprve nedávno jsem ho objevil a chystám se v něm psát původní poezii a také do něj přeložit některá velká díla (například Voloďu), abych dokázal veřejnosti, že tešótešó je rovnocenný ostatním jazykům. Také nechci opomenout původní literaturu psanou v tešótešó a chci ji překládat do světových jazyků, abych ukázal i historický rozměr tohoto málo známého jazyka. ;-)

Kakuloj
04. 01. 2005
Dát tip
děláš misionářskou práci to se musí nechat, na světě je přes 90 procent jazyků ohroženo vyhubením a tešó tešó je jedním z nich

klipeto
04. 01. 2005
Dát tip
ano, nechci se zaměřit jen na tešótešó. V mé tvorbě se časem objeví i jiné jazyky. Každopádně na čtení se těším taky. Doufám, že tam bude i Pištík a kvítek, protože Ti mne ještě neslyšeli. ;-)

klipeto
04. 01. 2005
Dát tip
zo ma~ utu

Kakuloj
04. 01. 2005
Dát tip
Přelož Voloďu do všech mizících jazyků, kolikrát zmizne, tolikrát bude mučedníkem Zo utu? Žó~ ciga kecu zu te khi~.

kaktusak
03. 01. 2005
Dát tip
tohle NENI spatny! preklad neresim, ale to puvodni - az na stav opilosti - rusi svym prizemnim marasmem ;))) je to rozhodne slusny

baf a mám Tě taky... .:-)) btw: sem se dívala na hledá se Nemo a tak nějak mi ten překlad připomněl volání na velrybu... :-)) klub-emnice Doplňuji, že důvody pro zařazení jsou vysvětleny zde, v Etickém kodexu klubu.

To je mi nějaká čertovina.....

čertovina? :-)) Nerouhej se.. .pane Bože Ty to vidíš.... :-)) eštěže jsem si nevzala Pištu Hufnágla... :-)) tak a máš to... :-))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru