Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

vise Joela

05. 01. 2005
1
0
3322
Autor
ch_34

Vážení přátelé, moji milí. Tento klub již dlouho nemluví... je vlasně mrtvý. Nemám nijakou utopickou snahu jej obnovit, jelikož v tom nenacházím moc smusl. Ale je to ideální místo pto tuto věc, kterou vám nyní sdělím.

Jak jistě víte, píši již dlouho o Joelovi.

Ne všichni ale víte, že bych chtěl napsat knihu, která by Joela co nejvíce obsáhla.

Sám vím, jak málo píši; když mohu, nechce se mi, a když opravdu musím, nemohu.

Ovšem to není jediný důvod. Je velice pravděpodobné, že na sepsání celé knihy jednoduše nemám dost sil ani schopností.

A jelikož potřebuji, aby kniha byla přesná, obracím se tímto na vás s prosbou o pomoc.

 

Vše, co jsem o Joelovi napsal si můžete přečíst buď zde na webu ch-34.tk, který již není delší dobu aktualisován z důvodů rekonstrukce. Vše, co jsem napsal, jste již četli a chápali, či nechápali to po svém.

 

A když jsem vás tak dlouho otravoval s tím Joelem, už jste si asi museli vytvořit vlastní představu, o koho vlastně jde a co tady dělá.

Dá se říci, že máte o Joelovi ponětí.

 

A já, který stojím před tímto velkým vlastním úkolem, našel jsem spásu ve vaší pomoci.

 

Máte-li tedy chuť a čas pustit se do společné práce, budu jen rád.

Z toho plyne samozřejmě to, že, pokud se nám odaří to vše dopsat, bude nutné ještě jednotlivé kapitoly upravit, aby si jednotliví autoři neprotiřečili. K tomu si vyhrazuji právo (samozřejmě po důkladné diskusy s autorem příslušné části).


A aby se tu jen a pouze nemluvilo, předkládám vám provisorní osnovu knihy, která se samozřejmě bude nejspíše měnit a hodně upravovat.

 

osnova:

  • kniha 1.
    • vznik a zrod Joelův a všeho a všech
    • pak se Joel objeví v lidském světě a zjišťuje, že je málo lidí
    • hledá skutečné lidi, ty, kterým může opravdu pomoci, ty, kteři ho uvidí a uslyší; najde Boha a Princeznu
    • chce jim pomoci, Bůh s Princeznou se, po mnohých setkáních ve snech, setkají i v hmatatelném světě; milují se; ale musí začít žít, aby mohli být věčně spolu -musí se z nich stát lidé; Joel poradí Princezně, aby dávala Bohu úkoly- věděl, že Princezna bude dávat takové úkoly, které nebudou zabíjet, ale které Bohu i jí pomohou žít (řešení 1. úkolu má naučit přijímat i mystické za jedno z možných)
    • a Bůh cítí, že správná řešení mají ukázat život zase Princezně
    • dostane těžký úkol, najít absolutní tmu a ukázat ji Princezně; z toho musí být schisofrenní; a Joel se opravdu snaží jim pomoci: ví, že nemůže poslat Boha hledat samotného, musí mu to vysvětlit; Bůh hledá pravdu s Joelem -je jí Joel
    • Bůh přemýšlí o tom, kdo to Joel vlastně je; začíná na to přicházet; a přichází i na tu absolutní tmu; ví, co znamená, co musí udělat?
    • Joel skutečně najde absolutní tmu, proto zemře... (což je v rozporu se vším, co o Joelovi vím)
  • kniha 2.
    • jenže svět umírá a láska zamrzá a zastavuje se; Joel se musí znovu probudit
    • hledá znovu Princeznu a Boha; nechápe to; nikde nikdo není, nikde
    • snaží se čarovat; musí přesvědčit svůj strom, aby přestal hrát, aby přestal hrát tak složité melodie, protože je lidé ještě nemohou chápat -lidé ještě nejsou skutečnými lidmi, Joel před tím myslel, že už tomu nic nezabrání- dosud lidé nemohou chápat absolutní tmu (představující absolutní naplnění tím nejhorším...)
    • tu se objeví v květech zakletí Bůh s Princeznou; Joel jim dá život, dá jim naději
    • a Princezna pozná, že Bůh splnil úkol 2., a dá tedy Bohu poslední-třetí úkol; ten úkol Bůh (a nejkrásnější Joel) splní... je jím to nejkrásnější -budou žít spolu -krásní
    • a na konci je Joel, kterému se podařilo dovést dvě duše k dokonalosti; stvořil člověka -2 skutečné lidi
    • Joel navštíví svůj strom, leží na jeho krásném zeleném pni; je tam s princeznou, ta konečně přesně pozná, kdo Joel je; Joel ukáže Princezně a Bohu píšťalku, již to chápou oba
    • Joel splyne konečně s Bohem a s Princeznou --tím Joel dokoná své dílo, stvoří člověka ze dvou skutečných lidí... Princezna otěhotní


Toto je má předběžná osnova. A napsal jsem ji sem pro to, že si teď můžete vybrat část, kterou byste rádi napsali.

Bylo by dobré psát od počátku, aby se později nemuselo dělat tolik změn.

Osnova je měnitelná, proto se přihlaště s návrhy.


Nejprve by asi měla být diskuse o osnově a jestli se vám vůbec chce.

Pokavaď  v tom nevznikne žádný problém, poprosil bych Semínko o zpracování 2. nebo 3. bodu a Michaelu o bod 4.

Je důležité říci, že tím, že napíšete jeden bod, nemusí se jednat o celou kapitotu. Přivítám, napíše-li stejný bod více lidí a pak se tyto texty budou vzájemně doplňovat.

Mé prosby k Semínku a k Michaele jsou spíše výsledky úvah, co by se vám z těch prvních nejlépe psalo.

 



důležité formality:

  1. Napsané texty pojmenovávejte číslicí před názvem (př.: 3. bod 2. knihy by se mohl jmenovat: 2/3 Nic mezi větry) Je to důležité pro přehlednost. A vkládejte je do klubu do sekce Joel nebo mi na ně posílejte avíza.
  2. Dále bych vás požádal, abyste při ukládání těchto prací do Písmáka, vyškrtávali políčko, které by jinak dovolovalo uveřejňovat váš text bez vašeho svolení jinde.

ch_34
17. 01. 2005
Dát tip
nicméně bych byl rád.. kdyby každou kapitolu napsala ještě Michaela... třeba úplně jinak... u děj může být jiný.. jen by měly mít oba příběhy stejnou osnovu a stejná, neodporující si -spáše se doplňující- fakta Míšo, pomůžeš mi?

Semeno
06. 01. 2005
Dát tip
Hele, počkej, nejsem si jistý, že něco vim o Joelovi, znám ho jenom z jedný tvý básničky, ne moment, to nebyla básnička, no rozhodně to znám jenom z ústního podání, a pak Přísahu, nebo tak nějak, o absolutní tmě mám tušení , rozhodně věc kterou si čtu stále dokola, která je...mm ach. :o) No teda, tím jsem chtělo, že bych si přečetlo rádo něco dalšího, ještě..teda stáhlo jsem si tvoje básně ze sbírek na ch-34, ale z tý jedný, jak je tam toho mnoho, nevim co mám stahovat.. a nebo jsou jiné věci?..to chci vědět..

ch_34
06. 01. 2005
Dát tip
zjistil jsem, že tam toho moc neni... nenapsal jsem toho moc... Michala má asi pravdu... měl bych to napsat já.... začnu psát... třeba se pak přidáte.... hm?

ch_34
05. 01. 2005
Dát tip
ještě je tu jedna možnost jak psát, pokud budete souhlasit, a rozhodně zajímavá možnost: Začneme od počátku.... práce na společné téma. Potom společné prolnutí všech textů. A až pak další téma (tj bod). Co vy na to?

Semeno
05. 01. 2005
Dát tip
Víš ale,......... že čas tě tedy nesmí mrzet. Můj čas. Mám strach to rozjíždět, vždycky mám radši druhý díl, ale poslechnu tě. Jo, a ještě upozornění. Ještě nikdy, když jsem někomu slíbilo že něco napíšu na jeho přání, jsem tak neučinilo. Sliby neplním, ..tedy alespoň v tomto ohledu.

turandot
05. 01. 2005
Dát tip
nedělej to takhle, prosim. Pavle. joel je tvůj. je na přestupu že žluta do červena. piš o něm sám dál. a filozofuj o něm se mnou u piva. vem mě na hřbitov. a povídej o joelovi. buď to napiš ty. nebo ať žádná kniha o joelovi neni. a existuje jenom jako vzpomínka, když o něm mluvíš. prosim---------

Semeno
05. 01. 2005
Dát tip
Si myslim, že pavel to stejně napíše tak jak to má být od něho. Jiný přístup a pohled,je jenom doplnění(vnější) o představě jenom pro přečtení pro Pavla, ne pro použití jako části knihy nebo? Ne snad?

turandot
05. 01. 2005
Dát tip
stejně je to zatracená škoda. že tenhle kus sebe hodí psům.

turandot
05. 01. 2005
Dát tip
(virtuálním psům, myslim) (vyprávěj o něm živýmu masu, prosim)

ch_34
05. 01. 2005
Dát tip
kde ses tu vzala před hodinou, kdyžs byla ve škole? psům? nejste psi! Semeno to asi vystihlo... Nechtěl jsem úplně, abyste mi napsaly určité části. Jenomže tak, jak to napíšu jí, bude tomu rozumět málo lidí. Když u toho budou části, mluvící o tom samém ale jinak. Bude to možná celkově chápat lidí daleko méně, ale bude to rozhodně úplnější a přesnější. Protože vy jej nějak chápete. Vy máte vlastní pohled.
totiž.... tu knihu... nechci, aby byla v jedné rovině jako spousta knih, chtěl bych, aby byla přesná, třeba nesrozumitelná... mnohapohledová.... čímž mohu nejlépe dosáhnout jedině s vámi...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru