Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nesmrtelní

Výběr: Paranoicus, Elyn, ondrech, _Psyché_, Repulsion
08. 01. 2005
20
3
13855
Autor
MeTB

...variace na téma Démonova flétna. Přeji hezké čtení. :-)

   
| první citát (o čaji)
    "Ani trochu se nestarám o nesmrtelnost, zajímá mne jen chuť čaje."
                                                                                                                                                   Lu Tchung

    -
| prolog
    Přišel listopad, doba bláta.
    Kdysi fauvisticky barevné stromy odhodily v reji pastelových tónů veškeré listí a teď jejich nahé pahýly trčely bez ostychu směrem k nebi. Ulicí tiše dul podzimní sychravý vítr, někde v dáli zatroubilo auto (a jeho troubení se jemně mísilo do zemité - někdo by možná řekl až zatuchlé - vůně čaje pu-erh).
    Odkudsi přilétl malý pouťový balónek - snad opuštěný nepozorným dítětem - a ťukl o sklo; Daniel seděl u okna, pozoroval ho a pohrával si s ocelovým revolverem.
    Usrkával horoucí tekutinu a přemýšlel.
    Jsou chvíle, kdy je vhodné držet v rukou pistoli, a naopak - jsou chvíle, kdy to vhodné není. Daniel se natáhl a zamířil balónku přímo doprostřed pomyslného obličeje.
    "Prásk," řekl. A zmáčkl kohoutek.
    Neozvalo se nic, jen zvuk otočení bubínku. Už před rokem vyndal náboje, uklidil je do nedobytného šuplíku, zamkl na oba západy a klíč vyhodil do kontejneru. Pro jistotu.
    Daniel měl své problémy a - přece jen - jsou chvíle, kdy je vhodné držet v ruce pistoli; vždyť pokud mozek nesnesitelně trpí, není to sebevražda. Ne, euthanasie nepokojné mysli není vražda (alespoň Daniel se tak utěšoval), nemůže být. Nemůže být.
    Balónek se zhoupl ve vzduchu - a se silným prásknutím prohrál svou válku s povrchovým napětím. Světle modré cáry umělé hmoty padly k zemi.
    Daniel je zamračeně sledoval. Pantha rei.
    Rychle vstal, oblékl se a vyběhl z bytu do jemného mrholení.
   
    -
| druhá postava přemítá při sledování televize
    Eva vytáhla pizzu z mikrovlnné trouby a posadila se na rozvrzanou  židli ke stolu.
    Tohle byly těžké časy. Ačkoliv pracovala jako psycholožka (a jako taková si uměla věci duše jasně zdůvodnit), nevlídné listopadové počasí na ni nalehlo jako těžká a chlupatá deka. Zakousla se do večeře a povzdechla - vždyť i ta pizza chutnala hůř něž v létě!
    Přesunula se do obývacího pokoje a dálkovým ovladačem pustila televizi (satelitní vysílání); obrazovka se rozzářila a na Evu vyskočil obraz žvýkající Britney Spearsové, který vysvětloval, proč jen dal v amerických volbách svůj hlas Georgi Bushovi.
    Eva se zamračila - či to snad nebyla Britney Spearsová? Podívala se lépe - a skutečně, byla to nějaká jiná blonďatá zpěvačka (jen s podobnou tváří).
    Psycholožka s nadhledem zavrtěla hlavou, ukousla kus pizzy a pokrčila rameny nad pomíjivostí slávy: stejně na ni všichni za pár týdnů - snad měsíců - zapomenou a z televize bude žvýkat někdo jiný (přetrvá jedině ona žvýkačka - jako památníček aktu buranství a nevkusu).
    Dojedla pizzu a posadila se vedle okna.
    S těžkým srdcem pozorovala večerní oblohu; mraky běžely jako splašené stádo fantomů.
   
    -
| úvod do druhé vlny
    Muž přistoupil k lesknoucímu se keramickému pisoáru a rozepnul si poklopec. Daniel rychle zaujal pozici.
    Schylovalo se k půl desáté večerní, malým okénkem veřejných toalet dovnitř prosvítala jemná záře měsíce a lampička na stěně nenuceně protahovala všechny stíny v místnosti.
    "Poslyšte, musíte stát právě za mnou?"
    Daniel neodpověděl.
    Muž v golfovém postoji natočil hlavu tak, aby na něj jedním okem viděl. "Víte, dost mě to znervózňuje."
    Ani nyní se nedočkal odpovědi.
    Pán si opatrně zapnul kalhoty a otočil se, Daniel na něho vyplázl jazyk. Muž vytřeštil oči, několikrát němě otevřel ústa - a rozběhl se k východu.
    Daniel se rozesmál. "A nezapomeňte si umýt ruce!" vykřikl.
   
    -
| Eva a nesmrtelný
    Eva se protáhla ve vypolstrovaném křesle, pustila rádio a opřela si hlavu. Za pár minut přijde další klient-pacient a jeho táhnoucí se litanie nářků nad zlým světem. Povzdechla si.
    Avšak když se podívala na složku před sebou, bezděky se usmála: á, pan Daniel.
    Tohle bude jejich třetí společné sezení. Zajímavý člověk. Tvrdí, že ztratil (nebo téměř ztratil) schopnost prožívat emoce. Milovník čaje.
    Občasné myšlenky na smrt.
    Rychle pohledem přelétla složku, aby si lépe připomněla údaje - a pak se pokusila srovnat si v hlavě, o čem se budou bavit, pokud nezačne sám.
    Pročítala papír a z malého rádia na stole potichu vyhrávala krásná skladba The Best Thing For You Would Be Me od Diany Krall.
   
    -
| Evina první otázka
    "Pane Danieli, dokážete popsat, co přesně je váš problém?" zeptala se Eva.
   
    -
| Danielův monolog o nesmrtelnosti
    "Víte, paní doktorko, je mi třicet pět let," pravil Daniel. "Rodiče už nemám, necítím k nikomu na světě lásku a nevím o nikom, kdo by cítil lásku ke mně. Kdybych umřel, teď a tady, před vámi, v téhle ordinaci, kanceláři či pracovně (nebo jak téhle místnosti říkáte), jediný problém by byl, jak dostat moji mrtvolu pryč dřív, než začne smrdět."
    Natáhl se na pohovce a po obličeji se mu z kdovíjakého důvodu rozlil úsměv.
    "Neumím malovat, zpívat, neumím psát knihy, sportovat a nejsem žádný zvláštní krasavec," (vypočítal na prstech a jeho úsměv se převalil po rtech jako karamelka), "a jako takový jsem - samozřejmě - odsouzen k zapomnění stejně jako je k zapomnění odsouzen obyčejný průměrný mravenec mezi ostatními průměrnými mravenci."
    (A tady natočil hlavu a podíval se Evě přímo do očí:) "Jenže, paní doktorko, já se vzpírám." Zúžil oči. "Ano, rozhodl jsem se bojovat."
    Všiml si jejího pobaveného pohledu (který se snažila profesionálně ukrýt za skly brýlí). "Nevěříte?" Neodpověděla.
    "Ano, bojovat," navázal tedy. "Ačkoliv mi příroda odepřela prostředky."
    Zavřel oči. "Všichni ti slavní velikáni, státníci, vojevůdci, vědci, spisovatelé, básnící! Obdivuji je, ano, jistě; vždyť dokázali překonat zapomnění minulosti (byť z nich často zbyly pouhé karikatury)! Jdou nehledě na čas, dál na cestě do budoucna, přestože z nich opadávají kusy a jejich nástupci ty kusy doplňují svými představami; jdou nehledě na to, že už to pomalu nejsou oni, kdo jdou, jdou nehledě cokoliv.
    Oni jsou první vlna nesmrtelných, pro mě nedosažitelná."
    Otevřel oči a rozkošnicky se zavrtěl.
    "Jsou velcí, nezapomenutelní ve své slávě. Jenže já, jakožto obyčejný člověk, toužící po nezapomnění, kašlu na to, jaké nezapomnění to bude - i kdyby mělo být k smíchu."
    Danielův úsměv se rozšířil a jeho hlava připomněla naříznutý citrón. "Paní doktorko, účel světí prostředky," pravil. "Začal jsem si stoupat za muže na veřejných toaletách."
   
    -
| Evina druhá otázka
    Eva potlačila chichot, jež se jí dral na rty, a posunula si brýle na nose.
    "Zajímavý koníček, skutečně," řekla. "Poslyšte, pane Danieli, a opravdu jste se od počátku věnoval...vaší zálibě...s takovým záměrem?"
   
    -
| Daniel odpovídá
    "Zprvu ne," odpověděl Daniel. "Vlastně ani nevím, proč jsem to udělal poprvé. Bylo to nedlouho po tom, co mě opustila žena - a já na tom nebyl moc dobře. Často mě napadalo že jsem tady na zeměkouli zbyl úplně sám...a že nemá smysl, abych tady zbýval dál. No, uvažoval jsem o sebevraždě.
    A pak jsem jednoho večera trochu pil v baru a ještě více pak zabloudil na veřejný záchod, zaplatil tři koruny a koukal se na tu krátkou řádku močících mužů."
    Daniel pokrčil rameny. "A napadlo mě, jaké by to asi bylo, jen tak, z legrace, stoupnout si za jednoho z nich. Jestli by dokázal...pokračovat, rozumíte?
    Tak jsem si stoupnul za něj a stál a sledoval, jak postupně nervózní. A on se zapnul, otočil a já viděl, že se mě bojí."
    Daniel se znovu doširoka usmál. "Nikdy dřív se mě nikdo nebál, paní doktorko. Já vím, že si myslel, že nemám všech pět pohromadě (a to říkám vám, psycholožce), ale... on se mě bál, rozumíte? Díval se na mě a já si uvědomil, že jsem se mu vryl do paměti.
    Tak jsem vypláznul jazyk - a on utekl."
    Tentokráte už psycholožka smích zadržet nedokázala. "Omlouvám se," omluvila se, ale přesto sebou její ramena trhala v tlumeném hihňání.
    Daniel ji zamyšleně pozoroval. Pak vytáhl z aktovky revolver.
   
    -
| balónky
    Eva nastoupila do tramvaje a po celou cestu vrtěla hlavou. Pan Daniel byl zjevně opravdu nemocný, duševně chorý; případ pro psychiatra, ne pro ni, psycholožku. Je snad normální chtít po komkoliv něco takového? Zajela rukou do nezvykle těžké kabelky a dotkla se prsty chladné oceli. Není.
    Tramvaj zastavila a Eva se v zamyšlení vydala tmavým parčíkem směrem ke svému domu.
    Nedaleko vchodu narazila na vysokého hubeného muže, držícího svazek provázků, na jejichž koncích se vznášely různobarevné balónky. Když si všiml, že se k němu Eva blíží, zastoupil jí cestu a smekl staromódní klobouk. "Dobrý den, slečno," pozdravil a napřáhl k ní ruku. "Vypadáte smutně. Tu máte, vezměte si balónek."
    Eva se zarazila. "Promiňte?"
    "Vezměte si ho, prosím. Třeba vám pomůže."
    Eva se vystrašeně odvrátila a rychle přeběhla ke vchodovým dveřím. Muž ji nepronásledoval. Odemkla a než vešla dovnitř, vrhla na něho ostražitý pohled.
    Jen tam stál a usmíval se.
    Evidentně nějaký blázen. Patrně mají dneska svůj den.
   
    -
| nesmrtelný vyhrožuje smrtí
    Daniel seděl pohodlně uvelebený v křesle, v pravé ruce držel misku s horkým Darjeelingem a zase jednou hleděl jen tak z okna. Cítil se zvláštně - nervózní, ale plný očekávání (podobně jako kdysi dávno - ano, tak dávno! - před prvním rande).
    Pahýly stromů venku mu ve studeném větru tiše přikyvovaly na jeho rozhodnutí a Daniel se natáhl pro telefon. Vytočil číslo přesně podle vizitky, jíž držel v ruce, dopřál si lahodného srku svíravé tekutiny a zavřel oči. Několikrát se zhluboka nadechl.
    "Haló?" ozvalo se z telefonu.
    "To jsem já, paní doktorko, Daniel."
    Chvíli bylo ticho. "Podívejte, řekla jsem vám přece jasně, že ne. Nic takového neudělám. A nevolejte na tohle číslo, pokud to není naléhavé, rozumíte mi? Sbo-"
    "Jestli to neuděláte, zabiju se," (řekl Daniel a upil čaje.)
    Opět chvíle ticha. "Cože?"
    "Slyšela jste dobře. Jestli to neuděláte, zabiju se. Ještě dneska." (slíbil Daniel a usmál se - dozvuk chuti ho pošimral na jazyku).
    Eva se odmlčela. Nenechat se vydírat, ozvalo se jí v hlavě. Nenechat se vydírat. Nenechat se vydírat. Nenechat se vydírat.
    "To byste přece neudělal, pane Danieli."
    "Myslíte, že ne? Paní doktorko, všichni jednou umřeme; a dnes je stejně dobrý den jako každý jiný. Vlastně - dokonce lepší, je hnusně a mrholí."
    Eva rychle přemýšlela. "Mám vaší pistoli."
    "Já vím, dal jsem vám ji přece. Jsou i jiné způsoby, jak se zabít; koupil jsem si o tom knihu. Nevěřila byste, o čem všem lidé píší knihy. Přijdete?"
    Nenechat se vydírat.
    "Ale pane Danieli, to přece nejde... Hlavně se uklidněte, ano?"
    "Přijdete?"
    Nenechat se vydírat.
    "Já...nemůžu."
    "Budete mě mít na svědomí, jestli nepřijdete."
    Nenechat se vydírat.
    "Tak přijdete?"
    Chvíle ticha (další). "Ano. Ano, já k vám přijdu. Jen se uklidněte, dobře? Uklidněte se."
    Daniel se v křesle zavrtěl. "A přijďte sama, nevolejte policii, hasiče (nebo já nevím koho). Jinak umřu - a bude to na vaši zodpovědnost, vaše vina."
    Zavěsil. Dýchal rychle a mělce. Citrónově se usmál a zaklonil hlavu.
    Bylo to stejné jako na veřejných toaletách - Daniel upil čaje a zavřel oči, aby si plně vychutnal banální (a přesto posledních několik let tolik skomírající!) vědomí faktu, že stále ještě žije.
   
    -
| druhý citát (o nesmrtelnosti)
    "Nesmrtelnost nezajišťuje život - jen oddaluje smrt."
                                                                                                                                             neznámý autor
    -
| na cestě
    Tramvaj se kodrcala po kolejích a Eva u okénka neklidně poposedávala.
    V hlavě se jí stále dokola opakovala slova pana Daniela (která vyslovil už v pracovně při sezení); cítila se jako porouchaný gramofon.
    Přijdete do mého bytu ve večerních šatech a namíříte na mě revolver.
    Proč já tam vlastně jedu, ptala se sama sebe - ale hned si také odpovídala: protože on by se opravdu mohl zabít. A to si na svědomí nemohu (a nechci) vzít.
    Pak se budete chovat svůdně, ale přitom dávat najevo, že o mě nestojíte.
    Nejen, že je to blázen, ale navíc i úchylný blázen. Vždyť kdo by si mohl přát něco takového?
    Prsty se jemně dotkla chromované oceli pistole v kabelce a nahmatala i pepřový sprej (ten si vzala, když zjistila, že v revolveru chybí náboje).
    Budete se chovat, jako když se neznáme.
    Jak se tramvaj pohupovala večerní Prahou, v Evě pomalu rostl vztek. Pan Daniel zacházel příliš daleko. Bylo ji to jasné - snažil se jí vrýt do paměti, stejně jako všem těm mužům na veřejných toaletách. Nesmrtelnost, pche! Když má nutkání bránit někomu v močení, prosím - ale tohle už je opravdu moc.
    A tak když dojela na výstupní zastávku, byla už rozhodnuta. Když to pan Daniel, chce, tak to také dostane. A pořádně.
    Rázně vykročila k ulici, v níž stál jeho dům..
   
    -
| dialog
    Seděli proti sobě, pan Daniel s úsměvem na tváři a na židli, slečna Eva s nohou přes nohu a žvýkačkou v ústech v pohodlném křesle, ruku s revolverem ležérně položenou na opěrce.
    "Nikdy bych s vámi nemohla nic mít," (prohodila a pohladila se na břiše). "Je na vás něco divného."
    Daniel přikývl. "Ano, jsem citový invalida."
    "Vážně?" (svůdné pohlazení lýtka)
    "Už je to tak. Emoční kripl."
    Beze slova si ho prohlédla (hlavní revolveru ho přitom nakrájela na vertikální plátky), potom hlasitě žvýkla. "Mohu se zeptat, jak se to stalo?"
    Pokrčil rameny. "Nešťastná láska."
    Kývla pistolí. "Zlomené srdce?"
    "Hm."
    "Nezahojilo se?"
    Daniel zavrtěl hlavou. "Psycholog to odfláknul."
    "Parchant."
    "Nevyčítám mu to."
    "Ani nemůžete."
    "No jo."
    Chvíli mlčeli.
    První přerušil ticho Daniel. "Víte...vy jste moc krásná," řekl.
    Psycholožka se usmála. "Zato vy jste moc nádhery nepobral, viďte? Chytrý se mi také nezdáte...mám čím dál tím větší pocit, že tu jen ztrácím čas." Předklonila se a nabídla tak panu Danielovi letmý pohled do výstřihu svých šatů. Polkl.
    "Ano, neměla jsem sem chodit. Je to ztráta času. Nejste zajímavý; myslím, že zítra si na vás ani nevzpomenu"
   
    -
| splněné přání
    Daniel, podoben příliš těžkému Slunci, se na své židli poněkud zhroutil do sebe, zatímco Eva pokračovala dál a dál (zdálo se, že v onom prazvláštním monologu našla jakési podivné zalíbení).
    "Tenhle byt vlastně ani není moc hezký... Je tu dost zima, copak vám nefunguje topení? Žijete tu jako nějaký vězeň." Rozmáchla se rukou kolem. "Není divu, že vás žena opustila."
    Daniel sebou cukl. Všimla si toho - a v duchu se ušklíbla, byla na správné stopě.
    "Proč by taky s vámi zůstávala, že ano. Co byste jí asi mohl nabídnout..."
    Daniel (na jehož tváři tkvěl křečovitý úsměv) zavřel oči.
    "Nic než tohle, viďte? Jenže to není dost, tohle nemohlo být dost a proto-"
    "Přestaňte..." skočila jí do řeči tiše umírající hvězda proti ní.
    "Aspoň něco kdybyste uměl pořádně, ale vždyť ani to vaše zaměstnání nestojí za nic! Určitě už na vás dávno zapomněla a-"
    "Přestaňte!"
    Psycholožka se zarazila. Seděla v křesle, lehce předkloněná, se zářícíma očima a hleděla kamsi mimo (až někam daleko za svého partnera v trýznivém monologu).
    "Dost, už dost, konec hry," řekl Daniel tiše. "Děkuju vám. Sebevražda nebude. Ne dneska. Možná vůbec." Pousmál se. "Pomohla jste mi, opravdu, ani nevíte jak. Ale teď už jděte."
    Eva mlčela. Seděli tiše, ale ticho mezi nimi nebylo klidné; naopak, bylo jako rozbouřené moře: tohle nebyl konec hry, ještě nemohl být!
    Eva si olízla rty a velmi nahlas žvýkla.
    "Kdo říká, že je konec?" Podepřela si ruku s revolverem a pečlivě zamířila svinutému Danielovi na břicho. "Víte, pane Danieli, moc jste mě dneska rozzlobil," řekla. "A já nejsem ráda rozzlobená."
    Daniel si těžce povzdechl. "Nechte toho. Je konec. A vy ani nemáte náboje."
    Eva se zle usmála. "Myslíte? A co když jsem je po tom, co jste odešel a nechal mi tuhle...věc...na stole, koupila v obchodě? Určitě víte, v tom obchodě na rohu, o dvě ulice dál? Jen tak, pro jistotu?"
    Daniel se rentgenově vpil pohledem do hlavně pistole (přes ocel však nemohl nic vidět).
    "To jste neudělala."
    "Ne?"
    "Ne."
    "Víte, není jednoduché dělat psychologa," zavrtěla Eva hlavou. "Všichni ti lidé, co ke mně chodí, mají nějaké problémy; a já je pořád dokola poslouchám. Opravdu, není to jednoduché."
    Pomalým pohybem palce natáhla kohoutek. Daniel ztuhl.
    "Vlastně - dalo by se říci, že je to dost ubíjející. Všichni ti lidé a jejich problémy ...stačí počkat třicet čtyřicet let a ty problémy už nebudou. Napadlo vás to někdy?
    Počkejte, vlastně ano, napadlo! Proto jste přece přišel do mé pracovny," usmála se zářivě. "A proto já jsem teď tady. Zvláštní, viďte?
    Ale zpět: malicherné problémy! Za těch třicet čtyřicet let ti lidé nebudou, upadnou do zapomnění, prázdnoty, nezbude po nich nic!" (a tady Eva zabořila pohled přímo do Danielových očí) "Tak jaký je v tom rozdíl, když se právě vy změníte v takové nic už dnes?"
    Daniel si olízl suché rty. "Ale-"
    "Ale no tak, pane Danieli, chtěl jste se přece zabít, když nepřijdu, ne?"
    "Já..."
    "Mohu vám přání splnit," zašeptala psycholožka a oči jí přitom prapodivně svítily. "Podívejte." Ukazováčkem začala pomalu tisknout spoušť.
    Daniel křečovitě zavřel oči. "Ne!" vykřikl.
    Neozvalo se nic, jen zvuk otočení bubínku.
    "Sbohem, pane Danieli," řekla Eva a zvedla se z křesla.
   
   
    -
| pantha rei
    Čas ubíhal jako splašené mraky na obloze.
    Listopad odešel stejně rychle, jako přišel. Bláto na cestách se proměnilo v klouzavý led a svět nadále lhostejně splýval v tmavě modrém vesmíru.
   
    -
| nesmrtelný volá
    Eva vytáhla pizzu z mikrovlnné trouby a posadila se na židli u stolu, když se bytem rozezvonil telefon. Zvedla sluchátko.
    "To jsem já, paní doktorko, Daniel."
    Usmála se. "Dobrý večer. Už jsem vás dlouho neviděla; vlastně od toho večera, co jsme... no, vždyť to je ostatně jedno. Jak se máte? Cítíte se lépe?"
    Chvíle ticha.
    "Víte, chtěl jsem vám poděkovat. Opravdu jste mi pomohla."
    "To jsem ráda."
    "Už se nechci zabít."
    "To je dobře."
    Další chvíle ticha; Eva se nadechla. "Víte... vlastně bych možná mohla chtít poděkovat i já vám, pane Danieli."
    "Skutečně?" podivil se hlas v telefonu. "Za co?"
    "To bych vám asi nevysvětlila."
    Poslední chvíle ticha (ta nejdelší, prodlužovala se a prodlužovala, ale žádný z nich neměl vůli zavěsit; tedy dokud Daniel neřekl: )
    "Podívejte, mně je jasné, že to není dobré, paní doktorko..."
     Eva si povzdechla. "Pane Danieli-"
    "Ale víte - zaplaťpánbůh za to."
    Eva se usmála. "Je dobře, že to vidíte takhle," odpověděla.
    "Sbohem."
    "Sbohem."
    Položila sluchátko a podívala se z okna.
    Pan Daniel na ni už nezapomene, tím si byla jistá. Usmála se - a v tom úsměvu bylo možno nalézt něco z kvality citrónu. On se jí tehdy bál.
    Ten jeho pohled! Ten jeho pohled!
    Opřela se v židli a zavřela oči. Ten pohled!
    Rozkošnicky se protáhla a plnými doušky si vychutnávala ten nový vzrušující pocit. Po chvíli dostala zvláštní, ale zároveň ohromně silnou chuť na čaj; zvedla se a odešla do kuchyně nalít vodu do rychlovarné konvice.
    Chromovaný revolver odpočíval v poličce nad televizí.
   
    -
| třetí citát (o životě)
    "We live in the hope of deliverance from the darkness that surrounds us."
                                                                                                                                                                Paul McCartney
   
    -
| Quis custodiet ipsos custodes?
    Naposledy si upravila fialové večerní šaty a krátce se opřela o zvonek. Když zpoza obyčejných dřevotřískových dveří uslyšela kroky, lehce se rozkročila a zatvářila co nejsvůdněji.
    Kukátko potemnělo, jak se k němu z druhé strany přisálo oko. Chvíli počkala - oko na druhé straně si upravilo vlasy a zkontrolovalo dech - a pak se dveře otevřely.
    "Mohu vám nějak pomoci?" zeptal se muž ve středních letech.
    Zářivě se usmála a udělala krok vpřed; přimáčkla se k mužovu břichu. Okamžitě ucítila, jak se jí dotklo mužovo nabíhající přirození.
    "Jistě," řekla a zaryla mu revolver do slabin. "Ano, jsem si naprosto jistá, že mi můžete pomoci."
   
    -
| epilog
    Přišel únor, doba největších mrazů.
    Kdysi bezostyšně holé stromy nesly bělostnou sněhovou pokrývku, zatímco ulicí vanul ledový vítr odkudsi z Ruska.
    Eva seděla u okna a pozorovala balónek, který tiše poletoval vzduchem - snad ulétl nějakému nepozornému člověku, možná dítěti.
    Pohrávala si s lesklým revolverem.
    Přemýšlela.
   


3 názory

Je zajímavé, že si čtenář při čtení tohohle (dlouhého) dílka ani neuvědomí jak málo se toho v něm stane. Muž se chce zabít, hledá pomoc u psycholožky a nakonec si vypomůžou vzájemně. Čekal jsem víc, čekal jsem možná i víc, než jsem čekal. Celý příběh mi příjde příliš nepravděpodobný a neuvěřitelný, ač je podmanivý. Ať už mluvím o léčebné metodě tvé hrdinky, nebo o její závěrečné sebereflexi. Forma je pěkná, někdy je tam ale až zbytečně moc závorek a chvil ticha. Také ty názvy jednotlivých scén bych si rozmyslel, působí to alibisticky. Jako by ses bál, že pokud čtenáře do každé scény náležitě neuvedeš, bude se ve všech těch "filmových" střizích ztrácet, což není pravda, protože ač skáčeš ze strany na stranu, tak je to přehledné a myslím, že právě tohle bude příčina toho důsledku, o kterém jsem mluvil hned v první větě. Kdybych to měl shrnout, jediné, na co v téhle povídce můžeš sázet, je takřka bezchybná a velice čtivá forma a způsob, kterým dokážeš udržet ve čtenáři napětí. Co bych naopak vytknul, je zasazení nepravděpodobného příběhu do prostředí každodenního života, pokud už chceš psát psychéčka, vyber si k tomu vhodnější prostředí a také charaktery; v dnešní době nevyvoláš v někom dojem, že je člověk zvláštní jen tím, že se chce zabít. Nepočítám s tím, že ti můj názor něco dá (zvláště když jde o tak staré dílo), ale když už na netu přečtu něco tak dlouhého, pokládám za osobní povinnost k tomu něco napsat :)

MeTB
28. 05. 2007
Dát tip
Dík. S tím rozvržením a popisy částí máš recht. Ono je to tak, že jako většinu z mých řekněme pozdejších povídek jsem i tuhle psal s tím, že si budu dělat srandu ze čtenářů (a i sám ze sebe jakožto autora). Jenže sranda bez smutku není ono, a tak jsem si usmyslel, že to bude o lidech, kteří jsou zoufale sami. Což je ta smutná část - ostatní divné věci jsou nejspíš na účet mého místy specifického smyslu pro humor. Delší by to být mohlo...ono je vždycky problém v povídce popsat, jak se postavy vyvíjejík, od toho jsou romány. Každopádně nevím, jestli bych to dokázal větší vůbec napsat, respektive udržet na uzdě.

Pan Bukkake
28. 05. 2007
Dát tip
Ha! Dobrý, ale čím má povídka vyšší ambice, tím víc jsem háklivý na drobnosti... a tahle má vysoké :-) (aby nedošlo k nedorozumění, mně se to líbilo). No, tak ale ty drobnosti... moc se mi tam nehodily některé popisy (stromy odhodily v reji...), které jsou (ach jo, které mně připadají) vzhledem k onomu komornějšímu a psychologičtějšímu pojetí příliš široké a střižené příliš do poetičtější tvorby. Ohledně rozvržení a popisů jednotlivých částí se nějak nemůžu rozhodnout :-). Na jednu stranu mi to připadá zajímavé a někde se to hodí a na druhé straně se tím zase příliš zdůrazňuje, že ta a ta část měla mít takový a takový smysl, podtext, určení, což nepůsobí úplně elegantně. Když se už jedná o takový rozbor osobností, opravdu by tomu seděla mnohem větší délka, dovedl bych si to představit i na celou knihu, takhle mi ten vývoj připadá příliš vynucený, nepřirozený a postrádající sílu. Zase ale na druhou stranu, jak jsi to na pár řádcích zvládl ty určitě zaslouží uznání, i tak, pokud se čtenář trochu snaží :-), z toho lze hodně pobrat. No jo, a jinak asi lepší, než cokoliv, co jsem ve vážnějším duchu dokázal napsat já :-( :-).

Repulsion
15. 04. 2006
Dát tip
Určitě by na tom šlo ještě zapracovat. Ke konci to trošku ztrácí spád a působí to trošku překombinovaně, ale celkově je to lahůdka.

MeTB
30. 01. 2006
Dát tip
Jo, asi jo (beru to jako kompliment). :-)

MeTB
29. 01. 2006
Dát tip
Bylo tam pro tebe dost krvi a dost malo kecu? ;-) Dík. T.

jednoznacne ;) krv iba v naznakoch ale vies ako to chodi... zena v satach vzrusuje tisickrat viac ako naha ;) myslim ze by si tocil dobre porno ;))))

uz som na monitore precital hafo knih, problem je skor s tym najst nieco dobre, teraz sa zadarilo ;)

Rabb
28. 09. 2005
Dát tip
MeTB, rád bych uvedl větu, kterou jsi napsal v dřívější kritice a tím bych nadhodil pár otázek k zamyšlení. Předem se omlouvám, že ti píši trapné kecy pod tvé dílko, protože se musím přiznat, že ono dílko, pod kterým právě přibila tahle nesmyslná poznámka (vyhýbám se slovu kritika) jsem nečetl; jen jsem koutkem oka zavadil o první citát (o čaji). Už ten mne jaksi upoutal (netuším čím), ale nemám sílu přečíst si tak dlouhé dílko na blikajícím monitoru. Kdybych ale vlastnil tiskárnu... Za to se ti omlouvám a doufám, že si mne nepřesuneš mezi NEoblíbené autory... Pojďme tedy k tvé větě, která ve mně vzbudila pocit, že na světě nevymřeli lidé, kteří se rádi nechávají unášet příběhy nereálných, (neplatí vždy) hlavních postav: "Všem: Děkuju. Je dobře, že na tomhle serveru ještě lidi nezapomněli číst prózu." On úvod (mého monologu, ne tvého díla!) je přehnaně dlouhý, protože reakce na tuto (tvou) větu bude v poměru s tím, co jsem již napsal přehnaně krátká... Myslíš, že na tomhle serveru lidé zapomínají číst prózu a raději se nechají unášet na křídlech poezie jen proto, že je poezie více "umělecká literatura" s mnohem kratší délkou? Nebo se zeptám jinak: Myslíš, že si povídky udrží své věrné čtenáře, i přes to, že žijeme v době spěchu a na přečtení delších literárních útvarů lidé nemají čas? Myslíš, že čtenářů povídek ubývá? Stephen King v jedné předmluvě své knihy nadhodil otázku: Vymřou povídkáři? Možná ti tohle mé zamyšlení se nad věcí přijde směšné či ubohé, to nemohu soudit, neznám tě, ale z blíže neurčeného důvodu mi záleží na udržení řemesla Povídkáře... (asi jsem fakt trapnej) Doufám, že jsi dostatečně kompetentní, že mne neuzemníš pouhým: "Nekecej!".

MeTB
28. 09. 2005
Dát tip
Ahoj. Když jsem si přečetl, cos´ mi napsal, byl jsem nejdřív trochu zmatený a nevěděl, co si vlastně přeješ, ale nakonec jsem se snad zorientoval. Nemám pocit, že by čtenáři povídek vymírali; řekl bych, že jde spíš o médium. Internet (a tedy monitor) zkrátka není ideální pro čtení delší prózy. V rámci tohohle serveru je navíc "potíž" (uvozovky proto, že tohle je otevřený server a je to tedy přirozené), že je tu inflace děl. A jelikož většina z nich je, jak už to tak podle Gaussovy křivky bývá, průměrná, obyčejného čtenáře to po nejvýše několika desítkách takových zkonzumovaných dílek otráví a on ztrácí chuť číst dál. Zbydou jen ti zarputilí. Odpověděl jsem ti na to, cos´ chtěl vědět?

Ostrich
19. 08. 2005
Dát tip
Zjevně umíš psát tak, že to upoutá. A něco o tom víš. Teď jde o to, do čeho se pustíš. A tohle téma se ti povedlo, nejde vůbec o pravděpodobnost příběhu, jde o pravděpodobnost motivů lidí, přesvědčil jsi mne, že takhle by leckdo mohl uvažovat. Že jsi to provedl jako variaci staré konstrukce křížení dějů je dobrý prvek jednak autorské hravosti, jednak pokorné připojení se k dlouhé tradici vyprávění. Řemeslo umíš na jedničku. Připadá mi, že trochu hledáš, kam bys ho zaměřil. Ale to přijde časem, životem, zkušenostmi, přemýšlením... Jestli si s tím nebudeš jenom hrát či zahrávat. Málokdo má takový talent. Ale co s ním provedeš? Jdu si přečíst, co jsi napsal jiného a jsem potěšen tímhle malým klenotem. Jak dlouho jsi to psal? Mimochodem - zajímalo by mne, jaký máš názor zrovna na Kunderu... * + nej

Brosqička
18. 08. 2005
Dát tip
opravdu jsem to četla jedním dechem.. cítím tu velký talent :-) Souhlasím s Nicolette, že to "Přemýšlela"je tam navíc, teda já to tak cejtím. Ten konec celkově mi připadá takový... nevím, asi jsem si přála, aby to skončilo jinak..ale to je o mně, ne o tobě. Velký TIP

Paráda. Klidný začátek, čtenáře je pomalu vcucáván do děje, od první třetiny až do konce není čas vydechnout, konce skvělý. Opravdu velmi kvaltiní. Některé věci mi ale přišly nelogické. "...uklidil je do nedobytného šuplíku, zamkl na oba západy a klíč vyhodil do kontejneru." - jak se říká, i sebelepší sejf, truhla, prostě všechno se dá nakonec nějak odemknout, vypáčit. Proč tedy náboje radši nevyhodil do kontejneru? "...tři koruny a koukal se na tu krátkou řádku močících mužů." - jak jsi psal bylo to v noci. A když jdu v noci z hospody, tak močím kdekoli, jenom ne na placených pisoárech. A že by tam byla celá "řádka močících mužů"... "...ste odešel a nechal mi tuhle...věc...na stole, koupila v obchodě? Určitě víte, v tom obchodě na rohu, o dvě ulice dál? Jen tak, pro jistotu?" - tady si nejsem jist, ale nejde u nás nakupovat náboje jenom se zbrojním pasem? Ještě si musím doplnit své chabé znalosti. Co to je Darjeelingem? Suma sumárum, co jsem vytknul byly jenom titěrné drobnosti, které mne spíš zaujaly, než že by rušily, takže konstatuji: super povídka. Tip

Ještě jedna věc na kterou jsem si musel zvykat - asi je to tvůj styl, používat závorky, ale tady je na můj vkus přezávorkováno...

MeTB
14. 08. 2005
Dát tip
Alojsi, dýchej. A díky za uznání, jsem zvědavý, jestli se tenhle text nakonec opravdu rozhodneš přeměnit na scénář. Jestli jo, dej mi, prosím, vědět, bude mě zajímat, jak se mé nehmotné dítko mění; dík. --- Díky za kritiku, rozmamuži. Co bych k tomu... Náboje: Třeba já osobně mám takové nějaké nutkání věci nevyhazovat, asi se to promítlo do postavy v povídce. :-) WC: To je jedna z těch věcí, kterých si nemá čtenář v povídce (v zájmu příběhu) všímat. Nicméně on je celý ten text posunutý trochu do absurdna, takže postavy konají sice možné, nicméně málo pravděpodobné činy - tak proč si nezaplatit za WC na cestě z hospody... Náboje podruhé: Vážně člověk potřebuje na nákup nábojů zbrojní pas? Taky si nejsem jist, předpokládal jsem, že jen na nákup střelné zbraně. Na druhou stranu, Eva v tom obchodě zjevně nic nekoupila, elegantně jsem se tomu tedy vyhnul. :-) Nu a Darjeeling je druh čaje. Mám rád závorky, závorky jsou dobré. :-) Ne, vážně: zvětšují odstup čtenáře od textu a vytvářejí iluzi větší popisnosti (tak to alespoň cítím já). Díky a čau, T.

Alojs
14. 08. 2005
Dát tip
O průběhu budu informovat a dost možná se budu radit. Ber to jako jistou záležitost. Řeším teď takovou drobnost - prostředí psychologické poradny. Představuju si tako luxusně zařízenou místnost s obrovským kanapem uprostřed. Ale nevím, kde ji pohledat. Nebo byla v tvé mysli vykreslena jinak? Máš ještě nějakou takovouhle povídku? Pokud možno z pistolí v hlavní roli... i podobně rozsahově... Tohle mě totiž zatraceně zaujalo.

MeTB
14. 08. 2005
Dát tip
Hm a pořádné křeslo, třeba něco jako v Pozor na Harryho (Deconstructing Harry) od Allena...nebo je to jiný jeho film? No, každopádně mám na mysli ten, kde má za ženu psycholožku a podvádí ji. Jinou (rozsahově podobnou) povídku s pistolí v hlavní roli nemám. Mohl bych nějakou napsat, ale momentálně mě zajímá téma možnosti vzpoury v našem krásném, moderním světě (kde nosíme trička s Che Guevarou, ušitá malými hladovými dětmi z Indonésie) a kde se všechno viditelné mění v nějaké logo. Jestli se do toho vejde pistole, to vážně nevím. :-) Zkus si přečíst Hledíš-li dlouho do propasti... Mám k té povídce trochu rozporuplný vztah (a asi jsem ji mohl napsat o něco líp), ale to je fuk - třeba tě nějak zaujme. T.

Alojs
13. 08. 2005
Dát tip
Nedýchám. A to je ta největší možná poklona, kterou ti mohu vysmeknout. Jednozačný favorit na zpracování. Je to těžká výzva, ale já ji rád přijmu. Skvělé dialogy, dobře zauzlovaný děj... správně pochmurné... A to pochmurné a chladné jsem hledal... Díky!

MeTB
12. 07. 2005
Dát tip
Holt, napsal jsem to, jak jsem to napsal. Na zacatku je to spis pribeh Daniela, na konci spis pribeh Evy. Variace na tema Demonova fletna, setkaji se, jeden fletnu odevzda, druhy (tady tedy druha) ziska a musi nest dal. Ad Kunderuv vliv - no, kdyz jeden pojmenuje text Nesmrtel* a opravdu se v nem dotkne touhy/snahy neumrit, vzdycky narazi na to, ze to uz pan K. kdysi udelal. Vsichni jsme vice ci mene neumyslni epigoni. Diky za reakci, T.

Narvah
08. 07. 2005
Dát tip
ahoj, ze začátku se mi to líbilo. ty dvě linie a setkání. jak se to rozvíjelo, připadalo mi to příliš neskutečné. hlavně ten obrat. myslím, že by to musel být extrém, aby psycholog užil takovou "terapii". píšeš dobře!, ale danielův monolog u psychožky mi připadá příliš samolibý. v celém díle je patrný kunderův vliv - viz nesmrtelnost, toho bych se raději zbavil.. nevím, jestli je daniel opravdu bez emocí, nebo to o sobě jen tvrdí. ale usmívá se.. názvy odstavců mi připadají někdy až příliš, stejně jako to pití čaje... to, že si daniel stoupá za ty lidi nakonec vyzní tak trochu do ztracena. kdyby se mě někdo zeptal, o čem to je, řekl bych, že je to o danielovi, který se cítí nemocen, kvůli jakési nešťastné lásce, hraje si s revolverem, chodí k psycholožce a nakonec se takovým divný způsobem napraví. vlastně jsem si myslel, že je to příběh danielův, ale nakonec je tam i příběh psycholožky.. máš dobrej styl, ale víc bych to promyslel. je to odvážný, ale uzavíráš tam děje takovým způsobem, jako bys je uzavíral, aby už byly uzavřený. jinak upozorňuji, že jsem nečetl příliš pozorně, takže jsem možná mimo. ahoj n.

MeTB
01. 04. 2005
Dát tip
To je tím, že mě neznají. :-)

Empty
28. 03. 2005
Dát tip
Petr Pan a gabio o tobě na srázku básnili, jak seš úžasnej, tak sem na tebe vlít a musim říct, že s nima musim souhlasit Vynikající povídka!!! Určitě nejlepší, co sem za poslední dobu četl!!! ***

MeTB
25. 03. 2005
Dát tip
Jasně a *keep cool* znamená *zůstaň chladný*. :-) Dík za výběr, podle tučného V na mé autorské stránce soudím, že jsem konečně překonal onu (vedle Nobelovy ceny) vysněnou metu světových literátů a získal zlatý výběr: bouchnu doma láhev Dobré vody. ;-) Nu, každopádně jsem rád, že se líbilo.

_Psyché_
24. 03. 2005
Dát tip
kdo ochrání ochránce, aby to bylo doslovné

MeTB
04. 02. 2005
Dát tip
Jo a Markel: To je dobrý přístup (totiž podobný mému :-) ), vždyť básničky píše kdejaký hejhula; próza je (u mě) umělecky mnohem výš - tedy, samozřejmě, ta dobrá.

MeTB
29. 01. 2005
Dát tip
Proč ne? Vždyť je to vyjadřovací prostředek. S tím proškrtáváním zřejmě nic nebude, mám potíže s řezáním do hotového... (ale jak jsem se v rychlosti juknul na Tvou stránku, tu touhu škrtat chápu ;-) ) Dík, T.

já se závorkou nevyjadřuju :-/ jsem nevyřčený, musim škrtat:))

jo, jsem nevyřčený Pozorovatel, z osobně literárních důvodů

dobrý:)) moc dlouhý, proškrtal bych to a zvýraznil tak cosi(něco, cokoliv:)) proč máš v přímých větách závorky?

ondrech
22. 01. 2005
Dát tip
to je dokonalé... některé pasáže jsem přečetl s otevřenou pusou.*** TIP a výběr.;)

StvN
16. 01. 2005
Dát tip
Nechce se mi to kritzovat. Je to dobrý tak, jak to je a možná by se daly dělat změny, ale proč? Možná by se daly dělat změny i ve Faustovi, ale co, neber to jako přirovnání ke Géniovi, spíš přirovnání k hotovému dílu, za které se můžeš postavit.

Markel
15. 01. 2005
Dát tip
Moc pěkně jsem si početla, mám chuť se vykašlat na básně a začít psát povídky. Byl by z toho dobrej film - T

Vespa
11. 01. 2005
Dát tip
Opět tiše závidím lehkost s jakou je to napsaný. Opět musim říct, že píšeš nejspíš nejkvalitnější prózu na Písmáku. Opět tě chválim až do nebe. Chjo... tip

MeTB
10. 01. 2005
Dát tip
Počkejte, počkejte, nepřechvalte mě. Nico: Přeno má pravdu, je to rčení a v ptá se "Kdo ohlídá hlídače?" Balónek je tam třikrát, to souvisí s mou "filozofií tvorby" - povídkou prostupují motivy, aby držela pohromadě (ať už je to balónek, citrón, revolver, žvýkačka nebo cokoli jiného). Jestli máš po přečtení povídky dobrý pocit, stálo za to tu povídku napsat a odůvodňuje to její existenci, což je fajn. Dál - nevím, nakolik Tě to může obohatit; já myslím, že setkání s jakýmkoliv uměleckým dílem, které celé zkonzumuješ (já vím, že to zní divně) - a tím cele myslím, že je doposlechneš do konce u skladby, prohlédneš více než letmo u obrazu a tak dál - Tě nějakým způsobem obohatí. Zkrátka - když prokousneš formu, vylije se na Tebe obsah. Paranoicu: Dík, ale nepřeháněj. gabio: Psycho? Ne, mám prostě jen zvláštní smysl pro humor. :-) Všem: Děkuju. Je dobře, že na tomhle serveru ještě lidi nezapomněli číst prózu. Aloha, Tom

gabio
09. 01. 2005
Dát tip
přijdu, až budu mít víc času. Teď fakt nestíhám

Paranoicus
09. 01. 2005
Dát tip
No teda ovšem ... kdo z těch dvou byl větší magor?

To snad nemá chybu. Na místní poměry je to přímo neuvěřitelné. Nekecám.

Elyn
09. 01. 2005
Dát tip
skvěle...!

Marty73
09. 01. 2005
Dát tip
Moc dobrá povídka, tip

gabio
09. 01. 2005
Dát tip
Hmmmmmmmmmmmmmm Tvoji prozu už mezi jinými poznám... Má totiž jeden takovej společnej prvek...je to šílený psycho. Čte se to opravdu skvěle. (a to i dnes) t

Nicollette
09. 01. 2005
Dát tip
Přeno: děkuji, zrovna sem se s latinou lámala tři hodiny, děkuju :)) Paranoicus: to si přečti i jiný jeho povídky - zupa

Přeno
08. 01. 2005
Dát tip
Hm, tak ta je moc pěkná. Taková... šedivá. Jen sem doufal, že to někam bude směřovat, ale co... zasloužíš si za to velkej TIP. :) *

Nicollette
08. 01. 2005
Dát tip
než zapomenu, co znamená, prosim tě, "ipsos" ? Minule totiž Deroušek tuhle větu použil a já si to slovo nevim přeložit... - - - vidno, že sis s tim dal práci. Naprosto mě tam fascinuje (neni to moc silné slovo, doufam) ten balónek.. na začátku, ve prostřed a na konci. balónek jako symbol píšeš dobrou prózu, to je jasný... kvalitní... přemýšlela jsem, proč tě čtu... protože mě obohacuješ? dobře, ale čim? stačí, aby si psal čtivě tak jako píšeš? nad tim sem dumala... a pořád ještě nedokážu říct proč, mam z toho jen jakýsi primární, nepopsatelný pocit... každopádně sem četla s chutí, obdivovala se některým místům a taky oceňuji tvoji zálibu pro čaj :) velmi se povedla.... velmi jen že jedna výtka - poslední věta "Přemýšlela" je tam (pro mě) jaksi navíc.... děkuju velmi * * *

fungus2
08. 01. 2005
Dát tip
Je to dobrá povídka**

yasmin
08. 01. 2005
Dát tip
Je to typicky tvoje dílo, tzn. povedené.

Přeno
08. 01. 2005
Dát tip
Nicolette: nevím, co přesně znamená "ipsos" (tipnu bych si, že to bude něco jako je samé, them themselves, ale třeba ne), ale celá ta věta je překládaná jako: "Kdo bude hlídat hlídače?"

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru