Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

"POCITY"

04. 11. 2000
2
0
4466
Autor
christi

Ja vam na pospas se dam,tak kritiky piste at vim co v sobe mam...

Ja citim jak pomalu upadam v spanek, mou tvar ted jiz objima mesicni vanek, ma bolest se rozbiji v utesech zlata, davno uz odbiji hodina pata, a me ted teprve zacina zdat se, ze uz nic budoucna nemusim bat se. Chtela bych zakricet do sveta celeho, ze bojim se bojim zivota smutneho, ze bezet chci po draze mlecne, se svitem hvezd co jsou tak vecne, u tune v lesiku nozky si macet, a v slunci vychodu domu se vracet.
Chlastáč
10. 03. 2001
Dát tip
christi: Díky za odpověď.

Chlastáč
27. 02. 2001
Dát tip
christi: Řekla jsi to dobře - přesně o toto v básních jde. Bohužel mám pocit, že se příliš často zdůrazňují ony formální stránky před "obrovským prostorem a rozmanitostí". V kritikách, které si zde na Písmákovi čtu, se většinou dočtu něco na způsob: " Nesedí Ti rytmus", " Verše jsou moc jednoduché", " Ve 3. sloce bych 2 verš rozdělil na dva jiné", "Báseň se mi líbí(nelíbí)", atd. Ale málokdo napíše, čímže ho daná báseň oslovila a co se mu při jejím čtení vybaví.

christi
27. 02. 2001
Dát tip
Chlastac:Naprosto s tebou souhlasim.Zda se mi, ze si tu pismacci dost lichoti jeden druhemu ve vztahu jestli se znaji nebo ne, ja se spis soustredim na to jestli mi ta basen neco rika, nemuzu si pomoc, je tu spousta krasnych basnicek, vlastne kazda je necim zvlastni a krasna, tedy pro me samozrejme, ale na druhou stranu je to tu bezva, protoze kazdy ma prece pravo rict svuj nazor. Hledam v te basnicce i kousek toho clovicka co ji psal, premyslim jaky je a na co u toho psani asi myslel. Ja ctu srdcem a pocity a snazim se o kazde trochu premyslet, mozna ji vsadit do sveho zivota, svych fantazii atd. Skoda, ze nemam vic casu, je tu spousta basnicek a poezie, ktere jsem jeste nemela vubec sanci ani cas precist. Moje verse mozna nejsou nejlepsi rytmicky, metaforami, ale jsem to ja a snazim se kdyz to pro nekoho pisu to napsat tak, aby tomu rozumel i kdyz neni basnik a nezna az tak hluboce metafory.Mej se fajn a diky za to, ze sis udelal cas si me precist.

christi
27. 02. 2001
Dát tip
Chlastac:Asi jsem vic silenec nez umelec, ale i to k tomu patri.

christi
22. 02. 2001
Dát tip
Chlastac:Mela jsem ten samy pocit, samozrejme muj nazor je, ze je velice individualni u kazdeho, jak pochopi metafory a to si myslim je prave to krasne, dava to kazde basni obrovsky prostor a rozmanitost a lide kteri ji ctou si ji vysvetluji tak trochu do sveho zivota.

Chlastáč
19. 02. 2001
Dát tip
Tak se musím přiznat, že co se týká několikrát zde vzpomínaných metafor a jinotajů, tak jediné, co si o tom vzpomínám, bylo, jak se ze mně na maturitě naše učitelka češtiny snažila vypáčit, cože tyto výrazy znamenají a já jen říkal: "Nevím, nevím, nevím..." Ještěže tam byly i jiné otázky než literární termíny. Pravda, nikdy jsem takové vysoké poezii příliš nerozuměl. Ale jinak k básni: Připomíná mi to, co bych chtěl v životě dělat a pod tlakem vnějšího světa bohužel nedělám. Místo toho se připravuji na budoucí povolání, což je sice zajímavé a často i docela zábavné - ale něco tomu zatraceně chybí a to něco se nedá ničím nahradit.

christi
14. 11. 2000
Dát tip
Rastin:Uz jsem se zacinala bat,ze zacinas byt mym fanatickym obdivovatelem,nee delam si legraci,ja u basni vzdy premyslim o pribehu a pocitech autora,ktery ji psal.A ty tve kritiky beru jako ze ses mi podival do zaludku.Diky za to,ze jsi stravil cas u mych dilek.Neboj nebudu nic okoukavat,povazuji za dulezite psat tak,jak to citim,cimz si vytvarim svuj styl psani a podle nehoz se pozna,kdo to psal.Jeste jednou ti dekuji)

Rastin
13. 11. 2000
Dát tip
Christi, na mě udělala tahle básnička moc velkej dojem. Nechci vypadat, jako tvůj fanatickej obdivovatel, jenže já mám zkrátka rád přímočarou poezii. Je mi mnohdy jedno, jakou formou a na jaké úrovni je psána. Oslovuje mne příběh, a ne rádoby složité metafory. Pokračuj. Budu rád. Jo, a nic neokoukávej.

Katerina
10. 11. 2000
Dát tip
Druha sloka se mi docela libi, urcite co se tyce obsahu. Je fakt, ze by se to dalo zversovat a podat lip, u mne je to ale jen pocit, v teorii psani basnicek jsem naprosta nula :-)))

christi
10. 11. 2000
Dát tip
Mila Kacenko,diky ti moc,koukala jsem, ze jsi zase naprosta jednicka v psani povidek,tam jsem zase nula ja, takze si z toho nic nedelej.

Merle
09. 11. 2000
Dát tip
chri ;-)))))

Merle
08. 11. 2000
Dát tip
christi: ukaž a já přestanu pochybovat... :-))

christi
08. 11. 2000
Dát tip
Merle:Jo jenze bys pak mohl byt postizen dozivotnimi nasledky...

Merle
08. 11. 2000
Dát tip
chri: už jsem pohlédl do tváře démonům, stál drakům tváří v chřtán, naučil se telefonovat, a ty si myslíš, že se leknu tvých kořeněných veršů?? Ty bloude... :-))))

Mámalibor
08. 11. 2000
Dát tip
ch r i s t i NEDEJ SE !!! a nebuď smutná,místo na měsíc , dívej se na sluníčko, to se aspoň zašklebíš, když nezasměješ... ů§ů...

christi
08. 11. 2000
Dát tip
Merle:Ty rozhodne nezverejnuju,takze se nezlob.

christi
08. 11. 2000
Dát tip
Mamalibor:Nedam se za zadnou cenu,zkusim to slunce jestli nejaky vyleze.

Merle
07. 11. 2000
Dát tip
christi: nešlo mi o okoukávání stylu, spíš o použití toho koření...

christi
07. 11. 2000
Dát tip
No dobre beru to, ale i to patri preci ke stylu nemyslis?Ale umim pouzivat i korenenejsi slova to se neboj.

christi
06. 11. 2000
Dát tip
To mozna bylo,ale ja nemam ceskou klavesnici, nicmene na tom pracuji, navic si nemyslim, ze je to az takovy problem, mozna jen pro stouru.I tak ti dik.

Merle
06. 11. 2000
Dát tip
tak tak, ty rýmy jsou opravdu dost jednoduché, a ikdyž rytmika lehce kolísá, je vidět, že ti není úplně cizí... Další věcí (která by nebyla od věci), je přidání něčeho víc, než jen vyprávění, či popisu běžnými slovními spojeními (použít metaforu a jinotaj jako koření). Zkus číst třeba Mirosláwka, Falku (ne staré věci) nebo Šílenou, a něco okouknout... BTW: nedela ti problemy cist text s hacky a carkami?

Miroslawek
06. 11. 2000
Dát tip
heh, viz. Merle ;o))) /jen se píšu s kratkim měkkim a. A ze starších věcí se moc nepoučuj/.

christi
06. 11. 2000
Dát tip
Hele Merliku psala jsem to kdysi s umyslem,aby to pochopil ten komu to bylo.Jo a nemam v planu nikoho okoukavat,mam svuj styl.Nicmene si ctu i dilka jinych.Diky.

christi
06. 11. 2000
Dát tip
Jo a mimochodem mi problemy cist s carkama a hackama nedela!

Olšanský
04. 11. 2000
Dát tip
Nelíbí se mi ty jednoduché verše (spánek - vánek, zlata-pata, zdat se - bat se) Druhá sloka vypadla z rytmu v prvním verši. Jinak by bylo lepší psát s ˇa´.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru