Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tma

Výběr: AAA_AAAB
17. 01. 2005
19
0
12475
Autor
Jeheheman

Pokud se někomu podaří přečíst až do konce, budu ho mít rád;o)

Z bezesnu se Tad probudil rovnou do nepříjemného pocitu.
To se mu občas stávalo. Prostě raději spal a spánek bral jako čas na který má jakési alibi. Nerad řešil tu každodenní otázku, proč zrovna on a proč zrovna dnes musí "být a vědět o tom".
Někdy si tuto nepříjemnost uvědomil hned v okamžiku procitnutí.. normální ..ale dnes se mu nezdálo ještě něco.

Tma... Absolutní..
Tad instinktivně otevřel oči a zakopal nohama aby skopal přikrývku, probuzení do tmy totiž naprosto nesnášel.

Jenže mechanický efekt to nepřineslo. Měl pocit, že oči už má dokořán a s tmou to ani nehlo.. Nohy jakoby byly z novinového papíru.. neměl dost sil, necítil oporu a po chvíli už pochyboval, že svýma nohama vládne. S hrůzou si uvědomil, že to je jen iluze.
Nic jako "nohy" nebo oči teď vůlí neovládá, jen cítí kde by měly být. Jakoby pokaždé jinde.. jako kdyby se kolem něj otáčely jak je napadne.. Neušil kde je nahoře a kde dole.
„Co to má znamenat??! Blbej sen nebo co???“ zařval Tad..

Chtěl řvát.. ale řval jen myšlenkou. Nedokázal ze sebe vydat ani hlásku. Ticho, v němž zanikaly Tadovy čím dál nepříčetnější emoce bylo absolutní. Stejně jako TMA.
Tma. Tma vzkypělá emocemi a nic. Nic a  v něm počínající zoufalství. Když Tad viděl, že to nikam nepovede a pokusil se uklidnit.
„Asi je to nějaká spánková porucha nebo co a já se ocitl někde na pomezí spánku a bdělosti.. Třeba mý vědomí procitlo, ale schopnost ovládat jím tělo ještě spí. Nebo tak něco.. Nemůže to trvat dlouho, spal jsem kurva docela dlouho, myslim..“
A už s trochu větším optimismem si dodal
„Maximálně počkám ještě tak dvě hodiny a jsem vzhůru docela..“
Vždy si rád vytvářel podobně překombinované konstrukce příčin svých problémů a v tuto chvíli mu jakoby nic jiného ani nezbývalo.
Tad se pokoušel vzpomenout kdy to vlastně šel spát. Bezvýsledně..
„Kruci, co jsem včera vůbec dělal?“ „Bože.. já nevím.., ale to já přece přes půl litru whisky nikdy nevím..“ „ Musel se své myšlence v duchu usmát a asi poprvé v životě mu vadilo, že ho typickým krumpáčovým stylem nebolí hlava, což dost nabourávalo jeho teorii včerejška.
„Ber to čert, až se opravdu vzbudím tak si určitě hnedka vzpomenu!“
Myšlenka na pocity v hlavě ho ale neopustila. Nejen, že hlava nebolela, ale naopak, fyzicky se cítil volně, jakoby v sobě měl silná analgetika nebo byl ve stavu meditace. Ne ani to není přesný, jaký je to meditovat stejně nevím a po práškách.. „sakra.. to je mi teď přece jedno!“
„Teď tady trčím v nejasným stavu a doufám, že to "tady" znamená moje letišťátko..“ Následoval automatický povzdech.
Povzdech.. 
Ale něco mu chybělo.


“DOPRDELE!!„ “Vždyť já ani nedýchám..„ uvědomil už s opravdovou hrůzou..
a uvědomil si paradox toho, že mu dýchání vlastně jaksi ani nechybí.
“Tak to je jasný, má to blíž ke snu, než k stavu bdělosti„. “Jenže..„ “jenže... je to strašný„.. Jestli bude tohleto trvat opravdu ještě ty dvě hodiny tak mě můžou odvízt rovnou do cvokhauzu.

Tad čekal.. a čekal ..Čekal na to opravdové probuzení, na to, které jindy zrovna nemiloval.. jako na smilování. Těžko odhadoval jak dlouho vše trvalo, ale už za zhruba hodinu přišla další krize. Nedokázal totiž vypnout.. nemyslet.. a to co ho napadalo, by otřáslo i s mnohem méně labilním člověkem než je on.
„To přece nejde! Vždyť já teď vlastně vůbec nemusím být ve svý posteli!.. Třeba jsem někde v louži krve pod schody, třeba tam za městem u železničního mostu.“ vzpomněl si na místo, kam chodil v noci střízlivět. Neznal totiž horšího probuzení, než když se jde spát s čerstvou opicí.
„Třeba tam ležím s rozbitou hlavou a PRÁVĚ tohle je pomezí života a smrti.. a nikdo mě nenajde. A Ráno už bude třeba pozdě.“
Myšlenka na to, že teď, tím svým podivným vědomím možná bojuje o holé bytí či nebytí než ho najdou, mu dodala trochu sil, vydržet při něm co nejdéle. Dostal strach, že všechno najednou zhasne..
Zhasne.. Jenže co zhasne? Tma je neproniknutelná, jen s občasnou klamovou šmouhou. Ticho hluboké jako tady, že každá myšlenka z něj na Tada hystericky řve a naprosto zřetelně, tak takové ještě nepoznal.. „Co by tedy zhaslo? Šmouhy? Řev? Vědomí..?“ „Co kdyby nezhaslo vše? Co kdyby zbylo vědomí..??“
„Co když je tohle.. Smrt?!!“ Tad se vnitřně zhroutil..
Jeho psychiduvadelní výstup ale jaksi postrádal diváky a po chvíli přestalo jediného herce bavit.. Vždyť ani plakat nešlo.. stejně jako cokoliv krom myšlení.. Myšlení.. jako slepá ulička do které byl zahnán, kam jedině šlo jít ..tedy plynule přešel v další dumání o nastalé situaci..

Dalším slovem, které ho napadlo bylo peklo. Dal by cokoli aby mu aspoň někdo nebo něco řeklo o co tady opravdu jde.. zmocnila se jej lítost nad všemi skutky, které se mu do okolní tmy prchavě promítaly.. Znovu a znovu litoval malého Zvonimira, jeho největší ?hřích mládí?, který se mu vybavil.. Znovu a znovu si promítal jak ve svých čtrnácti letech kopnul ve školní šatně do břicha tohoto desetiletého kluka z přistěhovalecké rodiny, když ten, ztrápený šikanou starších, vykřikl lámaně něco o amerických bastardech.. Zkroutil se na zemi do klubíčka a v Tadovi okamžitě hrklo a snažil se jej za hlasitého smíchu okolostojících zvednout.. Promítaly se mu i další trapné epizody kolem Zvona, jak se mu pak snažil ze špatného svědomí nadbíhat a působit dobráckým dojmem toho, kdo mu chce jen dobře a kdo ho kopancem vlastně zachránil od ještě větší bitky. Nikdy se vlastně nechtěl omluvit. Chtěl to, aby ten kluk s havraními vlasy přijal jeho verzi. Zvonimir byl ale odtažitý a v jeho očích neviděl víc než nenávist. Balkánskou nenávist, které se do budoucna tolik obával. Naštěstí se odstěhoval s rodiči z města v době, kdy už přecijen nebezpečně rostl a sílil..
Byly tu i další věci, které se mu osobně třeba tak hrozné nezdály.. ale co když je tu někdo jiný kdo to posoudí.. co když třeba Bůh..
Tad si dával dohromady tu širokou škálu různých dalších nepravostí počínající několikerými víceméně z legrace ukradenými maličkostmi v supermarketu ve studentských letech, přes vrozenou škodolibost nebo dělání si legrace z jednoho pitomečka dodnes až po svedení přiopilé manželky jednoho doktůrka minulý týden bokem plážové party.

Bylo po setmění a její manžel Dr. Fence unaveně odjel domů s někým kdo měl stejnou cestu, když se před tím nechal manželkou přemluvit, že ona se chce ještě bavit a přijede taxíkem..
„Jo jo, chtěla se ještě bavit“ pokusil se Tad o cynismus, ale hned si uvědomil, že cynismus nemá to kouzlo někde, kde on není ani pánem vnímání vlastního těla..
„To jsem si mohl fakt odpustit.. taková krasavice to zase nebyla.. a kdybych ji neměl jak z praku..“ „Konec konců provokovala ona.. chovala se jak děvka ..i s tou procházkou po pláži začala ona“ pocit viny ale neodcházel..
„A kdo by se jí divil, Fence je sice lékařský vědátor nad jiné, nosí domů asi dost prachů.. ale jinak je to podivín a kdoví jestli ne taky impotent, když se mu stará ohlíží jinde..“ „Je veřejným tajemstvím, že musí taky navštěvovat svého kolegu z psychiatrie.. Je divnej a stejně se s ním brzo rozvede.“
Logicky tato rozvaha pomohla, ale morálně si hlavně pod tlakem situace pořád připadal jako v jeho oblíbrném přirovnání - mexický vlakový záchod.
Jediné co ho v těchto souvislostech napadlo jako možná výhodná činnost, bylo jak už to v těžkých situacích bývá - modlit se.. Zároveň si uvědomoval, že jsou-li jeho pokrytecké myšlenky slyšeny.. raději nemyslet. Stejně však začal v duchu odříkávat jedinou primitivní motlitbu, kterou si pamatoval kdoví odkud a sledoval při tom klamy na černočerném pozadí..
Něco ho na nich zase po dlouhé době zaujalo.
Obrazce se projasnily a začaly snabývat jisté pravidelnosti. Začaly se dělit do svých malých kopií neustále rostoucích od středu ke krajům.. všude kolem.
Brzy se roztančil rej krásných fraktálních obrazců, hýřících barvami, ponejvíce připomínající běsnící krasohled.. Tadovi bylo okamžitě jasno odkud tohle znal.
„..LSD!!“ ..Pořádná dávka ...a její nájezd.
Začala se ho zmocňoval další vlna hrůzy.. „Kde se teď ve mně k sakru ještě vzalo LSD?!!!“ Jako relativně zkušený experimentátor s touto drogou věděl, že to, co ho v tomto rozpoložení ze situace a v situaci samotné čeká za badtripové peklo, nebude mít žádnou rozumnou hranici.. A taky že ne. Za chvíli bylo jeho zoufalství umocněno na samou hranici osobních možností. Obrazce se dynamicky měnily v příšery, kterých by se děsilo samo mytologické podsvětí, do toho zoufalá nemožnost otevřít oči a jako obvykle ředit trip pohledem na realitu.. Uviděl padající kříž a blížící se tolik předobrou tvář Ježíše Krista, která těsně před ním otevřela oči bez zornic. Tad “řval“ a “řval“ a všechno se v něm napínalo v urputném boji za zbytky duševního zdraví, v boji trpícího zvířete...
Po několika hodinách, kdy nejhorší část tripu pominula, vyčerpáním usnul.

Tad stál v nějakém sadu a díval se na pár jablek ležících v trávě.. klasický nevýrazný sen kdoví o čem už dozníval a najednou se Tad probudil. Okamžitě si vzpomněl na “včerejšek“ a lekl se tak, že okamžitě vyostřil vnímání do nejvyšších obrátek. Bohužel, všechno bylo stejné jako před spánkem.. ,
A byla tma, den druhý.. ve skutečnosti byly žerty na účet Bible to poslední na co měl chuť.. prostě to tu zase bylo.. „Co mám kurva dělat??? Co mám KURVA dělat????“ „KŮRVA!!!..“ Situace byla naprosto stejná - všeobjímající tma a ticho, nevědomost o těle, místu, okolí..
Spánek byl posilující, Tad byl však přesto příliš psychicky unaven, než aby byl schopen stejně intenzivních emocí jako včera.. Ano, říkal tomu i uprostřed ničeho ?včera?.
Nevěděl kolik hodin už pasivně dlel v tomto zenu naruby. Myšlenky mu volně bloudily po různých vzpomínkách ze života, jakoby měl tendenci už spíše bilancovat, jakoby přestával věřit, že ještě bude normálně fungovat.. Argumentoval si krutou logikou
“Přece bych se do TOHOHLE jinak nevzbudil dvakrát po sobě..!?“
“Kdybych tak ležel zaživa pohřbený v truhle.., mohl bych si aspoň trhnout vazem.. ale takhle.. co můžu???“ Myšlenky, které na něj chvílemi útočily nebyly o nic příjemnější nežli ty včerejší. Jen vůle bojovat bez jakýchkoliv prostředků už nebyla..

A míjely těžké dny oddělované milosrdným spánkem..

Zoufalost dnů (jak nazýval bdělé úseky) neznala mezí. Jeho přirozená schopnost frustrace ani nebyla připravena na až tolik bezvýchodnou situaci. Tento přetlak, tím větší, čím víc se snižovalo Tadovo vybití.. tedy čím víc rostla jeho psychická pasivita, byl zdrcující.
Byl tu ten naprostý přebytek času, toho nezničitelného hnusného kontinua pomalu se plazícímu k dalšímu bodu, kdy bude schopen usnout.
Čas Tad využíval k hledání nemožného. Totiž možného řešení neznámé rovnice o neznámém počtu neznámých..

A byla tma.
Bylo ticho.
A bylo..
ego.

xxx

Tad procitl. Ne přirozeně “ráno“ jak tomu říkal, tedy, když se už dostatečně vyspal.
Vyloženě se lekl. Probudilo ho povědomé mihotání a škrčení ? zvuk, kterého se tak lekl.. první zvuk po časovém úseku, jehož délku už ani neuměl odhadnout.
V první chvíli měl pocit, že se probral uprostřed noci u zrnící televize. Všechno v něm zajásalo v úlevné naději, když SKUTEČNĚ!! spatřil zrnění s putujícím pruhem.
Kdyby to šlo, vyrazil by ze sebe v té chvíli neartikulovaný výkřik.
Kdyby to šlo..
„Tak co je?!?!“
Tad chvíli zmateně osciloval mezi vizí o náhlém vyřešení existenčního problému tím pouhým, neskutečně hrozným snem u televize a pokračující nejistotou. Přitom dál sledoval zrnění doprovázené nepříjemným zvukem.
Jenže.. nebyla to televizní obrazovka, šlo o normální obraz zorného pole, kterému jen trochu odvykl a než se Tad více zorientoval, bliklo to.. a najednou v němém úžasu zíral na jakési přístroje, kabely a bodová světla..
Instinktivně se pokusil rozhlédnout. Nešlo to. Stále se “napevno“ díval na úsek podlouhlého stolu s nějakými digitálními aparáty a podobným harampádím. Obraz sice jakoby postrádal plasticitu, ale byl ostrý. „Tak dobře přece nevidím ani s brejlema..“ glosoval si v trysku smíšených pocitů.. Emoce a naděje ho naplnily po okraj.
Zaslechl zvuk nevýrazných kroků a šramot - jakoby přecházení a manipulace s něčím. Všimnul si i chybějícího prostorového efektu.. nevěděl odkud ty zvuky přesně jdou..

Náhle se záběr začal pohybovat..
Ne o své vůli Tad klouzal pohledem po prostředí moderní laboratoře oplývající nepořádkem a jistou zmateností v níž se mísila kabeláž s přístroji a stojany na malé špičkovité nádobky.
Náhle se záběr pohnul rychleji a Tad zíral přímo na maličko přihrblou postavu doktora Fence.

Zeširoka se usmál a záběr se mu přiblížil k obličeji, až byly vidět i drobné ranky způsobené snahou o co nejdůkladnější oholení. Nikdy si ho tak podrobně neprohlédl jak teď - asi padesátiletého muže s řídnoucími vlnitými vlasy s interesantní šedinkou a tolik dobráckýma očima, které ještě kupodivu ani nepotřebovaly brýle..

„Dobré ráno Tade! Říkají vám tak, že ano?“ Tad nevěřil tomu co vidí..
„Promiňte, že jsem vás vzbudil, ale já mám ráno teď.“ „Trošku se vám cyklus pootočil, ale to jsem ostatně i čekal..“ Pohlédl na hodinky „Je 10:04 dopoledne, pro vaši informaci.“
„Víte Tade“ pokračoval ve svém monologu „jste tak trochu smolař a já tak trochu žárlivec..“ „Ale taky vědec!“ „A vy jste teď v mém oboru navždy něco jako první muž na měsíci.“ „Vaše škoda, že takový zvláštní, o kterém nikdo nevěděl.“
„Škoda jen, že se tím úspěchem ani touto svou sklepní dílničkou nemůžu z pochopitelných důvodů pochlubit“ dál mluvil a záběr přitom začal klouzat vedle doktora pokračujícího ve své řeči. „To víte, všechno mi řekla, protože ví, že já umím odpouštět!“ „..Tedy jí.“
Ještě v poslední chvíli, než doktor opustil záběr, si Tad povšiml, že Fence drží třemi prsty malý joystick, kterým když nepatrně hnul, obrátil zrak na ušmudlaný monitor s matně rozpoznatelnou zmenšeninou Tadova “výhledu“.
Záběr dál sledoval svazek kabelů a průsvitných hadiček. Doputoval až k jakési tmavé prosklené vitrínce obklopené velmi moderně se tvářícími přístroji na jejichž displejích poskakovaly různé křivky. V ní všechna ta kabeláž končila a záběr zde zastavil.
Tad byl naprosto zmatený a už jen odevzdaně čekal co uvidí v každém dalším a dalším okamžiku.
Do záběru rozvážně přikráčel Dr. Fence. V jedné ruce držel chladem zamlženou lahvičku se zřetelným označením LSD a v druhé mikropitetu. Zastavil se u vitrínky a nasál pipetou pečlivě odměřenou dávku. „Víte.. “ promluvil na ohromeného a komunikace beztak neschopného Tada „oproti tomu prvnímu pánovi na Měsíci máte onu obrovskou nevýhodu..“ „Ovšem znám jedno moc krásné přísloví.  
Obřadně si odkašlal..
„Totiž, že největší hrdina je ten, kdož ví, že se o jeho hrdinství nikdo nedozví.“
Následoval doktorův srdečný smích. Poté položil lahvičku a tou samou rukou sáhl po vypínači.
Blikla namodralá zářivka a za sklem vitrínky se objevilo to, k čemu skrze držák směřovaly tmavě a světle červená hadička se svazkem káblíků.

V jakémsi akváriu se pod hladinou nažloutlé kapaliny vznášel lidský mozek.

xxx



„Čeká vás dlouhý život Tade“ pronesl Fence bodře a s úsměvem, zatímco do akvária vstříkl obsah pipety. Natáhl ruku mimo záběr a v tu chvíli obraz zhasnul.
„Za pár let vám možná ještě ukážu záběry z vašeho utajeného pohřbu“ dodal
a vypnul i zvuk.


leenai
30. 03. 2006
Dát tip
já jsem zjistila, že jsem si ty poznámky od čtení normálně smazala - tak blbá sem byla.. :( ale nicméně něco jsem kecla, když jsme se viděli a v podstatě to bylo vše - rozšířila bych slovní zásobu sloves, trochu si pohrála s přímými řečmi, protože působí mírně jak scénář a.. nevim, sám jsi říkal, že by neškodilo prohloubit důvod, proč ho chudáka odkrágluje :)) jinak vrchol spatřuji ve vidině té tmy.. zkrátit a zhustit a špica.. :)) ale: jako prvotina je to počin více než chvályhodný, i když se přihlédne k věku, ve kterém jsi "plodil", spíš bych řekla, že ten na zkušenost s prózou nemá tak vysoký vliv, možná na slovní zásobu a zážitky, ale jinak.. klobouk dolu. Mně dalo práci dohrabat se na tvou úroveň.. (ale to bylo pár let zpět) *ryze sebekritická, nikoli tebekritická poznámka, nehledej v tom nic dalšího* za snahu * a koukej se do toho ještě pustit *muj úsměf pro tě*

Malá_Holka
09. 12. 2005
Dát tip
Můžeš mě mít rád :) zaujalo mě to, začátek lepší než konec, ale dohormady fantastický...jen si prosím oprav "nohami" to vypadá vážně hrozně :) tipuju *

Jeheheman
09. 12. 2005
Dát tip
šmarja, vono tam je někde nohami?? hned se podivám nj někomu se líbí spíš první půlka dyž nic neví a někomu druhá když se to doví.. v tý povídce mi šlo teda spíš o podstatu věci resp. její hrozivé realističnosti než o nějaký půlky díky holko, mám tě tedy rád:o)

Malá_Holka
09. 12. 2005
Dát tip
jasně, to chápu, však já to tak nemyslím (s tím dělením na půlky) spíš obrazně ta první mě víc zaujala... samozřejmě bez té druhé "půlky" by to nemělo smysl...

punkerka
27. 07. 2005
Dát tip
Sex, drogy a rock'n'roll hehe :o))

Chiméra
12. 06. 2005
Dát tip
Bomba! Takový věci miluju. Je to úžasný

Chiméra
12. 06. 2005
Dát tip
asi se to poslalo bez tipu tak jeste jenou posilam s timep :-)

Jeheheman
12. 06. 2005
Dát tip
vitex: jak libě mi ta slova zní, něco navíc tam možná je, nejsem zkušený povídkař:o) díky chiméra: snad jsem ti nějak nenarušil spánek:o) dík!

Vitex
29. 05. 2005
Dát tip
...je to zvrhlé, hrůzné a velmi dobré... ale něco je tam možná navíc... ale to neva...*

Jeheheman
20. 05. 2005
Dát tip
to co popsáno, to je snad horší než smrt ne?:o) díky za kritiku a tipa jeslis dal (už nevim kolik tam předtím bylo:) potěšilo rozhodně:)

AAA_AAAB
07. 03. 2005
Dát tip
No je racionálně založená a to taky oceňuju, ale právě ten průběh čtení je "psycho", to co se mu stane je "psycho"...Je zbytečný to tady nějak rozebírat, prostě kdyby to ten konec nemělo, kleslo by to do průměrnosti, ve které se nacházíme téměř my všichni písmáci a průměrných povídek jsou tady mrtě.

Mimi
05. 03. 2005
Dát tip
nee

Jeheheman
05. 03. 2005
Dát tip
mimi mimi miminečko:o)

AAA_AAAB
04. 03. 2005
Dát tip
Všichni píšou nějaký psycha, asi je to nějakej trend, ale tobě to narozdíl od mnoha jiných jde. *TV* To StvN. No já si myslím, že většina lidí čtení nevzdala (přestože to bylo tak dlouhý) aby se dozvěděla, jak to dopadne. Kdyby to nedopadlo nijak, tak by to většinu zklamalo, jenom tobě se to nelíbí..

StvN
04. 03. 2005
Dát tip
Přiznávám, jsem náročnější čtenář. Mým cílem již není pouhé zvědění konce, pointy vtipu, užívám si i průběh čtení.

Jeheheman
04. 03. 2005
Dát tip
AAA_AAAB: oooo dííííky moc!! to už jsem fakt nečekal, ještě nějakej psychoklub kdyby někdo dal a už jsem doma úplně;o)) Hele, ale tahle povídka není nějaké na tripu psané psycho:)) má velmi racionální základ.. a neboj neboj.. povídky bez point se kvůli StvN psát určitě nezačnou, ať už budou ty pointy jakkoliv blbé a neuspokojující nároky jeho, popř. dalších náročných čtenářů;o))) dík

maximaxicek
26. 02. 2005
Dát tip
no, možná se třeba zbláznim, i to se může stát, ale i blázni můžem psát dobře, už jenom protě, že vidí svět úplně jinak něž jiní:)))

StvN
26. 02. 2005
Dát tip
Povídka se mi líbila svou hloubkou do té doby, než jsi ji posadil na zem a do laboratoře. Já závěr jako podružný nevidím a proto mě mrzí. Nicméně, když si ho odmyslím, tak se v názoru na dílo zřejmě shodnem.

Jeheheman
26. 02. 2005
Dát tip
StvN: máš pravdu v jedné věci, kdybych ji přepracovával, tak bych asi změnil ten (byť pseudodůvod) doktorova rozhodnutí, myslím, že kdyby do toho Tad spadl zcela nevinně bylo by to hustější.. ovšem posadit na zem.. to bych si neodpustil ani omylem, nějak se to vysvětlit muselo.. a laboratoř? no je přece jasný, že se ten mozek nemoh válet někde na smeťáku:))

Jeheheman
26. 02. 2005
Dát tip
fakt nevim, čím by měla laboratorní douška znehodnotit "hloubku povídky" je-li jaká. je to prostě pointa, kterou mám rád a tobě se nelíbí. téma podstaty člověka vůbec nenarušuje, ale po předchozím nejasném textu naopak nastoluje;o)

StvN
26. 02. 2005
Dát tip
Co se mě týče, tak se nic vysvětlovat nemuselo, v tom byla krása. Mohl jsem si domyslet sám, co jsem chtěl. Konec se mi nelíbí proto, že nemám rád takovýhle povídky s laboratořema a šílenejma vedcema, to je prostě osobní zaujetí, nic víc.

StvN
25. 02. 2005
Dát tip
Chápu, že ti můj názor není po chuti. Z mého pohledu jsi závěrem celé dílo degradoval na béčkový paperbackový scifi příběh, jehož smysl stojí na obyčejné mstě za nevěru. Nemusíš se mnou souhlasit. Nepovažuji náš hovor za souboj.

Jeheheman
25. 02. 2005
Dát tip
no konečně něco konkrétního:o) hele taková msta za nevěru může nabýt mnoha podob a tahle teda obyčejná není:)) no, šlo spíš o to, že na sebe ten chudák tímto blbě upozornil. špatný čas, špatné místo. on by to pošahaný vědátor fence chtěl na někom zkusit bezohledu na zdůvodnění. nemáš pravdu, že na této mstě stojí smysl.. ten je samo mnohem hlubší, balancuje na rozhraní základních filozofických otázek, např. co je to člověk a jeho podstata (je-li to mozek nebo něco jiného), etika samozřejmě atd atd.. to jestli jsem tam hodil jako zdůvodnění výběru mozkonauta mstu za nevěru nebo jiné, nebo žádné (naprostá nevina hl. hrdiny), to je u této povídky přece naprosto podružné.. prostě se ti nelíbí no.. to je celý:o) v tom s nelze nesouhlasit, proč bych ti nevěřil:o)

maximaxicek
24. 02. 2005
Dát tip
Jeheheman: docela ti to nandal, povídkový panici:))) já bych ti tu pointu nevytýkal, ale možná jsem taky povídkovej panic:)))

Jeheheman
24. 02. 2005
Dát tip
maxi: no.. nenandal:o), jeho řeči byly veskrze standartní. jestli považuješ pár namachrovaných písmenek za nakládačku, tak nevim co tady s tebou bude.. to se na písmáku zblázníš, pokud budeš považovat každou negativní kritiku jako bůhvíjakou nakládačku.. vzbuď se chlape, vždyť je to tady jen hra;o) a vůbec, pokud sis nevšiml, tak na to jak je povídka dlouhá a jakou mám čtenost, je deset tipů fajn výsledek, kterýžto jsem snad ani nečekal;o StvN: neklaď mi do úst svoje výroky.. skvost určitě né, přehlíživými řečmi u druhých vzbudíš jen despekt, protože to pak z tebe sálá něco, jakobys nebyl osobnost;o) navíc tvoje kritika byla značně nekonkrétní, a to i druhá což už se nestává často .. ahoj v tvé lepší formě;o)

StvN
23. 02. 2005
Dát tip
Co chceš slyšet dřív? Konec mě zklamal. Respektive pointa. Doktor Fence. Četl jsem si dobře a říkal si, jak ti to jde a čekal jsem buď něco zvláštního nebo něco docela obyčejného, ale nebylo by mi čtení líto, i kdyby pointa prostě nebyla, protože se mi líbil průběh. Asi bych nevydržel číst, kdybys napsal dvakrát tolik. Takže dobrý, ale závěr zklamaný.

Jeheheman
23. 02. 2005
Dát tip
No tak i takováhle reakce se mi může stát:o) Vtip je v tom, že mě nadchla právě ta pointa a kvůli ní povídku napsal.. ovšem každému nemusí naskakovat husí kůže při stejných představách. Dokud se takhle (jak popsáno) jednoho dne neprobudí tvůj mozek, asi ti to moc hustý holt připadat nebude. Ještě ti tu zkopnu co jsem psal už jinému, páč se mi to nechce psát znovu: Mě k tomuto nejvíc inspiroval článek, který jsem četl, o profesoru, kterému se zdařil (pěkně nechutný) pokus transplantovat hlavu makaka na jiného jedince. Tu druhou hlavu se mu na náhradním těle podařilo probudit..No a pak prohlásil, že s člověkem by to bylo ještě jednodušší, protože má silnější cévy atd.. Takže krom elektronické simulace smyslů (zrak, sluch) už tato povídka moc scifi není.. Ještě bych k tomu dodal, že schopnost lékařské vědy udržet při životě a funkcích separovaný mozek, je na obzoru v řádech tří destiletí dopředu. A tato hrozivá reálnost se mi na mé povídce taky líbí. Mám ji rád:o) Tvá kritika se mě v ničem nedoktla, protože si skoro stěžuje na to, že má povídka pointu (povídka bez pointy? no sorry) anebo, že není dost zvláštní (je taková, jakou jsem si vymyslel ještě před psaním, stydět se za ni nemusím, nebo už jsi někde povídku s touto pointou četl? takže taky sorry) anebo, že není obyčejná (sorry). Díky ti za tuto podivně nepřínosnou kritiku. (A to i tipově:o)) Tedy hlavně - a to chci zdůraznit - za přečtení:o)

Jeheheman
23. 02. 2005
Dát tip
maximaxicek: nemohl, povídka je bezhappyendová:o)

StvN
23. 02. 2005
Dát tip
Čekal jsem jinou reakci. Možná je to tím, že se v oblasti scifi pohybuju, možná tím, že jsem viděl skvělej romantickej film, kde se chlapík zamiloval do mozku ženy (která mívala sklony k obezitě) a když ho nechal transpantovat do těla nádherné ženy, jejíž tělo si vždy přál, tak ta mu ztloustla. No nic. Ukázal jsi, že jsi skutečně povídkový panic, takže z mého pohledu nemá cenu plýtvat čas, dokud si myslíš, že jsi napoprvé napsal skvost. Cha cha. Sbohem.

maximaxicek
22. 02. 2005
Dát tip
no, tak dodatečně:) ale mohls tam dát aspoň malilinkatej happyend:)

maximaxicek
16. 02. 2005
Dát tip
čte se to jedním dechem, ale trochu mi ještě mrazí v zádech

Jeheheman
16. 02. 2005
Dát tip
maxim: ty škrholo a ani tipas nedal:o)))

Vespa
11. 02. 2005
Dát tip
Hele, tuto je super... jednim dechem... Máš to skvěle napsaný, nevšimla jsem si ničeho rušivýho. Příběh je sice takovej nepříběhovitej, ale to nevadí, skončil dost...drsně :o) Takhle to řeknu: wow

Jeheheman
11. 02. 2005
Dát tip
jéé ty ses stavila i tady? až teď jsem si toho všim.. díík mám fakt radost, taková povídková expertka.. :o)) příběh odehrávající se v akvárku už být příběhovější asi moc nemůže:)) díky díky díky natávoso:o) (a ani nejnizačovat nemusíš:)

Vespa
11. 02. 2005
Dát tip
nejni za...kuňk... Hele a nedělej si ze mě srandu :o))) Ti dam expertku :o))) HAHAHA (to mě fakt pobavilo) Tak dobře, dobře, dobře, už držim prsty na uzdě, já a moje klávesnice ti nebudeme znečišťovat místní příjemné prostředí. :o)

Markel
08. 02. 2005
Dát tip
Superiozní počteníčko!, jen jsem se do toho moc vžila a popadla mne hrůza hrůzoucí z představy, že jsem ten mozek a není návratu, hu!! - T

Jeheheman
08. 02. 2005
Dát tip
Děkuju Markel, jj ta představa mě taky fascinovala, tak jsem to napsal.. fakt ale nechápu, odkud se sem ještě semo tamo někteří přitrousíte;o)

synáček
02. 02. 2005
Dát tip
T****

Jeheheman
02. 02. 2005
Dát tip
synáček: Od lékaře superpotěší i bez ztraceného slova:o))) aspoň si můžu myslet, že to není úplný blud. Moc díky!

jeee to se mas:) Zavidim:(... Na hory?

Jeheheman
23. 01. 2005
Dát tip
princezna: ty jsi taky trošku závislá na smajlících žejo:o)) je to hrozný balast, já to znám:)

:)...:)...:)....:) ....:) ja a zavisla :)? V zadnem pripade:))))):)!!! Bez rozesmatych pusinek je to moc suchy:(......... :) :) :) Jake je synonymum od slova balast? :)

Jeheheman
23. 01. 2005
Dát tip
princezna: v rostlinné říši třeba plevel

aaaa uz chapu:) Jakto ze nic noveho nepises?:) Co delaji muzy?

Jeheheman
23. 01. 2005
Dát tip
můzy? asi jsou v můzeu:) nějak jsem teď myšlenkama jinde a nemám na ně náladu.. a zítra jedu do daleka

hhhm..... sila - moc sem se do toho vzila:(... Je to hrozny:(... Nespravedlivy:(.... Priserny:(.... Co me lakas na takovy veci?:( Ja sem ta cista neposkcrnena naivni duse - a ted se mi o tom bude zdat:(... Je to az moc dobre napsany:(... Omlouvam se ale jsestli napises knoihu -tak si ju nekoupim:).... Ani na film se nepodivam:).... Takk dobre koupim si tu knizku - ale nebudu ju coist:))... jo:)? Furt sem si myslela ze bde v rakvi na hrbitove, ale konec me opravdu dostal :(... Napisu Ti co se mi zdalo:)))!! Jinak tip pro Tebe:) i za tu Jezerni kotlinu - po jejim precteni sem shromazdovala bedny a stavela:).... Kdyz to ctu nekdy ted tak se u nekterych obratu hodne nasmeju:)))- ted me zrovna nic nenapada:(....

Omlouvam se za chyby rychleji myslim nez pisu...:)

Marty73
20. 01. 2005
Dát tip
skvělé, ta pointa je tam pro mě jen tak pro formu, dobře je popsán ten stav nevědomí a myšlenky, ty myšlenky. Každý z nás by měl asi takhle čas od času zůstat sám se sebou, aby věděl, že peklo nejsou ti druzí ale on sám. tip

Jeheheman
20. 01. 2005
Dát tip
Marty: moc moc jsi mě potěšil chlape, už jsem ani nedoufal, že ještě nějaká kritika přibude:)) To co připravil Fence Tadovi, to je skutečné peklo, jak si ho představuju - nudící se zoufalé ego v homogenním prostředí. A to jde teoreticky simulovat právě takto. Potěšil jsi mě hlavně proto, že mně jde z výše popsaného důvodu taky hlavně o tu první část, která je ovšem pro čtenáře, který se chce obvykle spíš bavit, než přemýšlet a vcítit se, asi nezáživná.. Chtěl jsem aby bylo trošku "utrpení" ji přečíst a nebylo tak to Tadovo jen tak přeletěno.. tipy netipy:o) Ovšem bez pointy by povídka být nemohla, takže jakápak forma:) Ještě jednou dík! (stejně by mě zajímalo, kde se tu vyskyt:)

Jeheheman
20. 01. 2005
Dát tip
ses

Marty73
20. 01. 2005
Dát tip
Taky trochu píšu, jak bych tak řekl :)

romale
18. 01. 2005
Dát tip
Tak, Jehe, konečně jsem to dočetl... (po návratu z Vinárny). Je to pěkné, čtivé, sugestivní, objevné, a fakt se mi to lébilo. Jenom - ty "vnitřní" monology na začátku, kdy nevěděl o co se jedná... mi přišli trochu nevyvážené. Zkrátka, do uvozovek bych dal jen ty výkřiky... a takové ty úvahy bych nechal bez nich... Ta druhá část poté nabírá jakýsi jiný styl, takový osobitý, zvláštní, rozhodně zajímavý... Jen je to trochu v kontrastu. Osobně bych se pak vyhnul terminologii jako je "mechanický efekt" atd. Právě taková ta odbornost zatlačená stranou by mohla naplňovat celé kouzlo oné povídky... Každopádně je to výborně napsané, místy mě mrazilo po zádech, a celkově to hodnotím, že takové to jako super atakdále! Gratuluju. Foglar : Jeheheman - 0 : 1 *

Jeheheman
18. 01. 2005
Dát tip
romale: no já vím, no.. možná to ještě někdy skusím trochu překopat.. ale s těmi monology nevím, zkoušel jsem i nechat ty úvahy vypravěči, ale vypadalo to divně.. a pokud tedy uvažuje hlavní hrdina v "přímé řeči" tak by nebylo rozlišeno co říká vypravěč a co si myslí Tad.. Mechanický efekt - tady mě nenapadlo lepší popsání stavu, tak abych zase moc neprozradil předem. Vem si, že i člověk s amputovanou končetinou tuto ještě nějaký čas "cítí" na svém místě.. a snaží se bezděčně po něčem hmotném hmátnout touto "astrální" (třeba) rukou. Přišlo mi, že v tomto případě (amputace celého těla) by to bylo pocitově podobný.. Mě k tomuto nejvíc inspiroval článek, který jsem četl, o profesoru, kterému se zdařil (pěkně nechutný) pokus transplantovat hlavu makaka na jiného jedince. Tu druhou hlavu se mu na náhradním těle podařilo probudit..No a pak prohlásil, že s člověkem by to bylo ještě jednodušší, protože má silnější cévy atd.. Takže krom elektronické simulace smyslů (zrak, sluch) už tato povídka moc scifi není.. To s tím Foglarem je blbina, páč on nikdy moc nefilozofoval. Vycházel z fyzického života v chlapeckém těle jako základu správného hošství:o)) Nene, ten by si toto téma ani nevymyslel ani nevzal ke zpracování. Byl naprosto jinde a nejde to srovnat. Takže Jeheheman : Foglar - nehráno pro déšť:o) Dík za tvůj čas!:o)

romale
18. 01. 2005
Dát tip
Mne hlavně zaujala ta pocitová pasáž, tak proto jsem myslel, že nejlepší to bude až do rozuzlení udržet co nejméně "vědecké" - ale to se docela daří, takže jo... Nu, to Tě inspirují zajímavé věci. (mě totiž jenom sáčky poletující ve větru či svědění zad)... ne vážně - taky občas přečtu nějaký podobný článek, a je to mnohdy s podivem, do jakých situací se společnost může skrze vědu dostat... a není k tomu daleko... S Foglarem myšleno takto - myslím, že zůstal poražen, totiž - dal jsem včerejší (potažmo už dnešní) večer a noc přednost sugestivnímu pojednání o nepezpečí vědy místo abych se věnoval literatuře vybýzející k ušlechtilosti, upřímnosti a slušné mluvě. Jsem teď sice umělecky i poznatkově obohacen, ale stane se ze mě ošklivý, falešný, neupřímný a hrubé výrazy požívající chlapec (prototyp Zelená vesta). A to všechno kvůli Tobě! Takže proto - Foglar : Jeheheman 0 : 1 (možná dokonce 2)

Jeheheman
18. 01. 2005
Dát tip
nj ale to je jen dílčí výsledek za včerejšek, ale kdysi jsi určitě načet tolik foglarů, že celkově F : J - 10 : 1 :o) hrubé výrazy ale nepožívej, představ si, že bys požil třeba takovou prdel (nebo ještě nějaký z horších artefaktů co bývají předmětem hrubých výrazů:) zelení vestové a jim podobní mi kdys šlapali po krku, tak jsem se z trucu stal hodným hochem, ale je to v týthle době hrozně nepraktický:(

romale
18. 01. 2005
Dát tip
Chápu (a sakra, teď jsi mě fakt rozesmál)... Do háje, já jsem fakt napsal požívající (ta čeština je krásná)... Však celkový a hlavní úspěch závisí i na těchto dílčích výsledcích. Ty, že jsi hodný hoch... kdepak, určitě to tajně táhneš s Vestami! Prozradil ses slovem ošklivým slovem "kurva" ve své povídce... Na nás, statečné junáky si nepřijdeš...

Jeheheman
18. 01. 2005
Dát tip
kurva! jak se to mohlo stát?!?! ale chápej, pro mě je to jen bezobsažné slovo a protože vůbec netuším co znamená a byl jsem proto nucen jej na místě jeho významu nahradit slovem "děvka":o)) A všechna ta slova jsem se naučil z manuálu hodných chlapců abych mohl makat jako tajný agent mezi vestama a byl tak schopen zapadnout:o)

Nicollette
17. 01. 2005
Dát tip
hmmm.... tak jo, já to asi pochopila, dosadim si za Fence Grofa a mam to jasný.... konec už je jako science fiction, ale... ono to vlastně nemusí být scifi, my můžeme vlastně žít dvěstě let a ani o tom nevíme.... hm, potěšils mě :-) *

romale
17. 01. 2005
Dát tip
Stahuju, určitě přečtu (alespoň mám co dělat, už jsem se bál, že to dnes bude Jaroslav Foglar) a dám vědět...

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
to už není scifi skoro ani dneska až na tu simulaci smyslových orgánů:o) něco jsem četl o jednom vědátorovi a jeho pokusech (dosti nechutných) s makaky.. no a opice nebo člověk.. v tom už není technicky rozdíl Fence měl na mysli běžný věk.. řekněme 75 let.. ale žij tak dlouho takhle.. a ono tohle brzy půjde dííky moc nikolko:o)

Křídlo
17. 01. 2005
Dát tip
Tip, připomělo mi to moji oblíbenou kapelu TAD, děkuji :).

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
Křídlo: ty kurvo, tys to nečet!!:)) jj ta mě ke jménu hlavního hrdiny inspirovala, mají něco společnýho:o) Dneska pudem ne?

romale
17. 01. 2005
Dát tip
Satori: Možná... ale po tolikerém přečtení už mi hlavě: devadesátkahochůodbobřířekymávávjezerníkotlinějunáckouvlajkouvneutuchajícímbojioprvnímístokdeprvnícenoujeježekvkleci... Uff.

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
satori: docela jo, hlavně se pak ráno nebo ještě líp uprostřed noci nesmíš vzbudit do tmy (pod přikrývkou) jinak bude jekot:o)

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
Romale: nejleší ocas byl ten Rikitan "Haló kamaráde! Opravdu se obdivuji tvé (už nevím čemu:)" a co teprve Luděk.. a ty jeho šedomoudré zraky.. :o)

Shellinka
17. 01. 2005
Dát tip
Super! ***

romale
17. 01. 2005
Dát tip
RIKITAN je můj vzor... Luděk taky, ale už menší... A Mira Dušín je jen slabý odvar...

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
Satori: tak to tě čeká osamělý život.. chlapci jsou takoví i onací, ale Míra Dušín je naprosto smyšlený stejně jako třebas neprůstřelný James Bond..:) (mch. četlas i Jestřábe vypravuj I a II?)

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
dííky:o)) nojo, to máš recht, ale já jsem to nejprve psal čtivěji a pak mě napadlo, že kdyžby čtení první části nebylo trochu utrpení i pro čtenáře, tak by nevyniklo to utrpení Tadovo.. Forma tak dostala přednost před tipama i když mi bylo jasno, že to kvůli první třetině 95procent kliknuvších nepřečte:o) o to víc ti dík za trpělivost, jakou je jinak člověk ochoten věnovat spíš jen klasikům;o) 1984.. no to snad ani ne.. to je ryze obžaloba totalitních režimů.. spíš jsem si při psaní vzpomněl na toho tuláka po hvězdách.. i když tady není kobka ale duše coby vezeň mozku.. je-li vůbec nějaká duše a ne jen biochemoelektrostroj mozek sám.. ještě jednou díík:o)

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
mno, minimálně najít chlapce co nikdy neřekl sprosté slovo (ale jinak je normální) je neřešitelný úkol (ježek v míči:)) Jestřábe vypravuj jsou asi tak nejmíň známé knížky Foglara, jsou to v podstatě jednotlivé povídky o skautících a podobné organizované havěti, ale i o normálních hoších.. už si to tak nepamatuju. Nejraděj jsem měl z foglarovek teda Chatu

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
vole mi nepřipadá zase tak sprostý:o) je to takové universální oslovení v mužském světě, ale existuje určité procento hošů, kteří se před slečnama, kterým se tohle a vulgarity nelíbí, dokáží tvářit, že to vůbec neznají na druhou stranu taky holek co se oslovují vole (slyšel jsem i šťavnatěji) je dneska celkem dost..

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
jó chatu, třeba jak ten pomatenec v noci zkoušel brát u zemanů za kliku.. to mělo atmošku a vůbec to bylo dobře napsaný.. až teda na to jak tam byla zapeklitá cesta, že ji nemohl nikdo krom ludvy s pavlem najít.. to už bylo trochu mimo:o) ale což, sběr bedýnek od margarínu a tak, úplně jsem si chtěl tu chatku taky postavit:o) počkat umíš zpívat a co zpíváš?

Jeheheman
17. 01. 2005
Dát tip
pozdě:)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru