Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Euthanasie ANO či NE

Výběr:
21. 01. 2005
4
0
10929
Autor
zelva

Euthanasie ANO či NE?

 

Co je to vlastně euthanasie? Definice dle Diderotovy encyklopedie je to ve stoické etice právo na dobrovolný odchod člověka ze života pro stáří, nemoc či jiný důvod. Euthanasie představuje i úmyslné usmrcení jiné osoby, zejména nevyléčitelně nemocné osoby na jejic žádost nebo ze soucitu.

Euthanasii dělíme na aktivní a pasivní. Aktivní způsob euthanasie znamená podání smrtícího prostředku na žádost nemocného. Je to takzvaná metoda přeplněné stříkačky. Pasivní způsob euthanasie znamená přerušení léčby. Je to takzvaná metoda odkloněné stříkačky.

Euthanasie je předmětem mnoha diskuzí a otázka je stále stejná: ,, Povolit či nepovolit? „ V ČR je euthanasie dle trestního práva považována stále za trestný čin.

Já osobně nesouhlasím s povolením euthanasie, protože chci být lékařkou a v Hippokratově přísaze se praví: ,, Nepodám nikdy nikomu smrtící látku, i kdyby ji ode mě žádal, a ani nikomu tuto možnost nenavrhnu! ,, Tak že si myslím, že je to porušení Hippokratovy přísahy, kterou musejí složit všichni lékaři, než dostanou diplom.

Ale na druhé straně zde zůstává otázka etiky. Je etické nutit k životu člověka

( nemocného ), ačkoli on sám se svobodně rozhodl, že z nejrůznějších důvodů už dál žít nechce. Pak se  zde objevuje další velmi důležitá otázka. Do jaké míry je rozhodnutí člověka trpícího nesnesitelnou bolestí fyzickou i duševní, v terminálním stádiu rakoviny, Roztroušené sklerozy nebo Alzheimerovy choroby a pod silným a dlouhodobým vlivem uklidňujících a bolest tlumících léků svobodné a do jaké míry je ovlivněno jeho momentální životní situací. Či-li zda by se tento člověk rozhodl pro dobrovolnou smrt i v okamžiku, kdyby například jako zdravý a jasně myslící byl dotázán, zda by se za výše popsaných okolností pro smrt sám rozhodl či nikoliv.

Já jsem rozhodně proti takzvané metodě přeplněné stříkačky, i když to v některých státech je povolené, ale musí se to hodnotit případ od případu a soud to hlavně musí hlavně schválit. Ale i potom si myslím, že lékař, který tuhle dobrovolnou smrt, byť je to po právní stránce v pořádku, protože je to v daném případu povoleno, vykoná, je přesto svým způsobem milosrdný vrah.

Já bych to nemohla nikdy udělat, poněvaďž bych se stím, že jsem nekomu takto pomohla odejít, nikdy nevyrovnala a moje psychika by utrpěla značnou ránu. Ale to neznaméná, že jsem bezcitná a takového člověka bych nechala trpět. Snažila bych se udělat vše, abych mu ulevila od bolesti a jiných dalších nežádoucích projevů jeho nemoci. Ale samozřejmě bych toho lékaře úplně neodsuzovala, protože na druhé straně ten nemocný již nechce dále trpět a ví, že jej stejně nikdo nevyléčí a chce, aby si ho rodina zapamatovala ještě takového, jaký byl, než onemocněl. A ne jen člověka, který je více lidskou troskou, upoutanou na lůžko a závislou na přístrojích a velkém množství léků, než jejich milovaným příbuzným. Takový lidé páchají často sebevraždu, protože vědí, že je již nikdo nevyléčí. Chtějí uniknout ze spár té kruté bolesti, která v konečném stádiu v mnoha případech nelze nijak odstranit, i když snahy zdravotníků jsou veliké.

A nakonec mi zde zůstala otázka: ,, A co pasivní euthanasie?,, Je to takzvaná metoda odkloněné stříkačky a každý lékař za svoji dlouhaletou praxi stal před rozhodnutím, zda ještě pokračovat v dosavadním léčebném snažení nebo ne. Ani já určitě nebudu ušetřena tohoto rozhodnutí, pokud se mi splní přání a budu pracovat jako lékařka na anesteziologicko-resuscitačním oddělení, protože tam budou takové případy lidí, kteří budou při životě udržouváni jen lékařskou technikou a medikamenty. Ale i zde si myslím, že bych ani na žádost rodiny nedokázala odpojit přístroje a musela bych požádat nějakého kolegu, který by to dokázal. Ale to si myslím teď, ale co bude za pár let. To je ve hvězdách. Možná, že pokud bude ten člověk několik měsíců v komatu a mozek nebude vykazovat žádnou činnost a EEG mi to potvrdí, budu tedy sto procentně vědět, že se nestane zázrak a on se neprobudí, pak asi na žádost rodiny bych to snad dokázala udělat.

Ale teď už opravdu na závěr se podívám na případ, který by se dal také označit jako pasivní euthanasie, ale nebere se to tak a snad to tak brát ani nejde, protože je to činěno v dobré víře, aby se nemocnému ulevilo od bolesti. Nemocný trpící nesnesitelnou bolestí od lékaře dostává naordinované určité množství opoidního analgetika. Po čase musí být dávka zvýšena, protože si nemocný vytvořil toleranci a tato dávka, která mu na začátku stačila, mu již nestačí. Lékař tedy v dobrém úmyslu, aby pacientovy ulevil od jeho utrpení, dávku zvýší, i když ví, že mu tak postupně tlumí dechové centrum, až nakonec dojde k úplnému útlumu a pacient zemře.

Je to nebo není euthanasie? Já bych řekla, že ano, ale není od tohoto způsobu léčby vyhnutí, protože newchat člověka trpět je mnohem horší a hlavně nedůstojné, než-li ho postupně v dobré víře zabíjet, protože to tak svým způsobem je , ale jinou alternativu nevidímn, pokud ty ostatní paliativní

( chirurgické ) již selhaly.

Je těžké jednoznačně říci, zda euthanasii ano či ne. Já jsem se zde rozhodla pro nepovolení aktivní euthanasie, i když je bezesporu nemalý počet trpících lidí, kteří se domnívají, že by jim euthanasie mohla pomoci zbavit se utrpení, a kteří by rádi dali souhlas, měli-li by tu možnost. Na druhé straně rizika chyby, zneužití, ba dokonce omylu jsou stále příliš vysoká, a proto bych se také opět nikdy nepřiklonila k povolení euthanasie.

 

 


zelva
16. 10. 2006
Dát tip
Cookie- máš pravdu nezapřu to nekdy si taky říkám že bych řekla ano al esam aza sebe vím že bych to nedokázala provést ani se soudním povolením, ale na druhou stranu človet po pár letech v ezdravotnictví otupí a je mu to pak jedno proste to udelá jelikož ej to výkon jako každý jiný, ale zase ta zneužitelnost ta me dost desí...klidne pokud chceš možem si o tom promluvit pres zprávy nebo i osobne zas tak daleko od sebe nebydlíme

Cookie
16. 10. 2006
Dát tip
jo... myslím že v tobě se skutečnost, že jsi zdravotní sestra vážně nezapře...je dobrý že jsi to téma vrhla i sem do písmáka...it is good idea *t 2Makrel:zdravim...chtěla jsem ti jen říct, že mám kamaráda, kterej byl dost zatíženej na extrémní sporty...byl to pro něj styl života, naplňovalo ho to a dával tomu hodně ze svého volného času a byl vážně šťastnej, byl to prostě jeho rytmus života a to co dělal mu dávalo vše co od života chtěl...až do doby, kdy jako velkej frajer skočil zcela impozantní salto do vody a...ona nebyla tak hluboká jak si přál...má zlikvodovanou páteř na třech místech a momentálně má ochrnuté tělo od hlavy dolů. Od té doby je z něj uzlíček nervů, brečí, straní se kamarádů a jeho největším snem je právě umřít...jasně...řekla bys asi, že to pomine, že se z toho dostane a všechno bude zase v cajku...ale to je blbost, nevidím za ty dva roky co o týhle diagnoze ví žádnej posun v jeho psychice...jen trpí...a i když ho mám neskutečně ráda...já bych mu přála, aby odpověď byla ANO...

Julian
11. 02. 2006
Dát tip
Ja som za eutanaziu ak sa pre nu rozhodne clovek sam a nie je sanca na vyliecenie a trpy v tom pripade povazujem liecenie len za predlzovanie utrpenia

zelva
11. 02. 2006
Dát tip
souhlasím, ale já bych to nikdy neudělala...lidi kteří říkají ano...toš bych je chtěla vidět, estli by dokázali tu euthanasii provést, já osobně bych to nikdy nedokázala!

Eva_S
14. 01. 2006
Dát tip
euthanasie....bych udělala něakou komisi, kerá by hodnotila, esli je to vhodný, zdali je smrt důstojnější života....teda jen by si to ten čovek přál, žeee....

Jazena
03. 11. 2005
Dát tip
Milá želvičko, mocTi přeji úspěch ve studiu. Jen bych k té eutanazii chtěla něco dodat. Můj otec byl 5 let po mozkové mrtvici, nemohl mluvit, číst, psát, chodil jen s doprovodem nebo se musel něčeho držet. Hůl nezvládl. Základní hygienu po 4 měsícíh zvládl. Poslední 2 měsíce byl v nemocnici, potravu přijímal jen z injekční stříkačky, byl proleželý a sestra mi říkala, že hodně pronaříkal. Měl rakovinu. Sama bych to ukončit nemohla, to by mi svědomí nedovolilo, ale ta hrůza co prožíval on a co já, se mi ani po 10 letech z paměti nevytratila. Myslím si, že v takovýchto případech by to měla být povinnost lékaře. Myslíš si, že se zázraky konají? Já ne. Proč by člověk neměl umřít důstojně a v klidu?

zelva
03. 11. 2005
Dát tip
zázraky sou věci mezi nebem a zemí a ty holt nikdo nedokáže ovlivnit... viděl asem mnoho utrpení lidí a někdy sem si taky myslela, jestli to má smysl pro takového člověka žít za takových podmínek, ale vím, že já bych nikdy jako lékařka nedokázala ukončit něčí život... zatím studuju na bakaláře všeobecnou sestru takže tohle zatím nemusím řešit červen ukáže jestli přijímačky na medinu při druhém pokusu udělám nebo ne

houda
15. 07. 2005
Dát tip
To je tam, co se chodí na svatý kopeček?

zelva
12. 07. 2005
Dát tip
Toš už je to oficiální...du do Olomouce...

zelva
02. 07. 2005
Dát tip
toš zatím vím z netu, ze sem se dostala na Bc. do Zlína a do Olomouce a du Olomouce. Ani na jednu medinu sem se nedostala. Jen tak to zkusím příští rok a pokud to zas nevyjde vůbec mi to vadit nebude dodělám Bc a pak ještě dva roky na Mgr. Teď už jen čekám na papíry ze škol ať je to oficiální a budu mít konečně klídek...

houda
02. 07. 2005
Dát tip
tak to je dobrý, ne?

houda
23. 06. 2005
Dát tip
to jistě, ale ještě není všem dnům konec... hlavní je, co tě v životě uspokojí... a jak říkáš, odhadnout svoje síly a schopnosti (a zbytečně se nepodceňovat, praxe ukáže)... ale to už kecám jako bych byl tvoje máma, že?

houda
21. 06. 2005
Dát tip
Milá zelvo, zneužitelné je prakticky cokoli, tak proč se toho bát? Zákazy stejně nikdy žádný trend nezvrátily, jen nadělaly víc škody než užitku (např. potraty - dala bys přednost andělíčkářce nebo lékaři? Vadí ti, že v tomto případě máš legální možnost volby - donosit, nedonosit = přivést na svět, zabít?) Dřív neměl člověk právo na sebevraždu (v našem kulturním okruhu; např. japonský samuraj měl naopak povinnost za jistých okolností čestně odejít ze světa), ale časy se mění a s nimi i pohled na základní lidská práva. Jako lékařka to chtě nechtě budeš muset akceptovat, stejně jako např. fakt, že někteří pacienti jsou nepříjemní.

zelva
21. 06. 2005
Dát tip
no uvidíme,ale spíš se mě to nebude až tak moc týkat, protože doktorka pravděpodobně nebudu, protože na to dostat se tam jaksi nemám....ze zdravky je to totiž trošku horší...no spíš dost težké se tam dostat...

houda
21. 06. 2005
Dát tip
jo, budu držet palce...

zelva
21. 06. 2005
Dát tip
Na medinu už je pozdě tady už jen čekám na výsledky a ještě mě čeká ve čtvrtek poslední pokus na bakaláře všeobecnou sestru v Olomouci a pak budu jen čekat...

houda
20. 06. 2005
Dát tip
a proto už se teď obávám, pokud to bude u nás někdy povoleno!!! čeho se obáváš?

zelva
20. 06. 2005
Dát tip
zneužitelnosti a to by se u nás ve státě určitě stalo!!!

dobré téma, to oceňuji.. tw

zelva
11. 06. 2005
Dát tip
dík a k čemu se přikláníš : Ano či Ne

příkláním se rozhodně ano... problém problému je v zavádějícím pojmu "beznadějný případ" a otázka zní Kdy a Kde?

probe
21. 03. 2005
Dát tip
Nu, on to za Tebe leckdo rád udělá '-), Želvuš...

zelva
21. 03. 2005
Dát tip
No to jsem si stoprocentně jistá, a proto už se teď obávám, pokud to bude u nás někdy povoleno!!!

probe
20. 03. 2005
Dát tip
Za mně teda ANO!, jakmile na tom budu tak, že před naším zdravotnictvím nebudu schopen utéci, buďte, prosím, té lásky a doražte mne. Vděčný poplatník.

zelva
20. 03. 2005
Dát tip
No sorry ale u mě pomoc nehledej...

Samozřejmě, že pozitivní forma komunikace je jednou, nikoliv však jedinou a (bohužel) stěžejní stránkou celé věci; tím bych asi skončil, jelikož se už příliš odkláním od původního tématu.

zelva
30. 01. 2005
Dát tip
No jo všechno jednou skončí, ať to chceme nebo nechceme, ale jak to skončí to je jenom na nás samotných.

Avenarius
27. 01. 2005
Dát tip
zelva: Vypadá to, že bys mohla bejt dobrá doktorka. Tobě jde jen o tu přísahu? Kdyby se změnila tak by se něco pro Tebe změnilo? Místama jsem měl pocit, že jde o to, že něco nemůžeš udělat konkrétně Ty. Ale to není zásadní otázka, taky bych nerad pracoval na jatkách, ale jím maso a tím souhlasím se zabíjením zvířat. Milosrdný vrah by musel bejt někdo, kdo to unese. Neříkám, že souhlasím (s pasivní ano, s aktivní nevím), ale přijde mi, že to lidi strašně řeší. Drží se života zuby nehty a bolesti se vyhýbají jak čert kříži, ale co když je na jedný straně jedno a na druhý to druhý - kam pak utéct? Zvířete v lese se nikdo neptá. Lehne, pár hodin nebo dní chrčí a chcípne. Bolest si uvědomuje stejně jako člověk, tu smrt možná ne, ale těžko říct. Nikomu z nás nevadí, že srnka XY umírala dva dny v bolestech, ale kdyby to byl člověk XY. Během života si užijem bolesti směšný minimum, ale může se nám to vráti, medicínou jsme si na sebe ušili bič. Když jsme ochotni ležet měsíce na přístrojích na lůžku, protože tak lpíme na životě - jen jestli je tato fáze ještě vůbec život... Myslím, že každej by měl hlavně zavčas sám posoudit svoje vyhlídky a odejít dokud může sám a nečekat, až bude na milosti ostatních, zda mu to umožní.

S tím si dovolím nesouhlasit....nedomnívám se, že by byla chyba jen v komunikaci, leč to je na diskusi jinou a nepříliš optimistickou...

zelva
26. 01. 2005
Dát tip
Já neříkám, že je chyba jen v komunikaci, ale na komunikaci si myslím záleží docela dost a podle toho také hodnotím lidi. Já pokud udělám něco blbě jako např. odběr krve a musím tedy odběr zopakovat tak to slušně vysvětlím, že jsem udělala chybu, a ať se dotyčný/á na mě nezlobí, protože nikdo není neomylný. Ale když budu s pacientem/klientem mluvit špatně a chovat se tak jako že on je ted v nemocnici a ne doma a musí se podle toho chovat - budu prostě hrubá, tak mě slušně řečeno pošle do prdele a můžu být manuálně zručná, ale bude mi to na dvě věci. Tak to zase vidím já. Nemusíš se mnou souhlasit, ale já to vidím pokaždé když jsem v nemocnici, že komunikace je důležitá a předejde se tak mnohým nepříjemnostem. Je pravda, že mi každý pacient/klient nesedne, ale to neznamená, že sním budu jednat hrubě. V duchu si zanadávám a na pokoj vejdu s úsměvem, jako by právě zvonil během dne jednou, i když už tomu bylo třeba mnohem víckrát a většinou kvůli kravinám, jak já říkam. Ale neříkám, že mi někdy neujedou nervy, ale to se stává málokdy a většinou je to jen kumulace více problémů, které se prostě v nevhodnou dobu dostaly ven. Pokud máš zájem klidně můžem zavést diskusi i na nepříliš optimistické téma.

papouch
24. 01. 2005
Dát tip
Rřetězíííííí... Ty ěščě žiješš? vobjef se někdy

zelva
24. 01. 2005
Dát tip
Rezavej řetěz : Já nevím co bych v takovém připadě dělala, protože nevím co tvé babičce bylo, ale taky nechápu z toho cos napsal proč byla punkce indikovaná, ale možná jen chtěli zjistit jak na tom byla játra tvé babičky a zda je ještě možná záchrana. Ale pokud jste jako rodina nedali souhlas s tímto výkonem a výslovně jste řekli lékaři, že si nepřejete žádná další invazivní vyšetření pak je to velice špatné. Já osobně si myslím, že komunikace ve zdravotnictví velice hapruje, ale znám i vyjímky, a proto pokud mohu, tak si takové vyjímky vyberu, aby léčili mě nebo mé příbuzné. Jenomže další problém je ten, že veřejnost takové možnosti nemá a nikdo jí je ani nenabídne. Dnes má člověk možnost odmítnout vše s čím nesouhlasí a každý invazivní zákrok musí mít písemný souhlas a musí tam být vypsána všechna možná rizika, aby se podle toho mohl pacient/klient rozhodnout zda mu to stojí za ty rizika. Proč jsou na lékaře a celé nemocnice podávány žaloby...všechno je jen na komunikaci!

zelva
24. 01. 2005
Dát tip
avi

Dotek
23. 01. 2005
Dát tip
To je věc rozhodnutí a myslím si že není možné dát nějaké obecné rozhodnutí na všechny případy. Jenom se bojím, aby to nedopadlo jako v tom vtipu: Po prozkoumání fotky vaší tchyně komise vaši žádost o euthanasii doporučila

Kačírek
23. 01. 2005
Dát tip
hm...nevím, snad jen: nikdy nevíš stoprocentně, že se zázrak nestane...

ANO a netreba nad tym vobec uvazovat.

Lyskoř
23. 01. 2005
Dát tip
Co se velikosti týče, tak jsi asi neobstál, ale co se týče velikosti ducha, jsi na bedně, a hned na té nejvyšší...

Jednoznačně ano, za mou osobu, abych byl přesnější. Podle mého záleží na tom, jak člověk žije, nebo žil.....jsem dalek toho, abych někoho soudil podle toho, jak zemřel. Nerad bych se Tě dotkl, ale kupříkladu při poslední návštěvě v nemocnici u mé babičky, kdy byla v komatu a do několika hodin se čekal exitus, byla v této fázi a bez vědomí a souhlasu rodiny provedena punkce jaterní tkáně - dokážeš mi jako odborník vysvětlit proč? Naděje na zázrak, nebo se jen někdo učil (bráním se slovnímu spojení "pokusy na lidech")? Hippokratova přísaha se stala obětí dnešní doby - byla doba kamenná, bronzová, železná....a teď je papírová....

redscorpion
22. 01. 2005
Dát tip
článek jsem nečetl, nadpis sám o sobě mi stačí a vše okolo je zbytečné rozpitvávání - nechť si každý jedinec o SVÉM ano či ne rozhodne sám a šmitec. Mimochodem zelva: "Dobrovolnou smrt bych povolila jen ve velmi vyjímečných případech" tak to je teda humus, na dobrovolnou smrt má každej právo!

eustacia
22. 01. 2005
Dát tip
souhlasím s tebou, jsem také pro

Andulka
22. 01. 2005
Dát tip
Ne ze by mi to bylo fuk....ale kdo jsem ja rozhodovat o zivotech nekoho jineho.....

Lyskoř
21. 01. 2005
Dát tip
chrouste: podle mě seš největší típek na tomhle serveru...

JiKo
21. 01. 2005
Dát tip
nevím o čem píšeš jen se vyjádřím k nadpisu - ano ps: Koukni se k autoru rozervanec - před rokem či dvěma přesně toto řešila, třeba tam najdeš pár odpovědí a argumentů

Nicollette
21. 01. 2005
Dát tip
jo, tahle diskuze už tady proběhla a Dero napsal skvělou povídku jsem pro

klipeto
21. 01. 2005
Dát tip
byla, je a bude... zbytečný debaty

angel1
21. 01. 2005
Dát tip
zbytečné to není, i když se třeba debata opakuje. Spousta lidí tu předtím nebyla. Na lékaře, který eutanazii provede bych nikdy nehleděla jako na vraha, protože i v současné praxi se někdy vyskytne okamžik, kdy musí volit i když to znamená něčí smrt ( komplikované porody, hromadné havárie atd.) Jsem pro svobodné rozhodnutí každého. Proto jsem pro eutanázii.

Empty
21. 01. 2005
Dát tip
Jednoznačně ANO!!!!

Markel
21. 01. 2005
Dát tip
Jednoznačně NE. Není dobré hrát si na Boha. I když argumenty PRO chápu. Lékař jednoznačně o něčem přísahal, není co řešit. V poslední době je debata o euthanásii populární, ale například o potratech nikdo už mluvit nechce, nesluší se o nich jaksi debatovat, ačkoliv jde o palčivější problém.

zelva
21. 01. 2005
Dát tip
Všem dík. To mé ne není zase tak úplně ne, ale nejvíce se obávám toho, že by se to zvrhlo, a proto raději nechci, aby došlo k legalizaci. Dobrovolnou smrt bych povolila jen ve velmi vyjímečných případech, i když už jsem v praxi viděla mnoho utrpení. Angel 1: v tvém případě nemá lékař moc co rozmýšlet, když mu jde hlavně o čas, kterého má nedostatek. Naštěstí jsem se nedostala do takové situace, kdy bych musela volit mezi životem a smrtí a doufám, že v blízké budoucnosti ani nebudu muset.

zelva
21. 01. 2005
Dát tip
Ano souhlasím s tebou i o této problematice se mluví v Hippokratově přísaze a jednoznačně je interrupce zákázána, ale všechno jde dopředu a od tohoto se ustoupilo a je to legální. Zde se ale nabízí otázka. Každý má právo na život, tak proč by neměl mít stejné právo na smrt, že?

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru