Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

BAJKA

30. 01. 2005
1
0
2278
Autor
Heulwen

Co se mi včera stalo nemihého...

BAJKA

V jedné malé vesničce žilo zvířátko s maminkou. Jednou v sobotu řekla maminka zvířátku: „Dojdi do krámu koupit mouku, droždí, mléko,… a když už budeš venku, vynes koš!“ Co dodat. Určitě se vám to stává taky.
A tak zvířátko šlo, prodíralo se závějemi, v jedné ruce zmuchlanou igelitovou tašku a vzorně složenou dvousetkorunovou bankovku, v druhé ruce odpadkový koš, z kterého přepadávalo smetí. Nakonec dospělo ke třem popelnicím u silnice. Otevřelo tu krajní, co nebyla plechová, ale za popelnicí byl keř, a tak nedržela otevřená. Zvířátko si ale poradilo. Bez zbytečného zdržování zvedlo a zdrželo tou rukou s igelitkou a penězi víko a druhou rukou vysypávalo koš. Ale ouha. Když se chystalo vyrazit na nákup, bankovka chyběla. Podívalo se na cestičku ve sněhu, do igelitky i okolo popelnic, ale Amose nezahlédlo. Musel spadnout do popelnice! Zvířátko se bezradně koukalo na odpadky, sem tam nějaký převrátilo ruličkou od toaletního papíru a pak si šlo pro brýle. S roztrpčeným výrazem to doma řeklo rodičům, kteří se mooc nasmáli a tatínek dokonce vesele ironicky pobrukoval, jakou to má šikovnou dceru (to jako zvířátko). I přes humor rodičů žijeme v imperialistické době a házet dvoustovku do popelnice si nemůžeme dovolit. A tak se šlo již obrýlené zvířátko dál přehrabovat v odpadcích. Když už odpadky rezignovaně po jednom přendávalo jinam, přišla mu maminka pomoci. Přehrabovaly se dloouho a děkovaly za to, že žijí na tak malé vesničce a nechodí okolo moc lidí (v této zimní době zde téměř nikdo nevylézá z domečku, ale zákon schválnosti funguje, takže čtyři lidé přeci jen prošli okolo a kroutili očima nad bufeťáckou činností této rodiny.
A jak to dopadlo s Amosem? Ano, společnými silami ho maminka a zvířátko až na dně popelnice nalezly. Kupodivu se tvářil docela k světu. A protože bylo zvířátko zmazané jak kanálie, nakoupit šla radši maminka.
Tady to ještě dobře dopadlo, ale přesto maminky… nedávejte svým dětem víc než jeden úkol ;-) a ještě jedno poučení z toho plyne: Společnými silami najdete i Amose v hromadě odpadků, takže do toho! ;-)

Dodatek: Asi za hodinu přišel domů tatínek a položil na stůl dvoustovku. „Tos taky našel v popelnici?“, ptalo se zvířátko. „Jo, dneska všichni ty Amose vyhazují.“ Nemůžeme vědět, kde skutečně vtipálek tatínek tu bankovku našel, ale za pokus to stojí ne?

Heulwen
11. 03. 2005
Dát tip
Děkuji! Tulipanka: Joo, fortuna stala při Tobě ;-) Canni: Z oken úřadu se snad nedívali- to je jediné pozitivum :) Budu je zdravit, i když ted jich moc nemám... ale mám k narozeninám jednu Boženu a tu prodám do otroctví za nějakou pěknou knížku :-) A koho tam máte vy?

yoyo
03. 02. 2005
Dát tip
hehe, vtipný :)))

tož zajímavé .. . . . . .

Tulipanka
31. 01. 2005
Dát tip
Já našla na zemi před školou jednou tisícovku. Docela štígro. NO a ještě ten den jsem ji utratila.

StvN
30. 01. 2005
Dát tip
Je to pech. Rozhodně máš dobrý rodiče, jestli se zachovali takhle.

Heulwen
30. 01. 2005
Dát tip
StvN: Jo, vážně jsem nečekala, že se mamka ve svém společenském kabátě bude se mnou přehrabovat v popelnici :-) A co? Přesvědčila jsem Tě? Nechceš si jít taky nějakou popelnici prošacovat? (Ať v tom hrabání nejsem sama) ;-)

StvN
30. 01. 2005
Dát tip
Minulej měsíc jsem našel stovku uprostřed ulice, která vede z národky k městský knihovně. Lidi nelidi. Peníze mi někdy samy lezou do kapes.

Heulwen
30. 01. 2005
Dát tip
StvN: A nebyla přikrytá ani jednou shnilou slupkou od banánu? Teda... to Ti ten osud vyloženě nahrává a bourá překážky :-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru