Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Láska (s akrostychem)

14. 11. 2000
3
1
3701
Autor
jorel

k polemice o lásce aneb jmenovala se Simona

Si skutečně tak krásná 
i věčná v zapomnění 
můžeš-li milovat 
opojně vonný květ 
na stromech usedáš 
a točíš celou Zemí 
Stvořenou pro radost 
i vážnost dlouhých let 
má v Tobě počátek 
opravdu celý Vesmír 
na který dívám se 
a jež mi bere dech 
nebo v marné touze 
v tebe - Lásko - věřím 
a topím se jak kotě 
pouze ve svých snech?


1 názor

verulinda
18. 05. 2013
Dát tip

mně nevadí, jestli je něco zvýrazněné nebo ne, když to má obsah *


Jochanien
14. 03. 2001
Dát tip
jůůůůůůůůů to jsou výklady, rozbory, klady a příklady mi se to líbí Ť!

Tynic
23. 11. 2000
Dát tip
No joreli ! Pěkná věcička !!! Trošku banální a někdy mírně násilné veršíky do písmenek, ale závěrem jsi mě dostal !!! Možná to chtělo to závěrečné čtyřverší trošku víc vypíchnout... Kdybych nepsal offline, tak máš u mě tip...:o)

jorel
21. 11. 2000
Dát tip
miroslawek: ,o)) merle: rozumim vila: Ďík-k-k-g. to "si" je fakt nasilny, ale tehdy jsem to tak napsal a ted uz s tim pranic nenadelam...

Miroslawek
20. 11. 2000
Dát tip
moje se jmenuje (ač ji znáte jako Sašenku), pro mne povinný TIP

Víla
20. 11. 2000
Dát tip
no...to "si" a jinak líbí ;)

Merle
15. 11. 2000
Dát tip
tyhle ty počátkopísmenný věci moc nemusím....

hermit
14. 11. 2000
Dát tip
Líbí.

Albireo
14. 11. 2000
Dát tip
Hezké, ale trochu mi vadí: a) hovorový tvar na začátku prvního verše (jen proto, aby se to vlezlo do schématu) b) zdvojená první písmena u některých veršů, c) poslední 4 verše, které do schématu nezapadnou. Aspoň by je to chtělo oddělit prázdným řádkem.

Bambulka
14. 11. 2000
Dát tip
plné citů, odolávajících náporu času... moc líbí! trošku mě možná ruší "Si" a "zapomění", píchlo mě to do očí... vlastně celkově jako Albireo.

jorel
14. 11. 2000
Dát tip
milí přátelé, a/ hovorový tvar na začátku se mi značně hodil kvůli adresátce, která by jinak na kryptogram nepřišla ,o)) b/ zdvojená písmenka vymažu :o(( c/ poslední 4 verše oddělit by bylo příliš násilné, kryptogram je jen a pouze třešničkou na básničce, nikoliv naopak d/ text je psán, jako obvykle, dvojsmyslně. klasický pohled (zejména Simonin) vede asociací Láska = Simona, méně se vnucující způsob vnímání textu, za to však hodnotnější je pokud Lásku budeme vnímat neadresně, prostě jako cit. potom teprve začíná celá báseň mít smysl a až na počáteční esenci vůně vytane zamyšlení nad významem lásky pro život (viz. např. a točíš celou Zemí). že je báseň koncipovaná takto, prozrazuji malinko malým t a velkým L ve "v tebe -Lásko - věřím". předkládám Vám tuto básničku jako jemné zamyšlení nad významem lásky a v podtextu nad vztahem autor - čtenář obecně (popravdě, psal jsem Lásku hodně dlouho, neboť jsem chtěl vědět, jak je Simona bstrá a nakonec řekla, že k svátku nic nechce. až časem jsem ji tedy básničku ukázal a okouzlila ji. za měsíc potom objevila kryptogram a nikdy nepřišla na skrytý podtext (což samozřejmě nic nevypovídá, soudit jsem dalek). rozešli jsme se ne v dobrém a s radostí na ní zapomínám - byla pro mě peprnou a užitečnou lekcí života, ale to jsem už odbočil :o)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru