Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

KDYŽ SE ZABOUCHNOU DVEŘE

30. 03. 2007
2
2
2630
Autor
fungus2

Bývalý výsadkář v županu bude muset dokázat, že je stále v kondici o))) ČÁST PRVNÍ

Evžen vyšel v županu z koupelny, přičemž si utíral hlavu ručníkem. Začal si pohvizdovat, ale protože neviděl pořádně před sebe, tak narazil do vzrostlé kytky. Zároveň se kopl palcem do jejího květináče, načež se přes rozvětvenou kytku skácel na koberec.
„Jau! Sss..ááá! Zatracená kytka!“ vyhrkl poté v sedě na koberci a dlaněmi si držel pravé chodidlo.
„A pudeš vopravdu na chodbu, jak to chce Renata!“ řekl si naštvaně a postavil se na nohy. Potom dokulhal do předsíně pro bačkory, které si nazul. Pak obouručně nadzvedl květináč a došel s ním před dveře na chodbu. Po jejich otevření donesl kytku na stolek, který byl pod oknem.
„Tak. A už nebudeš v bytě překážet!“ zkonstatoval, přičemž se chodbou rozlehla rána. Ve zlomku vteřiny se zadíval ze zlým tušením na dveře od bytu, aby vzápětí k nim doběhl.
„Do hajz..!“ vydralo se mu z úst, přičemž si uvědomil, že měl otevřené dveře na balkon.
Chvíli se zmateně díval na povrch hnědých dveří, načež mu zcela došlo v jaké se ocitl situaci.
 Uběhly sotva dvě minuty a uslyšel hluk zpoza dveří sousedního bytu, přičemž také zaslechl dětské hlasy. Rozpačitě se zadíval na župan, své nohy i bačkory, načež se rozeběhl chodbou kolem výtahu ke schodišti, co vedlo do dalšího patra. Za okamžik přikrčený na posledním schodě poslouchal, jak sousedka s dětmi vyšla na chodbu a poté všichni nastoupili do výtahu. Odechl si, ale vzápětí zaslechl, jak někde nahoře v domě bouchly dveře. A o chvíli později bylo slyšet, jak někdo sbíhá schody. Vyděsil se a rozeběhl se po schodišti dolů. V bačkorech se mu však špatně běželo, a tak vzápětí klopýtl. Na posledních schodech se rozplácl a skutálel se na podlahu pod nimi. Rychle se vzpamatoval a po čtyřech lezl za roh zdi. Přitom si přišlápl dolní část županu a opět se rozplácl na studivé podlaze. A na ní se vzápětí začal plížit. 
 To už ten, co sbíhal patra proběhl tím patrem, v němž se Evžen nacházel. A on si náhle uvědomil, že to s tím plížením přehnal, protože se proplížil kolem zdi, ve které byla výtahová šachta, až skoro ke schodišti, co vedlo do patra pod ním.
„Krucinál, co já tady blbnu!“ pomyslel si a vstal. Pak začal nervózně chodil po patře sem a tam, přičemž přemýšlel, jak se dostat do bytu.
„No jasně! Přelezu z balkonu na balkon. Že mě to nenapadlo rovnou!“ řekl si a rázným krokem došel ke dveřím, které se nacházely vedle dveří jeho bytu.
Po zazvonění se hned ve dveřích objevil soused pan Konvalinka, který se na něho překvapeně zadíval.
„Dobrý den. Mám takovej malej problém. Zabouchly se mi dveře. A potřeboval bych se přes váš balkon dostat na svůj balkon,“ sdělil mu hned.
„Cože?“ vyhrkl užasle pan Konvalinka.
„Jsem bejvalej výsadkář a jsem pořád v kondici. Tak to nebude problém,“ řekl mu, přičemž na chodbu vyběhla černobílá kočka.
„Chytni Micku!“ ozval se vzápětí z bytu výkřik pani Konvalinkové. Micka mezitím proběhla napříč patrem a vběhla na schodiště vedoucí o patro výše.
„Co se děje?“ vyhrkla poté, co se objevila v předsíni.
„Tady pan Kadlec chce lízt z našeho balkónu,“ řekl Konvalinka.
„Co? A kam?!“
„Na svůj balkon. To zvládnu. Jsem bejvalej výsadkář a jsem pořád v kondici.“ řekl jí pohotově. A přitom se ozval z hořejšího patra zuřivý štěkot psa.
„Ježišmarja! To je ten jezevčík Vránů. Honem běž pro Micku!“ vykřikla Konvalinková na manžela. A ten se rozeběhl ke schodům. Evžen zase vběhl do předsíně a za okamžik byl na balkoně. Ale plán na přelezení mu zhatil jeho satelit, který byl umístěn na zdi vedle balkonu. A tak náhle zůstal zaklíněn v poloze ležmo mezi dvěmi balkony. Konvalinkům tedy nezbylo nic jiného, než ho dostat zpátky na balkon. Přitom se zamotali do zavěšeného prostěradla, které kolíčky neudržely. A poté se všichni ocitli na dlaždičkách balkonu za nadávání paní Konvalinkové.
KONEC PRVNÍ ČÁSTI

2 názory

fungus2
31. 03. 2007
Dát tip
Dík. Určitě to jde napsat i lépe. Bude to ještě veselé.

Fairiella
31. 03. 2007
Dát tip
Je fakt, že je tam moc těch "přičemž a načeš a poté a potom a pak... já nefíím no... děj je zajímavej, to se musí nechat, hezky plyne; prózu nepíšu, ale.. no čtu a to výše napsané mě trošku ruší při čtení. "Potom dokulhal do předsíně pro bačkory, které si nazul. Pak obouručně nadzvedl květináč a došel s ním před dveře na chodbu. Po jejich otevření donesl kytku na stolek, který byl pod oknem. " Nešlo by třeba napsat, "potom dokulhal do předsíně pro bačkory a nazul sije. Obouručně nadzvedl květináč a došel s ním před dveře na chodbu. Dveřmi prošel ven a kytku položil na stolek, který byl pod oknem." jen taková moje varianta... :) ale vypadá to slibně, ten děj *

fungus2
15. 04. 2005
Dát tip
Díkas. Rozruch je i v druhém díle.

ondrech
21. 02. 2005
Dát tip
se mi líbí ty tvoje přechodníky a spojky. přičemž,načež apod.:_DDDDDty jsi prostě kláda:D

fungus2
21. 02. 2005
Dát tip
o)))Doufám, že také zaujme snaha bývalého výsadkáře co se udržuje v kondici, se dostat do svého bytu.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru