Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

prelud

26. 02. 2005
5
1
3778
Autor
zvedavec

prelud

 

 

Istota

 

je – lákavý obal,

pojem bez významu,

 

po ktorom siahame

 

ako

 

po vytúženom jablku – Adam

keď vystrnadili ho

- bez pardónu - z raja,

 

ktorý mu predsa isto-iste

patril.

 

 

 

Je jediná istota

 

istota o tom, že istota neexistuje.

 

Potvrdené raz zas nanovo.

 

 

 

pachtíme sa...

a hľadáme, čo nie je

trpíme, lebo nenachádzame

 

a nevieme sa zmieriť.

 

hýbeme sa započatým smerom

nepoučiteľní napriek faktom

 

a Eden sa už dávno

stratil za naším chrbtom  

 

dnes vnímaný už len

v náznakoch vytušených

diaľok.

 

Lebo hľadáme ten svoj prelud.

A napriek tomu hľadáme ten svoj prelud.

 


1 názor

ta slovenština je tak nádherná ale někdy bych potřebovala tlumočníka já "viem", že co člověk - to zas jiná kostra a já si už zvykla na tvůj styl akoráte, že v úvahách dáváš najevo, že jde především o myšlenky, o něco, co je buď aktuální obecně a nebo jen pro tebe (čím se zaobíráš) a písmič je, co se týče poézie obrázkový - je to snadný způsob (buď vidíš nebo ne) a myšlenky ve verších odrazují a ten plurál mi trošku va, i když dá se v něm psát ale trošku bych svým vnímáním chtěla přispět (hodit si tam svou hrst, drcnout se do čela - ájo - kudy jsem to chodila atd.) tady jsem zahrnuta, i když se mi to líbí nebo ne ďakujem myslím, zvědavče, že už proběhlo pár zpráv, takže víš, co máš asi tak ode mě čekat :)

maia
28. 02. 2005
Dát tip
Krasna myslienka. * Ku koncu sa vytraca akoby to, co som ocakavala, stracam sa v tom a nedostavam odpoved, iba beznadej bez iluzie o popreti iluzie...:-)

zvedavec
27. 02. 2005
Dát tip
vďaka za návštevu a za názor :)

Myslím, že ty máš blíž k úvahám a v poezii mi něco chybí. Úder nebo to, že se s tím mohu hádat, prát. Ta možnost. A někdy nestíhám myšlenky, uznávám. úsměv

zvedavec
27. 02. 2005
Dát tip
áno, je pravda, že (ako som si prečítala v súkromnej správe) - by bolo lepšie, ak by som to celé napísala za seba, nie ako nejakú všeobecne platnú múdrosť. SÚHLASÍM! :) nabudúce...sa polepším. Jasné, aj keď som písala v množnom čísle, ide o moje vlastné prežívanie padania istôt. Mám však i DOJEM, že podobne padajú a hlavne MÔŽU padnúť istoty nielen mne, myslím si, že kohokoľvek, že tieto veci prežívame podobne. Don´t_worry: :) vďaka! no, verím, že Ti v poézii môže všeličo chýbať. Uvedomujem si, že čo sem dávam, sa dá nazvať predovšetkým ako myšlienka, môj pocit, vyslovené nie celkom v próze a to možno aj preto, lebo svojím prežívaním a úvahami je niekedy problém obťažovať tak na rovinu ostatných :). Ak to sem umiestnim, kto chce, čítať môže, kto nie, nemusí. Nie je to nátlak. A môžem si pokecať. Dostávam reakciu.

synáček
27. 02. 2005
Dát tip
Moc... T***

Liso
27. 02. 2005
Dát tip
Vdaka za nazor! Je pre mna velmi inspirativny! :) Istota? Je to ten pocit, ktory Ti chcem ako priatel darovat - pocit, ze ked sa na mna obratis, neotocim sa Ti chrbtom! :) Je to nieco zivocisne a spravne, nieco co opravnene hladame - myslim si... :) (a predsa viem, ze mas tiez pravdu!!! )

re_nesance
26. 02. 2005
Dát tip
Istota je – lákavý obal, - tohle je skvělý. Zbytek šel tak trochu do háje.

inlajn
26. 02. 2005
Dát tip
sem zase štˇ´toural, ale aťsi, hele, zkus si típnout akorát za -----"chrbtom", ----------------pak dostane věc celá na tuty větší grády, konec ti tu visí jak vyoperovaný slepý střevo...sotrry za ten příměr, ale asi tak...čau, in. ve´d Eden sa už dávno stratil, nie, ???čus bus autobus!) in

Vika
26. 02. 2005
Dát tip
Mě se to celkem líbí, ale jak je tam to osobní zájmeno" My", tak většinou hromadná nabobřelost obsahu ubere.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru