Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příběhy obyčejného šílenství: Masivní promo pěně z kapučína

03. 03. 2005
3
0
4391
Autor
ulita

Příběhy obyčejného šílenství: Masivní promo pěně z kapučína

 

 

Nový snímek Petra Zelenky (Mňága – Happy End, Samotáři, Knoflíkáři, Rok Ďábla) je filmovým přepisem stejnojmenné divadelní hry, na kterou se do Dejvického divadla dostanete jedině tak, že si pronajmete důchodce, který za vás vystojí frontu na lístky. Seniory nevykořisťuji, tudíž hodnotím „Příběhy“ pouze jako filmový divák – a to divák poněkud zklamaný.

Jestliže si Zelenka svými předchozími filmy našlápl více než dobře, teď se mu podařilo udělat dvě věci najednou – poetiku Samotářů sice dovedl k dokonalosti, ale zároveň udělal krok zpátky.

Neboť Příběhy klamou už názvem: jakýkoliv výraznější děj postrádají, jedná se spíše o krátkodobý sken několika postav, kdy uběhne nějaký čas, pár figurek změní pozici a nic zas tak extra se neděje.

 

O to větší důraz je kladen na atmosféru filmu a nejrůznější obsese, vášně a úlety jednotlivých protagonistů: od vyžadovaného a placeného voayerismu, přes vypouštění bublin z lahváčů a  bafání až k lásce k plastům a boji s vlastní dekou. Jak lapidárně shrnuje hlavní hrdina Petr (Ivan Trojan): „Dějou se kolem mně divný věci“. Všechny tyhle libůstky jsou tmelem filmu, jednotlivé protagonisty spojují a zároveň jsou jim překážkou ve vztazích, i když „mezi sebou nesmíme ztratit kontakt“, jak si Petr sdělí s otcem při společné návštěvě toalety. Po vizuální stránce je film tak neuvěřitelně „trendy“, až to chvílemi skoro bolí: efektně rozmazaná pozadí interiérů, atraktivní prostředí letiště nebo  sochařského ateliéru, malebně zanedbaný byt vs. „high society“ vila, postavy jsou oblečené a nalíčené přesně tak jak mají. Skoro bych tenhle trend nazvala „europe-look“ a Petr Zelenka asi ví proč.

 

Pozitivem je určitě herecké obsazení – je potěšující vidět, že se ve filmu s tak masivní reklamou objevují vedle známých jmen i neznámé tváře: asi atraktivní ale bezbarvá  Zuzana Šulajová v roli Petrovy přítelkyně Jany, zajímavá Petra Lustigová jako sochařka Sylvie, perličkou je divadelní režisér Miroslav Krobot coby otec hlavního hrdiny. Celý snímek si pro sebe ale více či méně nenápadně krade hlavní hrdina Petr a jeho matka. Tradičně dobrý Ivan Trojan se v českém filmu pomalu etabluje jako lehký psychopat, i když v tomhle případě mohl přidat více než zmučený obličej, Nině Divíškové uvěříte úplně všechno - poněkud vykloubený altruismus, potřebu nutit někomu vlastní krev i osvobozující hopkání po Václavském náměstí. Ne náhodou si tihle dva střihli nejsilnější scénu z celého snímku, v níž se kromě přenosné sady na odběr krve otevřou i stavidla komplikovaného vztahu matky a syna. Za zmínku stojí ještě Kocourek Zuzany Bydžovské – neuvěřitelně šmrncovní herečka si svým několikaminutovým výstupem jasně řekla o roli v nějakém dalším českém filmu.

 

Suma sumárum, efektně natočená nuda o tom, kolik podob může mít láska, a o tom, že bojovat s vlastní dekou není nic zas tak překvapivého. Nakonec, kolem každého z nás se dějí divné věci.


Držpata
07. 04. 2005
Dát tip
co se týče recenze, myslím, že je výborná souhlasím s tím, že to není Zelenkův nejlepší film. pořád jsem měl v hlavě srovnání se Samotáři- a vedle nich Příběhy opravdu neobstojí. celý děj je daleko absurdnější, a asi proto postrádá to kouzlo, kvůli kterému se dokážu na Samotáře podívat popátý a mít z nich jinej pocit než předtím. přidávám se k chvále jak hudby, tak i většiny hereckých výkonů.

ziju, krtku, jeste porad ziju

pekne pekne... tohle byl jeden z nejnudnejsich filmovych zazitku letosniho roku, uvidim co jeste prijde, zatim si Zelenka a jeho pratele drzi prvni pricku

ulita
23. 03. 2005
Dát tip
ježku ty žiješ?

Makča
18. 03. 2005
Dát tip
výborná recenze * mě to uklidnilo, já takhle žiju taky, ale neříkám tomu nuda:-)

Slůňo má rádo pěnu z kapučína... tuhle se mu o ní zdálo, tak nevim, možná si časem přečtu i recenzi, nejen název:)

Kastel
09. 03. 2005
Dát tip
Dík.

Bebitka
07. 03. 2005
Dát tip
nalákala´s mi, chci to vidět... zvlášť po rozhovoru se Zelenáčem v posledním RX a poté, co jsem ho meetla v tramce... + bodík tobě za výtečně sepsanou recenzi*

zirael
07. 03. 2005
Dát tip
nemůžu souhlasit.. byla jsem na Příbězích předevčírem a odcházela jsem nadšená. cítila jsem to přesně naopak: jakkoli mám Samotáře ráda, byl to pro mě další historkový film - vtipný, nápaditý, a pohromadě mi nedržel. naopak u Příběhů Zelenka "vydržel" a různé libůstky a obsese postav nepřesahují svým významem příběh. Trojan hrál výborně, ale do role už mi přišel příliš starý - koneckonců je mu o deset víc než jeho postavě. nadchnul mě ale Krobot jako jeho otec - člověk by ho chtěl celou dobu pohladit a obejmout, jak byl dojemně přesný. Divíšková a Bydžovská se mi taky líbily, Šulajová mi přisla na začátku chladná, ale rozchodila. a vyzdvihla bych muziku, byla výborně vybraná (brousím zuby na soundtrack). nicméně recenzi jako útvar jsi zvládla skvěle:)

Trecy
04. 03. 2005
Dát tip
myslim si že se ti ta recenze moc povedla:-)) určitě z tebe něco bude...

drfaust
03. 03. 2005
Dát tip
A co reklama na DHL? :-)))

Gonsales
03. 03. 2005
Dát tip
chystam se zkouknout tak potom pridu a napisu kritiku;)

fajn napsaná recenz*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru