Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Křivolaká cesta k neutralizaci

03. 03. 2005
4
0
2519
Autor
johanne

Krátká předmluva vylučující možné nedorozumění nebo zkreslené pochopení :o): Částečně inspirováno slovy z political correctness. Žádná vazba k někomu konkrétnímu. Žádný pacifismus. Nic není myšleno vážně. Jen taková hračka. A autor sice nemá právo na jedinou správnou interpretaci, ale bylo důležité to předeslat :). btw, pc: podvodník – osoba eticky dezorientovaná škaredý - kosmeticky odlišný vývojově zaostalé dítě – dítě v osobité starostlivosti marnotratný – šetrný v negativním smyslu válka - obrana zničit nepřátelské vojsko v oblasti - zabezpečit oblast zabít - neutralizovat etc.

Vždy s láskou vzpomínám na den, kdy mi přišel dopis od armády. Takové krásné logo tam bylo, v levém horním okraji. Ten list mě povolával k vojenské akci. Nadšeně jsem si oblékl oficiální uniformu a přes ni oficiální maskáče, abych zavazadlový prostor našich umně sestrojených letadel zbytečně nezatěžoval. Plynovou masku jsem nechal doma, protože jsem i bez ní dostatečně kosmeticky odlišný.

V letadle jsem se seznámil s jiným vojínem, nadšeným z možnosti zemřít za vlast. Připadal mi trochu odlišně schopný, ale pak mi důvěrně sdělil, že jako dítě byl v osobité starostlivosti a že má strach, že jeho pomalejší chápání způsobí kolaps vojenským akcím všech jednotek, do kterých bude zařazen. Přislíbil jsem mu tedy, že po příletu do tábora zajdu do důstojnického plátěného obydlí a jeho obavy vykreslím v jasných barvách veliteli.

Když jsme přistáli, byl jsem zděšen. Vzal jsem si totiž maskovací oblek do zelených houštin a zatím kolem nás jen vířil žlutý pouštní prach. Byl bych nenápadný jako každý jiný vzrostlý keř v blízkém okolí, ale všechny keře měly nejspíš momentálně přerušeny životní funkce. Připadal jsem si najednou jako eticky dezorientovaná osoba. Setrval bych pohroužen do nehlučné modlitby k Vyšší Mocnosti, ale pak jsem si uvědomil, že nesplněním závazného slibu daného dávnému příteli z letadla bych rozpoutal spravedlivý hněv nebes, proti kterému by byla i vodíková bomba zcela zbytečná. Pevným krokem jsem se odebral k veliteli jednotky.

Byl to věkem obohacený muž. Se zájmem mě poslouchal a pak, v horlivé snaze vysvětlit mi vše najednou, mi houpavým tónem sděloval, že tak jako se plátcům daní ani v nejméně dobrém případě nezdá o nedobrovolné přeměně letadla, kterým cestují za svou milující babičkou, tak se voják nemusí bát aktu neutralizace činnosti svých tělesných orgánů. Podotkl jsem, lehce znepokojen velitelovou ne zcela správnou interpretací, že onen muž se ani zdaleka neobává navždy zavřít oči díky přátelské palbě, naopak je připraven podporovat svým rozkládajícím se tělem rozvoj zdejší fauny. Povšiml jsem si však, že velitel zjevně zneužívá substance a ani jeho výrazná gravitační odlišnost se s přísunem omamných látek už nedokáže vyrovnat. Vojáku! zavelel měkce. Musíme zajistit tuto oblast za každou cenu! Je to předběžná obrana! Pro dobro všech! Odchod!

A tak jsem odešel, psychicky zdrcen selháním své mise. Bloumal jsem bez důstojníkem mi určeného cíle po táboru a tak jsem si ani nevšiml, že jsem se dostal do malým nedopatřením neoznačené oblasti skrývající nášlapnou munici z předchozích obranných akcí. Pohyboval jsem se s opatrností řádného vojáka. Levá-levá-levá! šeptal jsem si do pochodu potichu, avšak celým srdcem přesvědčen o správnosti a nevyhnutelnosti splnění vojenských povinností. Nicméně svého cíle jsem dosáhl jen nedostatečně, a tak mne ve stavu blížícím se svým výrazem pokojnému spánku donesli na bílém pohyblivém lůžku do domu uživatelů léčiv. Doktoři byli očividně šetrní v negativním smyslu, protože mě před operací znovu uspali. Uložili mne pak v místnosti s jinými, věkem neobohacenými patrioty. Byli však do značné míry odlišně zajímaví a překvapivě ani jeden v souladu se svou vůlí nebyl vlastníkem základních fakt o vývoji situace.

Byl jsem šťastný, když mne nechali odejít. Zamával jsem doktorům s kapačkou v ruce a šel vyfasovat základní přesvědčovací prostředky a náboje. Cestou jsem potkal velitele. Hrdě jsem mu zasalutoval. Prostorově výraznější nadřízený mi hlasitěji sdělil, že každou chvíli nějaký méně inteligentní filozof šlápne na nesprávné místo v nesprávné oblasti a bojovníků za světový mír tak znatelně ubývá, zatímco zbaběle schovaný nepřítel si své počty navzdory důmyslné technice přátel udržuje. Navrhl jsem, ať mi nevyplácí tak neúměrně vysoký žold. Ještě důrazněji mi odvětil, že tato suma byla už před mým příjezdem odeslána na dobročinné účely výzkumu. Potěšen na duši jsem se formálně rozloučil a kráčel dál. Chtěl jsem mít totiž zásluhu na tom, aby se z moudrých obyvatel nehostinné krajiny stali moudřejší žadatelé o azyl.
Alojs
16. 05. 2005
Dát tip
špatně zvolená kategorie zapříčinila to, že si tohle výborné dílo nepřečetlo více lidí. Věčná to škoda, protože tohle je vtipný a v obratech originální. máš velkej tip. chtěl jsem zmínit pasáž s plynovou maskou, ale už to tady udělal někdo jiný :-(

johanne
16. 05. 2005
Dát tip
Jo, kategorie :)... původně to bylo v povídkách, pak jsem to po nějaký době z prostého rozmaru přehodila :o). Díky za zastavení.

guy
10. 03. 2005
Dát tip
jo ... takový, co si jde svou vlastní cestou, ale blízko šuplíku těch podhábitovejch ... nevím, jestli ti něco říká jméno J.P.Donleavy, ale připomnělo mi to jedno jeho dílko, který bylo sice udělaný jinou formou, ale bylo prodchnuto něčím stejným ... divím se sám sobě, kde se ve mně vynořil výraz "prodchnuto" ... se někdy nestačím divit, čeho se u sebe ještě dočkávám ... takže když to shrnu - děkuju za půjčení hračky ... :-)*

johanne
10. 03. 2005
Dát tip
guy: původně jsem uvažovala o tom, že text zařadím do podhábitovek, ale nakonec by to asi mezi ně tak úplně nezapadalo... Donleavyho neznám, ale mrknu se po nějakým jeho dílku, mohlo by to být zajímavý :) Dík za milou návštěvu ;)

podezdívka
08. 03. 2005
Dát tip
"Plynovou masku jsem nechal doma, protože jsem i bez ní dostatečně kosmeticky odlišný." - nejvíc :-)) Je to hodně zajímavě psaný, pobavilo mě to ;-) *t

johanne
08. 03. 2005
Dát tip
Dík za zastavení :)...

Markel
04. 03. 2005
Dát tip
Pěkně jsem si početla a některé slovní obraty jsem slyšela opravdu poprvé - obveselena dávám - T

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru