Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jakou hudbu poslouchal ďábel

04. 03. 2005
8
2
7441
Autor
Kandelabr

Když jeden chlápek s trumpetou prodal svou duši ďáblovi, když jiný taky a jiný zas a ještě jeden a ještě a ještě a ještě. Když každému byla jenom na obtíž, tak proč ne. Když cena vyhovuje oběma stranám, tak proč ne. Když pak ďábel, unaven faustovským motivem a znuděn všemi, co ho tahají do nanicovatých básniček a cpou na plátna poloprázdných kin, kde ho pod latexovou maskou imituje blednoucí stár, když tedy ďábel konečně usedl do smyslného sametu černajícího se křesla a poslouchal co pár kroků od něj tvořilo těch sedm chlápků, zapochyboval, jestli jsou skutečně jeho dílem a skoro ho napadlo, že někde musí být nějaký bůh, protože k té hudbě nepřicházelo v úvahu jiné adjektivum než božská.


2 názory

PÁTER
23. 12. 2009
Dát tip
pobavil jsem se ! Dobrý.t*

Vaud
03. 02. 2009
Dát tip
parádní *

:o) dobré t.

Plopez
08. 03. 2005
Dát tip
četl jsi Tom Robbins: "Když se z teplých krajů vrátí rozpálení invalidé"? Připomělo mi to ten styl, lehce. Jak si tam bůh a ďábel rozdělujou pozemský vychytávky: Ďábel bere chilli omáčku, bůh ovesnou kaši pro kojence...a pak to taky převrací, že se ani jeden nenechá obrat o skutečně důležitý věci, jako je drive in cinema atd :)

Kandelabr
08. 03. 2005
Dát tip
plopez: to neznám...díky za tip, omrknu.

Kodynie
06. 03. 2005
Dát tip
:-) Začátek je sice trochu nesrozumitelný a čtenář si pokládá otázku proč tohle někdo psal, ale pointa je přímo mistrovská. ;-)

Žíně
04. 03. 2005
Dát tip
Hele, ten nápad v povídce je jasnej, ale už od začátku moc průhlednej a navíc zpracovanej hrozně nelogicky. Hned po prvních dvou větách je jasný, že se bude jednat o protimluv. Dobrej muzikant nemůže bejt přece bez vlastní duše. Natož, aby mu byla na obtíž. Dobrá muzika je transformací jeho duše. A za druhý - ďábel nikdy nepochybuje o tom, že je Bůh, jen je mu jaksi v opozici. Takže sice dobrý záměr, zajímavý pokus o hříčku, ale na mě zpracování moc nezapůsobilo. Zdravím

Kandelabr
04. 03. 2005
Dát tip
no víš, já myslím, že tohle není zrovna text, který by bylo nějak pitvat. je to pro usmání nebo prostě jenom tak, viz kategorie, nejedná se o nic, co by tě mělo přimět k úvahám o existenci duše v hudebníkovi nebo cokoliv...jenom mě tak bavilo hezky ty věty za sebe kupit a výsledek mi příjde zveřejněníhodný :) ovšem rád se nechám poučit. díky za kritiku.

Žíně
04. 03. 2005
Dát tip
:-) Ale já to taky hluboce nerozebírám, ani se nesnažím poučovat, jen se mi ta hříčka hned při prvním přečtení, aniž bych se nad tím snažil nějak hloubat nebo to pitvat, nezdála moc logická, no. A když bych to napsal bez vysvětlení proč, tak by mě to přišlo jen jako plácnutí do vody. A tak jsem to dovysvětlil. :-)

Kandelabr
04. 03. 2005
Dát tip
to poučování jsem nemyslel ironicky :) díky.

Žíně
04. 03. 2005
Dát tip
:-)

_Psyché_
04. 03. 2005
Dát tip
úsměv i jo.. čekala sem nějakej tip na hudbu jako třeba... ale to už je mý soukromý psycho, tak nic.... *

Witch
04. 03. 2005
Dát tip
moc se mi líbí styl jak je to napsaný, i celková myšlenka i když ten konec už je trochu moc otevřenej možná... (a ten detail, že ďábel samozřejmě o bohů ví moc dobře, je tedy s ohledem na debatu viz. výše vedlejší) tak za to jak je to napsaný *

Kandelabr
04. 03. 2005
Dát tip
witch: děkuji. tentokrát jsem zcela plánovitě zvolil formu nad obsahem. ten je takový volný...

lady1kazoo
04. 03. 2005
Dát tip
mne sa to paci, je to zaujimave viem si predstavit toho diabla ako sedi v tmavej miestnosti, vo velkom kresle potiahnutom zamatom ...paci

Kytiii
04. 03. 2005
Dát tip
jo, k pousmání to je... ale i když to nepitvám, tak vcelku souhlasím s Žíní... Ďábel přece dobře ví, že existuje Bůh... je to jako bys jinak popíral existenci černý jako prostistranu k bílý... (eh, to je ale nápaditý přirovnání :o)

alina
04. 03. 2005
Dát tip
sice moc nechňapu, proč to tady všickni řešej.. Já to, jako obvykle od tebe, spolkla i s navijákem, a ještě jsem si mlaskla! Tahle věcička mě hoodně potěšila i usmála.... mimochodem, proč jich vlastně bylo 7??.. :o)<

alina
04. 03. 2005
Dát tip
ještě avízko..

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru