Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

VULKÁNY A BOHOVÉ

09. 03. 2005
18
4
8506
Autor
vesuvanka

Toto dílo je již starší a vznikalo postupně jako mozaika při mém studiu vulkánů. Trochu jsem je přepracovala, zkrátila. Doufám, že Vás nezklame

Vulkány a bohové


Zaujalo mne, že v mytologii obyvatel, žijících v blízkosti aktivních sopek, se objevují božstva vulkánů a některé vulkány jsou posvátné. To bylo velkou inspirací k napsání tohoto díla.


Odedávna vzbuzují vulkány pozornost, respekt a úctu člověka. Jsou tajemné, krásné a štědré, ale občas hrozivé i nebezpečné. Lidé osídlují vulkanické oblasti pro jejich velmi úrodné půdy i za cenu určitého rizika.


Být svědkem výbuchu sopky (z bezpečné vzdálenosti) je mimořádně silný zážitek. Protože si lidé nedovedli tento přírodní děj spojený s ohněm vycházejícím z nitra země vysvětlit, připisovali ho bohům. Sopky byly považovány za sídla různých božstev, duchů a později i ďábla.


Nejznámější pro Evropany je bůh ohně Hefaistos, který podle řecké mytologie sídlil pod činnými sopkami, v jejichž nitru měl své kovárny. Byl bohem ohně a kovářských řemesel, sám byl vynikajícím uměleckým kovářem, který pracoval pro ostatní bohy sídlící na Olympu. Jak poetické vysvětlení magmatického krbu, tehdy neznámého pojmu.


Římané převzali božstva z řecké mytologie a přejmenovali si je. Hefaistos dostal jméno  Vulkán, po němž byl pojmenován i ostrov v Tyrhénském moři Vulcano a sopky - vulkány.


Vikingové, kteří se usadili na Islandu, si představovali boha podzemních ohňů jako obra. Dostal jméno Surtur, po němž je pojmenován nový ostrov, jenž vznikl podmořskou erupcí v roce 1963, Surtsey.


Středověk k vulkánům moc poetický nebyl - pro katolickou církev představovaly sídlo ďábla - krátery Etny a islandské Hekly byly vstupními branami do pekla. Církev s ďáblem samozřejmě sváděla boje a na pomoc si často brala patrony, kteří měli a mají ochránit oblasti v blízkosti aktivního vulkánu.


V Neapoli je to svatý Januarius (San Gennaro), který tu má svůj chrám, na Sicilii ochraňuje před lávou Etny Panna Maria. Na jižních svazích Etny téměř v žádném sadu nechybí socha Panny Marie, která se dívá k Etně... Podobnou funkci má i svatá Agáta. Panna Maria ochraňuje i ostrov Lanzarote.


Sopky v Africe byly považovány domorodci za sídla zlých duchů. Vulkanolog Haroun Tazieff měl v padesátých letech 20. století veliké potíže s úřady tehdejšího Belgického Konga, které mu nechtěly vydat právě z tohoto důvodu povolení k sestupu do kráteru Nyiragonga - boj s úřady trval celých deset let. Masayové uctívají bohyni Engai, sídlící ve vulkánu Oldoinyo Lengai.


Po celém světě je známá nejvyšší hora Japonska Fudži (3776 m nad mořem), nazývaná v Japonsku Fudžisan, což znamená Fudži - paní. Tato impozantní hora tvaru pravidelného kuželu si vysloužila pověst nejkrásnější sopky na světě. V Japonsku se odjakživa těší veliké úctě a váže se k ní mnoho legend. Podle jedné z nich je v hoře ukryta bohyně. Fudži je poutním místem mnohých lidí a dokonce dodnes existuje v Japonsku sekta, která uctívá Fudži.


Další sídla bohů nacházíme ve vulkánech v Indonézii. Toto souostroví patří k vulkanicky nejaktivnějším na světě, jenom na Jávě je 27 činných sopek. Nejznámější z nich je Merapi a Monte Bromo. Vyjmenování všech indonézských sopek by bylo na několik stránek. Na Filipínách je bohem vulkánů Aponalário, nazvaný podle sopky Apo. Daleko známější a proslulejší svými erupcemi v posledních padesáti letech jsou na Filipínách Mayon a Pinatubo.


I Maorové na Novém Zélandu mají legendu, která se váže k sopce Ruapehu. Ve Střední a Jižní Americe se při západním pobřeží Tichého oceánu setkáme s mnoha činnými vulkány, které byly dost vzdálené od tehdejší civilizace původních obyvatel.


Aztékové a Mayové uctívali božstva ohně, ale není známo, zda souvisela s vulkány. Posvátné úctě se zde těšil obsidián - sopečné sklo, z něhož byly zhotovovány různé předměty a především nástroje - nože pro rituální obřady.


Velmi pěkná a poetická legenda se vztahuje k nejvyšší sopce v Mexiku Popocatepetl (5470 m nad mořem). Vypravuje o statečném bojovníkovi Popocatepetlovi, který se vrátil z vítězného boje a našel svoji lásku Ixtaccihuatl mrtvou. Utrápila se mylnou zprávou, že Popocatepetl v boji padl. S velikým hořem v srdci Popocatepetl pohřbil Ixtaccihuatl v pyramidě v podobě hory, kterou pro ni vystavěl a vedle této pyramidy postavil ještě jednu větší pro sebe. Do ní pak vstoupil a jeho nesmírný žal se proměnil v oheň, který hoří v nitru hory... Obě hory Popocatepetl i Ixtaccihuatl (patrně vyhaslá) jsou blízko sebe. Ixtaccihuatl z jedné strany svým tvarem připomíná ležící ženu.


Podobně jako Fudži v Japonsku, těší se v Ekvádoru pozornosti a je i symbolem této země Cotopaxi, jenž byla do nedávné doby považována za nejvyšší činnou sopku na světě (5897 m nad mořem).


Mnoha aktivními vulkány se mohou pochlubit Malé Antily v Karibiku, z nichž připomenu Mont Pelé na ostrově Martinik. Z názvu sopky je patrné, že i do těchto končin zavítala bohyně ohňů Pacifiku Pelé, jejíž hlavní sídlo je na Havajských ostrovech. "Rudovlasá bohyně", jak je tu nazývána, často vystupuje z vulkánu Kilauea. Havajci na její počest tančili rituální tance znázorňující pohyby země. Aby si udrželi přízeň této bohyně, vhazovali do kráteru malé oběti, většinou květiny nebo jídlo, někteří tak činí dodnes...


I proslulý francouzský vulkanolog Maurice Krafft při přeletu nad Kilaueou shodil z letadla malý dárek v podobě jídla. Spolucestující se ho udiveně zeptal: "Jak to, že vy, vědec, obětujete bohyni Pelé? Vždyť sám víte, že je to jen mýtus". Maurice Krafft odpovědel: "Věda je něco jiného a bohyně Pelé také. My, vulkanologové jsme do ní zamilováni". Pelé se stala pro vědce, kteří mají k ohni tak blízko, něčím, co do jejich vědy vnáší poezii, která k vulkánům určitě patří.


Možná, že by se ještě daly vypátrat další legendy vztahující se k vulkánům, některé pravděpodobně zanikly se zánikem kultury.


Na závěr se vrátíme do naší země... Sopky tu sice vyhasly před desítkami milionů let (za tu dobu byly značně pozměněné erozí, často z nich zůstaly jen sopouchy, nebo zbytky lávových příkrovů či přívodních drah magmatu nebo dokonce byla obnažena magmatická tělesa nahromaděná těsně pod povrchem země), ale i tak si zachovaly svoje kouzlo. No řekněte sami, proč praotec Čech vystoupil zrovna na Říp... a právě tuto krajinu oplývající mlékem a strdím vybral pro svůj kmen.

 






 


4 názory

vesuvanka
25. 02. 2010
Dát tip
javavio, přesně tak. Nazvala jsem sopky "okénky do velkých laboratoří Země". Fascinuje mě na nich jejich tajemnost - dávají člověku možnost zkoumání, poznání zákonitostí života na Zemi, ale neodhalí své tajemství - ten okamžik, kdy se magma do pohybu. A když už se to začne dít, vulkán začne varovat a dá určitý čas k vystěhování. Některé sopky mívají erupce dost pravidelné nebo jsou dokonce i stále činné, i když mírně (například Stromboli na Liparských ostrovech). Ale nikdy se neví, kdy dojde k silnější erupci.

javavia
25. 02. 2010
Dát tip
Vesuvank: sopky jsou velmi inspirující, záhadné.

vesuvanka
24. 02. 2010
Dát tip
javavio, moc mě těší, že Tě toto dílo zaujalo, děkuji za milé zastavení a přeji krásný večer :-))) Ještě jsem později objevila další vulkán v Tanzánii, který uctívají Masayové, je to Oldoinyo Lengai. Masayové ho nazývají Engai a tančí před ním. Vulkán je z přírodovědného hlediska velmi zajímavý tím, že chrlí hodně řídku lávu, obsahující velké množství uhličitanu sodného - sody

javavia
24. 02. 2010
Dát tip
Hned si přečtu pokračování..:-)

Craerassy
15. 03. 2005
Dát tip
těším se na další:-) tip

vesuvanka
15. 03. 2005
Dát tip
Craerassy - díky moc... i Ty jsi mě potěšila :-)))

andromeda
12. 03. 2005
Dát tip
moc hezky a zajímavě napsané, dozvěděla jsem se spoustu nových věcí, jdu si přečíst pokračování .....vždyť jsem říkala, že Cannishka už ví jak na to a přála bych Ti, aby to vyšlo... TIP

vesuvanka
12. 03. 2005
Dát tip
Robinia - díky moc... i z tip ... v kovárně jsi doma? To je prima :-))) Markel - tak to mě moc těší, že jsem probudila Tvůj zájem o sopky.... díky za milá slovíčka i tip andromeda - díky moc, potěšila jsi mě milými slovy a dík za tip i za milé přání. Na něčem zapracujeme :-)))

Arienalia
12. 03. 2005
Dát tip
Souhlasím s Cannishou - měla bys něco vydat! Pokud po tom nějaké nakladatelství hned nesáhne, jsou to blázni!!!!! *

vesuvanka
12. 03. 2005
Dát tip
Arienalia - díky moc za milá slovíčka i tip.... Byla bych ráda, kdyby se toho některý nakladatel ujal... v mých silách to bohužel není

vesuvanka
11. 03. 2005
Dát tip
Godfrey - díky za milou kritiku i tip Hele - díky za návštěvu, ke kovům, kovárnám, vysokým pecím jsem měla sympatie už jako dítě, můj bratr pracoval jako analytik v hutnictví

MilanH
11. 03. 2005
Dát tip
Velice zajímavé, takže TIP

vesuvanka
11. 03. 2005
Dát tip
MilanH - díky moc... i za tip

Robinia
11. 03. 2005
Dát tip
Jé kovárna, tam jsem doma ;-) t

Markel
11. 03. 2005
Dát tip
Také jsem se nikdy nezajímala o sopky, až díky Tobě jsem se začala v tomto smyslu trochu vzdělávat. _T

DRAHT
10. 03. 2005
Dát tip
Cannisha má pravdu. Máš obdivuhodné znalosti a umíš nádherně psát. Tvoji knihu o sopkách bych si jednou velice rád přečetl. TIP

vesuvanka
10. 03. 2005
Dát tip
Cannisha DRAHT Děkuji Vám oběma moc za milá slova i tipy. Knížka nebo knížky - to je můj veliký sen...Měla bych obrazový soubor Vesuvu s texty (ještě bych ráda doplnila kapitolu Vesuv a umění), Putování po Českém středohoří mám zcela připravené.... Bohužel zatím jsem nikoho přímo neoslovila, spíše se ptám autorů, kteří něco vydali, jak na to. Bohužel vydat knihu s obrázky je finančně nesmírně náročné, obzvlášť, pokud se jedná o barevné obrázky. Další velký zádrhel je pro mě to, že si autor musí dělat propagaci a zajistit distribuci, starat se o to, aby knížka se prodávala.... To není vůbec v mých silách. Přála bych si tedy, aby alespoň vyšel malý katalog z některé mé výstavy, ale amatérovi toto nikdo neudělá. Chtěla jsem uspořádat výstavu na Akademii věd ČR - myslela jsem si (bláhově), že budou mít o moje téma obrázků zájem, že to bude blízké, ale pořadatel výstav mě vodil za nos.... Výstavy v kavárnách návštěvníky nezaujmou.... Na svoji výstavu "Vesuv - perla Neapolského zálivu", která trvala šest měsíců, jsem dala pozvánku i na kulturní institut při Italském velvyslanectví v Praze - nepřišel nikdo - ani náhodou.... Pro mě to byla jakási jiskřička naděje, co kdybych navázala s někým kontakt - zase mě napadlo, že by některý obrázek, báseň nebo vyprávění mohly být součástí obrazové publikace, kde by byla i díla jiných autorů...Zkoušela jsem udat články s obrázky v časopisu Lidé a země - bezúspěšně, stejně tak v jednom alternativním časopise, kde byly krásné články o krajinách, o moje příspěvky neměli zájem. Nápadů mám moc, ale každá naděje mi zhasne... Asi mi to není dopřáno a já se s tím musím smířit.... Moc Vám děkuji za zájem - jak ráda bych Vám svoji knihu věnovala!!! Dream - děkuji Ti moc za milou návštěvu i obrázek, který mě potěšil, stejně jako zájem o pokračování Viridiana - díky moc za milá slova i tip

dadik
10. 03. 2005
Dát tip
já se snad díky tobě stanu fandou na vulkány vesu...:)) t

KayTee
10. 03. 2005
Dát tip
Cannisha - jsem vesuvance taky říkala :-)))) * + k

Lotoska
10. 03. 2005
Dát tip
těším se na další :-)*

vesuvanka
10. 03. 2005
Dát tip
dadík - tak to je moc prima - nadšení já ráda rozdávám... díky moc i za tip KayTee - díky moc... i za tip a klub :-))) jan(ek) Tvůj zájem mě moc těší... díky i za tip :-))) Haroun Tazief psal nádherně - z jeho knih vyzařovalo obrovské nadšení. Jeho postesk, že je škoda, že sopky nezaujaly žádného básníka, aby o nich složil báseň a věta, že "vulkány ještě čekají na svého básníka" - byly pro mě velikým podnětem k psaní básní.... do té doby jsem totiž básně nepsala Cannisha díky moc.... to by bylo skvělé, kdyby některý nakladatel dílo sám vydal a zajistil distribuci... v tom případě bych to ráda zkusila :-))) Lotoska - díky moc, tip i zájem, potěšila jsi mě :-)))

Godfrey
10. 03. 2005
Dát tip
Pěkné. Lecos jsem se dozvěděl *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru