Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Neústrojné jaro

Výběr: Fouckault, Print
20. 03. 2005
4
0
5917
Autor
drfaust

Odkaz na sbírku

Neústrojné jaro

1917: Vyčůraná slova

 

 

 

 

K autorovi 1917 a jeho sbírce Vyčůraná slova mě nepřivedlo nic jiného než má důvěra v kritický úsudek Jinovaty a Fouckaulta. A vskutku, má důvěra byla oprávněná. Sbírka Vyčůraná slova čítající patnáct textů si čtenářskou pozornost opravdu zaslouží.

Tvrdit, že zaujme každého by bylo jistě nemístně sebevědomé; čtenářské očekávání, které si od čtení poezie slibuje především vymalovaný obraz ať už v přírodní lyrice, na prostém venkově, z dětství nebo krajinu harmonických milostných vztahů, zůstane nenaplněno. Přesto sbírka, jejíž texty jsou vystavěny především nad zážitky disharmonizujících milostných vazeb - A co že sem ti to řek / a co že tě miluji / a ještě tři píva a dva velké rumy (A co jako), V podstatě jsem tvůj úděl / když krásně voníš / myslím, jak přejeli dalšího chodce (V podstatě), A je to v píči řeklas / a nedopitou láhev hodila za hlavu / ze zadu bodly mě střepy přítomnosti… teď tě obejmout / slepíme si těla nedokvašeným cukrem / a tak radějc utíkám… (A je to v…), Svlečená jen v kalhotkách / vychutnal bych si tvou tělesnou schránku lépe / při denním světle / Jenže nemám se ptát jak se jmenuješ (Ve tři ráno), zítra ti zavolám / jak bylo včera / minulost nevnímám / ta je mi cizí (Vzpomínka na jaro 1997), což jistě není nikterak světoborné, ale svůj náboj to nepostrádá, je sbírkou která působí uvěřitelně a prožitě (k tomu přispívá i fakt, že texty jsou důsledně datovány). Autor se neuchyluje k žádným abstrakcím, což by mohlo být na škodu (držet se tolik při zemi), ale na druhou stranu dobře pracuje s možností umocnění těchto disharmonií pomocí odosobňování personálních vazeb a vazeb k čemukoli vůbec. Ono odosobnění uplatňuje především v situacích, kdy člověka (respektive objekt milostného aktu) staví na úroveň stroje či techniky: …Až tě celičkou použiji… (Vyjmenovaná slova nevěry), …vychutnal bych si tvou tělesnou schránku lépe (Ve tři ráno).

Industriální slovník je vůbec autorovi blízký; například jeden z textů je nazván Betonárka, nebo čistě frekvenčně – v textech se leckde vyskytují: vlak, rychlík, barák, stroj, mašina, beton, letadlo, dálnopis, mostnice. Pomocí industriálního slovníku, odosobnění lidských vazeb a spojnic, tematizace dálky (a nemožnosti se potkat nyní a zde, báseň Dálnopisná elegie) vytváří autor celek, který, byť naplněn napjetím z neuskutečněných milostných plánů, působí harmonicky a homogenně. Za asi nejzdařilejší básně sbírky lze považovat úvodní Dálnopisnou elegii a Excelesior. První vyniká svými přesahy vůči pojmenovanému, druhá pak svou syrovostí, až naturálností. Sbírka v kontextu české poezie jistě není ničím novým nebo převratným, blízká je rozhodně poezii Jáchyma Topola z přelomu 80. a 90. let, ale v rámci místa, kam by byla zřejmě ráda zařazena, působí zvládnutě a rozhodně nenudí. I když závěrem by se slušelo autorovi popřát, aby v dalších svých dílech vykročil někam dál, protože pak by to s tou nudou už nemuselo být tak jednoznačné.


Petr_Pan
09. 04. 2005
Dát tip
zaujalo, přečtu si

Rowenna
24. 03. 2005
Dát tip
jak je možné, že sbírka zmizela?

Rowenna
24. 03. 2005
Dát tip
pardon, nezmizela, už se plížím pryč.

ulita
22. 03. 2005
Dát tip
tkaničky!

drfaust
22. 03. 2005
Dát tip
:-))

egil
22. 03. 2005
Dát tip
Jo, Lukáši, pěkná recenze - držíš si v ní nadhled, nezaujatou pozici. Asi nejlepší recenze, jakou jsem tu poslední dobou četl. A možná jediná, z níž cítím poctivou erudici. * Na autora se mrknu → případně připojím svoje dílčí poznámky..

drfaust
22. 03. 2005
Dát tip
díky

Elyn
21. 03. 2005
Dát tip
díky za avi na autora... pak se stavím ještě.

ulita
21. 03. 2005
Dát tip
neoprávněná důvěra...

drfaust
21. 03. 2005
Dát tip
to je subjektivní věc... každý vnímá poezii jinak... pokud třeba tebe ty básničky neoslovily, tak to přeci ještě neznamená, že neoslvoí někoho jiného... nemyslíš?

ulita
21. 03. 2005
Dát tip
jsi o tři kroky dál, já to vůbec nečetla... jenom mě zaujalo to spojení "oprávněná důvěra", tak přemejlším jestli to není blbost, náhodou.

drfaust
21. 03. 2005
Dát tip
mně příjde to spojení srozumitelné... nejpreve primárně důvěřuji a pak se ukáže, zda jsem se spletl nebo ne...

ulita
21. 03. 2005
Dát tip
tak to hned neanalyzuj... bylo to spíš o pocitu

drfaust
21. 03. 2005
Dát tip
ul: :-)

drfaust
21. 03. 2005
Dát tip
glassy: Vnímání poezie a její reflektování je, jak už jsem mohokrát psal, subjektivní věc... Klidně se ti může stát, že sbírku, kterou ve Tvaru vychválí v Hostu shodí a naopak... každý hodnotí ze svých pozic... a nikdo nemůže tvrdit, že joho pozice je lepší, oprávněnější než někoho jiného... jediné, co lza říct, že z hledisk historického, z hlediska tendecí, je nějaká pozice aktuálnější... časová proměnnost je tu jedním z mála objektivních projevů... samozřejmě, že i v textu, jsou objektviní věci (například právě frekvence, figury...) ... ale pokud už pak mluvíme o jejich uchopování n, tak čím dál tím víc vyrážíme na pole subjektivity... v okamžiku, kdy začnšme mluvit o tom, jak působí, pak jsem už v naprostém subjektivnu... každopádně děkuju

drfaust
21. 03. 2005
Dát tip
tu pozici je dobré znát... aby se vědělo, odkud člověk mluví... aby se rozumělo, proč (potažmo co vlastně) to říká... já se snažím své pozice odhlaovat co nejvíc a to v celku... a doufám, že je jasné, že i ta pozice podléhá časovému vývoji...

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
naladil jsi mě fauste, asi si taky omočím v cizích chcankách:-)

drfaust
20. 03. 2005
Dát tip
:-))) to jsem ještě našel dva překlapy:((

drfaust
20. 03. 2005
Dát tip
tak mi dej vědět, jak na tebe jeho sbírka působila...

Věřím Ti, přečtu si, díky...:o)*

mně se moc líbila...hlavně příjemná změna oproti tomu, na co tady člověk většinou narazí...

Makča
20. 03. 2005
Dát tip
dostal mě ten frajer, fakt že jo, takovej svej autentik, co ho kdekdo neokecá a já už vůbec.dík za zprostředkování

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru