Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Když kouřil jedno z těch cigár

03. 04. 2005
7
1
6016
Autor
Kandelabr

     Když pak byl zase ráno u koní, tahal vědra s vodou, hlava mu třeštila a svět byl pořád trochu rozmlžený a jakoby šedivý, opršený, bez barev, někdo ho zbavil všech detailů, sebral mu včerejší červeň natřásajících se sukní a lesk opaskových přezek a nechal mu jen zablácenou zavšivenou uniformu, která člověka škrábala, svírala a dusila.

     Když si každou chvíli máčel hlavu v chladivé vodě, aby rozpustila jeho bolest, zase objevoval na dně špinavé kádě včerejšek, síťované punčochy tanečnic, smyslné úsměvy, dvojice mizící v patře, cinkot ostruh, smích, hlas chlápka, co se chlubil, že má pistoli Billyho Kida, výkřiky, zpěv, hulákání, slepého černocha žadonícího o panáka, uječenou trumpetu kvílící do noci a vlčí vytí, které se odráželo od měsíce v odpověď, když se šel vydýchat na vzduch, ale stejně pořád cítil jen whiskey, moč, zvratky a samotu, nemohl nějak najít své místo, ani včera, ani dnes, když civěl do tmavé dešťovky a plíce mu praskaly a pak, když se vynořil, hladina se houpala, tak jako svět včera a plavaly na ní mastná oka, od kterých se odráželo slunce.

     Když si odpoledne sedl na verandu, pomalu kouřil cigáro a díval se do dálky, která mizela v oblacích prachu a dýmu, myslel na mrtvého chlápka, kterého včera našli kousek od baru, jak se kolem něj shluklo pět nebo šest lidí, všichni se trochu motali, jeden k němu přiklekl, prohledal mu kapsy a zatlačil oči, nebylo třeba nic říkat, rána na krku říkala vše, a tak si těch pět nebo šest opilců rozebralo jeho věci, jemu vrazili do ruky cigára, mlčky je strčil do kapsy a nemohl se odtrhnout od té šklebící se rány, ani teď, když kouřil jedno z těch cigár a kouř ho štípal do očí a v krku ho škrábalo na tu tmavou ránu nemohl přestat myslet.

     Když si večer lehal na slamník, v hlavě měl podivný klid, už ho nebolela, zavřel oči a viděl, když se včera zase s těmi pěti nebo šesti chlápky vrátili do baru, jeden z nich zavolal, že venku někoho podřízli, hudba se trochu ztišila, všichni se rozhlíželi kolem sebe, těkali po místnosti a hledali své známé a nepřátele, pár opilců zahulákalo na hudbu, co s ní sakra je, několik lidí se šlo podívat ven na mrtvého, pak se vrátili a krčili rameny, no a co, i ostatní mávli rukou a hudba se do toho opět opřela a sukně lítaly zas vysoko, pár chlápků si dalo za mrtvého panáka a jedna štětka, co s ním ten večer byla mu šla obřadně zakrýt obličej hedvábným kapesníčkem.

Usnul a zdálo se mu, že téměř cítí jeho jemnou francouzskou vůni.

1 názor

evalota47
30. 04. 2005
Dát tip
souvětí delší,ale nepřekážela,asi,že jsem na ně zvyklá,taky občas dlouhý souvětí napíšu,a to když to je záměr?

probe
10. 04. 2005
Dát tip
Je to pěkně napsané. Ta KDYŽ působí opravdu ...ne dobře :-). Souvětí miluji, čím delší, tím lepší.

katugiro
07. 04. 2005
Dát tip
Souvětí mi - opět - nevadí, ale jinak mě to ničím nedostalo.

alina
06. 04. 2005
Dát tip
:o) parádní atmoška...

Plopez
05. 04. 2005
Dát tip
Hezky to plyne, jako muzika.

StvN
05. 04. 2005
Dát tip
Docela pohodovka, ale co mi vadí, jsou rozvleklá souvětí.

pozorovatel
05. 04. 2005
Dát tip
:))no jo, stačí si myslet, že někde je místo čárky tečka a jde to jako po másle číst*

wedle_vazy
05. 04. 2005
Dát tip
t

nounejm
04. 04. 2005
Dát tip
To je záměr, že každý odstavec začíná slovem "když" a sestává z jednoho šílenědlouhéhosouvětí?

Kandelabr
04. 04. 2005
Dát tip
ne, je to děsná náhoda :)

nounejm
04. 04. 2005
Dát tip
V tom případě doporučuji nepsattakovásouvětíprotožesetostrašněblběčte! :o) Zkus to přečíst na jeden nádech! Uvidíš tu srandu.

Kandelabr
04. 04. 2005
Dát tip
když mně se ty dlouhá souvětí právě líbí. pardon.

Kytiii
04. 04. 2005
Dát tip
já nic nemám proti dlouhým souvětím... ...moc se mi líbila celková atmosféra... a vůbec tak celkově to bylo takové nenásilné plynutí... *

Držpata
04. 04. 2005
Dát tip
mně se ty souvětí teda líbí a vůbec celá povídka

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru