Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pecka z Maďarska: Revizoři

15. 04. 2005
7
0
4937
Autor
ulita

Pokusím se neutrhnout ze řetězu, ale s největší pravděpodobností se mi to nepovede. Protože tak skvělý film, který bych si navíc maximálně užila od prvního do posledního záběru, jsem hodně dlouho neviděla.

Revizoři

 

 

Revizoři jsou debutem režiséra, scénáristy  a původně kameramana Antala Nimroda.

Svěží, postmoderní, místy klipovitá hříčka je největším překvapením „východní kinematografie“ poslední doby, a zaslouženě byla poslána do oscarové soutěže za nejlepší neanglicky mluvený počin maďarské kimatografie.

 

Celý film se odehrává v bizarním prostředí budapešťského metra, které – podobné tomu pražskému, jen působí víc bezútěšně – hraje ve snímku zásadní roli. Podobně jako například Los Angeles v Collateral je tu místo děje jednou z postav: připomíná záhadného živočicha,  který žije svým vlastním životem a ve svých útrobách skrývá  tajemné tvory, místa i celé příběhy.

Antihrdiny snímku, revizory, tvoří parta ztracených existencí, narkoleptiků, zoufalců a prosťáčků. V podzemí hrají své podivné smrtelné hry, bojují mezi sebou i s pasažéry, kteří si s nimi co do bizarnosti rozhodně nezadají: proti zoufalcům vymáhajícím lístky stojí pasáci se svými „děvčaty“, ordinérní blondýny, hysterické maminy, nabušení maniaci a růžový plyšový medvěd.

 Hlavní hrdina, revizor Bulcsú (neuvěřitelně charismatický Sándor Csányi ) opustil „život na povrchu“, a podzemka je celý jeho svět. Žije tu, pracuje, po ránu krvácí z nosu a možná by se rád vrátil nahoru, ale eskalátory vedoucí ke světlu jsou pro něj příliš dlouhé.

 

Jeden z vrcholů filmu tvoří scéna, kdy jsou všichni zaměstnanci metra nuceni navštívit „podnikového psychologa“: ve sledu rychle nastříhaných scén dávají průchod svým neurózám, strachům a touhám. Do tohoto momentu jsem měla pocit, že v Revizorech není nikdo normální, opak je ale pravdou. Normální jsou tam úplně všichni.

 

Obrovskou výhrou Revizorů je kamera a hudba. Nimrod v sobě nezapře svou původní profesi, a všechny ty skvěle načasované záběry nástupišť, kolejí, obřích podzemních ventilátorů a pohledy do tunelů dávají podzemce další rozměr. Pod hudbou je v titulcích jakýsi Neo (jak taky dneska jinak). Filmové muzice bohužel nerozumím, takže jsem schopná jen zamumlat „Fenomenální. Miluju Nea.“ Díky hudbě se ve filmu organicky prolíná realita a fikce (obě stejně halucinogenní) a banální honičky revizorů a pasažérů působí jako scény z těch nejvymazlenějších akčních filmů.

Jestli bude mít tenhle snímek soundtrack, určitě si ho nenechám ujít.

 

Vedle kamery Nimrod nezapře ani svou rockovou minulost. V poměrně násilných scénách teče rozhodně víc krve, než byste v prostředí městské hormadné dopravy čekali. Celá ústřední partička absolvuje film s rozbitými a odřenými obličeji, a Bulcsú za své závěrečné „vykoupení z temnoty“ zaplatí větším než malým množstvím krve.

 

Konec, v němž zvítěživši sám nad sebou stoupá ke světlu s oním plyšovým medvědem, působí možná trochu americky happyendově - ale v tomto případě to vůbec, vůbec nevadí.

Protože ani v budapešťském metru sovy nejsou čím se zdají být.


wuf film jsem neviděl ni v kinemaaatogrfu, zato až vyjde na nějakém nosiči si pro něj poběžím třeba na kraj Prahy

ulita
09. 05. 2005
Dát tip
Chal.: Že jo. Úžasný.

chaImin
08. 05. 2005
Dát tip
Na recenzi se mi líbí, že postihuje a neinterpretuje klíčové detaily. Na filmu se mi líbí, že poskytuje zábavu širokému spektru lidí potažmo jejim intelektuálním schopnostem. Na kameře se mi líbí, sugestivní naturalismus. Na scénáři se mi líbí delikátně dráždivá symbolika. Revizoři. Všichni je nenávidí.

chaImin
08. 05. 2005
Dát tip
Na recenzi se mi líbí, že postihuje a neinterpretuje klíčové detaily. Na filmu se mi líbí, že poskytuje zábavu širokému spektru lidí potažmo jejim intelektuálním schopnostem. Na kameře se mi líbí sugestivní naturalismus. Na scénáři se mi líbí delikátně dráždivá symbolika. Revizoři. Všichni je nenávidí.

wqw
29. 04. 2005
Dát tip
Revizoři nás ukazují takové jací opravdu jsme, jednoduše každý uzavřený ve svém vlastním metru.

Jony
20. 04. 2005
Dát tip
Naprosto bezvadná a uchvacující podívaná... Na dnešní dobu... bejt natočeno v Americe, má to 10 Oscarů... alespoň ode mně..

Autréau
20. 04. 2005
Dát tip
Tenhle film jsem si dlouhou dobu pouštěl doma v maďarštině a prd mu rozuměl. A věřte mi, že to byl nakonec úžasnej pocit jít na to u nás do kina. Famózní věcička.

Bacil
18. 04. 2005
Dát tip
Hm, to by tedy stálo za návštěvu!

zzajtsuorhc
17. 04. 2005
Dát tip
mám ten film..a je dost dobrej!! jsem mile překvapen, že i lidé na písmáku mají vkus..není jich sice mnoho..

Kastel
17. 04. 2005
Dát tip
...chtěl jsi říci, že mají vkus podobný mému - a tak to má být, ne ? :o)

mirek
16. 04. 2005
Dát tip
viděl jsem a souhlasím, že je to nadprůměr...

Kastel
15. 04. 2005
Dát tip
škoda, že jsem neviděl -. ale umíš to podat - takže skoro jo :o)

proscutto
15. 04. 2005
Dát tip
já to viděla a taky mi to přišlo supr, i když jsem si na konci chvíli říkala a sakra kdo to byl ten, co strká lidi pod metro? proč se mu nepodíval do očí? proč ho nechal projít? napadlo mě akorát, že je to on sám...někdy dřív třeba nebo nevim jo, ale líbilo se mi to za kritiku dám tip, především za "fenomenální. Miluju Nea" :o))) *

Přeno
15. 04. 2005
Dát tip
Jo jo, vynikající filmeček. Jenom dvě korekce - 1) Revizoři nebyli nominováni na Oscara - pouze byl poslán do soutěže, aby soutěžil za Maďarsko. To je rozdíl, nebyl vybrán do těch posledních pěti nebo kolika. 2) Bulcsú, ne Bulczú

ulita
15. 04. 2005
Dát tip
proscutto: taky si myslím, že to byla začínající schizofrenie, proto musel z toho metra ven, aby tak neskončil...Sofi mu vlastně ukázala jeho samotnýho a cestu jak z toho. Přeno: díky, opraveno :)

proscutto
15. 04. 2005
Dát tip
tak asi :o) mně se ten film líbil, tím, že byl jinej prostě :o) dobře se na něj dívalo a nenudila jsem se ani chvíli

Přeno
15. 04. 2005
Dát tip
Mě to přišlo jako jasný, že to je on sám - (spoiler)jenže podle režiséra to tak není, vrahem je prý nějaká jiná, konkrétní postava a je prý možné na to přijít která..

Jeheheman
15. 04. 2005
Dát tip
tak to si nechám sehnat:) jo a taky mě zaujalo jméno režiséra, páč tím pádem je zřejmě taky Nimrod´s son

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru