Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vaše počátky seznamování se s poezií?

23. 04. 2005
5
1
11848
Autor
drfaust

 

Vaše počátky seznamování se s poezií?

 

 

Včera se mne jedna kamarádka ptala, jak se to vlastně seběhlo, že jsem se začal zajímat o poezii, začal ji číst. Musel jsem opravdu zapátrat v paměti, jak že to asi bylo. S odstupem 11 – 12 (přelom patnáctého a šestnáctého roku života) let to bohužel nedokážu rekonstruovat přesně, navíc jsem nad tím nikdy nijak zvlášť nepřemýšlel. Nicméně vybavil jsem si, že první, co jsem držel v ruce byl Francois Villon, jehož oba Testamenty máme (z pro mne nepochopitelných důvodů, neboť rodiče se o poezii nikdy nezajímali) v knihovně. Zřejmě mě tehdy zaujaly ukázky, které jsem nalezl v čítance (to je ale věc!). Další, na co si pak vzpomínám, byl Bedřich Briedel a jeho Co Bůh? Člověk? Vzpomínám si, jak o něm můj středoškolský profesor češtiny mluvil… ten samozřejmě v čítance nebyl k nalezení (učil jsem se ještě z těch komunistických), a tak jsem ho musel vyhledat v knihovně – shodou okolností to tehdy právě vyšlo. Co následovalo dál, si moc nepamatuji. Vzpomínám, že v naší knihovně byl tehdy ještě nějaký Neruda nebo Hálek, ani jeden z nich mě tehdy nijak neoslovil (o prvně jmenovaném bych to asi mohl říct i nadále). Pak se zřejmě o slovo přihlásili (všichni tři i když postupně) Topolové… a to už bylo o zájmu o poezii rozhodnuto. Následovali Ivan Martin Jirous a Ivan Diviš a Miroslav Holub… (V domácí knihovně jsem posléze objevil ještě Nezvala, Puškina, Jesenina, Máchu…) Jako první cizojazyční autoři se mi do ruky dostali surrealisté (co v Čechách také jiného, bohužel) Breton, Eluard a Peret, to bylo na přelomu 16 a 17 let. Od té doby jsem přečetl tolik věcí, že bych Vám je nedokázal vyjmenovat, ale dnes mi jde především o ten počátek.

 

Zvláštní zkušenost jsem tehdy udělal (jako sedmnáctiletý) s Janem Zahradníčkem. Za deset korun jsem si koupil troj-sbírku Rouška Veroničina, Znamení moci, La Salleta. Tehdy mě vůbec neoslovila (opět jsem si to koupil jen kvůli svému profesorovi, vyprávěl o něm opravdu poutavě – především životní reálie mne zaujaly), skončila v knihovně. Okolo dvaadvaceti jsem se k němu vrátil a najednou to bylo i čitelné. Přelouskal jsem, i když jsem z ní měl stále dost bílých míst. V pětadvaceti jsem ji otevřel znovu a ejhle! Najednou na mne Znamení moci zapůsobilo naprosto magicky. Netuším, zda jsem pro něj musel dorůst nebo získat patřičnou čtenářskou zkušenost, přesto je mi zvláštní, jak ta kniha pro mne zrála.

 

Jaká je vaše zkušenost s prvním seznámením (seznamováním) s poezií? Máte knížky, které pro Vás musely dozrát?

 

Děkuji a těším se na odpovědi.

 


1 názor

Muamarek
21. 02. 2007
Dát tip
Nedá mi to, abych sem nenapsal - shodou okolností mne oslovil Villonův velký testament a jeho tzv. Soutěžní balada. Jinak jsem poezii moc nečetl, to prózu jsem doslova hltal. Ale nějak mne to začlo nutit vyjadřovat se ve veších, muselo to ven :-)) Muamarek

drfaust
23. 05. 2005
Dát tip
tuna

drfaust
23. 05. 2005
Dát tip

JiKo
26. 04. 2005
Dát tip
Josef Václav Sládek... tam jsem skončil

drfaust
26. 04. 2005
Dát tip
to mi mělo bejt hned jasný... sládek skonči u chlastu:-)))

Bebitka
26. 04. 2005
Dát tip
tyjo, já ani nevím, jestli mám s poezií nějakou kloudnou známost, moc mi toho většina z ní neříká... ale nějaký ten prvotní kontakt se vysledovat dá: bylo to přes dva životopisy Villona, který měla/má máma v knihovně a já byla nadšená... no a vedle téhle lajny šly školní věci, nejvíc Jevtušenko a jeho "chtějí-li Rusové válku" - ve věku kolem jedenácti let jsem z toho byla fakt odvařená, jak to krásně znělo... následkem těchhle dvou lidí jsem tehdy sesmolila svojí první básničku, byla to milostná věc, mělo to strašně moc slok a byly na jedno kopyto, ale zajímavý je, že byly pro mojí fiktivní kamarádku, vílu... :-)

chaImin
26. 04. 2005
Dát tip
ABCD kočka přede, kocour .... 5let 8^)

dadik
25. 04. 2005
Dát tip
Černá bedýnka Aškenázyho byla možná zásadní coby dotek poezie v mých asi 12 letech....a ty fotky v ní.... musím si ji zas prohlídnout u rodičů....:))

...no, a samozřejmě básně uvnitř prózy (Blakeův Tygr v Tracyho tygrovy, ta slavná ďáblem posedlá černoška od Mallarmého ve Voyeurovi od Moravii...) a Nezvalovy oči milenek... ...ovšem co se týče skutečných POČÁTKŮ seznamování s poezií (pravda, nikoli čtenou, leč slyšenou a recitovanou), pak Hrubínovy a Žáčkovy verše pro děti, rýmovaná Karkulka, lidová poezie a „...včera v noci o půlnoci přišlo na mě strašidlo / mělo gatě na špagátě a na zadku kormidlo...“ ;o)

Miroslawek
25. 04. 2005
Dát tip
Láska - jak prosté, milý Watsone.

drfaust
25. 04. 2005
Dát tip
ešalony, kola, zvony.... mě vzala i jednoduchost textů.... mám pro to slabost a myslím si, že napsat něco takhle vůbec není sranda.... obdivuju třeba Wernischovo Kam letí nebe...

No, to by bylo na dlouho...tak jen na pár řádků...jako první nás oslovil Karel Hlaváček, to nám bylo nějakých čtvrnáct patnáct let...a potom dlouho nic...vrátili jsme se přes hudbu...tj. od autorů jako Karel Kryl, Jim Morrison, Egon Bondy, Milan Nápravník, Filip Topol...a postupně přes jména jako třeba Karel Šebek, Zuzana Trojanová, Jiří Orten, R. Weinar, Fr. Gellner, Radek Malý, Bohuslav Reynek... dost velký vliv na nás měl střední školou vytvořený odpor k českým klasikům, kteří nám tehdy byly nejvíc vtloukáni do hlavy...( takže se přiznáme, že třeba neznáme jedinou Nezvalovu sbírku )...a taky nedůvěra k textům překládaným z jiných než slovanských jazyků...

Noe1
25. 04. 2005
Dát tip
Jé, mravenci, to je škoda že neznáte Nezvala ... něco od něj je fakt super - třeba Básně noci - miluji a doporučuji. Já s poezií začínal díky Mirkovi Kovaříkovi a jeho pořadům ... Hrabě (Blues pro bláznivou holku jsem viděl za 20 let aspoň 10x), Orten, Kainar, Halas, Zahradníček ... a z čítanky mne zaujali prokletí básníci a anarchisté ... a pak jsem se ještě dostal k bítníkům.

Noe1
25. 04. 2005
Dát tip
Jé a ještě jsem zapoměl na Morgensterna ... kdysi jsme s kamarádkou dokonce udělali takový pořad - scénické čtení z jeho básní :-)

drfaust
25. 04. 2005
Dát tip
Podvlíkačky blaho cítí, mohou-li si v slunci vlát!:-))) Ch.M. jojo Hraběho mám na desce...

Noe1
25. 04. 2005
Dát tip
"Žofie, jíš katův chléb, pojď, pohlaď mou dutou leb můj vlas vzal čas, ty však jsi spanilý zjev." bylo mé oblíbené Morgernsternovské číslo :-))))))))

drfaust
25. 04. 2005
Dát tip
jojo... je suprový!

Jo, Nezvala si možná někdy přečteme, ne že bychom to nikdy ani nezkusili...problém u něj a mnoha dalších je v tom, že to byl děsnej grafoman...to se pak člověk těžko napoprvý trefí do něčeho, co by se mu líbilo... A abychom nezapomněli, před pár lety se nám dostala do ruky antologie Ivana Slavíka Čeští prokletí básníci, kde jsme objevili mnoho zajímavých autorů, hlavně již zmíněného Karla Šebka, který je jedním z mála, o nichž můžeme říci, že nás výrazněji ovlivňují pokud jde o naši vlastní tvorbu...a ještě bychom chtěli zmínit G. Byrona, k němuž máme trochu zvláštní vztah, zaujal nás jako člověk, ale jeho překlady do češtiny nám nic moc neříkají...dokonce jsme ho kvůli tomu zkoušeli číst v originále...což nám dost pomohlo...my u poezie vnímáme zvukovou stránku skoro stejně jako obsah a právě ta se v překladech většinou ztrácí...

Jinovata
24. 04. 2005
Dát tip
Já začínal leporelem

daniel hevier - nahanacka aut

Vinki
24. 04. 2005
Dát tip
ja zacal napred psat, protoze jsem potreboval neco rict, cist az pozdeji, mi oblibenci poe/blake

gemina
24. 04. 2005
Dát tip
Ja jsem tak strasne mizernej ctenar, az se za top stydim.Kdyz me kniha neupoutá, tak ji proste hodim do knihovny a beru to kolem ni obloukem. Ted po dlouhe dobe mam vazne chut si precist jednu knihu, od Ortena. Cetla jsem ukazku a libi se mi, ze nad basni clovek opravdu musi premyslet. Takze asi budu po dlouhe dobe cist knihu:)

blok
24. 04. 2005
Dát tip
pro Lyryka.-) Apollinaire !

(mathew)
24. 04. 2005
Dát tip
nezval - edison

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
dadik> jojo Aškenázy a jeho Černá bedýnnka, to je odzbrojující pecka... to bylo asi v sedmnácti... Makča: děkuju dream: o Feldekovi jsem už hodně slyšel... nemá někde něco na webu? feanor: Já měl Milosze z nekrologů v Hostu a ve Tvaru, kde byly i nějaký ukázky... dost mě vzaly...a pak taky z Psího vína, tuším č. 28? Byl tam Orefeus a Euridyké Lyryk a všichni: jakože mega zážitek pro sedmnáctiletýho kluka bylo přečíst si tu Čapkovu Francouzskou poezii nové doby... okamžitě po tom následoval zájem o celej fr. symbolizmus...

gemina
24. 04. 2005
Dát tip
umis francouzsky?

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
už moc ne... učil jsem se na střední se soukromou lektorkou... 4 roky 4 hodiny týdně... když jsem maturoval, tak jsem uměl líp francouzsky než anglicky... dnes už je to opravdu bída... proč se ptáš?

gemina
24. 04. 2005
Dát tip
jen tak:) neznam moc pismaku, co umej francouzsky...:)

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
neznám moc lidí, co uměj francouzsky:-))) ty umíš?

gemina
24. 04. 2005
Dát tip
malicko un peu (vidis, ani tim si nejsem jista)

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
oui, c´est vrai hele já ti pošlu nějaké odkazy z totemu na kluka, kterej překládá z francouzštiny... est ce que je peau? a taky si nejsem jistej, zd aje to dobře:-))

gemina
24. 04. 2005
Dát tip
myslim ze tam staci inverze takze je puex? nebo peux je? já uz na totem nechodim, ale odkaz klidne posli

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
já vim, inverze stačí kdykoli...:) Patriarchát Kráva Jako v radiu To je normání Dopis panu přednostovi... autrem je pjer

inlajn
24. 04. 2005
Dát tip
buď inverze, nebo dáme před celá " esk"(fonim, teda foneticky, ináč se nechce vypisovať), ale pokud mluvíme málo, řekneme" un petit peu", jináč Francouzi sami neuměj pořádně franc. gramatiku, serou na to, ergo invertujou, je to jednodušší..

inlajn
24. 04. 2005
Dát tip
jo, to byl vod fausta...sorry.

...nic originálního: prokletí básníci (obzvlášť Baudelaire), a taky Skácel, Erben, Gellner, Catullus, Sapfó, Apollinairovy kaligramy, trochu Mallarmé, půvabný nonsens Hiršala & Groegerové... ...Hlaváčkovu báseň Hrál kdosi na hoboj jsem řádně vstřebalo až ve zhudebněné podobě od Ivy Bittové, k Shakesperovým sonetům mě ostatně přitáhli bratři Ebenové... ...no, a písmák :)

...aj, Slůňo si vzpomnělo, že zapomnělo na Karla Havlíčka Borovského! (A určitě i další, tak zas časem...:) )

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
hrál kdosi na hoboj je strašná síla... sám jsem se s tím pokoušel vyrovnat... napsal jsem básničku, která k ní odkazuje a tkadlec ji pak zhudebnil...

papouch
24. 04. 2005
Dát tip
Hlaváček?

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
jasně

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
Vissel_: Nesnaž se mi nadbíhat! :-)))

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
ženský autorky... mrkni se někdy na toho Jana Kameníka... jo a v Hostu 4/2005 je, mimo jiné:-)), recenze na E. Bishhop Umění ztrácet...

drfaust
24. 04. 2005
Dát tip
Propadneš peklu!!! Tak pravil Faust :-)))

Feanor
23. 04. 2005
Dát tip
Jo, není to sice moc poetické, ale trvalo mi dva roky, než jsem vyzrál na Foucaultovo kyvadlo. K poesii jsem se dostal jako ty na střední škole, avšak spíše zásluhou své lenosti, neboť jsem jednoho dne zjistil, že napsat básničku je stokrát snazší věc než napsat nějakou povídku hodnou prozaika a když jsem později nalezl Písmák, a zjistil, jak jednoduché je udat zde poesii, začal jsem více psát ve verších. Osobně jsem poesii nikdy moc nečetl, než jsem začal básničky psát, měl jsem nastudovanou maximálně Kytici a musím říct, že poesii příliš nečtu ani teď (konkrétně teď nemám čas číst ani nic jiného). Je však pravda, že ve mě Písmák indukoval jistou potřebu vzdělávání se, takže časem uvidíme;)

Makča
23. 04. 2005
Dát tip
no já jsem žádný pitomý básničky jako dítě nečetla, ve dvanácti abys u mě Villona pohledal, to jsem žrala Vinnetoua, já tak v patnácti sem si začla se Skácelem, vim že Gellnera, taky jsem měla ráda Biebla: Z lodí jež dováží čaj a kávu, to jsme zrovna v prváku brali příchod Konstantina a Metoděje na velkou Moravu, tak to nikdy moc kompatibilní nebylo s výukou, pak klasika Hrabě od něj k amíkům beat generatin, to mě drželo celej gympl, průzračný věci, který uměly říct prdel, no a pak mi praha otevřela oči:-)vlastně jsem vždycky daleko víc četla prózu, asi sem věděla proč to dělám, poezie je víc ulítací * ale je to hezká otázka

Makča
23. 04. 2005
Dát tip
jo a zraju s Kyticí, ta mě nepřestává fascinovat od tý osmičky, kdy mi to přišlo jako jediný, co se dalo z doporučený poezie číst, vedle Dantovy Božské komedie, Shakespearových Sonetů, Heina, Whitmanna nebo co nás to v těch 14 nutili * na tý kytici vidim jak se vivýjim:-)

drfaust
23. 04. 2005
Dát tip
ech! Já taky Villona nečetl ve 12-ti ale 15/16! :-)) Skácel, Biebla přišli až pozdějc... i když Skácel ještě na střední... Biebl přišel až tak ve 23... ale to byla bomba, to musím uznat... Ten Beat se na střední taky moc nekonal... až pozdějc... konec středí? to je jasný, ten patřil: Divišovi, Skácelovi, Mikuláškovi, Halasovi... třeba takovej Orten se (pro prvotní rozčarování nad tím, jaká je to dětisnká nuda - to jsem ovšem neměl v ruce Elegie!!!) v podstatě konal až v 27...! :-)))

drfaust
23. 04. 2005
Dát tip
Shakespeare se u mě moc neujal... ale jistě na něj jednou doje... na Kytici jsem zapomněl, já vůl! :-))) to se ví, to je síla.... ale neměl jsem ji v ruce dobře 4 roky....

drfaust
23. 04. 2005
Dát tip
a co dozrávámní Marťo? Ty bys mohla mít nějakej příklad, ne? a ještě bych to mohl doplnit o otázku: Máte nějakej super objev v český poezii, o kterém vám ve škole neřekli a vy si myslíte, že měli? jasněže! Jan Kameník - Ludmila Macešková!!!:-))

Makča
23. 04. 2005
Dát tip
taky sem žrala Honzu Krejcarovou a její dopisy Bondymu a Ortena deníky a Plathovou deníky a S. Bouveaur: Druhé pohlaví, kluci mě na gymplu nesnášeli, a to vlastně pořád:-))) * ps: nevim, jestli sem tu simon napsala správně, ale to neva. * hele, jestli ty problémy nemáme z toho, že jsme tak brzy načerpali existenciální tíži těch veršů, nemyslíš?:-) *

drfaust
23. 04. 2005
Dát tip
Makča: jo a Whitman se taky konal.. bylo to dobrý.... born: jojo, prokletí básníci... to taky bylo... to je 16. rok života.... ale Jeffers? Mám doma Pastýřku... ale nějak jsem se v ní neuhnízdil...

drfaust
23. 04. 2005
Dát tip
M: já myslím, že je to o tom, že čerpáme existencialno, protože jsme schopni číst, vnímat, tvořit..:)) Honzka taky... fascinace undergroundem... periferie... Zpráva o třetím českém hudebním obrození atak...:-)))

Feanor
23. 04. 2005
Dát tip
Baudelaire byl a je skvělý. Beat generation s udergroundem mi k srdci nikdy moc nepřirostli a totéž musím říct i o Hraběti. od Ortena jsem četl pár věcí, ale moc ně neoslovily. Mám ale moc rád Biebla a myslím, že je v dnešní době poněkud opomíjený. V poslední době jsem si sehnal Rilkeho a mohu říct, že jsem v jeho verších nalezl zalíbení. Z celé poesie mě asi nejvíce ovlivnily dvě básně: Nezvalův Edison a Miloszovo Campo di Fiori.

Makča
23. 04. 2005
Dát tip
s tím dozráváním, já myslím, že každý čtení je jiný, člověk se mění každej den, myslím, že je na tom dobře vidět, jak je provázanej život a literatura, jak se ti měněj perspektivy nejen tím, že máš větší čtenářskou, ale i jinou životní zkušenost, jak ti zarezonuje něco jinýho...já mám to štěstí, že mě nutili ty věci na vejšce číst znova, jinak bych si asi do mála šáhla podruhý, pro mě bylo třeba setkání s Máchou, Bezručem, Zeyerem, když mi do toho nikdo nekecal, co si o tom mám nebo nemám myslet * jedna knížka co mě napadá: J.Zeyer: Tři legendy o krucifixu, o který mi nikdo neřekl a tu si čtu dodnes, když se teda pohybujem v českým kontextu, Máchovy deníky, karáskovo prostibolo duše, psychoanalytickej výklad babičky, nějaký ty šílený surrealisty a jejich ipsační stroje, co já vim, nám se toho neřeklo, co by nás tehdy zajímalo a když se ¨nám řeklo, tak mi to zasekali tak, že Eliota jsem si četla až minulej rok - to je tvoje láska ne?škola byla naprd a žádný mý kámoši poezii nečetli:-)

drfaust
23. 04. 2005
Dát tip
No já ti to už říkal... moje škola rozhodně na prd nebyla.... a to to bylo byčejná strojní průmyslovka... fakt, že jsem odtamutud odcházel obeznámen s pozitivistickou kritikou, se strukturalizmem... s lidmi od toho Vlčka... Jakobsona, Mukařovskýho, Václavka, Fučíka a další... dyk ti to říkám, v tom mým profesorovi muselo něco bejt, když jsem se kvůli němu v šestnácti začal shánět po Briedelovi:)))) ale o Eliotovi jsem se taky nedozvěděl ani o Poundovi... ale za to může ten debil Nezval... viz můj povzdech nad surrealisty v úvodu... to je výčitka vůči Nezvalovi.... ne že by surrealizmus nebyl fajn, přínos a dobrodružství... ale nebylo to přece jediný...!? ale Eliota jsem na střední poznal.... skrze deksu Laury a jejích Tygrů: Síla v nás... tam jsou v textech citace z Pustiny.... a tak jsem se na ni mrknul...

drfaust
23. 04. 2005
Dát tip
Rilkeho, Heineho a třeba Trakla neznám skoro vůbec... ale Biebl!* Milosz je bezva... ale pro mě objeven až nedávno... vlastně v jeho nekrolozích...

inlajn
23. 04. 2005
Dát tip
hm, v tom sem nikdy nepřemejšlel, čet, jak přišlo pod ruku, a dodneška dělám stejně...jen k některejm se vracim, když mi je zle(vevnitř...)

mno prvni vec asi v deseti letech kytice.... cetl jsem nescenzurovanou (rozumejte brutalnejsi verzi) ktera neni urcena pro skoly...tehda jsem to bral spis jako horor.... pak jsem ji prelouskal jeste asi 3x uz normalni verzi volne dostupnou bohuzel tamtu nemam a je to docela skoda protoze rozdily jsou docela hmatatelny pak delsi dobu nic az v prvaku myslim me upoutaly prokletci predevsim kvuli jejich stylu zivota.....ihnedna to jsem si pujcil verlaina a baudelaira....verlain na me zapusobil vic...dodnes kuprikladu mam ve sve knihovne nedoctene kvety zla....od druhe poloviny knihy mi to silene splyva...ale treba taky uzraju obcas to vyndam nalistuju kde jsem skoncil a pokracuju:) verlain jeho styl mi kupodivu moc neprisel adekvatni k prokletcum spis ten jeho zivot pak jsem precetl nerudu (podobnej nazor jako ty) seiferta ten me okouzlil konkretne morovy sloup je pro me asi nejkrasnejsi basnicka sbirka jeho versovaci obdobi me moc nebere...delsi cas nic procital jsem spis prozu i kdyz mel jsem ulety jako goetheho fausta ci danteho peklo pak jsem objevil doors a snima presel na morrisonovu poezii ktera je dle meho dost nedocenena a pak logicky samozrejme beat....z nejz jsem byl dost na vetvi i kdyz uprimne uz me to tolik nebere...hrabe je moc prima.....ginsberg samozrejme jeho pozdejsi veci neoslovujou corso fajn atd chtel bych sehnat basne keroucka par jsem jich precetl a oslovovali me daleko nejvic..... nedavno na me docela zapusobila utla knizecka kterou jsme precetli v tynsky mela ji dirty bohuzel si nepamatuju jmeno autora ani nazev knizky:) no ale bylo to skvele moc...no ale uprednostuju spis prozu jak momentalne i ve sve vlastni tvorbe o te bych dokazal psat asi o dost dele i kdyz uprimne ted jsem posledniho pul roku neprecetl z klasicke beletrie nic - zabyvam se psychologii filozofii politologii aj ale vcera uz mi opravdu hraabalo tak jsem na pul knizky otevrel na zapadni fronte klid a udelal si nemyslici odpuldne:)

Feanor
23. 04. 2005
Dát tip
Zajímavé, já jsem milosze poznal taky díky nekrologu. Měl jsem štěstí, protože jsem byl v tu dobu na slovensku a dostalo se mi do rukou Sme, kde byla otištěná jeho Campo di Fiori... Nezval mě dost inspiroval, ani ne tak jeho surrealismus, ten jsem nikdy moc nemusel, ale jeho poetistické období, hravost a vášnivost. I když dneska vím, že Nezval nebyl a není zas tak perfektní, stále ho mám rád. Eliot je docela v pohodě, četl jsem od něj několik básní a místy ho mám velmi rád. škola mi k poezii dala i nedala, protože naše vyučující básníky moc nemusela a četla spíše prózu. Každopádně ale věřím, že mi škola ještě něco dá, především známku z fyziky a to hned příští týden, takže zatím.

no a jeste jsem si vzpomnel na jednu genialni prozo/poetickou knizku ale bohuzel taky nevim autora ani nazev ale bylo to z levnych knih za petku a bylo to moc krasny

Lyryk
23. 04. 2005
Dát tip
pro Makču.-) Simone de Beauvoir

probe
23. 04. 2005
Dát tip
Já , myslím, že jsem se vyvíjel přirozenou cestou od "Já malý brouček, sekal jsem souček...", přes " Křišťálovou studánku", Erbenovu Kytici, Hálkovy Večerní písně k Puškinovi, Lermontovovi, Prokletým a teď např. Wernischovi...

Makča
23. 04. 2005
Dát tip
no a co sis četl lyrýčku jako malý chlapec ty, že seš tak chytrej?:-)

kazdopadne myslim ze po dlouhy dobe je to zajimave tema na diskuzi a tak fam tip....jeste to chce aj tu prozu:)

Lyryk
23. 04. 2005
Dát tip
já jsem se k poezii dostal zprostředka, četl jsem napřed několik životopisů básníků a tak se mi to zalíbilo, jak to André Maurois napsal o Shelleym a Byronovi, že jsem se začetl i do jejich poezie; později to byl Appolinaire a Hrabě a pak už všechno, ten seznam by se sem nevešel, ale nesmím opomenout Velemira Chlebnikova, vlajkovou loď mého mládí .-)))

Zuzulinka
23. 04. 2005
Dát tip
Já snad jako první (vyjma básní v čítankách) kdesi četla 75.sonet Shakespearův....čož mě podnítilo k pídění se po ostatních...až jsem byla překvapena kolik jich je...Knihu v překladu Martina Hilského jsem dostala loni k Vánocům a řeknu vám, že už jsem dlouho neměla takovou radost z dárku...Jinak louskám prakticky cokoli...mimo jiné zbožňuji verše ve slovenštině...jsou jaksi poečtitější díky té něžné řeči, alespoň pro mě zní slovenština poetičtěji...

Makča
23. 04. 2005
Dát tip
jo, je to fakt dobrý téma na diskuzi, že jako pro každýho, asi ti dám taky tipíka, fauste a zdravím tě, neb se odebéřu:-)

papouch
23. 04. 2005
Dát tip
já přes bigbýt

dadik
23. 04. 2005
Dát tip
Shakespearovy sonety jsme měli doma a pak a tu Černou bedýnku od Aškenázyho.....ale to je moc dávno už...:)

dadik
23. 04. 2005
Dát tip
a vždycky se mi líbila Erbenova Kytice ...

Aymi
23. 04. 2005
Dát tip
Nečtu nic jiného než "Nietzscheho" a "sebe" - ludibrionismus, projekci a princim Já-Ty ... díky za podnět k uvědomění .)

Zbora
23. 04. 2005
Dát tip
Já Skácelem...když zemřel...zajímalo mě, jak psal.

vesuvanka
23. 04. 2005
Dát tip
Básně v čítankách, Erbenovu Kytici, Slezské písně Petra Bezruče, básně Antonína Sovy, Otakara Březiny, J. V. Sládka, K. H. Máchy, K. H. Borovského... díky zazajímavý námět k diskusi

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru