Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Utajená literatura anebo, co mi ve škole neřekli.

29. 04. 2005
0
0
7748
Autor
drfaust

Utajená literatura anebo, co mi ve škole neřekli.

 

 

 

Před nedávnem jsem tu otevřel diskuzi na téma: Vaše první seznamování se s poezií. Během ní mě napadla ještě další otázka a sice, co všechno jsem se v hodinách literatury nedozvěděl. Dnes bych se Vás tedy chtěl otázat takto: Co, o čemž jste později zjistili, že je zajímavé (díla, autoři, směry, skupiny…), vám bylo v hodinách českého jazyka a literatury zamlčeno? Rozdělil bych to do tří částí:

 

  1. česká poezie (rokem bych to omezil na před 1975 – chápu, že vyučování nemůže dokonale stihnout či popsat současnost)

 

  1. česká próza (obdobně jako výše)

 

  1. světová literatura (zde bych se ovšem omezil jen na to nejzákladnější a nejvýznamnější, jelikož samozřejmě není možné probírat ji v takové šíři…)

 

 

 

V mém případě se jedná především o bod 1. a 3., kde bych systému středoškolské výuky něco vytknul. Nemohu si stěžovat, že bych odcházel ze střední školy ochuzen například o jména Mukařovský, Václavek, Fučík, Jakobson… Naopak si ale myslím, že nám z osnov vypadly (zvláštní, že jde právě o ženy – i když možná naopak pochopitelné, nevím) Ludmila Macešková (vystupující pod pseudonymem Jan Kameník [1898-1974]), Věra Linhartová (1938) a Adriena Šimotová (1926), která shodou okolností ilustrovala několik knih Věry Linhartové – je mnohem spíš výtvarnicí, než básnířkou (přesto, když jsem se nedávno seznámil s některými jejími texty, nemohu ji opomenout). Z mužů si nakonec asi vzpomenu na Vladimíra Vokolka, kterého mi ve škole také zatajili.

 

K bodu dvě se moc vyjadřovat nebudu, jelikož prózu čtu minimálně. K bodu tři, pokud o ho v maximální míře ořežu, chci zmínit T. S. Eliota, jenž (po mém soudu) dosáhl takového významu, že když už mi řekli o Apollinairovi, tak proč ne o něm?

 

 

(Jistě by toho mohlo být víc, ale omezil jsem se na to – snad – podstatné.)

 

A co vy, jak jste na tom s hodinami českého jazyka?  


pervol
10. 06. 2005
Dát tip
Mně zamlčeli např. Diviše. S Apollinairem x Eliotem je to jasný, Apollinaire přetrvává v osnovách jednoznačně kvůli tomu, že generace poetistů vycházela primárně z Francouzů. Že se do osnov stále nedostal Eliot, je ostuda. Z novější zahraniční poezie jsme stihli probrat jen beatniky, což je hrozné, protože to vypadá, jakoby světová východiska končila zde, jakoby beat byl to poslední moderní. Zde to bylo zas myslím proto, že beatnici tvořili jedinou zřetelně ucelenou skupinu. Kdo se dozvěděl něco o Ungarettim, Miloszovi, Brodském, Krležovi, Heaneym??

drfaust
10. 06. 2005
Dát tip
tak, tak... o poseldně jenovaných jsem nakonec dozvěděl, ovšem nikoli ve škole...

Nicollette
06. 05. 2005
Dát tip
miluju hodiny českého jazyka máme skvělýho učitele, kterej hraje v funkový undergroungový skupině, miluje Jiřího Koláře a hulí trávu

CheGuevara
01. 05. 2005
Dát tip
Ja nevim, cim min toho budou pri maturite chtit, tim lip :-) Pravda je ze treba o tom Eliotovi sem se dozvedel az od Hellera, konkretne v Hlave XXII od byvaleho svobodnika Wintergreena (mimochodem v dost vtipnym kontextu) :-)) Ja si na literaturu stezovat v zadnym pripade nemuzu - mam supr ucitelku - lepsi zaklad pro cetbu literatury jsem si ani nemohl prat!

Delahaye
30. 04. 2005
Dát tip
dr : já se omlouvám, uznávám že moje replika nebyla z nejšťastnějších. Jen jsem přehnaně přecitlivělý na usměrňování :-) Ovšem Tvá reakce byla vcelku neadekvátní - NIKDY nemám chuť se do někoho jen "strefovat". Ale vina je v tomto případě u mě - tak ještě jednou sorry - pokud to bereš. :-) Ahoj.

drfaust
30. 04. 2005
Dát tip
nechme to být. měj hezlý den.

Chareas
29. 04. 2005
Dát tip
Já už jsem ze školy nějaký ten měsíc venku, ale stejně mám pocit,že výše zmíněná jména slyším prvně (možná to bude ale i pamětí :)) Je pravda, že co se týče rozvrhu hodin, my jsme měli češtinu 4x týdně a to mi přijde opravdu mistrný kousek vmačkat do čtyř let gramatiku, sloh a literaturu natolik,aby měl člověk aspoň základní rozhled. Ještě teď, když se kouknu na maturitní otázky,naší profesorku češtiny obdivuji :)) A poslední tečka k poezii - probírali jsme taktéž to nutné a myslím, že potřebné - a já dobarvila látku p. Ortena a p. Skácela ještě hodinovým referátem s ukázkami (kupodivu se to třídě líbilo :)). Tohle všechno je však můj názor :)

Fouckault
29. 04. 2005
Dát tip
popravdě si nepamatuju nic .-) snad jen .že souška měla neuvěřitelně velké prsa..:) a ze všeho čouhala ideologie.. promiň Doktore, že ti kazím diskusi :) ale škola mi moc nedala..

Makča
29. 04. 2005
Dát tip
Vissel: myslím si to taky, takovej Máchův deníček:-) * ne, vážně.

vyjádřím se k bodu tři: úča nám zcela zatajila fůru autorů, ale nejvíc mě štve Henry Miller. Kdybych se k němu nedostala náhodou od kamarádky ( "...Lucko, tohle je taková fujky fujky kniha o sexu, to se ti určitě bude líbit...") přišla bych třeba o spoustu let, ve kterých mne "inspiroval" tento můj oblíbený autor (a kterej navíc teda není JEN o sexu) + další miliarda dobrých autorů, ke kterým se prokousávám až nyní (metoda pokus-omyl)

a to sem prosím do školy začla chodit až po revoluci!

Makča
29. 04. 2005
Dát tip
třeba naše učitelka byla taková tlustá malá, říkali jsme jí koule a jedinou radost, kterou nám udělala, bylo, že jednou při hodině zakopla a natáhla se..neměla mě ráda a říkala, že pořád musím mít nějaký extrabuřty - ťal jsi do živýho faustíku aneb mý trauma:-)

Delahaye
29. 04. 2005
Dát tip
mi byla moc sympatická naše třídní - češtinářka, která bojovala statečně, když se pokoušela na ryze technické škole zanechat alespoň stín povědomí o české literatuře na šedé kůře technokratických ignorantů - nás, studentů :-) Všichni brali ČJ jako povinné zlo, zdržující od magického světa polovodičů a odporů... Vzpomínám doteď na jednu její větu : "Češtinu použijete v životě mnohokrát více, než všechny vaše odborné předměty dohromady". --- do kamena tesat. Takže neměřím její úspěšnost v tom, co nám mohla říct a neřekla. Ale v tom, že dokázala udržet v tak nevlídných podmínkách prapor českého jazyka a literatury stále na stožáru ... :-)) avi - why not .-)

Vissel: jasně. ale mě spíš štve, že ho (a nejen ho, samozřejmě) prostě PŘESKOČILA, jakoby nic....a babrala se v jinejch. Ono asi taky hodně záleží na tom, co má sama učitelka ráda za autory... Škvoreckýho jsme probírali půl roku....:-)

StvN
29. 04. 2005
Dát tip
Mně ani tak nevadí, že mi byla utajena jména, jako spíš souvislosti. Bere se literatura nejdřív něvim, třeba z leva - Francie, Anglie, Německo, Rusko, ale vztahy mezi autory, kteří si psali, ovlivňovali se, to ne. Dějinné souvislosti taktéž. Mě osobně nejvíc chybí Máchův protějšek ve francii Musset a pak Nerval, který ve Fr. překládal Fausta, když mu bylo kolem dvaceti. S deníkama souhlasim.

Alexandrijský kvartet neznám. Vidíš! Zase nám nic neřekli! :-) Démon zblízka...není to ten Millerův životopis? To jsem sice nečetla, ale jsem ráda, že jsi mě na to upozornil - si pučim v knihovně, jestli mají...

Bix
29. 04. 2005
Dát tip
V svetovej literatúre chýbala obvykle asi 90% :o) Okrem európy sa uvádzala iba USA-literatúra (nie americká), chýbali mi vynikajúci juhoamerickí prozaici, "východná" poézia (napr. Abbas Kiarostami), indická próza a iné...

Bix
29. 04. 2005
Dát tip
A ešte - česká literatúra u nás bola zo strašného rýchlika celá :o( Slovenská zase okrem 20. stor. prezentovaná tak nezáživne, až strach... Sylviu Plath sme inak nemali vôbec.

absurd
29. 04. 2005
Dát tip
Jsem se akorát dozvedel ze Ivan Martin Jirous je ozralá zkrachovalá existence..

mě moje páčtelka přivedla k literatuře za to jí dík, mrše jedný víc si asi nepamatuju

Zbora
29. 04. 2005
Dát tip
Absurd: a není?

(mathew)
29. 04. 2005
Dát tip
tak to potor. géza včelička, zná ho někdo? česká próza dvacátá léta dvacátéh století. zná ho někdo? napsali jsme si o něm asi o pět řádků víc než o poundovi... literatura na středních školách je leda tak na pozvracení, opravdu..

(mathew)
29. 04. 2005
Dát tip
potor = pozor tak zní zákon džungle

absurd
29. 04. 2005
Dát tip
Zbora:ozrala teda urcie,ale pokud zkrachovalá existence tak nejen ona.

Já Gézu Včeličku znám... Kavárna na hlavní třídě, Policejní hodina (pozdějc přepracovaná do děsně tlustýho svazku, točilo se to vokolo městskýho lidu konce 19. století, nějaký socijální zaměření v tom bylo, nechtěný těhotenství... Hlína.)... Levicová orientace... MUHEHE. Ale to neplatí, páč podvádim, já to kdysi četla (neznám ho ze střední):c)) Ona dost často nebyla potíž s tím, že by nebylo řečeno to jméno, ale JMÉNO - NARODIL SE - ŽIL - ZEMŘEL - DÍLO! To je k... ničemu. A že se tvrdí, že Božka Němcová je daleko genyjálnější než Džousef Čapek a že vůbec všecko je genijální... Ze se to předkládá k věření, ale nikdo nejni schopnej ti říct PROČ to má bejt genijální, páč jedou podle Balajky a kdysi četly (ty učitelky, většinou) zrudlý Akademický dějiny literatury, kde nejgenijálnější ze všeckejch je pokrokovej Hus se svym revolučnim bojem a barokní literatura katolická nevzepjala se u nás k vyšším výkonům (wow!). Tak si to prostě zvopakujou, stejně zajímavym způsobem, jako kdyby fakt recitýrovaly telefonní seznam. Nudně vypadá i to, vo čem člověk už náhodou ví, že to bylo docela dobrý. Kdyby si to nenašel sám... Jenomže zase učit umí strašně málokdo... A vono taky je to těžký, to se těm nebožačkám musí nechat (pot z čela mýho setřít:c)) )... Ech.

sjuuu
29. 04. 2005
Dát tip
chachachááá, tesknice... pančelka, co naši chuť číst mordovala na nižším gymplu, nám ještě s gustem vymáchala tlamky v pooooomaaaaaluuuuu dojíždějící vlně petera jilemnického a marjánky majerový, zato pan řídící od kvarty, to byl mazec: od mahábháráty či čeho přes sira williama, puškina, baudelaira a joyce až po míšu viewegha tehdy čerstvě vylíhlého. scházel mi, prauda, třebas exot klíma anebo pampáter jakub dé, a slovenskou literaturu pohříchu sosám až teď, ale jinak: grunt.

drfaust
29. 04. 2005
Dát tip
mně by leckdy stačilo to jméno znát - alespoň -, abych pak časem sáhnul v knihovně po tý daný knížce... řekl bych, že vy (povětšinou) jste smysl téhle diskuze posunuli ke kritice systému výuky... avšak, já vidím před sebou intelignetního člověka, který stejně vůbec neměl na SŠ čas přečíst vše, co se mu do hlavy vpravovovalo, a tak po tom sáhne třeba s odstupem... to ale musí vědět po čem sahat, k čemuž stačí ony akademické znalosti... do toho, jak se ve své šíři literatura vyučuje, tak do toho bych se určitě nepouštěl... to je nad rámec možností písmáckých debat... a to z mnoha důvodů, ale tím hlavním je nemožnost takovéhle otevřené diskuze držet se věcnosti... to se nikdy na internetu, kde může promluvit každej - sorry za to elitářství, ale mám z mnoha jiných diskuzí odzkoušeno, že to tak je... s jistou nadsázkou klidně mohu říct, že kdyby to šlo, tak tahle debata skončí u toho, že Lyryk je despota.... takže sorry... já se ptám jen na to, co jste pak objevili a zdálo se vám to podstatné, zdálio se vám to, že to - byť třeba jen poučkově - mělo v čjl zaznít... ALE SAMOŽE DĚKUJI ZA REAKCE avi všem

Delahaye
29. 04. 2005
Dát tip
drfaust - no, drobné zklamání z Tvé reakce Tobě vadí, že Ti lidé neodříkavají odpovědi na Tvé otázky pěkně v pořadí, jak jsou vyrovnáni v šestistupech ? Chceš tu akademické jednostranné pitvání ? Hmmm, já radši živé lidi, promiň P.S. Lyryk je despota ?????? .-)

drfaust
29. 04. 2005
Dát tip
ehmm? cože? kdo mlvil o pořadí? bohatě by stačilo kdyby se věcně diskutovalo o položených otázkách... seš trochu mimo... ale chápu je to sranda se takhle trefovat do někoho, koho neznáš... určitě se ti ulevilo, když jsi mi řekl, že ty radši živé lidi... a koho myslíš, že já rád? mrtvoly? asi jo... asi nejseš daleko od pravdy.... právě jsem dokončil experiment s lidskejma aortama... od deseti do teď... celekem žůžo...:((( když ty to takhle převracíš, tak s tím nemohu nic dělat... ale je to z tvé strany demagogie, protože o mně nic nevíš... (krom města trvalého bydliště) já se chci prostě dozvědět odpovědi na své otázky? A vůbec proč ti tak vadí, že nechci aby se diskutovalo o koncepci výuky čjl v celé šíři? chceš mi snad říct, že ty mi povíš nějaký fundovaný názor na tuhloe koncepci? Tak si posluš, rád si to přečtu.

drfaust: Rozumím. Mluvilo jsem o tym proto, že se domnívám, že ta otázka nebyla úplně vhodně položená. Přednáší se kánon literatury, nutně to nejzákladnější - vždycky ti něco vypadne, a každýmu pochopitelně něco jinýho, nemůžeš to brát tak, jako že ti to zamlčeli. Elliot kupř. např. je jasnej: na Apollinaira navazuje fůra český literatury, kanonickej Nezval třeba (páč komunista, tak preferovanej, takže si něco povíme o jeho kamarádu Apollinairovi). Na Eliota se sice taky navazovalo, ale třeba Kolář (střez se co čert kříže!), tudíž logicky Eliota nebrat. (I když je to divný zrovna u tebe, kterej jsi měl zjevně slušnýho učitele.) To jsou ty akademický dějiny, ve kterejch barokní literatura nevzepjala se - takže v zásadě, ač se ti to tak nezdálo, jsem na tvoji otázku vodpovídala. (A TY ses ptal, proč se ti neřeklo vo milým T. S., to, prepáč mou drzost, byla otázka po způsobu vyučování...) To podle mýho je otázka po způsobu - proč ano blbej Barbusse, když ne dobrej Babel? Odpověď zní: Protože kánon. Protože blbé učitelky. Dál: já si nemyslím, že by ti měli říct všechno - od toho je to právě jen to nejzákladnější. Když se zajímáš, máš - aspoň dle mýho - zajít do knihovny a podívat se na odbornou literaturu (i kdyby to měla bejt jenom příručka). Ostatně, přátelé, přiznejme si - kdo z nás se na střední prohrabával učebnicí? Že by tam ten Eliot nebyl? To bych se divilo... (Já jsem si takhle knížky hledala, to jsem ještě žila pro beletrii vo koncentrácích, ech... no, byla jsem divný puberťák - a votravovala jsem knihovnici, co ještě k tomu... Sice jsem našla Deník Marušky Kudeříkové, strašlivou ptákovinu, sice jsem našla ještě horšího Jindřicha Vichru a blbého Norberta Frýda, ale taky Wiesela, Leviho... Sama.) Ale dobře, ať přece jenom...:c) 1. Prakticky celá poezie od 60. let, česká i světová. Skupina 42 (juž zmíněnej Kolář!). I když já na to jinak moc nejsem... 2. Šotola. Oldřich Daněk. Šlejhar. Dvacet dalších, na který si zrovna nevzpomenu. 3. Eco. Singer. Márquez. Delibes. Grass. Hesse. Lagerkvist. Padesát dalších, co si na ně nevzpomenu. Není to měřítko...

drfaust
29. 04. 2005
Dát tip
Já mám Kosatíkovy debaty o kánonu docela v oblibě:-))) hele, dyk jo.. já chtěl znát ty individuální postoje... dyk je přeci zajímavý, že já se neučil třeba o Richardu Weinerovi, ale nepovažuju to za takovou ztrátu narozdíl od Maceškový... voto mi to jde... že mi ukážeš, co z té záplavy, která se do kánonu nevleze, co tam ty považuješ za nejdůležitější... konkrétně ty.... třeba.. a apk, že mě nezajímají živí lidé... dyk to tam říkám, "...co podstatného podle vás...!!!" já ve škole o Eliotovi neslyšel:((( co se týče toho výčtu jmen ve trojce, tak i tady platí rok 1975... se tam Eco nevejde... ty jeho nej věci jsou až potom. ale hlavně dík za odpověď

drfaust
29. 04. 2005
Dát tip
mimochodem Teri, jdeš zítra na toho Lyryka?

No, my si asi nemůžeme stěžovat, že by nám byl zamlčen nějaký autor...pokud jde o prózu, tak rozhodně ne...u poezie to upřímně řečeno nedokážeme s jistotou říct...je možné, že třeba jména jako T. S. Elliot nebo Sylvia Plath zazněla, ale nám prostě zase vypadla z hlavy...a chápeme, že Karel Šebek, Edward Stachura nebo Vasko Popa se do školních osnov prostě nevešli...jediné co nás hodně mrzí, je to, že naše paní profesorka ani ke konci devadesátých let nepovažovala za nutné se zmínit o většině osobností českého undergroundu...

To jsem ve výru zapomjela, na 75. Ale budiž mi útěchou, že Jméno růže je - tuším - 85 první český, jelo se podle Balajky, kde stopro byl, patřil by do 4. ročníku, kterej jsem absolvovala v 98. roce - a to je sakra dost času na Umberta... Já stejnak nevím, to by asi bylo spíš na osobní debatu... O čem se tu vlastně mluví:o))) Nendu, neboť a) jsem na to zapomněla, b) nemám a nechci za to utrácet peníze, c) budu číst starší českou literaturu. Vizte jeho na kříži pnieše!

drfaust
29. 04. 2005
Dát tip
vížu!:-)

Vizi, truhlíku:c)) Nebo viz´u:o) Aspoň myslím, dávno, dávno tomu, co jsem naposledy hleděla do té milé tváře...:c))

drfaust
29. 04. 2005
Dát tip
truhlíku je moc hezký oslovení! dlouho mi tak nikdo neřekl..:-))

drfaust
29. 04. 2005
Dát tip
já měl pětašedesátiletýho profesora... rajcovní nebyl, škoda:(

papouch
29. 04. 2005
Dát tip
Václav Hrabě

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru