Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pyramida

15. 12. 2000
5
0
3956
Autor
Sadaf

Dlouho jsem váhal, zda tuto věc vůbec na Písmáka zařadit a po noční debatě s jedním písmákem, jsem se rozhodl, proč vlastně ne.

Život je jak pyramida kde vrchol leží v půlce z jedné strany kolíbka z druhé - rakev pro umrlce...
blazinek
19. 12. 2000
Dát tip
a má na střeše heliport? :-))

Mahoney
19. 12. 2000
Dát tip
některé obrazy mě míjí... ...jak rád bych do nich uměl nahlédnout... ššššššššššš duny a písek

(závorka)
19. 12. 2000
Dát tip
život ? pyramida na špičce !! (nechce držet v poličce..)

Bodlak
16. 12. 2000
Dát tip
Myslim, ze jsem to pochopila jako Jiko. Nevim, co dodat, ale ma to fylosofickou hloubku. Je to zajimava myslenka. Trochu desiva. Dost dobre ani nedovedu vysvetlit proc. Na tve citlive texty dost tezke. Nepoznavam te v tom. No, mozna ma kazdy z nas svetle chvilky..))) TIP

racek
16. 12. 2000
Dát tip
K filosoficke debate se nepridavam, me se to libi, Sadafe, diky, zes to sem dal. Jen mi to prijde strasne smutny...,Sadafe, zivot neni jen jedna moznost. Porad mi, clovece, co Te rozveseli-z toho, nac muzes dosahnout...Citim to s Tebou, ale zivot fakt neni jen o jedne moznosti.Tip, muj mily basniku, tipik.

racek
16. 12. 2000
Dát tip
Jen k tem pyramidam me jeste napadlo:a-Mayove nebo kdo na vrcholku pyramidy poradali krvave obeti, lidske, treba dojit az na vrchol, tam si o tom nerozhodujes sam...A pak, kdyz by se pyramida takhle rozpulila, vypadala by trochu jako vanocni stromecek...

Cavalera
15. 12. 2000
Dát tip
Furt sem lezu to číst a pořád mě nenapadá co k tomu podotknout ... mám jen pocit, takovej divně neurčitej pocit ... nedokážu ho pojmenovat ... snad možná ... jakej je rozdíl mezi kolébkou a rakví? V obojím člověk leží jak vůl a Ti druzí si s ním dělají co chtějí ... v tej kolíbce může aspoň řvát, když s ním melou už moc ..asi by se našly i jiný rozdíly:-)) ... pyramida .. to je absurdní ... vrchol v půlce .. jo to je tak typický pro člověka .. napadá mě kontrast egyptských pyramid x potravinová pyramida x evoluční pyramidě (stromu) .. možná je v tom nejvíce té lidské marnivosti .. honby za něčím .. absurdita a odloučení moderní civilizace od samotné Země .. Necelá dvacka slov a takhle jsem řepu už dlouho zamotanou neměl .. počkám co na to druzí, třeba mě inspirují .. zatím si jen TIPnu.

clovrdik
15. 12. 2000
Dát tip
Tak teď nevím, jestli mám spíš číst tvoji báseň a nebo reakci Cavalery, obojí má dost co říct. Už jsem to pochopil - je to něco jako téma do slohovky ( a to jsem žádnou už 10 let nepsal :-) )

Laďa
15. 12. 2000
Dát tip
No já bych jen řekla, že ten vrchol asi neni v půlce. Respektive jestli jo, tak je ten vrchol posuvný, podle toho kdy se překullíme do tý rakve. Zpátky do kolíbky už to nejde. Respektive možná bychom mohli ztotožnit kolébku s rakví. Cavalera přece řekl, že je si to dost podobné. Hlavně si ale nemůžeme vybrat, na kterou stranu se skulíme. A hlavně pyramida má čtyři strany, na který se můžme skulit. No asi to neni jednoduchý. Cavalero pomohlo ti to v pátrání? :-)

Merle
15. 12. 2000
Dát tip
zbytečně dobrá básnička Sadáfe... k filosofický debatě nemám co dodat :-)

hermit
15. 12. 2000
Dát tip
Pěkná rýmovačka, ale myšlenkově se mi zdá trochu mělká.

Albireo
15. 12. 2000
Dát tip
Viz Merle & Ť Poustevníku, mně naopak připadá hlubší, než by se zdálo.

hermit
15. 12. 2000
Dát tip
Albi: Já nevím, jde o to, co pokládáš za vrchol života: pokud jde o produktivitu, tak ta je asi opravdu někde uprostřed od třiceti do padesáti, ale není svět dětí bohatší o otevřenost a čistotu a svět staříků o bohatší o zkušenosti, vzpomínky a nadhled? Nemyslím si, že by některé životní období bylo hodnotnější než jiné, jde o způsob a intenzitu prožívání. Ale asi mi to moc kecá, uvidím, až mi bude sedmdesát... co sedmdesát, padesát... co padesát, třicet... ;-)

Albireo
15. 12. 2000
Dát tip
Hermite, nečekej, že potom uvidíš o moc víc. Mluvím ze zkušenosti - v lednu mi bude šedesát. Já jsem tu básničku nepitval, tou hloubkou jem myslel spíš to, jak vybízí k přemýšlení o životě, ne zrovna o té pyramidě.

hermit
15. 12. 2000
Dát tip
Albi: Skláním se před tvým věkem a už pokorně mlčím se sklopenými krovkami a víčky ... ;-)

Ber
15. 12. 2000
Dát tip
mě stačí jedno slovo ...realita

StvN
15. 12. 2000
Dát tip
K vrcholu se šplháme celej život, a když jsme nahoře, zemřeme a rázem jsme zase někde dole.

Albireo
15. 12. 2000
Dát tip
Hermite, to já se skláním před Tebou. Před Tvou schopností proniknout pod povrch básní, já je čtu povrchně a k tomu dám na iracionální dojmy, které neumím tak rozebrat, jako Ty. Sklánět se před něčím věkem je blbost, to by se skláněl před duševní nepružností, senilitou a samolibostí.

JiKo
15. 12. 2000
Dát tip
Pyramida: snaha dostat se na špici = cíl života jehož ale nikdy nedosáhnem (vrchol leží v půlce) kolíbka + rakev život = odsud posud ??

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru