Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Rozhovor

21. 12. 2000
13
0
5170
Autor
Marwin

Chci věnovat všem kdo mne inspirovali.




- Co děláš?
- Hmmm?...Věřím.
- Cože?
- Věřím. Ty ne?
- Nevím. A...v co věříš?
- Hmmm...V Boha.
- V Boha?
- Ano, v Boha.
- Proč zrovna v Boha?
- Člověk musí něčemu věřit, je slabý.
- Člověk že je slabý?
- Ano přesně tak. Je lepší věřit v Boha a stát
si za tím. Může se ti totiž stát, že budeš
věřit v něco jiného, aniž bys o tom věděl.
- Co? Řekni příklad.
- Můžeš věřit v peníze, v sám sebe, v moc, ve
vědu, nebo prostě v něco. Je lepší mít
toho konkrétní podobu.
- Bůh ale nemá konkrétní podobu.
- Právě.
- Nerozumím.
- O tom je víra. Věříš v něco, o čem nemáš
žádné důkazy, kdybys je měl, nebyla by to
víra, ale fakt.
- To ale vylučuje možnosti víry v peníze, ve
vědu v sám sebe.
- Jak to?
- Máš o tom přece důkazy.
- Opravdu?
- Ano, tak třeba víš co sám dokážeš, znáš své
hranice.
- Ale věříš, že je dokážeš překonat.
- Hmmm...Aha.

- Co tu děláte?
- Věříme.
- Cože?.........


bloody
01. 07. 2003
Dát tip
perfektne marwin ! moja poklona - ver mi.

Ryšafka
23. 01. 2003
Dát tip
Ahoj Marwine, zajímavé dílko a ještě zajímavější ohlas. Internet oslovuje především mladé a jimi je pochopitelně oslovován. Tímto dílkem však lze oslovit i širší skupinu lidí. Toto dílko svou formou i obsahem přesahuje rámec internetu. Jinými slovy je to dílko multimediální a zasloužilo by rozhlasové zpracování pro rádio Proglas, které sice oslovuje především věřící, ale hlavně posluchače starší, kteří již nemají internet osvojen.

Maretta
14. 01. 2003
Dát tip
Dávám ti típek, mladý muži! Je to opravdový.Fakt se mi to líbí. Líbí,líbí,líbí,líbí.Mooooooooooooooc!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Marwin
11. 11. 2002
Dát tip
Mohu jen souhlasit. To až tisíceletá tradice vtiskla všemu jistou podobu a bohužel ta se špatně mění. Podívejte se do historie, třeba Hus a následující doba která odmítla právě nově vznikající tradici, bohuže to vedlo i k ničení. Problém je v tom, že vše co nemá předem alespoň naznačenou podobu je těžko pochopitelné, ale dává možnost vlastního přístupu k věci. Jenže v momentě kdy si pár lidí řekne, mohli bychom to vyložit takhle, vzniká tradice která se dá v počátcích ještě poněkud ovlivnit a pak už jen těžko. Na druhou stranu, tradice ukazuje cestu, která sice nedává úplnou svobodu výkladu, ale zabraňuje výkladu zcela špatnému a svou správnost, sice ne vždy stoprocentní dokládá především svou délkou - podívejte se takhle funguju už pár desetiletí takže nemůžu bejt špatně... Nakonec můžu zase jen opakovat, i přes velice silnou tradici je nutná víra, víra živá, protože bez té je tradice zbytečná...

Seregil
31. 10. 2002
Dát tip
clovicko: Zajímavý názor... Já osobně se snažím neškatulkovat, ale v nečem je to určitá jistota a jistoty se příliš nemění (pokud ano je to průšvih) - a Bůh (ať už si to kdokoliv nazývá jakkoliv) je jistota, která je neměnná (záleží jen na lidech - jak mu říkají, či co si pod tím slovem představují). Zacituji - vždycky je ale třeba ještě něco víc a proč jsem ocitoval Sapkowskeho? Protože "náhody" jsou tak trochu dané - čili osud, ale já si myslím, že je třeba ještě něco víc. Myslím si, že s Bohem a s vírou to souvisí poměrně dost...

Jolie
31. 10. 2002
Dát tip
souhlasim clovicko, taky jsem alergicka na to, jak se lidi snazi soudit a radit druhe podle nalepky na krtitelnici...

clovicko
30. 10. 2002
Dát tip
Věřit - proč ne ? Bůh je silně zprofanované slovo, na které má spousta lidí alergii .. kvůli těm, kteří si říkají "věřící" ale naprosto nic nemají vůči pojmům ""vesmírná síla" atd ... Na toto jsem už kolikrát narazil i tady na Písmákovi a proto navrhuji - zkusme si najít nový přístup a nedávat si rovnítko mezi Boha a "věřící" (katolík, ...) atd. . Kolikrát mám tak trošku blbý pocit, když se mne někdo zeptá , zda nejsem věřící, případně zda jsem katolík, evangelík a čeká, aby už si mne mohl zařadit do té správné dávno připravené a ne-upgradovatelné škatule. To je jenom taková globální skupina, do níž se člověk řadí a s níž má asi tak nejvíc společného .. pokud se nejedná jenom o dlouholetý zvyk, jak tomu občas bývá u lidí, kteří se ve věřící rodině narodili. Pro mne je podstatné, že cítím vstah k nečemu (někomu - trošku mi pomáhá, když si to - ho - personifikuji ), co (kdo) nám dává tolik ... mě to prostě nejde na rozum, že je to všechno tak nějak samozřejmé, samo od sebe ... a nacházím důvěru v toho někoho, na koho se mohu spolehnout. Už proto, že se pak v mém životě děje spousta "náhod", které mne vedou dál. Samozřejmě nečekám, že vše bude podle mého - když se dívám zpět, jsem rád, že to nakonec bylo jinak. Tečka.Howgh.

Jolie
05. 10. 2002
Dát tip
ale da se vire duverovat ?

Jolie
05. 10. 2002
Dát tip
ale da se vire duverovat ?

Print
17. 09. 2002
Dát tip
*!

Armand
17. 09. 2002
Dát tip
*** :)

Seregil
05. 09. 2002
Dát tip
Je to dost dobrý. Jsem rád, že jsem sem zabloudil....Po takovej době........ tip

Marwin
05. 09. 2002
Dát tip
Díky...

Natrix
24. 06. 2002
Dát tip
Trošku mi to připomíná kousek z Malého prince. Ten kousek, kdy je Malý princ na planetě s opilcem. Myslím, že je důležité v něco věřit. A dle mého názoru není až tak zásadní, jak to ,,něco" pojmenujeme...

galaxy
08. 06. 2002
Dát tip
Mě se to moc líbí . Každý se podle mne v různých formách uchyluje k Bohu a přitom nemusí být věřící.Nejčastěji jsem to používala před zkouškami nebo zápočty ..: panebože ať tu zkoušku udělám !...zní to jako zlehčování..možná i je :-) Určitě si to zaslouží TIP *

Marwin
03. 06. 2002
Dát tip
Třeba ji hledáš špatně... Počkej, buď otevřená okolnímu světu a cesta se sama vynoří tam, kde bys ji třeba nečekala... Vždyť i jen obyčejná modlitba, je-li myšlena upřímně, je rozhovor s Bohem...

Marwin
02. 06. 2002
Dát tip
Myslím, že ano. Každý si svou cestu musí najít sám a každá je jiná...

Feeling
02. 06. 2002
Dát tip
hi hi, ten závěr to pěkně odlehčil :-) ***

Škoda že ji nějaknemůžu najít:(

Nešlo by takhle mluvit s Bohem a najít ho díky tomu?:)

koník
25. 04. 2002
Dát tip
je dobře vedět, kam patříš a že to není jenom ozvěna a prázdno, které sis vytvořil sám v sobě. Pokud víš tohle (a jakože si myslím, že ano), nemusíš se spousty věcí bát. A to je přece úžasná věc... a jinak, po té technické stránce: je to netradiční. i když možná až trochu schizoidní... :)

koník
25. 04. 2002
Dát tip
ještě jsem zapomněla dát tip, tak to napravuji. A jinak se snad ještě připojuji k Nyxovi...

dara
15. 04. 2002
Dát tip
Každý jsme sám...když už věříš, je asi´hodně důležité víru neztratit a já věřím, že Ty ji neztratíš..

Marwin
05. 04. 2002
Dát tip
Slepá víra... No, tak si to přetransformuj na lásku. Podívej víra podle mě spíš posiluje. Já bych asi těžko byl silnější, kdybych tam někde uvnitř neměl něco, něco malého o čem vím, něco co hřeje, prostě něco. Těžko to dokážu popsat slovy, prostě vím, že v tom nejsem sám.

dara
20. 03. 2002
Dát tip
urcite je to vhodne tema k zamysleni, i kdyz tu nachazim urcite rozpory..............proc zrovna Bůh? píšeš že člověk věří proto, že je slabý...myslíš,že tě spíše neoslabuje ta slepá víra?

Danny
18. 06. 2001
Dát tip
rádo se stalo :-)

Skleboun
18. 06. 2001
Dát tip
Danny, Danny, on byl v takove euforii z toho tipu, ze se s nim skoro nedalo mluvit .o))) Ne, jen tak dal a vetsi houst! :o))

Danny
17. 06. 2001
Dát tip
něco na tom je. víra bez důkazů mi není vlastní, ale chápu Tvůj myšlenkový postup. já sám si myslím, že existuje Bůh a jako důkaz mám existenci reality a svého sebeuvědomění : podle mě nemohli vzniknout "jen tak" . Zda toto "podle mě" nazvat vírou ... to nevím. líbí se mi jak je to "zacyklené" - končí to zase tím samým textem...

Marwin
17. 06. 2001
Dát tip
Nevím, komu mám vděčit za svůj první TIP, ale: MOC TI DĚKUJU!

šestič
03. 04. 2001
Dát tip
nutny paradox 90statych let ztraceny a cim dal tim vic osamely hleda viru a pomoc kte to jen jde. moc se mi to libi.

Marwin
20. 02. 2001
Dát tip
Tady byla tak rychlá inspirace, že už jsem se neodvážil později nic předělávat, nebo upravovat. Proto to beru jako namět k zamyšlení, ne jako přímou cestu k Bohu. Ono, když se to tak vezmeme, je vůbec nějaká přímá cesta k Bohu? StvN: Já jsem vypravěč. Ale zároveň se považuji za věřícího.

StvN
19. 02. 2001
Dát tip
Myslim, že je to hezký, ale pravda je, že jako úvaha se to ani netváří a argumenty víry... Neuškodilo Ti zamyslet se nad tim a nám neuškodilo zamyslet se s Tebou. Ještě jedna věc, kdo z nich jsi Ty, věřící?

Anonym
10. 02. 2001
Dát tip
Moc ti dekuju! Zrovna se totiz snazim najit viru. A _JiKo_ keca! V jednoduchosti je krasa!

Erendis
03. 01. 2001
Dát tip
_JiKo_ : snaha byla a to je to co se počítá podle mě je to pěkný...možná bych jen do toho nemotala Boha

JiKo
23. 12. 2000
Dát tip
No na to že se snažíš zpracovat tak těžké téma jako je uvěřit v Boha je to sakra slabé zpracování :-(

Skleboun
21. 12. 2000
Dát tip
dneska mam naladu na dlouhou kritiku, tudiz: libi se mi ta forma - nevim, jestli je to jeste uvaha, ale to mi zase tak nevadi. Na prvni dilo to neni spatne...myslim, ze tohle je debata na dlouhe zimni vecery... ten konec...se mi libi asi nejvic.

Nyx
21. 12. 2000
Dát tip
Bůh jak se zdá hloubá našimi prostými životy a zachytává do svých sítí ty, co ho nalezají po kouscích a po kapkách až mu třeba zcela propadnou, či naopak je odradí.To je každého věc, můj osobní názor je spíše tomu božskému nakloněn, připadám si tak na světě svobodněji a je dobře,že takové pocity nemám asi sám.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru