Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

S tou klikou je něco v nepořádku

16. 06. 2005
22
13
7935
Autor
Alojs

 

Když jsem byl malý… no dobře, je tomu už šest let… zastihla mě velmi zákeřná úchylka (ani nevím, jak bych to měl nazvat). Nemoc, jež v mém v životě vyplnila necelý rok, se projevila v přehnané péči o hygienu. V praxi to vypadalo asi tak, že jsem skoro celé dny proseděl/prostál v koupelně, dře si zde ruce doslova a do písmene až na kost. Když si dnes vybavím ty šíleně hororové okamžiky, kdy se mi poštěstilo otřít o nějaké to cizí těleso a já hned propadal panickému strachu, že teď už to mám sečtené a že smrtelná infekce je již tzv. v zatáčce, polévají mě litry studeného potu.

Jak už jsem ale napsal, toto období mám zdárně za sebou, a když tak vlastně přemýšlím a vracím se do minulosti, ani si nevybavuji, jak se mi z toho všeho podařilo vycouvat. Každopádně si velmi dobře pamatuju na to, jak se má tehdejší kožní doktorka marně snažila nalézti příčinu věčně zkrvavených rukou. Se svým problémem jsem se totiž nikomu nesvěřil, hlavu maje pomatenou v důsledku víry, že tak činím v zájmu rčení „čistota – půl zdraví“.

V posledních dnech jsem ale zjistil, že to, co mě tolik trápilo před několika lety, je dost možná dědičnou záležitostí. První základové kameny tohoto „prozření“ byly položeny před necelým měsícem, když jsem se takhle procházel bytem a nahlas si zpíval písničky skupiny Chinaski (trénuju na příští SuperStar a začínám těmi lehčími sousty). Tehdy jsem prvně zbystřil bráchu, jak se snaží na záchod dostat tak, aniž by holou rukou uchopil kliku.

Po takřka minutové studii plné krkolomných pokusů, jež by se dala nazvat „Kterak jsou na nic improvizované prostředky“, se ve mně probudilo cosi jako lítost a nepřemýšleje dál nad tím, co se tady děje, svému sourozenci jsem pomohl.

Mnohem větší zaskočenost mě tak zastihla až večer, když se mi poštěstilo zaevidovat tentýž jev, s toutéž osobou v hlavní roli. To už jsem němým nezůstal a s vhodně pokřiveným obličejem začal danou záležitost řešit.

„Co blbneš, vole?“

„Co bych dělal? Jdu na hajzl,“ zněla bráchova odpověď. No jo… že mě to nenapadlo…

„A proč se snažíš ty dveře otevřít nohou??? Si cáklej, nebo co?“

„Ta klika smrdí…“

Petrova jednoznačná odpověď mi málem odrovnala bránici, a než jsem se stačil stabilizovat, bráchovi se konečně podařilo vniknout do methanového prostůrku.

„Ta klika smrdí???“ nepřestával jsem se divit.

Patřičně „sourozenecká“ odezva přišla po jakémsi předložkovém pšouku: „Si čichni, ty debile.“

Těžko říct, proč jsem tehdy nedbal bráchovy výzvy a na základě přirovnání k debílkovi nevyvolal „uspokojující“ hádku plnou barvitých nadávek – dost možná za to mohla má tehdejší zvědavost. A tak - jakožto chrabrý hrdina bez bázně a hany, který nenechá jediný problém bez povšimnutí – vyslal jsem svou hlavu do bezprostřední blízkosti „obviněné“ kliky. Aniž bych však stačil řádně roztáhnout nozdry, dveře od záchodu se z nenadání rozrazily a já tak dostal jedinečnou příležitost přesvědčit se o tom, jak velkou kapacitou má ústa disponují a jestli se do nich vleze klika celá, anebo ne…

 

***

Že se s bráchou vzájemně popichujeme, že se posíláme do černých míst a že se jednou za čas, když kalich s trpělivostí přeteče, i popereme (mohlo by se zdát, že bych měl mít navrch, ale zákeřnosti jako kousání a škrábání dokážou karty obrátit), to není v rámci sourozeneckých vztahů nic překvapivého. A v poslední době se v tomto ohledu nic nezměnilo. Naposled mě bráška doběhnul, když mi začal posílat anonymní výhrůžné sms-ky… Představa, že jsem někoho namíchl natolik (aniž bych věděl čím), že mě chce zkopat do krychle, mi velmi „zpříjemnila“ brzké sobotní ráno a věřte…

 

Měl jsem o čem přemýšlet. Třeba kde seženu peníze a tak...

 

Když jsem nakonec Petra načapal, jak se mi pokouší odeslat další sadu „optimistických“ zpráv, ihned mi bylo jasné, že Impérium bude muset vrátit úder. Jakožto člověku pohotovému a zákeřnému (když na to dojde :-)) mi netrvalo dlouho, abych ve své kebuli něco vymyslel. Stačilo si uvědomit pár souvislostí a nápad byl na světě.

V rámci proveditelnosti se nejednalo o nic náročného, takže můžete následující popisek chápat jako velmi účinný recept na kanadský žertík. Ať už dotyčnému klika smrdí, či nikoliv.

 

Byla zrovna sobota a brácha ten den proseděl vyloženě u televize, zrakem hltaje fotbalové přenosy z prestižních evropských lig a pak samozřejmě nějaké ty šoty z NHL. Celý víkendový den se tak nesl ve znamení obrovské příležitosti, jež z plna hrdla křičela po využití. Někdy před obědem jsem se konečně odhodlal a po vzoru Jamese Bonda se nenápadně proplížil do kuchyně, přesněji ke zdejší chladící svatyni. Dávaje si obrovského majzla a maje uši nastražené jako králík, pomalu jsem otevřel vrátka, hbitě se zmocnil čokoládové pomazánky a prstem nabral její nemalé množství.

Brácha se i nadále bořil v křesle a nijak nejevil zájem o dění ve vedlejších místnostech – a to mi nahrávalo. „Ošacen“ pouze ve slipech a s prstem od hnědé hmoty jsem se pak vydal na naše slavné WC. Samo sebou, že okolí si toho muselo být vědomo.

„Jdu na záchod,“ zvolal jsem, jako kdyby se jednalo o nejvýznamnější událost roku.

Bráchova odezva mě nepřekvapila. Přesně takovou jsem totiž očekával.

„A co jako?!“

Dokonale izolovaná místnost se stala mým azylem na celých pět minut. Herecká etuda na téma „Sedím na záchodě a předstírám něco, co nedělám“ se mi skutečně vydařila a při jejím provádění jsem využil všech dostupných prostředků (toaleťák, časopisy a tak).

Po oněch pěti šedesátisekundovkách nadešla fáze poslední a já konečně opustil klaustrofobicky laděný prostor. S hnědou čmouhou na zadku jsem pak zavítal na návštěvu k bráškovi a vědomě si sedl přesně před něj.

Cílená reakce se dostavila s rychlostí vyhladovělé pumy. „Ty praséééééé!“ vyjekl brácha, „ty sis neutřel prdel!!! Máš tam hovno!!! Ty jsi hovado!!! Áááááááá!“

Ve chvíli, kdy se brácha začal klidit z mé bezprostřední blízkosti, aby se náhodou neušpinil, provedl jsem něco, co ho skoro úplně odrovnalo.

Podíval jsem se na svůj zadek, nabral si hnědou hmotu na prst a pak si ji vložil do úst. Vše jsem zpečetil „vtipným“ dodatkem.

„Máš pravdu… je to hovno!“

 

Bráchu jsem ten den už neviděl.


13 názorů

Alojs
19. 08. 2008
Dát tip
tak si říkám... od té doby je podezřelý klid... snad jsem (probůh) nedospěl :) ... jinak ještě jednou - díkes za sprint. já tě navštívím zase dopoledne :)

Patcheesa
18. 08. 2008
Dát tip
:D

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
Jako že jsem z něj nemoh. Pak to utřel do trávy a byl naprosto v pohodě. jenom já jsem zvýšil odstup od něj:-))

Alojs
13. 04. 2007
Dát tip
tak to je kámoš dost odvážnej :) Ruku bych si s ním nepodal :)

Lucass
13. 04. 2007
Dát tip
To mi připomíná, jak jsem jednou šel s kámošem a před námi na cestě leželo hovno:-) Každý normální by ho překročil, obešel a šel dále. Ne však můj kamarád. Ten se zastavil, dřepl si k němu, strčil do něj prst a povídá:,, Ty vole, Lukáš. Hovno. Sem měl štěstí, že jsem do něj nešláp."

Alojs
04. 04. 2007
Dát tip
překlep... je o dva roky starší :)

Quaken
04. 04. 2007
Dát tip
Takže 20? A pořád se mlátíte? To bych chtěl někdy vidět :)

Alojs
04. 04. 2007
Dát tip
to by už byla recyklace... je třeba vymyslet něco nového. navíc je už brácha o dva roky mladší. bude to těžké. ale ne nemožné

Quaken
04. 04. 2007
Dát tip
Takže kupuješ pomazánku? Pro tentokrát s pažitkou a budeš předstírat zvracení?

Alojs
04. 04. 2007
Dát tip
to jsem jenom rád :) zároveň mě to však přivádí k myšlence... doma jsme už dlouho nic nezkutili... :)

Quaken
04. 04. 2007
Dát tip
No smál jsem se, majster :) *

Alojs
04. 08. 2006
Dát tip
jj, díky za názor

matt86
03. 08. 2006
Dát tip
Ty jo - skoro jako by to napsal Alojs! Sorry, ale můj kritický komentář se nevleze na pouhou jednu stránku, takže to budu muset zkrátit. Můj kalich s trpělivostí, rybízovou šťávou a skořicí už zvolna přetéká. Myslím, že ti brzo dám hlavu pod studenou tekoucí svatyni. Ty jo, fakt jsem se nenasmál, až mi prasklo břicho a veškerý klaustrofobií sužovaný obsah konečně došel svého azylu hbitou rychlostí vyhladovělé pumy; málem mi to neodrovnalo ani jednu bránici! ... Dobrý, něco si nechám na příště.

Fuj! Hodně dobrý! Asi to někdy použiju na sestru, až mě začne prudit :) Jinak bych ti poradil vypustit přechodníky a trochu to místy zrychlit - občas jsem se bořil... Ale jinak je to bezpochyby na Tip

Alojs
13. 07. 2005
Dát tip
Hrbol: asi geny... asi ty geny :-) dík za návštěvu rozhněvaný_malý_muž: ještě pořád hledám svůj styl, i když to tak možná nevypadá. Díky za názor

Kdo nehledá svůj styl... já taky... a vypadá to na pořádně dlouhou procházku, než ho najdu se válet někde v příkopě...

Alojs
01. 07. 2005
Dát tip
Hovňousek spokojeně vrtí zadkem :-))) děkuju

Alojs
24. 06. 2005
Dát tip
ještě jednou díky... kluci

Grip
21. 06. 2005
Dát tip
viz. Narvah* a ten vtip jsem už někdy slyšel

Alojs
21. 06. 2005
Dát tip
jaký vtip? to je má dílna! On mě někdo předběhl! ztratil jsem smysl života...

Grip
21. 06. 2005
Dát tip
promiň

Alojs
21. 06. 2005
Dát tip
stloukám si kříž... pozdě :-)

Grip
21. 06. 2005
Dát tip
ale já první kamenem nehodím!

Brosqička
21. 06. 2005
Dát tip
hele, tohle je SUPER, fakt se směju jako blázen *t*

Alojs
21. 06. 2005
Dát tip
díky. za úsměvy a smích jsem úplně nejradši.

pikacu
21. 06. 2005
Dát tip
Alojs ... s tím tipem jsem to byl já, skutečně. Nechápu ale, že se nezobrazila moje kritika. Tedy - kritika .... velká pochvala, protože jsem se třískal jak blázen a to doslova. A to se mi stává při čtení ale hodně málo kdy. Takže díky moc za pobavení!!! :-)

Narvah
20. 06. 2005
Dát tip
poněkud krajní téma.. pro mě nejzajímavější jsou rozhovory s tvým bratrem, vaše interkace. obešel bych se bez těch úvodů do děje, či doprovodných vět. *

...já že taky dělám dost hovadinek, ale tohle by mě snad ani nenapadlo. Já už myslel, že se opravdově potrhám smíchy. Dobrý-t*

Marty73
20. 06. 2005
Dát tip
Tak musím přiznat, že jsem se řehtal na celé kolo. Dost mi to připomínalo půtky mých mladších bratrů, když ještě neměřili dva metry a nevážili metrák. Zábavně psané, líbilo.

Alojs
20. 06. 2005
Dát tip
Díky. U toho dílka jsem rád hlavně za to, když čtenáře alespoň v jeden moment rozesměje. Pakliže se tak stalo, jsem nesmírně vděčen. A přiznám se... původně jsem uvažoval, že tohle bude poslední díl ze sbírky.... teď tak trochu váhám, protože zážitků mám rozhodně víc :-/ děkuju za návštěvu

Klídek
18. 06. 2005
Dát tip
pěkný vzpoměl jsem si na sebe a svého bratrance

Apricots
18. 06. 2005
Dát tip
No jo, no, tak já ti je naposílam předem a pak si to přečtu, no, ale je to proti mým zásadám:)

Alojs
18. 06. 2005
Dát tip
to nedělej... prosím.

melpamene
18. 06. 2005
Dát tip
pohoda.. není těžký se u toho smát :)

Alojs
18. 06. 2005
Dát tip
děkuju pěkně

Alojs
17. 06. 2005
Dát tip
na tipech nezáleží. Já jsem rád, když se čtenář alespoň jednou u mého díla zasměje (to pak ten text není úplně tragický). Děkuju za návštěvu. Takhle po ránu udělá radost

Alojs
17. 06. 2005
Dát tip
a ještě... mám pocit, že tip si stejně odeslal. protože šest jsem jich tu včera neměl. Tedy... pokud netipoval někdo jiný :-)

Zuzulinka
16. 06. 2005
Dát tip
Ty seš ale pako...já se tu řežu...teda fakt, ten Tvůj brácha si užije..připomnělo mi to jeden čundr, kdy si kámoš nacpal do igelitového sáčku lečo a protože jsme jeli vlakem a potřebovali místo...Našel jedno...zatvářil se, že mu není zrovna dobře..k čemuž použil zmiňovaný igelitový pytlík..pak vytáhl lžíci..zamíchal...a začal konzumovat.. A najednou prázdné kupé...a my v něm...:-)))*

Alojs
16. 06. 2005
Dát tip
auuu, tak to musel být lepší fór :-) kde je větší dopad, tam je lepší fór :-) díky

REDH0T
16. 06. 2005
Dát tip
Chatovací skupina REDH0T, HRBOL, NEOOPICA vás tímto žádá o poskytnutí slovní kritiky k dílu autora Liberál s názvem NeoPísmácká diskuse, ze dne 14. 6. 2005. Cílem naší skupiny je překonání světového rekordu v počtu návštěv autorského díla, samozřejmě na celém světě... Přispívejte i vícekrát, chceme překonat i Číňany

StvN
16. 06. 2005
Dát tip
Nemůžu se nesmát. Vtipný.

romi
16. 06. 2005
Dát tip
:o)))))) *

fungus2
16. 06. 2005
Dát tip
A sakra o)))***

pikacu
16. 06. 2005
Dát tip
proč mi nejde odelsat kritika .. resp. se nezobrazuje?? :-(

pikacu
16. 06. 2005
Dát tip
aha .. když dám tip, tak se kritika nezobrazí .. alespoň ne mě ... nějak to tu hapruje, řekl bych .. tak ... prostě jsem dal tip, no .. hm .. líbilo

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru