Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kluci

16. 06. 2005
15
2
4466
Autor
Narvah

             Malej Martin vyběhl s míčem na asfaltku před dům. Rozhlédl se, jestli je někdo nablízku a začal si přihrávat o patník. Asi dvacetkrát nakopl míč, pak ho vzal do náruče a přitiskl na hrudník. Pomalu se coural k protějšímu domu. Ve tváři se mu objevil bojácný výraz.

„Prosím?“ ozvalo se z mikrofonu chvilku potom, co zazvonil. O krok ustoupil a mžoural přes brýle před sebe. „Tak prosím!“ Malej Martin si stoupl u stěny na špičky. „Je doma Ruka?“ zeptal se.

„To jsi ty? Počkej, zavolám ho.“ Netrpělivě dribloval míčem.

„Železná ruka,“ ozvalo se z mikrofonu.

„Půjdeš ven Ruko?“

„Tak jo. Zatím se někde schovej.“

Malej Martin se chvíli rozmýšlel, pak oběhl barák, aby zalezl za ostružiní. Tam taky s bušícím srdíčkem netrpělivě sledoval prostranství před sebou. Když konečně uslyšel kroky, přikrčil se k zemi.

„Já tě najdu!“ volal Ruka. „Najdu tě!“

            Malej Martin měl strach. V uších mu bubnovali, co chvíli zadržel dech. Už prošel kolem ostružiní a šine si to dál! Malej Martin prolezl dírou v keři a zlehka, jako indián, následoval postavu před sebou. Když byl kousek od ní, hodil míč: „Mám tě!“ vykřikl, když se míč dotkl zad.

            Ruka přimhouřil oči a změřil si protivníka. Prudce se otočil a udeřil jej dlaní do tváře: „Tady máš!“

            Malej Martin vyhrkl v slzy. „Tos nemusel Ruko…“ řekl plačky. „Já to myslel z legrace.“

            „Tak už nebul a nikomu to neříkej. Pojď se mnou, něco ti ukážu,“ řekl Ruka a chytl  ho za ruku. Rozběhli se k bunkru. Když seděli vedle sebe na prkně, kryti hlubokým křovím, sáhl Ruka za tričko a vytáhl list papíru. „Čti!“ řekl.

            Malej Martin zkoumavě pohlédl na papír. „Neumím,“ řekl a vrátil ho Ruce.

            „Tak poslouchej,“ řekl Ruka a neklidně se zavrtěl.

           

                                                                                                            pondělí

            Rozhodl jsem se, že to zakopu. Mám strach, že by mě táta pořádně zbil, kdyby to věděl. Možná, že ne, ale podle mě jo. I Z. říkal, že je lepší to zatím někde zakopat. Jen si dám pozor, aby mě nešpehoval.

 

                                                                                                            úterý

Zakopal jsem to v břízách, šest kroků na východ od nejmenšího stromu. Určitě mě nikdo neviděl. Táta spal a Z. včera odjel k babičce.

 

                                                                                                sobota.

Jsem rád, že jsem to zakopal. Je obalená igelitem a přelepená náplastí. Přesto mám strach, aby nezrezavěla. Těžko zrezaví. Táta se ptal, jestli nevím, od čeho jsou v kuchyni ty střepy. Podle mě to byla máma. Táta má pořádně dořezanou nohu. Podle mě je to na šití.

 

                                                                                                úterý

Dnes mě vzal táta do kina na Drobný si nech. Podle mě je to moc dobrej film.

 

 

 „Co na to říkáš?“ řekl Ruka, když dočetl. „Našel jsem to u sebe v pokoji zapadlý za dřevem postele. Podle mě je to kus deníku mýho mrtvýho dědy.“

            „Je to docela zajímavý,“ řekl Malej Martin.

            Ruka se rozhohnil: „Zajímavý zajímavý!“ plácl Malýho Martina přes koleno. „To je přece perfektní! Je totiž docela dobře možný, že to tam ještě je!“

            „A co jako?“ zeptal se Malej Martin nechápavě.

            „No přece to, co tam můj děda zakopal!“ zvolal Ruka o poklepal si na čelo.

            „Aha!“ Malýmu Martinovi zajiskřily oči a radostí hodil míč před sebe.

            „Ruku na to, že to nikomu nepovíš!“ řekl Ruka důležitě. Podali si ruce a vydali se okolo baráku přes potok tam, kde rostly břízy. Ruka šel první, skoro utíkal, Malej Martin za ním. Když tam byli, Ruka řekl: „Sakra. Kterej to je?“ Přiletěly vrány a usedly nad nimi do korun.

            „Kterej to sakra je?“ Ruka si prohlížel stromy. „Nejmenší je tento,“ řekl pak. „Nevíš, kde je východ?“ zeptal se Malýho Martina.

            „Táta říkal že tam,“ řekl Malej Martin a ukázal k městu. „Táta říkal, že když půjdu daleko od baráku, že mi napráská, Ruko.“

            „Zavři klapačku. De se na věc!“ Ruka udělal šest kroků od stromu s nejútlejším kmenem a zastavil se. „Tady,“ řekl. Vrány zakrákoraly a sletěly na nejnižší větve.

            „Co si myslíš, že to je Ruko?“ zeptal se Malej Martin nejistě.

            „Jestli to tam je, tak je to určitě něco ohromnýho. Pokud to teda nebude rezavý,“ řekl Ruka a začal rýt do země klackem. Šlo to dobře, země byla vlhká z posledního deště. Ruka odstranil drny a začal hloubit díru. „Nestůj tam jak jeliman a pojď mi pomoct!“

            Po půl hodině narazili na dva ploché kameny, položené vedle sebe. „Máme ohromný štěstí,“ řekl Ruka. „To je dobrý znamení. Určitě to tam někde pod tím je.“ Po další půlhodině, když už chtěl jít Malej Martin domů, Ruka vykřikl: „Máme to! My to máme!“ Netrpělivě vyhodil ještě pár hrstí hlíny a vytáhl předmět obalený potrhaným igelitem, převázaný steřelým špagátem.

            „Páchne to,“ řekl Malej Martin a chytl si nos. To už Ruka strhával igelit, až mu v ruce zůstal nevelký předmět. Chvíli ho obracel, potěžkával. „Co to podle tebe je,“ řekl nechápavě  a podíval se na Malýho Martina.

            „Je to rezavý,“ řekl Malej Martin a dotkl se předmětu.

 

            Nebe bylo jako ze saténu. Na mýtině, mezi břízami, stáli dva kluci. Jeden byl malej, druhej o něco větší. Na břízách, na těch nejspodnějších větvích, seděly vrány. Jako na povel se vznesly.


2 názory

K3
18. 10. 2019
Dát tip

Náhodně jsem si přečetl.

Výborná povídka. Nejdřív mi vadilo opakování jmen, ale je to asi záměr. Konec si může vykládat každý sám. Mě nejdřív napadlo, že to mohl být granát a pak bylo po všem. Ty si třeba měl na mysli něco jiného. Důležité ale je, co ten text v člověku nechá a jak ho zaujme.


jezesu
17. 01. 2007
Dát tip
Je to bezvadný.. chytlo mě to.. akorát by to chtělo pokračování..?? moc se mi líbí jména..dá se o tom skvěle přemýlat a určitě to nějak..rozvést..hmm... už se těším..chm..

Lakrov
24. 05. 2006
Dát tip
Je v tom napětí. Spád se postupně zvyšuje. Ten 'vnořený text' pak napětí ještě umocňuje. A na konci dost místa pro fantazii. Tak takhle se píšou povídky, na které se nezapomíná! A přitom v ní vlastně o nic nejde :-) Jó, děti (a jejich představivost). Každý jsem byli... TiP.

Salmar
15. 04. 2006
Dát tip
Hodně lidí nadávalo na konec. Já myslim, že začátek a konec jsou nejlepšími pasážemi. Někdo psal, že se nedozvěděl, co ta věc je. Já si myslím, že každý si může domyslet, co se mu tam hodí s ohledem na vrány, na dědu a tak podobně. Já jsem skoro určitě přesvědčen, že ten předmět je stará pistole a když se ji Martin dotkne, vystřelí a zasáhne Ruku. Možná trochu nepravděpodobné, že by to vystřelilo po takové době, ale mě to tam sedí nejvíce. Začátek je taky kvalitní. Hlavně po stránce osobností. Dobře jsi ty dva kluky popsal. Je pravděpodobné, že by se takhle chovali. Skvlý charaktery. Rozhoduju se, jestli dám tip. Ale vzhledem k tomu, že minuler jsem ti ho nedal, dneska ho dostaneš.

reka
08. 01. 2006
Dát tip
vida, tak si to pamatuju dobre. v cerny depkablice nejsem, byl jsem tam jeden rok a docela mi to stacilo - ted jsem pro zmenu v Holandsku. skoda ze ti Norsko nevyslo, je to prima zeme.

Narvah
05. 01. 2006
Dát tip
jo, to s těma vrána jsem měl. musím na sebe pořád upozorňovat totiž.. mám se strašně bezva. úplně se nemůžu udržet. tak se mám. jinak do norska jsem nedojel. dostopoval jsem za tři dny nach goteborg, podíval se na tjorn a orust, nikde mě nechtěli, tak jsem zas jel zpátky.. ty si zpět v černé debublice?

reka
18. 12. 2005
Dát tip
Narvahu, ty jeste zijes? pointa tyhle povidky mi neco pripomina... nemels tu uz kdysi davno neco podobneho, co konci... a vrany se vznesly (nebo naky jiny ptaci)? popravde receno, libi se mi hlavne prvni cast, to s Rukou (az za cteni deniku), druha cast je takova obycejnejsi (+jak rikam, prijde mi, ze uz takovou pointu znam, ale mozna se pletu). podivam se na dalsi tvoje veci. Jak se mas? Vyslo ti to Norsko? jestli budes mit nekdy cas, tak se ozvi.

Kafkas
01. 12. 2005
Dát tip
V zasade jsi dobry vypravec.

Helga
28. 11. 2005
Dát tip
"Je doma Ruka?" Víš, jak jsem se bála, kdo přijde ven? Jinak - jsou všichni tak blbí, že nevidí uzavřený konec, nebo já tak blbá, že ho vidím zcela jasně? Je skvělá...

romale
15. 11. 2005
Dát tip
Fakt dobrá, svižná, s lehkostí, na jeden nádech;)... ###

katugiro
11. 11. 2005
Dát tip
Výborná. *

Jeden
08. 07. 2005
Dát tip
Je to docela fajn. A ten konec mi nepřipadá ani utnutej, a ani nejasnej.

MeTB
04. 07. 2005
Dát tip
Líbilo se mi to. Třeba to bouchlo, možná intenzivně zablikalo, možná to neudělalo vůbec nic, jen holt vystartovali dva ptáci z větve...je to fajn konec. Připomněl mi Dead Poet´s Society, když se jeden z hrdinů zatřelí, ale není slyšet žádná rána, jen se probudí jeho otec. No a taky Šabacha a jak už říká někdo nahoře, Foglara. Prostě fajn. Tip. Tom

evalota47
28. 06. 2005
Dát tip
No napsaný docela dobře,ale ten konec,asi bys měl ten závěr trochu osvětlit,tady náznaky nejsou na místě.Jinak docela napínavý-jen to vyznělo tak jako,že někoho vnadíš ,vnadíš a pak ho pošleš domů.......

Narvah
23. 06. 2005
Dát tip
bubnovali mu bubny: bum bum bum... jinak měl pootočenou hlavu - aby jej udeřil, musel ototčit celé tělo za s/z děkuji

Plopez
23. 06. 2005
Dát tip
Permon9k: Žádný bubny tam nechyběj, tys nikdy neslyšel obrat "já myslel, že mě omyjou"? Taky tam neni kdo a každýmu je jasný, vo co de.

Kytiii
21. 06. 2005
Dát tip
Taky mi ten konec přišel dost odbitej... člověk je celou povídku napnutej, co to tam ten děda zakopal, nebo jestli to tam ten ruka náhodou nezakopal schválně sám - ale hlavně co to je... no a tak se cítím vlastně dost ošizená...

Plopez
21. 06. 2005
Dát tip
ty seš foglar pro dospělé!

ztracenec
19. 06. 2005
Dát tip
Zrovna jsem si přečetl, že by bylo dobrý..když chci, aby lidi hodnotili mě, hodnotit ostatní. Tak jsem si řekl, že to není špatnej nápad a hledal jsem něco, co se mi líbí. Tohle se mi líbí :).

Brosqička
19. 06. 2005
Dát tip
zaujalo mě to. ale taky bych to víc rozvadla. *t*

pozorovatel
18. 06. 2005
Dát tip
podle mě je to moc dobrá povídka:) jen je škoda, že to nebyly straky...

Josi
18. 06. 2005
Dát tip
ty vrány mi tam přídou trochu jako klišé, ale jinak rozhodně tip :-)

StvN
17. 06. 2005
Dát tip
Jako na povel. Drsně. Sám tě do klubu, jestli neva. Píšeš dobře.

Alojs
17. 06. 2005
Dát tip
pěkná povídka s utnutým koncem. Nejsem si však jist, jestli je to dobře, nebo ne. Možná bych to ještě rozvinul. ale i tak tip

Print
16. 06. 2005
Dát tip
*!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru