Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Válka Světů

Výběr:
30. 06. 2005
2
0
4553
Autor
Induan

Pozorovali nás tisíce let, spřádali své plány proti nám a přesto nevypozorovali bakterie?

Válka světů - recenze


   Tak tenhle film je fakt drsnej říkal jsem si už po prvních minutách jeho premiérového představení a ještě dlouho po něm. Spielbergův nový film je opravdu něco, co tu už dlouho nebylo. Film, který ohromí zdaleka ne jen triky, ale hlavně tím, po čem filmový fajnšmekr touží nejvíc - skvělou atmosférou. V době, kdy většina filmů staví téměř výhradně na filmových tricích nebo se neuměle snaží přenést na plátna kin příběhy velmi úspěšných knih velmi nevhodným způsobem (Stopařův průvodce po galaxii atd.), Spielberg postavil svůj nový film prakticky na béčkovém námětu (navíc podle knihy 100 let staré = okoukané a zbéčkovatělé už tím), ale udělal to tak bravurně, že mu Lucas se svými novými nablýskanými Star wars může jen tiše závidět.

   Co konkrétně mu může závidět? Hlavně vypravěčské nadání. Je vidět, že dobrý režisér nepotřebuje originální téma. Spielberg dokáže i obehraný námět zpracovat nejen zajímavým, ale hlavně napínavým, dechberoucím a v mnohém i šokujícím způsobem. To koneckonců Spielberg dokázal už několikrát, ale tentokrát se mu to podařilo nadmíru dobře. Troufám si říct, že by to mohl být dle mého skromného názoru jeho nejlepší film vůbec (v dané kategorii), kdyby nebylo pár drobných chyb, které celé dílo kazí a o kterých se zmíním později. Napřed ale o způsobu, jakým je film natočen.

   Musím říct, že jsem viděl už spoustu hororů, áčkových i béčkových, krvavých, drsných - dá se říct, že jsem horrory odkojený, ale tenhle film je všechny něčím předčí. I takové perly jako je Horizont události nebo možná dokonce i Psycho (z Hichcocka rozhodně tehle film hodně těží způsob navození napětí). Tenhle film má ale na rozdíl od spousty horrorů neuvěřitelně reálně působící atmosférou naprosté bezmoci, zoufalství a paniky. Spielberg si s tímhle filmem i tématem opravdu vyhrál. V některých scénách napíná divákovi nervy až na samý okraj únosnosti, v jiných zase šokuje schopností reálně a působivě vystihnout lidské chování v krizových situacích takovým způsobem, že si říkáte: "Ježíši, tak takhle přesně bych se asi cítil na jeho místě!" a nebo "Takhle bych asi taky reagoval!"

   Dokonce ani snaha o vymodelování vztahů mezi členy rodiny hlavního hrdiny nepůsobí kýčovitě či nadneseně a odcizeně běžnému člověku, jak tomu v podobných filmech často bývá. Z postav v tomhle filmu přímo čiší realita. Věříte hlavnímu hrdinovi jeho dilemata, jak se chovat ke svým dětem, které už nejsou tak úplně jeho, věříte mu opravdový strach o předčasně dospělého syna, kterému už nedokáže bránit dělat nebezpečné věci a jeho synovi zase věříte nejen jeho naivitu, ale i jeho teenagerovský idealismus z ní plynoucí. Tomu všemu napomáhá především skvělý herecký výkon Toma Cruise a dá se říci, že je to opravdu jeho výkon životní. Lepší snad už byl jedině v Rainmanovi. Dakotta Fanningová v roli jeho dcery naprosto exceluje a i herci ve vedlejších rolích podávají velmi reálné a kvalitní herecké výkony, obzvláště bych vyzdvihnul Tima Robbinse a jeho věrohodně zahrané destruktivní spasitelství. Stejně tak spousta dalších herců a komparsistů krásně předvedla paniku, davovou hysterii, závist pramenící ze zoufalství, bezmoc.

   Co tedy celkově velmi dobrý pocit z filmu kazí? No hlavně některé dost divné nápady. Například jaká je asi tak pravděpodobnost, že letadlo spadne zrovna na dům hlavního hrdiny? Nebo proč - promiňte mi ten výraz ze Tří veteránů, ale prostě to vystihuje nejlíp „Hnojit vinice“ :) zrovna lidskou krví? (Navíc tohle tak trochu připomíná myšlenku zpracování mrtvých lidí ve filmu Matrix, ale dobrá, uznal bych to jako jeden ze způsobů, jak by mohli mimozemšťané lidstvo využít, i když poněkud nepravděpodobný a zastaralý.) Co však podle mě filmu nejvíc škodí je jeho příliš náhlé zakončení. V okamžiku, kdy napětí právě vrcholí je film jakoby uříznut a bez nějakého dalšího dovysvětlení, jakým způsobem hrdinové přežili zbytek invaze, velmi rychle a příliš šťastně končí. Dobrá, to už bychom chtěli po Hollywoodu trochu moc - film bez happyendu, ale tenhle end je až příliš happy řekl bych. Jinak už jsou to jen drobnosti. Některé scény nejsou dotaženy na hranici napětí, ale přetaženy až za ni, kde už působí nepřirozeně, asi jako když tancujete v ohništi, místo aby jste z něj vyběhli. Dále mi pak přišlo divné to havarované letadlo, které je sice krásně naaranžované, ale trosky se zdají jaksi nereálné. Dobrá, že není ohořelé může znamenat, že nevybuchlo, což také může být důvod, proč je většina trosek na jednom místě, no ale upřímně, letecká havárie v našem seriálu sanitka byla stokrát reálněji podaná. Už to, že v troskách se jaksi vůbec nevyskytují žádní mrtví pasažéři a nepostřehl jsem dokonce ani žádnou krev, což ovšem mohl být záměr, že třeba vypadli cestou nebo je posbírali mimozemšťané, ale stejně... No jestli to byl záměr nebo šlo jen o to udělat film mládeži přístupnější, to jsem prostě ani na druhé zhlédnutí nepochopil.

   A na závěr úplně poslední věc, která mi trošku vadí. Je to paradoxně zpracování vetřelců, kteří mají sice důmyslně vypracované detaily a jsou úžasně naanimovaní, včetně chůze na svých třech nohou, vypadají však téměř roztomile až řekl bych poťouchle. Také se zdají být celkem dost podobni těm ze Dne nezávislosti, což je ovšem ve skutečnosti možná spíš tím, že Den nezávislosti jim tenhle nápad s atypickými hlavami mimozemšťanů tak nějak vyfoukl o pár let dřív, sám inspirován něčím starším. Dennis Murren, nositel několika cen za speciální efekty a také Spielbergův dlouholetý spolupracovník i na dalších projektech a jeho tým ILM sice odvedli jako obvykle kus dobré práce, osobně si však myslím, že mnohem lépe a originálněji by design vetřelců zvládl můj oblíbenec (a asi nejlepší trikař na světě) Stan Winston (Predátor a další známé filmové bestie).

   Ale ani tohle všechno můj dobrý pocit z filmu nedokáže zkalit a jen doufám, že vyjde nějaký režisérský sestřih, v němž bude doplněno to, co mi tady tak trochu chybělo - nějaká scéna, která by lépe uvozovala závěr filmu. Každopádně kdybych měl film ohodnotit bodově, celkově bych mu přes to všechno dal 9 z 10 a velmi doporučuji film zhlédnout, pokud možno v temném, ponurém kině. Nebo třeba ve sklepě, ať to máte stylové... :)


Induan


Induan
09. 11. 2006
Dát tip
ok, beru.

Induan
24. 11. 2005
Dát tip
Jj, skvělej film. A dneska jsem viděl další skvělej film a chystám se na něj taky hned napsat recenzi: Lovci dinosaurů (podle Bradburyho povídky o tom zašlápnutým motýlovi, i když rozhodně ne moc věrně a ne tak dobře ztvárněno jako Válka světů).

StvN
22. 11. 2005
Dát tip
Tak jsem právě viděl Válku světů. Konečně. A musim přiznat, že se povedl a to celkem hodně. Začátek a konec nic moc, ale tu šílenství uprostřed, prostě ňamka. A knížky se drží víc než dost. Například si vzpomínám, že se země začala podobat martské krajině, i ve filmu pak byla červená:) skvělé panorama

StvN
13. 10. 2005
Dát tip
Zase ten béčkovej námět. Zkusim další jméno, jestli ti něco řekne, štěkni - Orson Welles. Jo a s tim Matrixem jsi taky vedle :) Nepíšeš špatně, ale řekl bych, že jdeš nad své možnosti a je to znát. Velmi jsem se pobavil větou: Stejně tak spousta dalších herců a komparsistů krásně předvedla paniku - :)

Induan
13. 10. 2005
Dát tip
Dramatizaci Orsona Wellse jsem bohužel nikdy neslyšel, ale vím o co jde, atd. Přirovnání k Matrixu co se týže zužitkování těl jako zdroje živin se nabízí a samozřejmě netvrdím, že v Matrixu to byla originální myšlenka, jen se mi to prostě tímhle připomnělo a tady v tom zpracování se mi to zdálo trochu nepravděpodobné. No a s těmi herci ve vedlejších rolích - fakt bych řekl, že skoro všichni, kdo se v tomhle filmu objevili na plátně prostě působili věrohodně a realisticky... Jinak o úrovni svýho psaní si nedělám iluze a samozřejmě bych chtěl umět psát líp a někdy se opravdu snažím o něco, co se mi pak tak úplně nepodaří, to se prostě stává. Ale snad se to časem zlepší. Kdybych už byl profík, nepsal bych asi jen sem, no...

Fajn recenze - škoda že jsem si jí nefčim dříf než sem viděl film - jsem v ČR do září a tak jsem šel raději tady. špilbega mám rád, ale jedna vjec mi f tom filmu vadila a říkalo to sposta mejch známejch (co tu knihu četli stejně jako já) - jak kurnik mohla fungovat tomu frajerovi ta videokamra (v knize není zmíňka), když vše kolem se zaseklo???????????????? I krujzovi švícary vod černocha na rohu??????????????? A jak je sakra možný že to přežil i ten jeho syn (moch by bejt jeho mladší brácha), kterej vlez za ten kopec, kde to pak všechno bouchlo????? Ale to jsem si asi tak moc brát neměl - když já sem musel - komu sem zkazil dojem sorry, ale jinak to fakt nešlo

Induan
10. 07. 2005
Dát tip
Dík. No vidite, tak to jsem si zase neuvědomil já s tou kamerou. Oni asi Ti filmaři tak úplně nepochopili princip EMP nebo prostě kvůli dramatičnosti udělali výjimku. Takovejch nelogičností tam každopádně bylo víc.

velice kvalitní filmová recenze...objektivní, ne tolik rozjásaná jako recenze na některých filmových serverech...s většinou bodů souhlasím, až na tu nominaci nejlpeší Spielbergův film, Schindlerův seznam byl (podle mě) lepší... ale děkuji Ti.. tv.. a hezký víkend

Induan
09. 07. 2005
Dát tip
Dík.

Induan
09. 07. 2005
Dát tip
Ano, měl bych říct v dané kategorii. Samozřejmě těžko lze tento jeho film srovnávat s jeho dalšími díly, která patří do trochu jiné kategorie. Pokud bychom se jej pokusili zařadit mezi jeho válečná dramata jako je Říše slunce, Zachraňte vojína Ryana nebo Schindlerův seznam, jaksi by do této skupiny neseděl. Z jednoduchého důvodu: Tento film není dramatizace skutečných (nebo jako skutečných) událostí, je to fikce natočená netypickým způsobem. To znamená, že bychom jej museli zařadit spíše do skupiny s E.T. mimozemšťanem, Jurským parkem, Dobyvateli ztracené archy nebo Minority reportem. Problém je, že prakticky každý Spielbergův film je originál a těžko se srovnává s těmi dalšími. Většina těchto jeho filmů je lehčího žánru. Co ale na jeho Válce světů oceňuji nejvíc je jak už jsem řekl vypravěčský talent.Tam si troufám říci, že se opravdu překonal a udělal film pro něj netypický. Šokující nejen svou náplní, příběhem a triky, ale hlavně zpracováním a to je skvělé.

MeTB
07. 07. 2005
Dát tip
Nechápu, proč to pan Spielberg dělá, ale on své dvě hodiny dobré filmy naprosto pohřbí posledními třemi minutami. Sice mi vadillo, že je moc vidět, jak si režisér - byť se zkušenostmi mistra - hraje (např. až příliš dlouhá scéna s pátračem ve sklepě), ale film se mi líbil, ocenil jsem, že Tom Cruise nezachránil lidstvo, že dokonce přišel o syna (to na mě zapůsobilo hodně silně - au, pane S., proč jste neustřihl poslední scénu!?), až na, opakuji a opakuji, ten hrozný KONEC! Ach jo. T.

aldebaran
02. 07. 2005
Dát tip
Právě ten konec je na tom to nejlepší. V kterém americkém filmu si viděl tak prozaický konec. Žádné přehnané nálety stíhaček, vlající americké vlajky a prohlašování za vlastence. Spielberg ukázal, že příběh může skončit docela obyčejně, bez šokujících point. Myslím, že ten film nebyl ani o tom, jak ty ufony zlikvidujou, ale o strastech jedné rodiny, která se snaží jen přežít.

Induan
02. 07. 2005
Dát tip
aldebaran: Jo, souhlas, ale tak jsem to nemyslel. Prostě neukázali, jak se těm lidem podařilo přežít ten pochod do Bostonu, ukázali jen, jak se zahránili z toho jednoho stroje a pak příliš prudkej střih na šťastnej konec. Třeba u povídky bych to bral, nebo u nějakého epizodního vyprávění, kde chceš vyzvednout jen jednu zajímavou příhodu, ale tady to na mě působilo tak nějak divně. Byl jsem na tom filmu včera ještě jednou, abych si vychutnal detaily a abych se ubezpečil, že jsem si některé věci jen nevsugeroval, ale působilo to na mě pořád stejně rychle ukončené Ale je jasné, že spoustě lidí může takový konec vyhovovat i tak, už proto, že je netradiční. Ale v každém případě je to jeden z nejlepších sci-fi/horror/katastrofických filmů, co jsem kdy viděl, to rozhodně ano.

JiKo
01. 07. 2005
Dát tip
Též sem zaslechl, že se na to dá kukat tak to zkusím

JiKo
01. 07. 2005
Dát tip
eště vTipa

Induan
01. 07. 2005
Dát tip
dík

andromeda
30. 06. 2005
Dát tip
uz se tesím, az ho uvidím.....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru