Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bilanční II

Výběr: prenatal, Print
20. 07. 2005
15
0
4639
Autor
Rowenna

Až umřu já, až umře moje matka

budou si pozůstalí

probírat krabice

s recepty na bábovky

na rychlý švédský moučník

a s těmi fotkami, které už mívají

sépiový odstín, kde mizí siluety

kde mizí boty, ruce, tváře

a taky někdy narazí

na ohmataný papír

z kterého vykřikne:

„... bojím se, bojím...“

„... ach, tolik miluji...“

„... dneska jsem tančila

až ztratila jsem duši

až ztratila jsem střevíc

až ztratila jsem knoflík

ten důležitý, ten přímo k mému srdci...“

 

až někdy umřeme

jak těžké bude zvážit

co po nás zůstane.

 


maartin
03. 08. 2005
Dát tip
No, snad na tom ještě nejsme tak špatně, abychom hned mysleli na umírání... Knoflík, střevíc i duše se určitě najdou, sluníčko zase vyjde... A to, co po nás zbyde, stejně nikdo žádnou, ani lékárnickou váhou nezváží

misty
22. 07. 2005
Dát tip
;o) ***

Markéta
21. 07. 2005
Dát tip
působivě silné ***

oleandr
21. 07. 2005
Dát tip
líbí...T

Zbora
20. 07. 2005
Dát tip
t.

tanec
20. 07. 2005
Dát tip
Tancovat a při tom myslet pomalu na konec světa?Nevím,nevím.Asi jsem v noční době málo chápavá,tak promiň.Neleká mě,ale ani nejsem nadšená.

tanec
20. 07. 2005
Dát tip
Tancovat a při tom myslet pomalu na konec světa?Nevím,nevím.Asi jsem v noční době málo chápavá,tak promiň.Neleká mě,ale ani nejsem nadšená.

kiksy
20. 07. 2005
Dát tip
je to krásne :o) t

Eg_Ar_11
20. 07. 2005
Dát tip
moc hezky se v tom po špičkách našlapuje *

DRAHT
20. 07. 2005
Dát tip
až někdy umřeme jak těžké bude zvážit co po nás zůstane. TIP

guy
20. 07. 2005
Dát tip
pro ty, co nechtěj čekat, až budou pozůstalými: RYCHLÝ ŠVÉDSKÝ MOUČNÍK Suroviny: A. Sypká směs 3 hrnky polohrubé mouky 1 hrnek cukru krupice 1 PRDOP (prášek do pečiva) B. Náplň 3 kostky tvarohu 1 hrnek cukru krupice cca ½ l mléka (podle vlhkosti tvarohu) 3 celá vejce šťáva a kůra z 1 citronu rozinky, vlašské ořechy dle chuti Postup a) silně vymazat vyšší plech, b) nasypat do plechu ½ sypké směsi, c) zalít připraveným tvarohem, d) zasypat zbytkem suché směsi, e) zalít ½ roztavené Hery. Péci v předem vyhřáté troubě asi ½ hodiny při 150 – 160°C. Možnosti 1. Alternativní postup radí ze sypkých surovin a oné ½ Hery vypracovat drobenku a pak již tedy nezalévat rozpuštěnou Herou. 2. Variace na zadané téma: místo tvarohu přidat strouhaná ochucená jablka (cukr, skořice, vlašské ořechy,...) a do sypkých surovin přimíchat přiměřené množství mletého máku;dále pak je radno v tomto "makovníku" sypkou směs (nebo drobenku) dělit na třetiny a prokládat dvěma vrstvami jablek. :-)*

REDH0T
20. 07. 2005
Dát tip
oceňuji recept

REDH0T
20. 07. 2005
Dát tip
přidávám recept na svíčkovou Domácí svíčková kategorie: hovězí maso recept je určen pro 4 osob(y) Ingredience: 3/4 až 1 kg zadního hovězího, 2 střední cibule (asi 20 dkg), 8 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, 6 kuliček nového koření, hrstička celého pepře (20 kuliček), 3 bobkové listy, lžič­ka tymiánu, 3 špetky soli, 1 šlehačka, 2 lžíce hladké mouky na zahuštění, šťáva z půlky menšího citronu na dochucení, olej na osma­žení zeleniny. Příprava: Zeleninu a koření vložíme na rozpálený olej (s olejem to nepřeháníme) do papiňáku a restuje­me 15 minut. Maso osolíme po celé ploše špetkou soli, dáme ho na zeleninu a rychle opečeme po všech stranách asi 6 minut, obracíme vařečkou či jiným nástrojem, pokud možno do masa pň obra­cení nepícháme. Zalijeme vřelou vodou a dusíme 60-70 minut (podle velikostí špalíku). Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šlehačku s hladkou moukou, které jsme rozmíchali vidličkou v hmečku, nalijeme do omáčky a zamícháme. Do­chutíme solí a citronovou šťávou, necháme 8 mi­nut povařit. Přecedíme na maso, necháme ještě 2 minuly prohřát a podáváme. K masu - můžeme ho prošpikovat před vlože­ním do papiňáku menšími špalíčky špeku (celkem asi 5-8 dkg), které vpichujeme do masa po vláknu (zapíchneme delší tenčí nůž, maso odklopíme na­horu a vsuneme špalk, podržíme špek v masu a nůž opatrně vytáhneme). Chuť i vůně omáčky bude trochu po slanině. Další možnosti úpravy omáčky. Zeleninu, kte­rá zbyla po scezení v sítu, můžeme do omáčky propasírovat (protlačit), ale bez bobkového listu, pepře a nového koření. Nebo vše, co zbude po přelití omáčky v sítu, dáme do mixéru (včetně ko­ření, přilijeme půl až celou sběračku omáčky a 2-3 minuty rychlostí č. 3 vše rozmixujeme a vli­jeme zpět do omáčky. V těchto dvou případech přidáváme šlehačku vždy, mouku jen tehdy, zdá-li se nám omáčka příliš řídká. Doporučená příloha: houskový knedlík, bramborové kroke­ty, na maso půl lžičky (i méně) brusinek

Zuzulinka
20. 07. 2005
Dát tip
nádherná věc....opravdu krásná*** jo a díky za recept..vyzkouším:-))

Rowenna
20. 07. 2005
Dát tip
Nedávám tymián, a maso si předem nakládám do nálevu, zvlášť když to není svíčková z kategorie hovězí, ale jedná se třeba o srnčí, zajíce...

REDH0T
20. 07. 2005
Dát tip
Potom ovšem ten recept podle Rowenny vypadá takto : Domácí svíčková kategorie: hovězí maso recept je určen pro 4 osob(y) Ingredience: 3/4 až 1 kg srnčího nebo zajíce, 2 střední cibule (asi 20 dkg), 8 dkg mrkve, 5 dkg petržele, 5 dkg celeru, 6 kuliček nového koření, hrstička celého pepře (20 kuliček), 3 bobkové listy, 3 špetky soli, 1 šlehačka, 2 lžíce hladké mouky na zahuštění, šťáva z půlky menšího citronu na dochucení, olej na osma­žení zeleniny. Příprava: Zeleninu a koření vložíme na rozpálený olej (s olejem to nepřeháníme) do papiňáku a restuje­me 15 minut. Maos, ktreé předem naložíme na alespoň tři dny do speciálního nálevu osolíme po celé ploše špetkou soli, dáme ho na zeleninu a rychle opečeme po všech stranách asi 6 minut, obracíme vařečkou či jiným nástrojem, pokud možno do masa pň obra­cení nepícháme. Zalijeme vřelou vodou a dusíme 60-70 minut (podle velikostí špalíku). Maso vyjmeme a nakrájíme na plátky. Šlehačku s hladkou moukou, které jsme rozmíchali vidličkou v hmečku, nalijeme do omáčky a zamícháme. Do­chutíme solí a citronovou šťávou, necháme 8 mi­nut povařit. Přecedíme na maso, necháme ještě 2 minuly prohřát a podáváme. K masu - můžeme ho prošpikovat před vlože­ním do papiňáku menšími špalíčky špeku (celkem asi 5-8 dkg), které vpichujeme do masa po vláknu (zapíchneme delší tenčí nůž, maso odklopíme na­horu a vsuneme špalk, podržíme špek v masu a nůž opatrně vytáhneme). Chuť i vůně omáčky bude trochu po slanině. Další možnosti úpravy omáčky. Zeleninu, kte­rá zbyla po scezení v sítu, můžeme do omáčky propasírovat (protlačit), ale bez bobkového listu, pepře a nového koření. Nebo vše, co zbude po přelití omáčky v sítu, dáme do mixéru (včetně ko­ření, přilijeme půl až celou sběračku omáčky a 2-3 minuty rychlostí č. 3 vše rozmixujeme a vli­jeme zpět do omáčky. V těchto dvou případech přidáváme šlehačku vždy, mouku jen tehdy, zdá-li se nám omáčka příliš řídká. Doporučená příloha: houskový knedlík, bramborové kroke­ty, na maso půl lžičky (i méně) brusinek

Rowenna
20. 07. 2005
Dát tip
Kde máš to naložení? trdlo? a nikdy nedusím maso v papiňáku, je sice rychle hotové, ale já si to dusím (peču) zvolna, pomaloučku, polehoučku, s láskou podlévám.....

Rowenna
20. 07. 2005
Dát tip
To já nevím, jak se tu tak slétli. Aspoň guy mě obohatil, protože ten švédský koláč dělám jen s tvarohem, takže ty alternativní podoby mě zaujaly.A když na to přijde, vařím moc ráda, takže chlapa v kuchyni opravdu potřebuji jen k tomu, aby usedl a najedl se.

Rowenna
20. 07. 2005
Dát tip
pozri sa, co všechno dokážu stáhnout z internetu. :-))

REDH0T
20. 07. 2005
Dát tip
náhodou - já to tady do noci psal :o)

dadíková
20. 07. 2005
Dát tip
a že guy nepřihodil photo koláče se divím...:))

dadíková
20. 07. 2005
Dát tip
no jo sakra...snad ho nespálí...:)))

Rowenna
20. 07. 2005
Dát tip
A snad dá ochutnat.

dadíková
20. 07. 2005
Dát tip
myslíš, že nám to sem naservíruje na talířkách??,no to by moh...:))

Rowenna
20. 07. 2005
Dát tip
A ty bys ty talířky mohla vymalovat, malérečko. :-)

dadíková
20. 07. 2005
Dát tip
ha....:))

prenatal
20. 07. 2005
Dát tip

sklenář
20. 07. 2005
Dát tip
160g - váží duše - kolik myšlenka?*

dadíková
19. 07. 2005
Dát tip
déte pokoj teta, nemyslite na to.... ...:)) t

Rowenna
19. 07. 2005
Dát tip
ona neměla být truchlivá, ona měla být hezkým ohlédnutím ale stejně se mi to příliš nepovedlo, chci zkusit jinak, palčivěji.

dadíková
19. 07. 2005
Dát tip
tak zkus.....:))

REDH0T
19. 07. 2005
Dát tip
já bych taky ten moučník... a tu fotku, jak jsi byla v těch malých plavečkách v 17 u Balatonu :o)

REDH0T
19. 07. 2005
Dát tip
.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru