Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hadrová panenka

22. 07. 2005
3
0
3946

Už od rána bylo zataženo. Což ovšem rozhodně ani trochu nepokazilo Doubravce náladu. Večer měly být na Holé mýtině ohňostroje, na které se už několik týdnů moc těšila. A na dnešek stejně hlásili jen slabé přeháňky. Proto si ani nebrala deštník. Hodila na sebe svetr a na hlavu uvázala šátek.

Autobus přijel jako vždy se zpožděním. Ještěže do začátku ohňostrojů zbývá spousta času. Už dávno znala tyhle autobusové spoje, které jezdily jak v Dolních Kotěhůlkách u Zlámané lhoty, tak raději vyrazila dřív. Jenom ta slabá přeháňka vypadala teď spíš jako solidní deštík. Než autobus dojel k Holé mýtině, byl již deštík pořádným slejvákem. No jo, ty jejich předpovědi, ty by se daly sázet do zlata, pomyslela si. Na mýtině se rozhlížela, kam by se mohla schovat. Široko daleko byl jenom jediný malý stromek, kteréhož si bohužel zároveň s ní všimla i nějaká tříčlenná rodinka. A než k němu stačila Doubravka doběhnout, byl už strom obsazený. Vzhledem k tomu, že pod strom by se už nevešla, požádala onu rodinku, zda by nebyli tak laskavi a nepřepustili jí jedno místo nebo alespoň nepůjčili někdo deštník, když má každý svůj. Paní se na ní obořila, co si to dovoluje a ať raději odtáhne pryč. Pán jenom povýšeně hleděl a pod svým velkým deštníkem si zapálil doutník. Doubravka už chtěla poděkovat za ochotu a odejít, když tu jí zatahala za svetřík malá holčička, v jedné ruce držela malou hadrovou panenku, a v druhé dětské paraplíčko, které Doubravce s upřímným úsměvem nabízela. Doubravka ani nechtěla věřit, že to děvčátko patří k těm dvěma. Obzvlášť, když následně holčičce matka vynadala, že se nemá co bavit s nějakou otravnou káčou. Doubravka tedy dívence oplatila úsměv a poodešla několik kroků kupředu, kde ji máváním naznačovala jakási slečna, ať se jde k ní schovat pod její deštník.

Ohňostroje začaly. Doubravka, stejně jako všichni ostatní diváci, se zadívala do záplavy zářících barevných květů. Červená, růžová, modrá, zelená, žlutá....

 

Velká ohlušující rána zničehonic všem přervala zábavu. Doubravka sebou úlekem škubla, a když se za tou řachou otočila, zůstala v šoku. Blesk udeřil do jediného stromu, co tam stál. Pod jeho zbytkem teď ležela tři mrtvá těla a o kousek dál se v mokré trávě povalovala malá hadrová panenka.


Chybí mi tu nějaká ta kritika ve stylu: "To mi připomíná, jak jsem tuhle dirigoval..." :))

Fuj! Kdo to pak uklízel...?

Finch
24. 07. 2005
Dát tip
Přidávám se k názoru Redhota a Alojse - napsané slušně, ale takovéto krátké věci musí (měly by) mít jiný styl pointy než jen bum bác! a někdo je mrtvý. Ale je fakt, že se to četlo docela dobře, takže zbývá obligátní rada "psát, psát, psát".

kopírka
23. 07. 2005
Dát tip
celkem se mi to líbilo, a vzpomněl sem si při tom na povídku Šimka a Grossmana o tom sportovci. takový to: když vás zastihne v poli bouřka, odhoďte všechno kovové. Například pluh. škoda, že ten konec nebyl trošku víc rozepsanej, ale jinak dobrý, jen dál a víc těch povídek (a možná trošku delší)

kopírka: Díky za ta milá slova. Povídky Š+G miluju. ("Co tančíš, když máš na nohou pluhy! Myslíš, že si dá máma namluvit, že tudy projel traktor s hnojem proti mé vůli?" ;)) Konec jsem takhle v krátkosti pojala schválně, aby to zvýšilo údernost a překvapení. Dlouhý dílka se moc nečtou - nevím, ale myslím si, že když někdo otevře dílko, které má dva metry, tak ho zase zavře (přiznám se - i já to tak někdy dělám - ale fakt jen někdy, čtu i dlouhý věci), ale asi máš pravdu - přece jen to mohlo možná být o něco delší - tak příště.. ;D

Manon2
22. 07. 2005
Dát tip
Tak to je fakt blbý ... ale jinak to je sepsaný moc dobře, škoda té holčičky.

Buřinka
22. 07. 2005
Dát tip
fakt pěkný .tip

Loutka
22. 07. 2005
Dát tip
konec hezkej ale ta věta "Ještěže do začátku ohňostrojů zbývá ještě spousta času. " mi trošičku popálila do oček

Marthin
22. 07. 2005
Dát tip
Si nejsem jistý, jestli je možný odpalovat ohňostroj za deště..

Marthin: Je to možný. Už několikrát jsem byla na ohňostrojích při fakt velkým dešti - a dokonce je to i líp vidět, než za normálního počasí. Věřím, že se to může zdát být divné, ale věř tomu - je to tak.

Marthin
22. 07. 2005
Dát tip
Dobrá, budu Ti věřit.. Jak se má Lister?:-)

REDH0T
22. 07. 2005
Dát tip
Zajímavej styl - trošku naivní dada (bez ironie) a cítím z tebe, že tam potřebuješ dostat pointu, která přichází znenadání. Téměř to na mě působí dojmem dvou spojených věcí. Pokud ti šlo o překvapení, uvítal bych, kdyby pro absurditu věci udeřil blesk do Heleny, která dodržuje veškerá pravidla protibleskové obrany, na rozdíl od rodinky... ale piš dál, kočinelo, to přijde... jsou to jen moje subjektivní bláboly, někdo tu věc asi bude považovat za dokonalou... Znova opakuji - píšeš dobře

Alojs
22. 07. 2005
Dát tip
souhlasím s Redhotem - piš, piš a piš. Tohle působí (až na ten závěr) dojmem slohové práce. A slohovky jsou většinou dost omezené nějakým zadáním, a tudíž nejsou tak přitažlivé z hlediska čtení. taky jsem tady takhle začínal

Marthin: Děkuji! ;D Listřík se chudák trápí, že zase došlo kari, ale jinak se má fajn (má přece mě, ne??! ;))) Redhot: Děkuju moc (obzvlášť za poklonu). Zajímavé jest jsou úvahy tvé... ;) Nemyslím si, že by někdo považoval toto dílko za dokonalé, ale nakonec - každý má jiný vkus, že. O nenadálé překvapení nakonec mi skutečně šlo, jak píšeš, a mimochodem - s tím bleskem do Heleny je to docela zajímavý (už se s tím slovem opakuju) nápad!! (To mě teda fakt nenapadlo), ale že by zrovna dvakrát nějak zvlášť dodržovala protiblesková pravidla... (prostě ji pod ten strom nechtěli pustit, to je celé ;))

Marthin
22. 07. 2005
Dát tip
On tě nakonec dostal?? Inu, to bych do něj neřek..:-) Že pozdravuju..:-)

Jasně, vyřídím - určitě bude mít radost. Jo, jo, dostal, a spíš bych to neřekla já do sebe... ;D

REDH0T
22. 07. 2005
Dát tip
dodržovala protiblesková pravidla :o) spíš si upletla z hovna bič, když ji tam nechtěli pustit a stála venku, tak si tím zdůvodnila, jak jsou oni hloupí a stejně to řízlo do ní :o) víš co... dost bylo řečí, zkus to napsat celý znova :o) S tou slohovkou trošku výš to je totiž pravda, ale cejtím z tebe solidní zápal a talent :o) kurva, já jsem jak nějakej sedmdesátiletej literární kritik, co kecama oblbuje mladý maso a slintá u toho :o)))))))))))))))))))))))))))))

Pokud dodržovala, určitě nikoliv vědomě... No, připouštím, že jako slohovka to na někoho může působit (na druhou stranu ale co, že?) A nejsi??? Škoda.... ;)))))

REDH0T
22. 07. 2005
Dát tip
slint... slint...

oblbly... oblbly... ;D

REDH0T
22. 07. 2005
Dát tip
oblbly... slint...

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru