Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Kulečník

01. 08. 2005
2
0
703
Autor
Stibius

Život je jako kulečník.

Jednou mě napadlo, že život a nejen ten, ale i celý vesmír, je vlastně jako taková velká rozehraná hra v kulečníku. V okamžiku, kdy šťouchnete do jedné koule, je na základě síly a směru úderu podle fyzikálních zákonů již předem dáno, co se stane. Které koule se srazí, které spadnou do děr a jaký bude výsledný stav.
Stejné je to i v životě. To, do jaké situace jste se právě dostali, je zapříčiněno spoustou příčin a následků započatých již při zrodu celého vesmíru. To, jak se v dané situaci rozhodnete, je dáno vaší povahou, která je výsledkem výchovy, životních zkušeností, vrozených povahových rysů a podobných věcí. I když se vám může zdát, že máte možnost volby, není tomu tak. V momentě, kdy se mezi něčím rozhodujete, sehraje roli všechno výše jmenované, což vy jste vlastně vůbec neovlivnili, nebo nějaká "náhodná" událost, která byla ale zase vyvolána nekonečným sledem příčin a následků, jehož začátek mi nevidíme. Kulečníkové koule se již dávno začaly pohybovat a změnit výsledek může jen někdo, kdo do hry zasáhne, ještě než se vše zastaví, a změní tak běh dějin, v tomto případě Bůh, jestli nějaký je. Oním prvním šťouchnutím a uvedením všeho do pohybu byl Velký třesk, nebo jak to chcete nazývat. Nedělo se nic, stav naprostého klidu a pak se toho najednou někdo dotknul. BUM. Rozběhlo se spoustu fyzikálních a chemických dějů, díky kterým zákonitě musel vzniknout celý vesmír tak, jak ho vidíme dnes. Rozložení hmoty a jednotlivých prvků v prvotním vesmíru jasně udávalo, jaké reakce musí proběhnout a to se také stalo. Výsledkem je i naše planeta a my sami.
A jak tato rozehraná kulečníková hra skončí? To může vědět jedině ten Bůh, jestli někde nějaký je...
aikon
01. 08. 2005
Dát tip
hmm..filozofia..do toho sa moc miesat nebudem:) ..len si nedovolim suhlasit, ze pred velkym treskom nebolo nic...podla jednej reorie, sa vesmir stale zmrstoval..do takej hustoty, az to vyvolalo "velky tresk"...cize sa zacal zas rozpinat (a rozpina sa do teraz) ..a jedneho dna prestane a zacne sa znovu posobenim pritazlivych sil zmrstovat .......aa...dalsi velky tresk..... ..je to ako hra na harmonike.....myslim:) ..presne to vie len BOH..teta..ak nejaky je:) ..ale teraz som sa rozpisal asi trosku mimo temu..sorry:)

Lúca_K
01. 08. 2005
Dát tip
budu ti muset oponovat... rozhodně bych život nepřirovnala ke kulečníku... raději ke golfu, tak jsou "náhodné" události znatelné. Ale jinak je to dobrý.

overflow
01. 08. 2005
Dát tip
h r a,s tím se dá souhlasit znám kluka, sociologa, co se z kulečníku zbláznil, když se na něm snažil hledat nějaký analogie ke společnosti pro mě moc obecný, žádný bum v textu

Loutka
01. 08. 2005
Dát tip
náhoda neexistuje...říkam to pořád *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru