Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Démanty, město /31. LFŠ UHERSKÉ HRADIŠTĚ/

Výběr: sidonia
11. 08. 2005
5
0
3299
Autor
kontraphunka

Nejlepší kávy jsou ty po ránu z automatu. Po třech nebo čtyřech hodinách tvrdého spánku na tvrdé zemi. Sednete si do předsálí kina, vhodíte mince a trpělivě čekáte. Usrkujete z kelímku a čtete si ve Filmových listech tak dlouho, dokud nezačne den.

   V Uherském Hradišti žije génius loci. Po letošní filmové škole si troufnu napsat, že už vím, co ta fráze znamená. Stačí jen přijet a město vás obalí jako spací pytel za studené noci. Najednou jste v něm tak nějak chránění. Před špatným vkusem, nedostatkem inspirace, informací a tím pádem i špatnou náladou. Je to vidět na lidech, sotva se ponoříte do ulic. Všichni se smějí a horlivě debatují o kultuře. O zážitku z viděného.

 

   A pak dorazíte poprvé až k pokladně. Dostanete akreditační kartu, zapůjčí vám sluchátka na překlad filmů a sebou si odnesete i sympaticky těžkou, igelitovou tašku s logem festivalu. Podaří-li se vám v ní prokopat reklamními materiály, objevíte tlustou knihu s programem a vysvětlením. S informacemi o po všech stránkách dokonale namotaném klubku filmů, hudby, literatury a výtvarna. A ať už začnete plést z jakékoliv strany, nemůžete odjíždět nespokojeni.

 

V balíčku jsem našel ještě další dvě útlé publikace. Jednu o historii revolty a druhou o irském filmu. To proto, že tyto dvě slova představovala hlavní témata letošní přehlídky.

 

(Na Letní filmové škole se na lístky nečeká. Do sálů vcházíte na akreditaci. Deštivou noc pod pokladnou se bdí v Karlových Varech. Tady ne.)

 

 

   Irská kinematografie lákala. Viděl jsem The Comitments od Alana Parkera (mimo jiné Pink Floyd – The Wall) z počátku devadesátek. Je to dokument o neexistující hudební skupině, která byla vytvořena na základě knižní předlohy Roddyho Doyle z všemožných lidí vybraných konkurzem. Vyšlo jim z toho moc fajn dílko a nedávno ho zvolili nejlepším Irish filmem vůbec. I příběh o slavném revolucionáři Michaeli Collinsovi se líbil..

   Ovšem pak tady byly dva snímky, na které vzpomínky jen tak nezapadnou. Jeden irský, jeden český. Pěkně vyváženě. Shodou okolností oba dva němé a diváci při nich ztratili řeč. U Démantů noci od Jana Němce ani o čem mluvit nebylo. Tento jen hodinový klenot šedesátých let vy prostě musíte vidět.

  Jenže jenže.

  V malém sále zámku promítali Čtyři jezdce z apokalypsy, ročník 1921. Přišel Filip Topol, sedl za piáno a celý příběh, za neustálého scanování plátna, improvizovaně doprovodil. Jeho výkon i můj zážitek byl nemalý. Film trval dobré tři hodiny a já to ani nepostřehl. U němého filmu!! A Sedmikrásky Věry Chytilové jako čokoládová pěna na závěr. Ale i kdyby všechno tohle nebylo, pořád by jste ještě nepřišli zkrátka…

 

 

   Hudební program se konal na krásném, letním nádvoří. V intimní atmosféře hudebníků a možná pěti stovek upřených očních párů se odehrálo mnohé. Jen namátkou exkluzivní koncert Glena Hansarda ze slavných The Frames, první ligy současného britského rocku za sedmdesát korun. Inteligentní písně i proslovy Vladimíra Merty a uhrančivý zážitek při pozdním koncertu Psích Vojáků. A perla padala za perlou.

 

   Cestou spát je nejlepší posedět na poetických večerech v čajovně. A před odjezdem domů prohlédnout výstavy. Andrzeje Wajdu,  Zeleného Raoula od Štěpána Mareše nebo všestrannou kolekci Petra Síse. Ten má svá díla i v metru. V metru, jež jezdí New Yorkem.

 

                                                                 

                                                                       …..

 Letní filmová škola nám nabízí hodně umění a minimum klišé. Jev dnes téměř nevídaný.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


tristes
17. 12. 2005
Dát tip
miluju hradiště, filmovku taky, i když z ní většinou o hodně přijdu :o(. asi proto, že to mám hned za domem. a povedená recenze. fakt.

Alojs
30. 11. 2005
Dát tip
velmi příjemně napsané, byť s určitými chybkami (ale ne co se obsahu textu týče). tip

sidonia
26. 11. 2005
Dát tip
jasně no jasně! tv! mam zazitky jiny ale popsals to vyborne

Jinovata
14. 08. 2005
Dát tip
Byl jsem ta, letos i loni a příští rok jedu zas. Téma na příště jeprý Africký a Kanadský film + Příroda. Letošní revolta byla oproti loňskému dětství nabytější, tak su zvědavý co udělá s programem ta příroda :-)

Vaud
12. 08. 2005
Dát tip
Moc fajn napsaný. Litoval jsem, že jsem tam nebyl. *

děkuju vám, dlouho se mi nic nepovedlo až dneska bábovka :o)

ysalamiri
11. 08. 2005
Dát tip
hele..tohle se ti povedlo :o) o třídu lepší než recenz na vary.. *

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru