Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Směšný odpad

06. 09. 2005
8
0
3860
Autor
Mvek

Jednoho dne ráno, byla zrovna sobota, jsem vstal z postele a praštil sebou o zem. Uklouznul jsem totiž po sešlápnuté PET flašce. Rozhlédl jsem se kolem a strnul. Můj pokoj byl plný odpadu čekajícího na vynesení do kontejnerů na tříděný odpad.

Jednoho dne ráno, byla zrovna sobota, jsem vstal z postele a praštil sebou o zem. Uklouznul jsem totiž po sešlápnuté PET flašce. Rozhlédl jsem se kolem a strnul. Můj pokoj byl plný odpadu čekajícího na vynesení do kontejnerů na tříděný odpad.

Rychle jsem si uvědomil příčinu toho nepořádku. Před několika měsíci jsem konečně přesvědčil i rodiče, aby pečlivě třídili domácí odpad a u každého plastu se podívali na značku označující jeho složení, načež ho pak s jistotou poslali správnou cestou likvidace. V kuchyni nad odpadkovým košem na směsný odpad nám už pár týdnů visí lakovaná cedule se značkami recyklovatelných typů materiálů, kterou jsem sám iniciativně vyrobil. Aby odpad rodiče neobtěžoval, rozřazoval jsem si ho sám ve svém pokoji.

Zpočátku se mi nechtělo nosit těch pár kusů do kontejnerů každý den. Pak mě to ale přestalo bavit i víckrát jak jednou týdně, takže toho odpadu prostě nějak přibylo, a k tomu kontejnery v našem okolí začaly permanentně pod odpadem ostatních obyvatel přetékat, takže odpad se u mě v pokoji hromadil.

Nakonec přetekla i trpělivost rodičů. Včera jsem dostal od mámy ultimátum. Doslova řekla: “Jedeme na víkend na chatu, ale ty zůstaneš doma, a jestli nevyklidíš do neděle ten tříděný odpad ze svýho pokoje, tak tě taky zrecykluju!” A tak mám o dnešní program postaráno…

Během snídaně jsem se psychicky připravoval na nelehký úkol. Naladil jsem se pozitivně a z nutné práce si uměle vytvořil požitek. Rozvezu veškerý odpad po okolí do kontejnerů a zasloužím se tak o dobrou budoucnost naší planety i lidstva.

Hned po absolvování psychické průpravy jsem šel zhodnotit stav do svého pokoje. Pečlivě jsem si prohlédl všechny ty PET lahve od nápojů a mycích prostředků, plastové obaly od sušenek a jiných potravin, pytlíky od pečiva a zeleniny, polystyrénové tácky od masa zabalené v plastových fólií od časopisů, aby to nepáchlo, staré časopisy a noviny, ruličky od toaletního papíru, krabičky od léků, občas nějaký starý sešit, – “A hele, támhleto je ta učebnice společenských věd, co jsem tak dlouho hledal, ale jak se proboha dostala na hromadu k recyklaci?!” – opláchnuté kelímky od jogurtu, reklamní prospekty, kartónové krabice, láhve od vína, piva, octa i skleničky od majonézy a zavařených okurek. Trochu se mi z toho přeci jen zamotala hlava, ale zadržel jsem dech, upřel pohled na strop a vzal to jako výzvu. Moderní člověk přeci dbá o ochranu přírody a životního prostředí. Ekologie není jen nutností, ale i nejnovějším trendem. Její zásady dodržuje každý, kdo chce být “in”, takže s chutí do toho! Podíval jsem se opět na své skladiště … Ach jo, kéž bych žil radši o sto let dřív.

Po půlhodině dřiny jsem se plahočil městskými ulicemi s malým vozíkem navršeným nad jeho objemovou kapacitu tříděným odpadem. Měl jsem za sebou už pět stanovišť s kontejnery tříbarevné soustavy – zelený, modrý, žlutý – a vyprázdnil jsem akorát batoh, který jsem si naložil papírem a sešlápnutými plastovými láhvemi.

O dvě hodiny a jednu úspěšnou cestu později jsem opět putoval městem, pro změnu na druhou světovou stranu, abych se zbavil znovu naloženého vozíku. Byla to cesta strastiplná a zdánlivě nekonečná. Byl jsem dokonce málem jedním policistou pokutován za znečišťování města, když se mi část odpadu začala bez mého vědomí trousit z vozíku. Jeho aktivita mě docela překvapila. Třetí výprava však probíhala ještě hůře. Dlouho jsem nemohl nalézt alespoň trochu prázdné sběrné nádoby. Navíc jsem zahlédl jakéhosi místního obyvatele vyhazovat skleněné lahve, polystyren a kartón do kontejneru na směšný… totiž směsný odpad. Upozornil jsem ho, že poškozuje hlavně sám sebe, jelikož se svojí nezodpovědnou činností propadá ve společenském žebříčku na dosti nízké pozice. Navíc se mu jeho nynější neochota ujít dvacet metrů dál ke správným kontejnerům v budoucnu vrátí, až se vytěží ropa i další suroviny.

“No výborně, tak to vám určitě jen udělá radost, mladíku, když vás nechám můj odpad roztřídit za mě. Zdá se, že se v tom vyznáte, a tak to pro vás bude určitě čest!” S těmito slovy nechal veškerý svůj odpad ležet na zemi a zmizel v domě. Mně tak přibyla slušná hromádka odpadu, a místní kontejnery byly takřka plné.

Konečně někdy v jednu hodinu odpoledne jsem byl u svého cíle. Sice jsem viděl válet se tříděný odpad na každém rohu, ale nebyl to můj a doma na mě už také žádný nečekal.

Docela mi vyhládlo, tak jsem se stavil v prvním otevřeném supermarketu po cestě, abych si koupil něco k obědu. Nečekal jsem však, že budu mít tak těžké rozhodování. Koupit si dobrou šunku ve vakuovém balení z polyethylenu, nebo salát se zeleninou a majonézou ve velké plastové misce? Na druhé jsem měl více chuť, ale z prvního by bylo méně odpadu. Ne, zkusím něco jiného. Popošel jsem rozhodně k dalším regálům, ale kam jen moje oko dohlédlo, tam se mu naskytl strašný pohled. Tenhle obal byl z polypropylenu, tenhle zase z lineárního polyethylenu, támhle je pro změnu polystyrénová miska, PET láhve, skleničky … a tady můžu dostat šunku zabalenou v papíru, který nelze recyklovat, protože mastný papír do tříděného odpadu nepatří!

Byl jsem obklopen tisíci kusy odpadu, který bych po použití musel recyklovat. V mysli jsem se ocitl ve svém pokoji, ale ten se najednou začal plnit odpadem. Než jsem se nadál, už jsem se v obalech topil, ale ony pořád přibývaly…

“Uf, máš pravdu, Johne,” vydechl s napětím Bob. “Tohle je fakt pořádnej horor. Ani ho nemůžu dočíst.”

“Jo, to jo. Ale nechtěl bys zase jít do práce? Večer se už blíží!”

“Jasně. Kolik jsi toho zatím vytěžil?” S těmito slovy vyskočil Bob z provizorní lavičky, odložil starý text a nasednul do malého bagru, aby odklidil vydolovaný odpad.

“Támhleta hromada je plná hodnotných surovin,” ukázal John na hromadu hlíny, ze které trčely nějaké kusy plechu, dřevěná tyč a spoustu drobných odpadků.

“Bobe, já bych tak rád žil před třiceti lety, jako ten kluk. Nemusel bych se tady dřít na starým smetišti, vždyť by jen stačilo objíždět popelnice a hned bych měl fůru surovin.”

“Nech toho snění a radši něco dělej.”

“Ach jo, máš pravdu. Nic jinýho nám nezbejvá.”

A tak vypadala sobota pro Boba a Johna. Pracovali i o víkendu, aby překopali co největší kus desítky let staré skládky a vytěžili tak tuny drahých surovin. Jen za metrák skleněných střepů jim firmy zpracovatelského průmyslu zaplatí stovky dolarů a plastická hmota je ještě více hodnotná. Jiní nemají takové štěstí, že mohou pracovat přímo na skládce, nýbrž musí od rána do večera chodit po lesích a loukách, aby nalezli flašky od nápojů a plastové obaly od svačin, které zde odhodili nepořádní turisté a procházející se lidé před mnoha lety. Na polích se zase pod vrstvou půdy dají nalézt nejrůznější plechovky, kusy aut, sutiny ze stavebních prací nebo třeba staré lednice, tedy vesměs odpad lidí, kteří nevěděli, kam s ním. To vše je po vytěžení největších světových ložisek železné rudy, ropy a dalších nerostných surovin ceněno více než zlato. Vítejte v budoucnosti! Ve světě, kde se boháči měří podle toho, kolik hektarů znečištěné a dosud neprohledané půdy vlastní …

Takže pokud dnes uvažujete o koupi nějaké nemovitosti, pražská skládka v Ďáblicích by mohla být vhodnou volbou…


evalota47
01. 10. 2005
Dát tip
Joova-tak to je tedy síla a dobře napsane-přelupla sem to jako malinu TIP.

trigate
30. 09. 2005
Dát tip
Ten závěr je strašně školní až slohový. Spolu s tím propojením dvou úrovní příběhu to působí příšerně kostrbatě. Na druhou stranu, ta první část se mi líbila. Docela věrně to zobrazuje trend naší doby. (A fakt to zní docela hororově) Takže klub

Perchta
17. 09. 2005
Dát tip
země země i na smetišti je krásně ale všeho s Mírou, že

Barman
15. 09. 2005
Dát tip
Zkrátka: Dobře jsem si početl*

Mvek
14. 09. 2005
Dát tip
No, tak to je těžko říct, co myslíš tím "jako tohle". Pravda, trochu ekologie tam taky je, ale řekněme v jiném směru... Pokus občas o nějaký vtípek či slovní hříčku? Trochu. Není to ale z první osoby, byť tam trochu na několik osob je kladen větší důraz, ale já neumím psát příběhy jen ze života. Bzry mi to vždy přijde trochu trapné, a pokud je to inspirované mým i zkušenostmi, umazávám velmi často:-). Ale když už si tu dělám reklamu, tak si dělám (snad ne plané) naděje, že by to mohlo zaujmout hlavně čtenáře a fanoušky sci-fi více ve stylu Star Trek, Star Wars (spíš možná ty novější epizody) apod. Ale přehršel technických termínů a pod. jsem si dovolil vynechat:-). A přeci jen to není převážně o nějakých vesmírných bitvách apod... No, uvidíme. Třeba mi pak někdo vytkne, že je to moc zmatené, nebo moc komplikované... Ale zase to není povídka, tak snad ne. Rozhodně to bude předcházet povídka, která vznikla jako první.

pozorovatel
13. 09. 2005
Dát tip
nějak si ty dvě roviny spojit musel, to jo, ale že by se mi to spojení dvakrát líbilo se říct nedá dobrej nápad, výborná pointa, obdivuhodný znalosti ohledně odpadu:)) přijde mi to jen trochu zdlouhavý, zbytečně zdlouhavý

Kytiii
13. 09. 2005
Dát tip
zpracování průměrné, avšak sdělení - obsah - mnohonásobně převyšuje kvalitou... tudíž tip... nelze jinak... Asi bych se nad sebou měla zamyslet, a být také trochu "in" :o)

Mvek
13. 09. 2005
Dát tip
Hm, možná si vezmu kritiku k srdci a ještě zkusím zpracování poupravit, až budu správně (nejen ekologicky:-)) naladěn a mít chuť. ad délka: no, nevím, ale zkrátit by to asi nešlo, přeci jen šlo tak trochu zmínit i pár těch informací o třídění, které třeba ani nejsou tak známé ad znalosti:-): jo, téhle povídce předcházel také v našem školním časopise velký článek o třídění odpadů, jak třídit, k čemu to je... zajímá mě totiž ochrana přírody Ne, školní sloh to skutečně nebyl, ač ta část kurzívou se mu určitě podobá. Na druhou stranu jsem doufal, že to nezní tolik školácky a obyčejně... Šlo skutečně jen o reakci na negativní reakci na můj článek o třídění odpadu ve školním časopise. Takže díky za poznámky... Zrovna píšu sci-fi román, ale ten už si asi jen tak každý nepřečte, když bude mít kolem 30xA4 Timesem 10kou....:-/

Ale ano, jestli bude ten "dlouhý" sci-fi román napsaný tak jako tohle, tak si ho přečtu s chutí :-)

Skvěle zpracované téma, čtivé a přitom neuvěřitelně "ekologické" :-) TIP

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru