Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zadefinovali sme si cieľ?

15. 09. 2005
2
1
3230
Autor
zvedavec

Motto: O návrate nečistého ducha - Keď nečistý duch vyjde z človeka, blúdi po vyschnutých miestach a hľadá odpočinok, ale nenájde. Vtedy si povie: \"Vrátim sa do svojho domu, odkiaľ som vyšiel.\" Keď ta príde, nájde ho prázdny, vymetený a vyzdobený. Tu odíde, vezme so sebou sedem iných duchov horších, ako je sám, vojdú dnu a usídlia sa tam. A stav takého človeka je nakoniec horší, ako bol predtým. Tak to bude aj s týmto zlým pokolením.\"(Evanjelium podľa Matúša, 12.kapitola)

(ne)stačí odmietnuť



Čítala som, že vyhodiť z vlastného života niečo, čo sa mi zdá zlé, nevhodné, napr. spôsob života, závislosť (kresťanskou terminológiou hriech) zvyčajne nie je tak jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá.

Prázno sa vždy niečím naplní. Vraj psychologická zákonitosť. Dobrým, zlým? Ak nechystáme náhradu s víziou dobrého výsledku, dôsledky môžu byť všelijaké...

Ešte pred tým, ako sa pôvodného pokúsim zbaviť, mala by som si teda skúsiť pripraviť čosi žiadúce. Niečo pre mňa lákavé, čo je ale zároveň i ušľachtilé. Lebo ak tomu, čo prichádza, nestanovím hranice, možno ma to nové zaskočí.

Teda ak sa chcem bez prípravy zbaviť fajčenia, môžem začať nekontrolovane priberať, či podľahnúť alkoholu, internetovej závislosti...

A ja som si predsa chcela svoj život skvalitniť, nie sa dať iným, novým zotročiť!

Práve toto sa môže prihodiť nič netušiacemu človeku!

Možno sa i teší, že prestal fajčiť, že to zvládol. Obhajuje novú situáciu. I keď trpí možno viac, ako doteraz, lebo príjemné stránky fajčenia mu stále ešte chýbajú a ovládla ho závislosť iná...
...

Bojím sa, že toto sa môže prihodiť i spoločnosti.

Snáď sme si mohli stanoviť smery a hranice. Možno sme nemuseli odmietnuť všetko, čo bolo a prijať miesto toho čokoľvek, čo sa od starého odlišuje.
Len preto, lebo je to iné.

Možno nie je neskoro stanoviť si pozitívne, čo od zmien v spoločnosti čakáme.
A o to usilovať.

1 názor

vesuvanka
22. 10. 2005
Dát tip
synáček - máš pravdu, že jakákoliv vášeň nás "stahuje do otroctví", ale některá je tak krásná, že jí člověk nedokáže a někdy ani nechce odolat....

zvedavec
06. 10. 2005
Dát tip
:) ďakujem

synáček
19. 09. 2005
Dát tip
zvedavec, vesuvanka: Dovolím si nesouhlasit… každá vášeň je (dle mého soudu) špatná, jelikož nás „stahuje do otroctví“… jinak by to přece nemohla být vášeň. Z tohoto pohledu je potom jedno, jedná-li se o vášeň "ušlechtilou" anebo špatnou…

beda
18. 09. 2005
Dát tip
Třeba to nemusíš ze svého života vyhazovat, prostě to jen necháš odpadnout asi jako z rány uschlý strup. Ani se po něm neotočíš ... . :-)

vesuvanka
16. 09. 2005
Dát tip
pěkně napsané, obzvláště to co se týká společnosti.... TIP Jinak pokud jde o jednotlivce, je zvláštní, že v posledních letech se stalo slovo "závislost" téměř módou - dříve se to vztahovalo ke kouření, alkoholu, drogám, ale teď pomalu, má-li člověk nějakého koníčka, kterému se usilovně věnuje i na úkor něčeho jiného (a třeba to může být i internet, který používá pro prohloubení znalostí atd - ne tedy samoúčelně), řekne o něm někdo, že je "závislý" ... možná, že na tom je něco pravdy, ale proč každou závislost považovat za špatnou?

zvedavec
16. 09. 2005
Dát tip
nie, nemyslím si, že každá - nazvem to teraz vášeň - je čosi zlé. Sú Ušľachtilé vášne a potom aj také, čo si myslím, že niekoho - samého toho človeka, alebo niekoho iného - ničia. Tam fajčiar by mohol napríklad písať básne, alebo maľovať, alebo niečomu, čo je jeho "srdcu blízke". :)

vesuvanka
16. 09. 2005
Dát tip
ano - vášeň je to správné slovo - a může být ušlechtilá anebo špatná.... s tím souhlasím :-)))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru