Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Chtěl bych vás vidět

16. 08. 2006
14
15
7465
Autor
Lakrov


 Úryvek z knižné vydané povídky  Chtěl bych vás vidět  


„...se narodil roku...“ Poslouchal na půl ucha jednotvárné vyprávění.

Až získal titul bakaláře a roku patnáct...“ Vnímal jen důležité číslovky, aby odhalil případné chyby a prozkoumal doplňující otázkou, nejedná-li se o neznalosti.

Ani tmavé brýle, které ho zřejmě měly chránit před rozdováděnými slunečními paprsky, mu nedokázaly zatajit skutečnost, že léto, a s ním prázdniny, se nazadržitelně blíží.

„...prohlášen za kacíře... Své učení odmítl odvolat,“ směřovalo vyprávění neúprosně ke špatnému konci.

Jiným příkladem je...“ Nádech, výdech, nádech a další monotónní pokračování.

„...nebyl astronom, jeho díla nejsou vědecká, nýbrž filozofická a ...“

Vyvrcholení dlouhých hodin, strávených nad knihami. Každoroční utrpení studentů, proměňující se v krátkodobé předvedení vědomostí. Stejně do zítřka všechno zapomenou. Kdo by se ohlížel po dějinách, když kolem je tolik nového k vidění. Pokolikáté už tohle poslouchá. Ve zprvu klidném hlase začínala být znát jistá netrpělivost, plynoucí snad z příliš dlouhého projevu. Uvědomil si, že tentokrát ho zkoušení baví o něco víc než jindy. Jako by ani nešlo o žáka, kterému hrozí reparát. Že by opožděná vlaštovka opravdového zájmu? To se uvidí. Nebo spíš uslyší.

„...vykládá v ní své dohady o nekonečnosti vesmíru, o pohybu Země a jiných planet kolem Slunce, o neomezeném počtu těles ve vesmíru, věří v život i v jiných světech, než je ten náš...“ Po několikaminutovém monologu stále ještě dlouhá souvětí, která se však vlivem únavy začínala podobat skladišti.

V lednu roku 1600 je vynesen rozsudek - exekuce ohněm,“ stupňovalo se vyprávění procítěným tónem hlasu.

Vynášíte nade mnou rozsudek s větším strachem, než s jakým ho přijímám...“ Závěr působil téměř jako plamenný projev na stranické schůzi.

„Můžete naopak uvést z dějin nějakou jinou osobnost, někoho, kdo svůj názor odvolal?“ promluvil až teď zkoušející.

„...a přece se točí... Před inkvizičním soudem odvolal své učení, ale když odcházel, řekl... Jak se sakra jmenoval?!“

„To stačí -,“ chtěl už zkoušející oba ušetřit dalšího únavného proslovu. Na chvíli se odmlčel, snad aby našel výstižná slova na pochvalu.

„Takže na konci prázdnin?“ Hlas neměl daleko k pláči. „Počkejte, už jsem si vzpomněla...“

„Ne, říkám že to stačilo!“ zarazil ji důrazněji. „Úloha osobnosti v dějinách sestává prakticky z ochoty dotyčné osobnosti zemřít nebo nechat se zabít dříve, než stačila odvolat.“ Potřeboval se také blýsknout nějakým dlouhým souvětím a zároveň si ještě chvíli užívat své nadřízenosti, když už byl příznivý důvod jeho prvního přerušení nesprávně pochopen. „Nechcete mi doufám namluvit, že jste rozhodnutá položit život na oltář vědy?“



Více viz Dívej se opatrně


15 názorů

Lakrov
02. 12. 2015
Dát tip

Díky za návštěvu a ocenění :-)


Alexka
02. 12. 2015
Dát tip

Lakrove, díky. Moc se mi povídka líbila, to se hned pozná, kdo psát umí. Ani se nedivím, že už ti někde vyšla. Závěr mě překvapil, vůbec mě to nenapadlo.  

Fakt super :-)


Lakrov
02. 12. 2015
Dát tip

Pro Alexka:

Byl tu jen úryvek textu (povídka vyšla před několika lety knižně), ale asi se nic nestane, když to sem dám na chvilku celé.


Marcela.K.
20. 02. 2009
Dát tip
Nezklamala mě...takže můžu dát tip. Víš jak se píše na klávesnici s okousanou tužkou v dlani? Krásně :-) Přečtu si ji celou...i když je znám...teď už všechny... jen jsem se vrhla na tu jednu...víš, bojím se že to příjde...ten název :-p

Marcela.K.
26. 01. 2009
Dát tip
Nechám si ji ...budu se na ni těšit, že bude v té knížce :-) Přečtu si ji v ní... jo :-)

Lakrov
26. 01. 2009
Dát tip
> třeba filmy...když je dobrej, pamatuju si ho.. Taky to takhle měřím, tak děkuji za kladné hodnocení. Necháš se překvapit, nebo ji chceš poslat? :-)

Marcela.K.
26. 01. 2009
Dát tip
Jo tahle taky...ale ještě jedna co tu visí...byla dost dlouhá a v práci jsem pořád musela odbíhat, já si ji najdu, neboj (třeba až budeš vybírat dovolenou:-)... víš, je zajímavý, že mi stačí kliknout , přečíst kousek a už vím, jestli jsem to četla, nebo ne... myslím, že to je dobré znamení...co je blbý si nepamatuju :-) třeba filmy...když je dobrej, pamatuju si ho... když vím, že jsem ho viděla a nepamatuju si ho, nemá cenu se na něj dívat znova...byl blbej( teda spíš - nelíbil se mi, neoslovil) :-)

Marcela.K.
25. 01. 2009
Dát tip
Tak tuhle jsem nestihla...

Lakrov
13. 08. 2008
Dát tip
Pro Joan Baes: Jo, ten název nabývá v povídce postupně tř významů. Děkuji za pozornost při čtení.

Lakrov
13. 08. 2008
Dát tip
Pro Johana Baesil: Ta scénka, o které se zmiňuješ, v pozadí samozřejmě byla. Ala až druhotně. Dékuji za návštěvu

Cristinne
20. 06. 2007
Dát tip
Wau, tak tohle jsem teda nečekala :) Bylo to moc dobrý :) Nemám co jinýo dodat, než jen že dávám tip :)

Lakrov
19. 06. 2007
Dát tip
avi pro Cristinne

Peeta
13. 10. 2006
Dát tip
skvělen napsané, skvělá pointa, tip

Lakrov
22. 05. 2006
Dát tip
Pro Horavin: Děkuji za zastávku a ohodnocení.

Horavin
19. 05. 2006
Dát tip
Krásný dialogy, pečlivě prokreslené situace s výborným smyslem pro detail, situační humor nepůsobí ani trochu násilně. Všechno je v přirozeném pohybu, lidi opravdu dejchaj, něžně tikaj! :)

Lakrov
19. 05. 2006
Dát tip
Jo, je to taková groteska; nebo se to v ni nakonec zvrátí. Ale zpočátku to připomíná lecos... On by to jinak (skoro) nikdo dál nečetl :-))

Horavin
19. 05. 2006
Dát tip
:)

Lakrov
05. 05. 2006
Dát tip
.

Lakrov
05. 05. 2006
Dát tip
.

Čumák
18. 04. 2006
Dát tip
:o) pekna historka (o:

Vihar
24. 10. 2005
Dát tip
Rafinované, a to velmi. T (Kdysi jsem chvíli učil na gymplu chemii.)

Tak takový závěr jsem opravdu nečekala. Je to povedené. tip

Havranka5
26. 09. 2005
Dát tip
Zakončení pointy povídku přesouvá spíš do scének grotesky, ale proč ne. Poutavě, rafinovaně, až zákeřně rafinovaně napsáno, chytře volené téma, jenž je nám studentkám až nepříjemně blízké... * a šup do klubíku Ještě, že tam nikdo nevpadl, třeba spolužák do ní tajně zamilovaný, mohlo to být o to zajímavější...

chicoria
26. 09. 2005
Dát tip
Jé tak to je hustý:-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru