Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

ESTATE FINE...

Výběr: Print, a2a2a, Cannisha
29. 09. 2005
33
0
10280
Autor
vesuvanka

22. 9. 2005

ESTATE FINE...

Den po dni
malovalo léto
obrazy krajiny
až přišel den
kdy namíchalo
barvy naposled....

Obraz toho dne byl od rána slunečný, z bezoblačného modrého nebe vyzařovala pohoda. Sedím ve vlaku a jiÏ mám na dohled středohorské kopce v slabém namodralém oparu. Barvy sklizených a místy již zoraných polí mají nejrůznější odstíny hnědé - od světlého okru přes hnědou až mírně načervenalou po tmavou černozem. Místy ještě stojí kukuřice. Lovosická kolonie havranů se slétla na poli poblíž Lukavce.

Naše cesta z Lovosic vede na Březinu, kterou jsme navštívili naposledy v červnu. Tehdy kvetly kaštany v aleji u silnice i na hrázi rybníka, všude se ozýval radostný zpěv ptáků a kuňkání žab, louka hýřila barvami květů. Zahlédli jsme tehdy vzácného čápa černého.

Dnešní pohled na kaštany byl smutnější, okraje listů jsou hnědavé, zřejmě napadené klíněnkou. U cesty ještě kvete osamělý a opozdilý světle fialový chrastavec a modrý zvonek kopřivolistý. Pohlédneme na Milešovku, která se odsud nezdá tak vysoká - Březina je přibližně 600 m nad mořem.

Vnímáme klid a atmosféru babího léta. Sluníčko je níž nad obzorem a hřeje velice příjemně. Posadíme se na hrázi, kde je částečně posekaná tráva, jen orobince zůstaly. Na slunci se zaleskne vlákno pavučiny spojující dvě vzdálenější stébla. Vůně vody. Rybník zvolna zarůstá nejrůznějšími rostlinami. Kamení pod vodou porostlé řasami., občas se mihne drobná rybička. Po hladině čile pobíhají vodoměrky.

Nejvíce nás zaujali mistři-letci, kterými jsou vážky. Poletovalo jich tu dokonce několik druhů, Některé menší - pěkně zbarvené - hnědočervené, modravé a červené. Červená mi usedla na rukáv fialové mikiny. Máme možnost si ji podrobněji prohlédnout. Průhledná křídla s tmavou kresbou čar připomínajících cesty na turistické mapě a černými skvrnami na konci předních křídel.

A přiletí větší vážka - šídlo královské (Anax imperator), které upoutá naši pozornost....podobnost tvaru těla tohoto šídla s tvarem helikoptéry není vůbec náhodná, je mi jasné, kde konstruktéři tohoto stroje našli inspiraci.
Naše šídlo si počíná vskutku imperátorsky, Chvílemi divoce létá nebo postává ve vzduchu, když poletuje kolem nás, máme dojem, že si zvědavé prohlíží nové vetřelce, kteří se tu usadili, ale po chvíli zjišťujeme, že cílem letu není jenom zvědavost a lov (vážky loví za letu),, ale také zřejmě obrana svého teritoria - prohání a odhání ostatní drobnější vážky, kterých je tu několik. Zajímavá podívaná. Sedíme tu nejméně dvě hodiny.

Nad lesem se objeví káně. Chvíli jen tak krouží a pak odlétá západním směrem, kde zahlédneme další káně. Obě nám pak zmizí z dohledu.
Protější břeh rybníka s vrbami, olšemi a loukou a vzpomínka na čápa černého, který už jistě přeletěl Středozemní moře...
Snažíme se zaposlouchat do ptačího zpěvu, ale ptáci zarputile mlčí, jen tu a tam se z lesa ozve nesmělé pípnutí, podle něhož pěvce nepoznám.

Objevují se i motýli. Babočka kopřivová usedla na kmen kaštanu - jak pěkně se její výrazné zbarvení vyjímá na šedavé kůře stromu. Další babočka letí nad námi a objeví se i několik bělásků. Snaží se ještě vužít posledních slunečných a teplých dnů. I kobylka luční se vyhřívá na kameni.

Přejdeme hráz a obejdeme rybník. Zaujaly nás drobné žluté květy pryskyřníku.
Bahnitý břeh u lesa láká divočáky, kteří tu po sobě zanechávají stopy.
Přicházíme k louce, kde je přerostlá tráva a mnohé zaschlé dávno odkvetlé rostliny. Vítr už většinou rozhodil ochmýřená semínka pcháčů. Ještě kvete tmavě červeně krvavec toten - rostlina dost typická pro vlhčí louky. Prohlížíme si zblízka malebné vrby s pokroucenýi větvemi, olše a břízy. Zbarvení listů těchto stromů zatím nenapovídá o konci léta. Vracíme se do kaštanové aleje, kde naše "miniputování" končí.

Slunce se schyluje k západu, nad rybníkem i loukou, které jsou již ve stínu, se zvolna snáší chlad. Léto domalovalo svůj poslední obraz a předává své štětce a barvy podzimu.





synáček
29. 10. 2005
Dát tip
T****

vesuvanka
29. 10. 2005
Dát tip
synáček - Petře, děkuji za milé zastavení, krásný obrázek i tip

Hessulim
27. 10. 2005
Dát tip
.. TIP

vesuvanka
27. 10. 2005
Dát tip
Hessulim - díky za návštěvu i tip

vesuvanka
17. 10. 2005
Dát tip
Snoopík - děkuji za návštěvu, milá slovíčka i tip :-)))

vesuvanka
15. 10. 2005
Dát tip
JeremyMark - díky za návštěvu, milou kritiku i tip

misty
12. 10. 2005
Dát tip
;o) ....*

vesuvanka
12. 10. 2005
Dát tip
místy - děkuji za návštěvu i tip :-)))

.............tv

vesuvanka
11. 10. 2005
Dát tip
Zlý_wětry_vod_řeky - díky za návštěvu, tip i V

Lotoska
07. 10. 2005
Dát tip
začátek mě pohltil... ale nejen díky němu jsem to zhltla až do konce :-) *

vesuvanka
07. 10. 2005
Dát tip
Lotoska to mě moc těší, že Tě dílko zaujalo, díky za milé zastavení, slovíčka i tip :-)))

andromeda
04. 10. 2005
Dát tip
krásný závěr.......Janičko, Tvoje dílka působí jako balzám na nervy...velký TIP a pozdrav hrající všemi barvami podzimu....

vesuvanka
04. 10. 2005
Dát tip
andromeda - Helo, děkuji za milé zastavení a hřejivá slovíčka, která mě potěšila, i za tip a posílám Ti pozdrav se sluníčkem....

vesuvanka
03. 10. 2005
Dát tip
Cannisha díky za milé zastavení, hřejivá slovíčka, tip i V - moc jsi mě potěšila i já Tě moc zdravím a přeji krásné dny

etna
03. 10. 2005
Dát tip
Krásné, líbí se mi jak píšeš o přírodě, je vidět, že ji vidíš očima, ale zároveň cítíš celým srdcem:) Také jsem včera jela vlakem a přesto, že pršelo, z lesů stoupala pára, líbilo se mi to ... příroda se ukládá k odpočinku:) T

vesuvanka
03. 10. 2005
Dát tip
etna děkuji za milé zastavení i slova, která potěší :-))) díky i za tip Také mám ráda tyto nálady deštivé krajiny a nejraději je pozoruji z vlaku... v kopcích Středohoří vypadá vystupování páry docela dramaticky :-)))

vesuvanka
02. 10. 2005
Dát tip
poulett - mám radost, že se Ti výlet líbil, díky za návštěvu a milá slovíčka

a2a2a
01. 10. 2005
Dát tip
Janičko, každý, kdo si to přečte, musí smeknout před tvými znalostmi přírody. Už dávno jsem si myslel na tebe, že bych s tebou na ty procházky do přírody rád chodil. Já, který s vypětím sil rozpoznám smrk od lípy bych to moc potřeboval. Je to dobře napsané, věcně a přitom mile, jak už jsem ostatně na tvé přírodní toulky zvyklý. Za obdivuhodné znalosti a vrozený vztah k přírodě - výběr, tip

Craerassy
01. 10. 2005
Dát tip
teď mě zrovna napadlo to, co napsal a2a2a...bylo by krásné jít s tebou na procházku...:-) *

vesuvanka
01. 10. 2005
Dát tip
a2a2a Jirko, děkuji Ti za milé zastavení a ohodnocení - výběru si od Tebe moc cením. Potěšil jsi mě krásnými slovy i zájmem o procházky - mým snem (bohužel neuskutečnitelným) bylo i průvodcovství po některé přírodní rezervaci. Jsem tedy šťastná, že se mohu o své dojmy podělit se čtenáři zde na Písmákovi Craerassy děkuji za milé zastavení, slovíčka i tip. Moc mě potěšil Tvůj zájem o procházky - viz moji odpověď a2a2a

nádhera! t

vesuvanka
30. 09. 2005
Dát tip
ČernáMlha děkovala jsem Ti za návštěvu, i když tam nic nebylo napsáno - to nevadí, jsem vděčná za každého čtenáře. Takže teď děkuji za milou kritiku, která mě potěšila - snažím se o to spojit přírodovědu s beletrií nebo poezií. Je to takový můj amatérský osobní styl vyjádření - vlastní cestička jak vyznat lásku k přírodě, kterou se snažím čtenáři přiblížit a podělit se o krásné zážitky. Jestli Ti vyjde ten obrázek, budu se moc těšit :-))) kouzelná_květinka mám radost, že jsi se zastavila, díky za milé slovíčko i tip

etna
30. 09. 2005
Dát tip
krásné ***

vesuvanka
30. 09. 2005
Dát tip
etna - děkuji za milé zastavení i ohodnocení, které mě potěšilo

Smetiprach
30. 09. 2005
Dát tip
Hezká procházka... :-) *

vesuvanka
30. 09. 2005
Dát tip
Smetiprach - mám radost, že se Ti líbila, díky za milé zastavení i tip :-)))

Arienalia
30. 09. 2005
Dát tip
U kamen je v zimě nejlépe ;)

vesuvanka
30. 09. 2005
Dát tip
Arienalia - přesně tak :-))) jsem totiž od dětství hrozně zimomřivá

vesuvanka
29. 09. 2005
Dát tip

Eilil
29. 09. 2005
Dát tip
tady jeden poklad.. ke Tvemu.. :o] .. t

REDH0T
29. 09. 2005
Dát tip
Vy máte ale času na krásné výpravy. Hodně dobrý tip na výlet a vždy mě dokážeš zpomalit a posadit do křesla....

Pacer
29. 09. 2005
Dát tip
:)) tohle mi nedělej, když tvrdnu v práci:))

Zuzulinka
29. 09. 2005
Dát tip
trocha barviček k tvému, jako vždy krásnému, putování...*

Diana
29. 09. 2005
Dát tip
Díky za krásný, šťastný výlet, plný pohody - víš to, že je s tebou moc hezky? T*******.

KayTee
29. 09. 2005
Dát tip
příjemné *

Noe1
29. 09. 2005
Dát tip
opět pěkně maluješ slovy *t

Print
29. 09. 2005
Dát tip
moc...*

Andulka
29. 09. 2005
Dát tip
pohoda....clovek ma pocit, ze to vsechno vidi vlastnima ocima*

Arienalia
29. 09. 2005
Dát tip
Ale podzim přeci není o nic ošklivější :) *!

Markel
29. 09. 2005
Dát tip
krásně jsem se s Tebou prošla i poseděla - T

No to je nádhera... :) *

Presbyter
29. 09. 2005
Dát tip
Díky Bohu, alespoň u počítače se člověk podívá do přírody... TIP

dadíková
29. 09. 2005
Dát tip
vesu unikne ti v přírodě něco,?asi ne... t

vesuvanka
29. 09. 2005
Dát tip
Eilil, REDHOT, Hrbol, nechápu, Pacer, Zuzulínka, Diana, KayTee, Noe1, Print, Andulka, Arienalia, Markel, Čokoládová, ČernáMlha, Presbyter, dadíková Moc jste mě všichni potěšili svojí návštěvou, milými a hřejivými slovy, i tipy - děkuji Vám a přeji krásné podzimní dny :-))) Eilil a Zuzulínka - děkuji za krásné obrázky Print - díky za výběr Arienalia - máš pravdu, podzim je krásný co do barev a nálady, ale už je chladno na posezení.... a pak ta předzvěst zimy, kterou trávím nejraději u kamen dadíková - i když se snažím, aby neuniklo, tak určitě unikne

Eg_Ar_11
29. 09. 2005
Dát tip
já teď dlouho nikam nevyrazím, mám povyražení doma, takže děkuji aspoň za tuhle procházku *

vesuvanka
29. 09. 2005
Dát tip
Eg_Ar_11 - i já moc děkuji za milé zastavení a přeji hodně radosti :-)))

vesuvanka
29. 09. 2005
Dát tip
KayTee - díky za klub

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru