Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Osamělá tisová

09. 10. 2005
1
0
2259
Autor
Heulwen

Každého rána
z nočních můr budí mě
máma
u stolu sedím s rodinou
a přece sama
tak tisové kuličky posnídám

Osud či jiný kluk
napustil jedem šíp
vyrobil z tisu luk
a kameny ve mně ztěžkly láskou
když trefil se v mojí hruď
ta rána bude smrtelná…

Mám v sobě lásky dost
pro své i pro cizí
však jen na lhostejnost
a sobectví narážím, když dát ji chci
div nehodí po mě kost
tisové kuličky oběd jsou bez kostí…

Ty lásky balvany
převelice tíží, kam jen se poději v tom světě lhostejném?
Kde najdu pohany
co lásky si ještě váží? Cestu mi ukáže snad
rekviem na varhany
a proto vezmu z tisu kůl a v srdce si ho vrazím
…místo večeře

Heulwen
27. 10. 2005
Dát tip
Zatím jsem optimismus neztratila. Když se člověk baví jen s těmi, co se mu zdají nejlepší, možnost zklamání se zmenší (okruh přátel také) a všechny cizí beru s rezervou. Nejsem ani neopatrná ani nedůvěřivá, ostatně nemohu přijít na nic, kým by mi kdo chtěl vědomě ublížit a hlavně proč...

Heulwen
21. 10. 2005
Dát tip
To já naopak pořád věřím, že tam uvnitř je každý dobrý a charakterní. Ale nijak mi to nepomáhá v komunikaci ani v hledání přátel .-/ Chápu, také se mi někdy zdá, že se musím něco zahrát,aby byla společnost spokojená... Nejhorší je pochlebování kvůli dosažení vlastních cílů a sobectví dovedené do extrému tak, že ten který nemá ani potřebu působit kladně na okolí a klidně si někoho ponižuje, pro povzbuzení svého vlastního sebevědomí... Já chci taky marianu! :) Většinou mi nerozumí ani Ti nejbližší. Když si postěžuji na závist a pomluvy,co kolem sebe denně pozoruji. Mé kamarádky se toho chytnou a pomlouvají ty,co pomlouvají, že pomlouvají a pak plynule přejdou k uplně stejné povrchní debatě,co vedou ti ostatní :-(

jakopes
21. 10. 2005
Dát tip
znám to, to je začarovaný kruh. je hezké, že pořád věříš, že "tam uvnitř je každý dobrý a charakterní", jenže takhle tě budou potkávat samá zklamání. nechci aby to znělo nějak pesimisticky, ale je lepší nedůvěřovat jen tak někomu. důvěra je velký dar a měla bys jej dávat jen tomu, kdo si jej OPRAVDU zaslouží...

Heulwen
18. 10. 2005
Dát tip
Ztratils důvěru v co? Já zase moc přátel nemám. A takové, co by se mnou drželi a rozuměli mi už tuplem ne. Ona ta básnička možná vypadá jednoduše a že "prostě nechci být sama", jenže mě nikdo není oporou jednoduše protože jsem moc složitá a nikdo mi nerozumí :-) Myslíš jako že lidi si na jen hrají na city a takové to psychické podporování a přitom jim záleží spíš na vodporné materii??

jakopes
18. 10. 2005
Dát tip
v lidi jako takové. v lidský charakter a upřímnost. já mám hodně přátel, ale kamaráda jen jednoho (či spíše kamarádku, marianu). jsme oba stejní - oba jsme velcí herci. ne herci povoláním, ale v životě. abychom přežili. spousta lidí nosí občas takovou tu společenskou masku (viz. moje dílo O Marnosti), ale někteří lidi ji nosí stále. my dva stojíme na vrcholu propasti, sice na protilehlých okrajích, ale přece jen na vrcholu, zatímco tam dole je hromada lidí, jsou spokojení sami se sebou, jsou povrchní, pokrytečtí, jeden druhému maže med kolem huby. proč? aby se jim dostalo toho samého od těch druhých. ale když máš takovou tu svou " marianu", která od tebe nic nečeká, nic nechce, ničím ji nezklameš, ale přesto si budete vždycky tak nějak mlčky rozumět... to je to, proč být na tomhle světě.

jakopes
16. 10. 2005
Dát tip
no jistě, ale je to stejný soudek... víš co, já trpím takovým neduhem, že jsem v lidi dávno ztratil důvěru. a přátelství, soudržnost a opora jsou jen takové archetypy života. mám spoustu přátel, co mi poskytují oporu a soudržnost, ale někdy se člověk zamyslí a řekne si: "kam se poděly ty prachy?". nevím, jestli mi rozumíš, ale líp to asi vyjádřit nedokážu.

jakopes
15. 10. 2005
Dát tip
to ne, já jen, že jsem... ale to nic. :) prostě mi nějak nesedí téma holka vs. kluk... to je ve mně. takže vlastně nedokážu objektivně posoudit. proto mě moc vážně neber:)

Heulwen
15. 10. 2005
Dát tip
tohle není téma holka vs kluk... je to spíš o přátelství, o soudržnosti a o opoře, kterou si lidé navzájem nedávají...

Heulwen
14. 10. 2005
Dát tip
Já to napsala po dvou dnech v slzách a ono se mu to zdá všední :-) No dobrá, asi má takové pocity kde kdo :-)

jakopes
12. 10. 2005
Dát tip
postihl, jen mi přišly takové docela všední... ale já jsem divný, takže kdoví... ;)

Heulwen
11. 10. 2005
Dát tip
Levi: Díky, jo jsem asi naivní,když věřím v dobro v lidech :-) jakopes: Taky díky, asi jsi nepostihl tu spoustu jinotajů :-)

Levi
09. 10. 2005
Dát tip
Moc se mi líbí... taková maličko naivní (nemyšleno špatně) a pěkná... t*

jakopes
09. 10. 2005
Dát tip
taková jednoduchá... též nemyšleno špatně. tip sice nedám, ale příjemně se četla a docela i líbila

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru