Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Příjmení

11. 10. 2005
6
3
3235
Autor
ondrech

Další pokus o feyeton.

Příjmení

Příjmení už od početí určuje vývoj lidského jedince, výrazně ovlivňuje směr jeho života, přestože to tak na první pohled nevypadá. Příjmení si, jako jednu z mnoha věcí, nevybereme. Jednou se nějak narodíme, a i když o sobě zatím nevíme, tak příjmení máme. Pravda, příjmení si můžeme změnit, ale to první, to už nám zůstane provždy. A protože je právě příjmení důležité, bylo by správně se o něm něco dozvědět více.

Příjmení zavedla v našich zemích Marie Terezie(v obodobí jejích reforem). Ne, že by nebylo „druhé jméno“ před tím, to ne. Marie Terezie příjmení uzákonila. A pojmenovávalo se podle určité události nebo skutečnosti, která onoho člověka provázela. Například bydlela-li jistá Markétka u potoka, tak se jí začalo říkat Potočná. Nebo vlastnil-li někdo mlýn, následně se jmenoval Josef Mlynář. Mnoho lidí ale dnes neví, jak ke svým příjmením přišli.

Nejčastějším příjmením ve světě je jméno „Lee“, v USA je nejrozšířenější Smith(což znamená kovář) a Taylor(krejčí). V Čechách však není nejrozšířenější Kovář, ale Svoboda, stále se předhánějící s Novákem a hned za nimi Dvořák.

Můžeme být rádi, že se u nás uchytil zvyk, že ženy si většinou za příjmení dosazují koncovku –ová(popř. jenom –á). Ve většině zemí ženy po svatbě přebírají manželovo jméno v jeho znění, takže je mnohdy problém se v tom vyznat. V Rusku končí ženská příjmení na -ova, v Polsku zase mužská část končí koncovkou –skij. Zvláštní případ je ve skandinávských zemích, kde se příjmení určuje podle jména otce. Pokud se jmenuje otec Zdeněk, jeho syn má příjmení Zdeněkson, dcera posléze Zdeněkdotir.

Jak už jsem naznačil – po svatbě si ženy zpravidla berou příjmení manžela. Ovšem některé slavné herečky si své jméno nechávají nadále, poněvadž jsou už tak ve světě známé a nikdy si nejsou jisté, jak dlouho jim manželství vydrží, nebo jestli jo to jen skandál. Ovšem je několik žen, a není jich mnoho, které si rády berou příjmení svého muže. Ano, jsou to první dámy. Je pochopitelné, že kdyby přišel na večírek prezident se ženou, která se jmenuje jinak, působilo by to společensky nevhodně.

Zamysleme se nad různými typy příjmení, co asi mohou lidé s takovým jménem dělat, jakou mají povahu apod. Velkou příručkou v našem bádání nám můžou být Zlaté stránky. Když se někdo narodí jako Jan Novák(tedy nejčastější české jméno), může se z něj stát slavný zpěvák, jehož jméno si pamatuje každý? A bude mít větší úspěch, když se někdo jmenuje Hieronymous Gallimatyash? Může být slavný fejetonista, nebo jeho jmenovec-hudebník, Křesťan jiného náboženského vyznání? Existuje kromě Zřídkaveselého i Častosmutný? Proti pánu, jménem Osolsobě, existuje pán Oslaďjiným? Je ve třídě profesora Svobody opravdu svoboda? Musí umět Jiří Skopčák německy? Je Josef Sauber opravdu čistý? Jmenuje se Ondřej Pečenka podle ruského výrazu pro játra? Může být Malý větší, než Velký, Jana Hořejší bydlet v suterénu? Co si Jiří Rozrazil?

Opravdovým narcistickým extrémem je potvrzení svého křestního jména, byť takových jedinců se v naší společnosti mnoho nevyskytuje. Například Jiří Jirka. Smutné mít takové jméno. Avšak my za to nemůžem.

V útlém věku mnoho lidí prošlo frustrací a nenáviděním svého příjmení. Přestalo se mu líbit, poněvadž na něj takhle všichni mluvili. Když se však poté naučíme podepisovat, příjmení nám problém nečiní, zvyknem si na něj a dokonce jsme na něj hrdí, protože nás reprezentuje. Na smlouvách, účtenkách, písemkách, všude je naše jméno. Ale podepisujeme se pouze příjmením. Celé jméno je považováno za provokaci.

3 názory

Paclík
11. 01. 2008
Dát tip
jednou jsem byla na takové akci, kde se skupinka lidí rozhodla, že založí klub debilních příjmení, chtěla jsem se přidat a tak jsem byla podrobena vstupnímu pohovoru, první otázka byla, jak se jmenujes ty? a verte neverte, hned jak jsem odpovedela, byla jsem jednohlasne jmenovana predsedkyni tohoto klubu, protoze me prijmeni bylo shledano jakou jednoznacne nejdebilnejsi: ) takze jsem rada ze ho mam , aspon k necemu mi bylo dobre: ))

ondrech
12. 10. 2007
Dát tip
dekuji ti, elizabet, snazim se vzdycky psat o zajimavych vecech a kdyz jsou nezajimave, tak se snazim najit alespon neco zajimaveho.

Elizabet
28. 09. 2007
Dát tip
Krásné!!!Píšeš o zajímavých věcech!:)

ondrech
19. 10. 2005
Dát tip
vaud - díky moc za pochvalu!:) Jsem velmi potěšen, s fejetony nemám zkušenosti:)

Pěkné čtení. Trochu jiné než většina fejetonů tady, ale rád jsem se nechal poučit. Tip

ondrech
16. 10. 2005
Dát tip
Kytiii - Taky bych se nejradši podepisoval ondrech:) Díky za tip jakopes - ano, variací je spousty, díky za tip:) rozhněvaný - díky moc. Fejetonů jsem taky moc nenapsal, takže s nimi nemám moc zkušeností. Díky za tip:)

Vaud
16. 10. 2005
Dát tip
moc hezký fejeton!! *

jakopes
13. 10. 2005
Dát tip
mě zase pobavilo, když nám náš bývalý třídní na střední škole Pelech nadával, že nejsme schopní ráno "vylézt z pelechu a přijít včas do školy..." :)) moc hezký fejeton, a taky poučný;) tip

Kytiii
12. 10. 2005
Dát tip
tak to jsem vskutku provokatér... podepisuju se celým jménem a nejraděj bych se podepisovala jenom Jitka, protože jsem se to naučila moc hezky psát a to příjmení mi moc nejde :o) tip za nahlédnutí

vesuvanka
11. 10. 2005
Dát tip
pěkný a zajímavý fejeton.... nejednou jsem zaregistrovala, že příjmení občas souvisí s profesí člověka..... znala jsem několik lidí, kteří se zabývali přírodními vědami a měli jméno z přírody, ale i jiná, ... jedno z nejkurióznějších příjmení "Doutnáč" měl inspektor protipožární ochrany, který chodil na kontroly laboratoří.... když mi diktoval na konci inspekčního zápisu svoje jméno, znělo to jako vtip :-))) TIP

ondrech
11. 10. 2005
Dát tip
Jojo, pan učitel, který se jmenuje žáček a pod. díky za tip a za krásnou kritiku:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru