Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Dopis paní Smrti

01. 02. 2001
3
0
2809
Autor
Kovi

ULA, 17.12.1999 Má drahá Smrti, umírám bezmeznou touhou znovu vstoupit do Tvého chrámu, do světa neomezeného lidským smýšlením. Chci znovu spatřit Tvou bělostnou, ztýranou tvář zahalenou v černém hábitu, z kterého vykukují bílé, kostnaté nohy. Tvůj šat je potřísněn hříchy. Tvé hluboké oči plné nekonečna. Toužím se v nich topit jako malé dítě vhozené do zhoubných vln rozbouřeného moře. Ó, jak jen jsi oblíbená. Již tolik lidí jsi k sobě přivábila, Tvá společnost je přece jenom nutná. Rozcházím se s tímto světem, se společností, která mi nechtěla rozumět, s lidmi, kteří mě nechtěli znát, s duší, jež nikdy nebyla naplněna svými touhami, s city, jež musely být vždy jen povrchní. Dnešní svět je pro mě velkou neznámou, musela jsem si vytvořit vlastní, v kterém jsem ale stejně tápala. Byla jsem schopna pouze sklízet úspěch jako hlavní a jediná postava ve svém životě, kterému přihlížel a obdivoval se pouze můj stín líně se natahující po žalostně bílých zdech. Naučila jsem se denně tisíce slov nazpaměť a kdykoliv jsem je na něj mohla všechny vychrlit. Možná, že jsem se jen bála lidí, kteří stejně jako já nesmyslně pobíhali ulicemi se zděšenými výrazy na tváři. Možná, že i já jsem byla stižena šílenstvím piblokto. Teď tu jen hloupě sedím mezi čtyřmi zdmi a píšu tuto nesmyslnou zpověď - Tobě, má Smrti. Můj duševní optimismus je již nenávratně svržen v hlubiny nenasytnosti lidské společnosti. Oddávám se nezdravému pesimismu v místnosti, jejíž podlahu nemilosrdně skrápí slzy řinoucí se z mých zarudlých očí. Kritizuji vše, co spatří mé zvlhlé oko. Listuji svými spisy a směju se jejich bláhovosti a upřímnosti, nerozvážnosti použitých slov. Já bláhová, chtěla jsem povznést svou dušičku nějakým skutkem - s šíleným úšklebkem na rtech jsem vše nemilosrdně spálila. Ač teď toho činu lituji, je samozřejmě pozdě. Už navždy zůstanu slabá! Den ze dne na Tebe myslím stále častěji. Jsi jako bůh, ke kterému se můžu kdykoliv uchýlit. Věřím, že Ty jsi byla mým stínem, který stál vždy při mně. To Ty jsi redigovala mé činy, myšlenky, uváděla mne v nesmyslná pokušení. Jsem Tvá a Ty má, tak proč váháš? Již dlouho očekávám Tvou návštěvu. Snad ještě nenastal můj čas? Snad mám potkat někoho, kdo by chápal mou životní filozofii, někoho, kdo by se mnou dokázal prosedět hodiny u pár sklenek mého oblíbeného vína, někoho, kdo by se ani nedokázal přetvařovat při rozhovoru s mou maličkostí? Nechť se Tvé prsty setkají s mými, nechť Tvá duše vstoupí do mé, nechť se na še těla navždy spojí - přece Ty jediná mi rozumíš!?! Ach, proč jen stále musím čekat. Tvá R.
Ale neber si ze mne příklad ve všem. Některé věci by se nehodily jako příklad životní filosofie. A navíc některé věci píši spíše pro efekt, například myšlenku o tom, kterak je krásné smát se cizímu neštěstí, tohle opravdu nemusíš brát vážně. Ale připadáš mi natolik inteligentní, abys rozpoznala, kdy jde u mě o životní názory a kdy o psaný postoj. A pak jsi první, koho jsem přivedl k optimismu. Přeji hodně štěstí v novém životě a vítej v něm všechny, kteří se dokáží smát s tebou. Ale ne cizímu neštěstí.

Kovi
11. 09. 2005
Dát tip
správně... negativními věcmi upozorníme ostatní na positivní... i když někdy se musí jít hodně do extrému...

Kovi, psychiatr by ti řekl, že jsi obyčejný puberťák, který holt nezapadá do kolektivu,ale já nikdy nevěřil těmhle žvástům. Je pravda, že určité patetičnosti jsi se nevyhnula, ale když dovolíš, tak ti dám jednu hloupou radu senilnějícího starce. Realita je naprosto nepoužitelná k životu člověka. Musíš si vytvořit vlastní svět, ale ne v hlavě, nýrž v srdci a pojmout do něj všechny lidi, které pojmout zvládneš. Pakliže je tvé srdce temné, lidé v něm budou pochmurní a smutní. Jestli je smutné, lidé v něm tě pochopí a tak dále. Vytvoř si svůj srdcový svět....

Danny: Ten citát je od Ingmara Bergmanna (film Sedmá pečeť) a je to tak, že Rytíř se ptá na tajemství života a Smrt odpovídá: jsem nevědomá.

Kovi
10. 09. 2005
Dát tip
díky, starče... každým dnem jsem k "tvé" filosofii blíže a blíže a mám ze svého nynějšího pohledu na svět mnohem větší radost než tomu bývalo dříve - v době kdy jsem tohle psala mi neuvěřitelnou rychlostí černal celý svět před očima... teď jsem, ne zpátky, ale mnohem dál... za hranicemi vnímání... i svého vlastního občas :-)

Danny
01. 04. 2001
Dát tip
v jiné básni jsi napsala "toužím po nekonečné hře". Takovéto drsné GAME OVER tomu odporuje... ...vím o čem mluvím Jinak...já si taky tvořím vlastní svět. (http://surf.to/danielsoft) Vzpomněl jsem si na citát, už nevím od koho: Smrt: Pojď se mnou Rytíř: A ukážeš mi potom svá tajemství? Smrt: Ne, žádná nemám ...jinak samozřejmě TIP

Brandon
07. 03. 2001
Dát tip
Má milá Renné. Já ti rozumím a doufám, že nad vinnou karafou či pohárem chlazeného píva, ti dokazuji , že nejsi zas až tak sama. Ještě bych se a tě chtěl po přečtení rozveselit - RODIDLA - Dyť ty víš!

Ozzy
07. 02. 2001
Dát tip
jo jo, dysh mi bylo 17 napsal sem uvahu:"Svet je nadherne misto pro smrt, ale lide tomu neveri !" - hodne podobny ! todle se mi moc libi, podobny myslenky me este nepustily, pod tohle bych se podepsal, proto TIPNU !

soale
02. 02. 2001
Dát tip
hmm ... trochu moc dekadentne-ukrivdene-pateticke ...

Janis
02. 02. 2001
Dát tip
v sedmnácti se strašně krásně umírá(škoda že mi není.ale snad se za chvíli dočkám) :)

J
02. 02. 2001
Dát tip
Utři uplakané oči a až se probudíš jednoho rána, nech vzklíčit touhu po slunci, usměj se na první tvář a nechť se stane Tvým zrcadlem. Dobře se dívej a hledej, protože Jí neujdeš aspoň v jistém smyslu.

Kovi
02. 02. 2001
Dát tip
v šestnácti :-)

Ber
01. 02. 2001
Dát tip
Docela drsný rouhání..jinak není co dodat

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru