Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Jablkonoce 2005 - podzim - fragmenty reportáge

04. 11. 2005
4
0
4064
Autor
JiKo

Příjezd

Protože někteří lidé pracují a jeden z nich je Lenka přijeli jsme do Kopce z kopce až kolem desáté večerní. Tma se už dávno válela po kopcích i v Kopci a v duchu popisu minulých Jablkonoc hledám rodný domek Jablkůmův. Doznívající léto, ale udělalo díru do rozpočtu a sněhuláka který měl být dle minulých instrukcí na zápraží, nevidno. Naštěstí jsem asi po 50 metrech s výkřikem: „Už jsme to přejeli!“, zařadil zpětný chod a nepodstupoval tak riziko nezákonného překročení státních hranic automobilovou jízdou vpřed. Dům však zel prázdnotou a navíc tmou.

„Teď a na výletě?“ hlasitě uvažuji: „Dělaj si z nás prdel a jsou schovaní vyvozuji z nastalého ticha.“ Zkušeně potmě probíhám nestřeženou budovu a nikde nikdo. Telefonisticky se dovídám jaká je situace a o chvíli dýl přijíždím za ostatními do hospody s tím, že do Kopce je to z kopce a tímpádem mi jedno pivo neuškodí. V hospodě si sedám vedle chrousta, sklízím ovace z příjezdu, ale pivo neměli. Chroust ovšem po sladovnické chuti prahne a tak objednává nealko, hbitě mu přiobjednávám vodku a radím kterak homogenizací obou nápojů vyrobiti pivo alkoholické. Lektvar na Chrousta zabral a jak vidno z fotek umožnil mu před baráčkem bezchybně zaparkovat systémem „do řady“.

 

Večer

Jako každý rok pitka děs a běs absolutně děsivé (moje) zpívání (ale přišlo k duhu) završené divokým perkusním koncertem na úplně všechno (sbor vedl Zbora).

 

Výlet na Vlčí horu

Pominu lehké zabloudění tamního domorodce a znalce krajiny Jablkůma. Když jsme se vrátili o křižovatku zpět a vyšplhali na kopeček nad Brtnky, otevřela se před námi alej. Nikoliv však  lipová, ale Boží. Zbytek cesty vzhůru ke kapli lemovaly pomníčky s náboženskými ikonami v barvě jedovatěžlutozelené. Dostal jsem z nich dojem, že nahoře není kaplička ale jaderná elektrárna s drobnými úniky z primárního chladícího okruhu. Z kapličky se vyklubalo dvojkaplí, zjevně ne příliš využívané. V té menší spal na katafalku nakreslen nějaký fousáč, byl mi dost povědomý ale nějak si nevzpomenu. Následoval mírný pokles terénní vlny a zbytek cesty na 600mnm. vysokou vyhlídku byl předpokladatelně směrem vzhůru. Jak je u mě zvykem (chlapec z roviny) proklínal jsem všechny co chtěli jít nahoru na Vlčí horu a litoval, že jsem si nevzal rychlou bohřební sadu. Byl jsem ochoten zdechnout i bez výhledu na Šluknovský výběžek. No nakonec jsem to zvládl i já a doplazil se až nahoru. Po hromadné transakci, kdy Zbora půjčoval polovině pěšáků (na dobrou Jablkůmovu radu: Peníze si neberte všude mají zavříno), jsme se za 0,5€ dostali na vrchol. Bjůtifl vijů se rozprostřel před našimi  zraky. Byl to hezkej pohled, nic víc ze mě nedostanete, měli ste jet taky! :-p

 

Závěr

Závěr trochu zrychlím a tak jen bodově: Hráli jsme hru na hádání zvířat a zjistilo se, že _JiKo_ neví co je to Panda (měli bychom jít do ZOO ne?), hmyz má nohou 6, pavoukovci osm a nejsem ryba. Hráli jsme druhou hru kdy Petula měla hádat cože máme za za nemoc – jakým systémem že debilové psychiatričce odpovídají. Nutno připodotknout, že my i s Chroustem – výqět inteligence, jsme to pochopili až asi v polovině hry :-) Když de člověk ven na záchod do křoví tak prostě vůbec nikam nešel a ještě drží kytaru :-)

 

Odjezd

Po šílený kose přes noc, kdy se od 2:05 LČ do 2:00 ZČ šlo v pyjamech kamsi do tmy pálit něco svíček a prskavek (kdoví kde jsme byli) Zbora přečetl pár sraček já ho následoval pak i chroust a nakonec nastala volná improvizace básněmi o Dědovi.

Následné ráno jsme si užili doznívajícího léta a s Lenkou se prošli a našli opuštěný vor. To volalo po jízdě. S písní „Ó sóooolemíííjooooo“ jsem křižovali rybník užívajíce prádelní vařejky coby vesla. Nikdo se nepotopil nikdo se nesmočil a tak jsme po obědě mohli v klídku odjet s hezkým pocitem v srdci, zejména kvůli dějům a situacím v těchto fragmentech nepopsaných....
StvN
09. 11. 2005
Dát tip
Já bych šel do zoo. Pěkně jsi to napsal.

Zbora
09. 11. 2005
Dát tip
Co jiného také číst ve sračkách...než sračky? :o) Pobavil jsem se.t.

o čem to je?

JiKo
04. 11. 2005
Dát tip
K_K: celkem vo ničem :-)

už sem se lekla, že by to vo něčem mohlo i bejt :-))

pozorovatel
04. 11. 2005
Dát tip
měli bychom jít do ZOO ne?:)))))jako minule, co?:) a báseň o dědovi byla moje, ale vy jste ji hrozně zprznili!:))

Elyanne
04. 11. 2005
Dát tip
Z rozhledny se kouka hezky. Meli jsme driv na Vlcande chalupu, ale uz je jenom tatova. Ted mame kousek za Sluknovem, ale tak hezky to tam neni... :(

Petula
04. 11. 2005
Dát tip
PoZOOrovatel ◄ Ehm… Do té zahrady… PoZOOr na to, aby si nás tam náhodou nenechali! Když tak koukám na ty fotky a čtu tady ty nočníky (přes den se vyspávalo noční běsnění…, tak to přece deníky být nemohou, ne???), tak se trochu bojím. Ale zase: O byt a stravu postaráno! Jenom je potřebné mít výběh někde výše, kdyby zase pan ekonom Fejk zapomněl, že když prší, tak stoupá voda! Přece se nechceme utopit!
|||-_-|||

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení

© Dobrý spolek

Nahoru