Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Pocta Valmontovi

Výběr: G_B_Show, , empathetic_embryo, sapro, pozorovatel
15. 11. 2005
31
9
7417
Autor
MeTB

Tak tedy: Dlouhý nos Pruhované slunce Kaskáda Netrpělivost

   Je to mimo mou kontrolu.

   Sedím za okénkem a venku se komíhají barevné listopadové stromy. Vidím, jak slunce polévá krajinu světlem, vidím jak tam chodí lidé, štěkají psi a jak tam venku plyne čas: vidím to všechno a pozoruji to - a je mi to líto; dívám se ven, ale je to mimo můj dosah, nemůžu k tomu a je to mimo mou kontrolu. Brečel bych.

   Myslím, že mám zlomenou ruku.

   Jasně jsem slyšel, jak kost křupla. Takže je zlomená. A je to oteklé a bolí to. A já jasně slyšel, jak kost křupla.

   Křupla, rozhodně. Jsem si jistý.

   Devadesát devět procent. Přece jsem to slyšel. A je to oteklé.

   Křupla, rozhodně.

   Pomalu zapadá slunce a mříže v okénku ho krájí na třetiny; pozoruji to přes sklo potažené fólií, dole matnou (to aby chránila soukromí) a snažím se rozpomenout, co mi celé ty dlouhé týdny bránilo vzít telefon a zavolat nějakého člověka, který by opravil zaseknutou kličku.

   Ale ostatně - je to teď jedno. Je to mimo mou kontrolu.

   Sedím a mám zlomenou ruku. Nebo asi zlomenou. Nebo nevím.

   Občas pochybuji. Možná jsem si to vymyslel, vsugeroval si to. Po pár hodinách člověk začne pochybovat.

   Možná je jen naražená.

   Když o tom přemýšlím, musím se divit, co jsem to vlastně zkoušel. Dveře se otvírají dovnitř. Copak prorazím ramenem tři centimetry překližky?

   Jenže já chtěl ven. Honem. Honem.

   Ale na tom už teď nezáleží.

   Jakou já mám žízeň… Ale je to mimo mou kontrolu, neteče voda.

   Neměl jsem splachovat – ale teď už je to ostatně jedno. Zvyk je železná košile…a copak jsem věděl, co se stane? Ne, jasně, že ne. Mimo mou kontrolu.

   Koukám ven a pozoruji, jak slunce klesá.

   Jana je u matky. Neměli jsme se hádat. Ale - zvyk je železná košile.

   Soused v paneláku, kdysi dávno (tak dávno to je!), povídal, že má na záchodě sekyru, pro všechny případy. To je rozumné, řekl jsem mu. To je rozumné, řekl jsem a odešel a našel si Janu, odstěhoval se a oženil a pohádal se s ní a odešel na záchod a otočil knoflíkem. To je rozumné, řekl jsem, ale sekyru si stejně nekoupil a na záchodě mám jen toaletní papír a sprej proti smradu a teď tu možná umřu.

   Ale já nechci. Takovým blbým způsobem.

   Jakou já mám žízeň…Včera odpoledne zvonil telefon. Brečel bych. Možná Jana, možná všeho lituje. Já taky, já taky, ale - je to mimo mou kontrolu.

   Slunce rychle klesá. Trefilo přesně tu kouzelnou rychlost, kdy jeden nevnímá, jak se hýbe, ale za minutu se diví, jak to, že je ho tam o půlku míň.

   Sedím a dívám se, jak pruty protizlodějské mříže krájí světlo na tři díly a jeden z nich mi svítí do oka. Asi tu strávím další noc. S naraženou rukou. Možná zlomenou. Je to mimo mou kontrolu.

   Nevím, proč jsem tu vlastně skončil. Proč.

   Jedno k druhému, asi, sněhová koule; na začátku vločka a na konci obrovská bílá věc řítící se z kopce a člověk uvnitř řve, ale nikdo ho neslyší a stejně mu nemůžou pomoct, protože nevědí jak, a i když to začalo nevinně, končí to libovolně hrozně nebo skvěle, ale tak nějak samo od sebe, ležérně, dost možná nekontrolovatelně, protože kdo ví, jaká je která cesta; kunderovská lehkost bytí – může skončit havárií, může skončit smrtí na ajnclíku.

   Směšné. A já tu nechci umřít: s bolavou rukou (možná křupla) bez sekery a bez manželky - a ještě nesmyslně.

   Slunce už skoro nevidím, zmizelo někde za matnou fólií a zbývají jen blednoucí pásy na stropě. Brečel bych.

   Podzimní strom za oknem mává větvemi - a já mám silnější a silnější pocit, že mává na mě.

   Dřív jsem si toho nevšiml. Asi to tak bude. Směje se mi.

   Až se odsud dostanu, vezmu sekyru s červeným topůrkem, co ji koupím, abych ji dal na záchod tady hned vedle mísy, a začnu kácet. A budu se přitom smát a taky budu mávat. A do obličeje mi bude svítit kompletní slunce a ne slabé a nakrájené jako tohle, jako dort. A zavolám Janě a ona se bude smát se mnou a pak se chytneme za ruce a budeme bergmanovsky tančit po stráni.

   Teda jestli se odsud dostanu.

   Jakou já mám žízeň… Neměli jsme se hádat.

   Sedím tu a venku se mi chechtá strom. Zapadlo slunce, úplně.

   Je to mimo mou kontrolu. Marně svírám pěsti.

   Možná bych se měl smát...

   Brečel bych.


9 názorů

atkij
04. 08. 2019
Dát tip
Šla jsem ve stopách a nelituju. Parádní čtení.

johny45
04. 02. 2007
Dát tip
Hm, tak toto je skvele. Fakt vyborne napisane. Aj ked ja sa musim priznat, ze ja som hned nepochopil, ze sa zabuchol na zachode...az ked to napisala sirka a potom som to precital este raz. Ale to nemeni nic na tom, ze sa mi to fakt pacilo...neviem, ale pripomina mi to niektore veci od Stephena Kinga *

MeTB
04. 12. 2006
Dát tip
Všechno zůstane jenom v našich hlavách, tam to ostatně patří. Bubny. No a jinak bych použil pěkný citát, co se sem teď hodí: "Co to meleš, ty vořechu?"

Nicollette
04. 12. 2006
Dát tip
blbe

Perchta
14. 03. 2006
Dát tip
***

Perchta
14. 03. 2006
Dát tip
***

Perchta
14. 03. 2006
Dát tip
dobrý*

vytlacil som si tuto, menej kecov a viac krvi ;)

MeTB
09. 01. 2006
Dát tip
Jsem zvědavý: jak dopadlo tlačení? :-)

MeTB
08. 01. 2006
Dát tip
Že píšu nejlepší povídky? To bude nějaká fáma. :-) Ale dík.

ale prt ;) akurat som v polovici stesti a mozno to bude prva poviedka co si odtialto vytlacim ;)

jo, pocul som o tebe ze pises najlepsie poviedky tuto, a toto je mlsani ;) uvidime vyssie

to opakovanie slov posobi uplne destruktivne, typ hrdinu ktory vie ze je mimo ale nedokaze s tym nic robit, zacinajuca psychoza, temnota a vobec na to nebolo treba nejake 'akozetemne' slovne instrumenty... vies udriet

evalota47
10. 12. 2005
Dát tip
MeTB-jen ať tě to pořád baví-já jsem za -a mě zase baví tě číst.Tip.

MeTB
26. 11. 2005
Dát tip
Jsi jeden z deseti nejšikovnějších lidí toho času v Říši středu, které znám. A k výše uvedenému: On ostatně každý někoho napodobuje, ať už vědomky nebo nevědomky. Hm. Ale ty aspoň nemusíš dlouze přemýšlet, koho volit.

MeTB
25. 11. 2005
Dát tip
Nevím, jak v Říši středu, ale tady u nás si, myslím, můžeme dávat na záchod okna, jaká chceme. Navíc, kdybych tam dal obyčejné okno, mohl by ho prorazit a zavolat na ty lidi, co chodili venku, jak píšeš. :-) Ad "směšná smrt": To není ani tak kunderovským vlivem, jako spíš tím, že mi patrně přijdou zajímavé podobné věci jako jemu (panu K.) - a to ty, ve kterých se mísí tragično s komičnem,. neboli ty, které jsou svým způsobem směšné, ale z jiného pohledu vlastně smrtelně vážné. Pořád se o tom (véceméně) chystám napsat povídku, ale pořád mě od toho něco odtrhuje. A ad odvolávání se na Kunderu: Ano, je to tak. :-) V Beijingu už žádné stromy nejsou? Nedávno se mi zdál sen, že jsem chodil po náměstí ve městě, kde byli všichni smutní. Paroubek chce obchodovat s Čínou a je pro zrušení lustračního zákona. Co je to za dobu, ve které žijeme? Suerte, T.

MeTB
24. 11. 2005
Dát tip
Protože bylo potažené fólií, samozřejmě. A jak nás učí natáčení filmu Samotáři, rozbít sklo potažené fólií není sranda, ani když máš pneumatické kladivo. :-) Jaký kunderovský vliv tam tentokrát mám?

Alojs
20. 11. 2005
Dát tip
jedním dechem. krásná psychárna a zase něco jiného v tvém podání. Na to, že to byla slohovka... svým způsobem... klobouk dolů. tipnu si, jelikož je to v mé kontrole.

Loutka
17. 11. 2005
Dát tip
fšechno se furt opakuje, a tady je toho moc, až mě to trochu nudilo, téma rozchodu a následné trizny mě taky nějak zvlášť neuchvátilo

MeTB
17. 11. 2005
Dát tip
Konečně někdo, komu se to nelíbí. :-)

Loutka
17. 11. 2005
Dát tip
sem rád, že seš spokojenej :-))

MeTB
16. 11. 2005
Dát tip
plovárno: Těch dlouhých nosů je v textu hned několik ( :-) ), pruhované slunce má v povídce na starost "časomíru", netrpělivost tam tak nějak taky je a kaskádu jsem schoval do odstavce, jak se na ten záchod hrdina vůbec dostal. Protože co je to vlastně kaskáda? Jak já to chápu, je to série čehosi, ve které předcházející prvek ovlivňuje následující; jako třeba had padajících kostek domina.

MeTB
16. 11. 2005
Dát tip
a2a2: Tak vida, další kaskáda. :-) Tahle je tam sice úmyslně, ale ne jako kaskáda. :-) Každý si holt zřejmě pod tím slovem představuje něco jiného: někdo vodopády, jiný hrozen vína, další žonglování. Ale proč ne. Dík, T.

Verni
16. 11. 2005
Dát tip
ach ta determinace: no jo, je to dobré, možná jen ke konci, trochu moc oduševnělé, já bych to nechal strohé celou dobu,ale je to tvoje povídka, hmmm, když tak o tom přemýšlím, dlouhý nos na čtenáře, si autor často nasadí sám:)) ta netekoucí voda je vážně trochu moc umělá

StvN
16. 11. 2005
Dát tip
plovarna Neskutecnou kratkost chvile mozna pochopis, az nepisu to, co mam v hlave. A mozna, kdyz tak koukam na tvuj nahled, v mym dile neuvidis ani kaskadu, ani dlouhy nos ani nic jineho. Snazil jsem se zajit dal nez za prime obrazy popripade za jejich primarni nahrazeni. Urovni je vicero.

Marnotrat
16. 11. 2005
Dát tip
parádemarš t***

MeTB
16. 11. 2005
Dát tip
Verni: Používáš balistickou interpunkci? :-) Malinko to snižuje srozumitelnost kritiky... Dík za reakci (vyložil jsem si ji pochopitelně tím pozitivnějším z možnýc výkladů (-:), ale příště víc šetři čárkami, jestli mohu poprosit. T.

plovárna
16. 11. 2005
Dát tip
Aha, ta kaskáda je pak jasná, měla jsem si to ještě přečíst. Dlouhé nosy, no... ale jo, ono se to dá zdůvodnit, ale aspoň víš, že já jsem tam jejich atmosféru zrovna nepostřehla. StvN: já chápu neskutečnou krátkost chvíle. Ale tys to poprvé napsal tak, jako by se atmosféra rovnala tomuhle. Úrovní je vícero, to jo, ale když dáš takový zadání, tak snad počítáš, že se autoři budou snažit, aby to tam taky bylo vidět. Jak říkal včera pozorovatel - ono říct, že atmosférou pruhovanýho slunce je láska, je sice fajn, ale nikdo ti po přečtení jen tak neřekne, že tam byla.

Empty
15. 11. 2005
Dát tip
Tak tohle je první dílko týhle soutěže, nebo co to je, který má koule a který za něco stojí, takže si s chutí tipnu

hai_mal
15. 11. 2005
Dát tip
tip *

fungus2
15. 11. 2005
Dát tip
Skvělé**

Mezon
15. 11. 2005
Dát tip
Je to takový ... no ... takový .... jak bych to jen ... no ... čtivý .... ***

Nicollette
15. 11. 2005
Dát tip
nechce se mi říkat nic navíc mam to v sobě a nevěděla sem že ty tohle napíšeš *

Shellinka
15. 11. 2005
Dát tip
***

MeTB
15. 11. 2005
Dát tip
(broadcasting...broadcasting...) Poslyšte: děkuju, ale zase mě tolik nechvalte, vždyť je to jen taková hříčka. Tom

Neverrrr
15. 11. 2005
Dát tip
je skvělá. Valmontovi bych se poklonila, kdyby mi dal facku...

líbila se nám...jakože se dobře četla a bavilo nás to a že sis zajímavě poradil s těmi nemožnými slovy... bergmanovsky tančit po stráni...:o)

solomon
15. 11. 2005
Dát tip
zvyk je košile, furt to řikám zas něco co se mi líbí fakt hodně*

plovárna
15. 11. 2005
Dát tip
Líbí se mi... třeba jak pozoruje sám sebe, ta ruka. Ale je docela neučesaná. A netekoucí voda je deus ex machina, ale budiž, t. :o)

plovárna
15. 11. 2005
Dát tip
Jsem si četla kritiky a ještě se musím vrátit s výhradama ohledně zadání... Dlouhý nos ne, pruhované slunce jakž takž, netrpělivost určitě jo, no ale kaskádu si tam prostě nemůžu najít :o) Stvn, jak myslíš to "o atmosféru, neboli o neskutečnou krátkost chvíle"? To nemůže bejt atmosféra neskutečně dlouhý chvíle? Ale jinak se mi líbilo to s tím sluncem, to je podobný jako vědět o slepý skvrně, která pořád utíká, dá se na ní "dívat" jen mimochodem... To je podle mě problém většiny povídek na tyhle slova, že se chtěl dívat přímo. Jak je vidět, mimochodem to ale pak třeba čtenář nemusí pochopit, jako já tady tu kaskádu :o)

plovárna
15. 11. 2005
Dát tip
Chtěla jsem říct ...na tyhle slova, že se autoři chtěj dívat přímo.

a2a2a
15. 11. 2005
Dát tip
Přečetl jsem tři poídky na zadané téma a tato se mi zdá nejlepší.Nejlepší proto, poněvadž má, řekl bych, nejobyčenější námět, téměř o ničem, a přitom živě podaný, tedy živým hovorovým jazykem, kde právě zájmeno "to" , spojení "mimo mou kontrolu" a variabilní opakování křupnutí ruky, je osobité a věrohodné, protože se to tváří tak, jako že o nic nejde a proč si tedy na něco hrát. Není tam sice slovo kaskáda, ale právě v tom je ten vtip, že ona kaskáda je tvořena variacemi na poraněnou ruku a zdůrazňována osobními zájmeny a již zmíněným "mimo mou kontrolu." Snad bych vytkl samotný závěr - "Brečel bych." . A to proto, že je v tom najednou moc jakéhosi uvažování, které se tak trochu vymyká předešlému projevu. Ale i tak, pro mne nejlepší - tip

Narvah
14. 11. 2005
Dát tip
: )

pozorovatel
13. 11. 2005
Dát tip
přesně tu větu z filmu si pamatuju... malkovich byl skvěle zápornej, až jsem ho měl rád... a ty jeho slušný rty, ale to je fuk je to bezvadný, je to hravý, je to chytrý a jsou tam i zkrytý vyhranosti - to se mi líbí ale nejvíc mě sere, když je někdo lepší než já* tim chci říct, žes mě docela vyburcoval:))

pozorovatel
13. 11. 2005
Dát tip
a sid nedala výběr, ona asi zapomněla, ale na tuhle soutěž a povídku by se mělo upozornit...a povídek je ve výběrech málo a jsou tam samý přiblblý básničky

sidonia
13. 11. 2005
Dát tip
pozo: a co jako ja s tim?

pozorovatel
13. 11. 2005
Dát tip
co asi? nic přece...

sidonia
13. 11. 2005
Dát tip
aha ja ze neco jo tak nic teda

pozorovatel
13. 11. 2005
Dát tip
ávi

pozorovatel
13. 11. 2005
Dát tip
ávi

Eileen
13. 11. 2005
Dát tip
dobráá nechtěla bych takhle umřít a vlastně-jak mozna bysme nemeli delat spoustu veci jo, libi se mi to. ty kratky vety a opakujici se myslenky jsou presne jako kdyz se honěj hlavou, jedna pres druhou

MeTB
13. 11. 2005
Dát tip
Tedy na to, že povídka má nastavené datum publikace na 15., se tu už Vašich reakcí nahromadilo docela dost. :-) Pozorovateli: Baví mě, jak přemlouváš ostatní, aby mi dávali výběry, ale klidně toho nech, ony tu výběry stejně moc neznamenají. Sirko: Ty jsi četla něco jiného, co jsem napsal? Všichni: Dík a čau.

sidonia
13. 11. 2005
Dát tip
přesně tak, výběry možná zviditelní, ale moc neznamenají. no jo, aspon vidis, kolika lidi ses oblibenej, ze jim prijde avizo jeste pred publik. zdravim:)

pozorovatel
13. 11. 2005
Dát tip
já to u tvých děl, dělám tak trochu už pravidelně:) ale ve skutečnosti si připravuju půdu pro svou povídku...:))

MeTB
13. 11. 2005
Dát tip
No tak se předveď, já si počkám. ;-)

sirka
13. 11. 2005
Dát tip
Sirko: Ty jsi četla něco jiného, co jsem napsal? MeTB: všechno nejradši mám štěstí, stalo se v dešti, mortalismus, A hledíš-li dlouho do propasti, vhlédne pak propast i do tebe, vyvanutí... nevím jak se jmenovala ta povídka jako ten umělec vytvořil kurtizánu, ktera hledala odpověď na to, proč muž vždycky řekne miluji tě. Každou tvojí povídku mám moc ráda, i když každou jinak...

MeTB
13. 11. 2005
Dát tip
Aha, no to jsem velice příjemně překvapený! Ale, jestli se můžu zeptat, proč jsi mi tam nikde nic nenapsala?

StvN
12. 11. 2005
Dát tip
No jo, tohle je dobrota. Na začátku mi sice vadí moc moc zájmen, ale celková atmosféra se povedla. Tajemno, trochu sci-fi, trochu psycho. U tebe dokonale funguje to, že by člověk chtěl hrdinu víc poznat. To je dobré. Ale tady šlo o atmosféru, neboli o neskutečnou krátkost chvíle, přesně jako s tím sluncem, které, když se na něj díváš, stojí, ale když na chvíli odtrhneš zrak, utíká.

MeTB
12. 11. 2005
Dát tip
Ono to souvisí s tím dlouhým nosem - to, kde je zavřený a že to začíná tak trochu "tajemně". Můj dlouhý nos směrem na čtenáře (bez urážky). :-) Je to hra. Beru to tak, že když už mám napsat povídku na atmosféru nějakého slovního spojení, nemělo by se tohle spojení v textu objevit; takže se ho holt musím pokusit použít "o jednu nebo dvě úrovně abstrakce výš" - vědecky řečeno. :-) Tak jo, fajn, dík a měj se. Tom

StvN
12. 11. 2005
Dát tip
Přesně tak to bylo myšleno a tobě se to podařilo. Já jsem za to rád. Je taky vidět, že i ty jsi jako autor o jednu nebo dvě úrovně výš.

sidonia
12. 11. 2005
Dát tip
skvělý:)) *t!!!

MeTB
12. 11. 2005
Dát tip
Ale jděte. Je nicméně fajn zjistit, že mě psaní pořád ještě baví - dík Štěpáne. A dík Sidonie. Mějte se.

G_B_Show
12. 11. 2005
Dát tip
Skvělá věc - co je v téhle povídce, v těch tvých předešlých mi lehce chybělo - prostor pro otázky. Tohle je absurdita přesně jak si jí představuju**

G_B_Show
12. 11. 2005
Dát tip
jen ten název...asi nejsem dostatečně sečtělej abych pochopil nějakou narážku...povíš o co jde?

To je ovšem...moc dobré ! :-) tip

MeTB
12. 11. 2005
Dát tip
Ono se to týká filmu od Frearse (ta verze s Malkovichem); Nebezpečné známosti - román jsem nečetl (ale je možné, že je to tam taky tak, nevím). Když Valmont (Malkovich) opouští kvůli markýze de Merteuil(Closeové) paní de Tourvel (Pfeifferovou), říká jí pořád dokola, že "je to mimo mou kontrolu." Skvělá scéna, hodně silná. To je tak trochu další dlouhý nos na čtenáře. ;-) Dík, T.

sirka
12. 11. 2005
Dát tip
(pochopila jsem to správně, že se zabouchnul na záchodě?:) ) *

MeTB
12. 11. 2005
Dát tip
(dá se to pochopit i jinak?)

sirka
12. 11. 2005
Dát tip
mozna to byla nejaka metafora a ja ji nepobrala:) padokazdne tvoji prozu...a vlastne i pezii strasne miluju:) (at uz to chapu dobre nebo ne)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru