Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Anděl

03. 02. 2001
8
0
3671
Autor
dablik008

všem kdo by pak psali kritiky, ve kterých by mi vyprávěli o tom že je tahle báseň moc dlouhá, doporučuji nečíst...

V dřevěných lavicích temného kostela, tak jako před blyštivými oltáři starých katedrál, jsem bez hnutí tiše sedával, a nebo mlčky v rozjímání stál, prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, a tak píšu si epilog, možná spíš nekrolog, jen kdyby tři králové, na nejtemnější cestě lesem, neušetřili můj život, a ruka s žiletkou, nebyla tolik prokřehlá, a příliš moc se chvěla, prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, seslal ho, aby mi řekl ne, dosti důrazně, a dosti pateticky a monumentálně, mi vyprávěl o krásách života, a jeho svatozář se zachvěla, když vyprávěl o hrůze, kterou nazval peklem, žij, řekl mi, a mysli na mého i tvého pána, on nás všechny miluje, a provede nás příkořím i strastí, a uvítá nás u nebeské brány, modleme se, buďme šťastní, vyzpovídejme se z našich hříchů, zapomeňme na závist, zlobu, pýchu, před ním padejme na kolena, prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, šli jsme nočním městem, on chytil mě za ruku a řekl pojď, chtěl jsem vidět poklady a krásy světa, a místo toho spatřil špinavý, zapadlý bar, on řekl mi posaď se, a ve své božské kráse, vedle mě stál, a pak svatozář zmizela, prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, a on pil, hlasitě se smál a halekal, s širokým úsměvem řekl mi že Bůh neexistuje, že není cesta do ráje, že pomatením mysli učenců jsou svatá dogmata, že Ježíš zemřel na syfilis, v chlévě, tak jak se narodil, zavrhli ho jako Mesiáše, a posměch měli z ukřižovaného těla, prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, ale já mu nevěřil ani slovo, o jeho nepravosti nepochyboval jsem ani chvíli, on na stole tančil a byl opilý, ošklivý, páchnoucí a oplzlý, jako jeho slova prohnilý, tak tímhle že by Boží ruka, k pokaní přinutit mě chtěla? prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, a on se mnou šel nočním Harlemem, pokřikoval na děvky, a smál se vlastní nemotornosti, vedl jsem opilého Anděla, a absurdita světa na mě dolehla, v celé své tíze se po mě válela, prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, a on by mi zas uletěl, ale propil křídla, a prý dělává to často, co bych si pak mohl myslet o jeho i mém pánu, když takovou mu dělá reklamu, vyslanec boží, ovečka božího stáda, na nebi téměř svatý, na zemi kocovinou strádá, snad radši peklu, by moje duše propadnout chtěla, prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, já tam s ním stál, a očekával hromy, blesky, potopu světa, ale nedělo se nic, ticho neproťala jediná věta, jen dávivé zvuky, zvracejícího Anděla, narušovaly to „zbožné“ ticho, kde přirozeněji by zněly, nadávky, či výstřely ze smrtícího děla, prostoupil mě Bůh, seslal mi svého Anděla, a já ho tam nechal spát, a domů šel jsem sám, na oltář boha Krišny položil krucifix, a korán založil si, vytrženou stránkou z Bible, políbil obrázek Dalajlámy, popíchl svou voodoo panenku, a miloval jí vztekle a zuřivě, až sláma odletovala z jejího vycpaného těla, opustil mě Bůh, k víře teď nutí svého Anděla…
Nuitík
30. 10. 2002
Dát tip
ale to mě zas baví spoustu věcí ;o))

dablik008
29. 10. 2002
Dát tip
kdyz te to bavi, vid, proc ne ;o)

Nuitík
26. 10. 2002
Dát tip
už sem to zas četla :o)

Nuitík
27. 09. 2002
Dát tip
dlouhá je, ale ta je!!! ta je!!! dávám výběr!!! :o) oblíbený moc!!!!!!!!!*****************

Čolito
14. 04. 2002
Dát tip
!!!! nemám slov

Mari
06. 06. 2001
Dát tip
to se mě líbí a dodávám jen . . . T I P !

dablik008
05. 06. 2001
Dát tip
Mea, je ten...Milan :o)) diky!

Kastel
05. 06. 2001
Dát tip
Hups - drobné faux pas (nebo tak nějak)

Kastel
04. 06. 2001
Dát tip
...jo, nakonec - už jsem Ti psal. P.S. - zdá se, že Mea nemá ráda dlouhý věci (asi jedna z mála :o)

dablik008
28. 04. 2001
Dát tip
Adri, ty veris v Nej?? :o))

Adriana
28. 04. 2001
Dát tip
Věřím. Ostatně nejlíp to poznáš na jedné mé básničce.

Adriana
26. 04. 2001
Dát tip
Mně se naopak moc líbí začátek, ale ten konec ani trošku.

hermitek
17. 04. 2001
Dát tip
Na me je to strasne dlouhy. :o)))

Kannazuki
13. 03. 2001
Dát tip
........dalo mi práci se přemluvit si to přečíst...začátkem jsem se nezáživně loudala a pak už to nešlo nedočíst....neříkám dokonalé...ale kdo stojí o dokonalé básničky....je tam pro mě silnej náboj. Použila bych asi trochu jiný druh zpracování ale možná by v tom už nebyl ten náboj.... takže - proč ne...zajímavé čtení!

dablik008
10. 03. 2001
Dát tip
Mea: ja ti to rikal...:o)))) a okna zavrena samozrejme nechal...jeste by nastyd jako ja vcera...hih...:o)))

Mea
09. 03. 2001
Dát tip
tahle báseň moc dlouhá, doporučuji nečíst... TAK TOHLE JE TEDA FAKT HUSTÝ !!! NEJLEPŠÍ CO SEM KDY OD TEBE ČET. prostoupil jím duch, nechal svá okna zavřená ... :-))))))))

Katerina
03. 02. 2001
Dát tip
Parádní!!! Musim si to precíst jeste jednou!!! Teda... tip

Cody
03. 02. 2001
Dát tip
... T I P !!!

Kathe
03. 02. 2001
Dát tip
Tak todle je prostě DOKONALÉ ... ! A závěr jěště působivější . Jeden obrovský TIP pro Tebe ...!

Kathe
03. 02. 2001
Dát tip
... Ehm ... ehm ... ve skutečnosti jsem na ten TIP nezapomněla ... jenom se nevešel do jedný kritiky ... ! :o)))

Janis
03. 02. 2001
Dát tip
....Ehm..ehm....nemám ráda anděly :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru